Αυστραλία: Σύμβαση για την μετατροπή M113AS4 σε αυτόνομα οχήματα

© Υπουργείο άμυνας Αυστραλίας | Τέσσερα ΤΟΜΠ M113AS4 του Στρατού της Αυστραλίας ετοιμάζονται να προσβάλουν έναν στόχο στο πεδίο ασκήσεων Πακαπανιάλ στην βόρεια Βικτόρια κατά την άσκησης Χονγκ Τζου, μια άσκηση πραγματικών πυρών του Κέντρου Εκπαίδευσης Συνδυασμένων Όπλων, την 21η Οκτωβρίου 2015

Σύμφωνα με πληροφορίες που αποδεσμεύτηκαν απο την υπουργό αμυντικής βιομηχανίας της Αυστραλίας, Μελίσα Πράις, την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020, η Αυστραλία ανέθεσε σύμβαση αξίας 7,7 εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία BAE Systems Australia για την μετατροπή δεκαέξι τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού M113AS4 σε Προαιρετικά Επανδρωμένα Οχήματα Μάχης (OCCV), αυξάνοντας έτσι τον στόλο των διαθέσιμων OCCV στα 20 οχήματα και υποστηρίζοντας τις δοκιμές για ακόμα δύο χρόνια. Οι μετατροπές θα πραγματοποιηθούν στην Νότια Αυστραλία απο την BAE Systems και στην πολιτεία της Βικτόρια απο την Κοινή Μονάδα Υποστήριξης του υπουργείου άμυνας της χώρας.

Η υπουργός άμυνας, γερουσιαστής Λίντα Ρέινολντς δήλωσε οτι η εξέλιξη ρομποτικών αλλά και αυτόνομων συστημάτων έχει κεντρικό ρόλο στην κάλυψη των μελλοντικών επιχειρησιακών προκλήσεων της Αυστραλίας που περιλαμβάνουν την ανθρωπιστική βοήθεια, την παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις καταστροφών και τις πολεμικές επιχειρήσεις.

https://www.facebook.com/186714264692570/posts/3563580447005918/

Τον Νοέμβριο 2019, ο Στρατός της Αυστραλίας παρουσίασε ένα ζεύγος αυτόνομων ΤΟΜΠ M113ΑS4 που θα χρησιμοποιηθούν για να μελετηθεί πως τα ρομπότ θα επηρεάσουν τα πεδία μαχών του μέλλοντος. Στο πεδίο ασκήσεων Μαζούρα στην επικράτειας αυστραλιανής πρωτεύουσας, δυο ειδικά τροποποιημένα ερπυστριοφόρα ΤΟΜΠ M113S4 εκτέλεσαν προσομοιωμένες πολεμικές τακτικές καθώς τα επέβλεπε ο Αρχηγός Στρατού.

Η επίδειξη έγινε στο πεδίο ασκήσεων Μαζούρα, με τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού να παρακολουθεί τα δύο ΤΟΜΠ Μ113 (ένας ευρέως χρησιμοποιούμενος τύπος τεθωρακισμένου οχήματος ανά τον κόσμο, που συναντάται σε μεγάλους αριθμούς και στον ελληνικό στρατό).

Τα δυο M113S4 που τροποποιήθηκαν απο την BAE Systems διέθεταν χειροκίνητη πηδαλιουχία, τηλεχειρισμό, αυτόνομη πλοήγηση με χρήση σημείων ελέγχου (waypoints) και ακολουθούσαν τις δυνατότητες του επικεφαλής.

Το M113S4 ειναι το βασικό εν υπηρεσία ΤΟΜΠ με τις μονάδες Μηχανοκίνητου Πεζικού του Στρατού της Αυστραλίας. Θα αντικατασταθεί από το Boxer, το 8Χ8 θωρακισμένο όχημα. Το υπουργείο άμυνας της Αυστραλίας  υπέγραψε συμβάσεις με την Rheinmetall Defence Australia για την προμήθεια και την υποστήριξη διακοσίων έντεκα (211) αναγνωριστικών 8Χ8 οχημάτων (CRV) Boxer για τον Στρατό της Αυστραλίας.

Το M113S4 είναι μια αυστραλιανής κατασκευής αναβάθμιση των παλαιότερων M113AS1 και M113AS3 τα οποία βασίζονται στο αμερικανικό ΤΟΜΠ Μ13, ενα από τα πιο δημοφιλή ελαφρά ερπυστριοφόρα ΤΟΜΠ σε όλον τον κόσμο.

Επικεφαλής στο πρόγραμμα αναβάθμισης των αυστραλιανών Μ113 ήταν η BAE Systems.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.