Η κυβέρνηση της Αυστραλία ξεκίνησε την αναζήτηση για τον νέο επιθετικό ελικόπτερο που θα αντικαταστήσει τον στόλο Ε/Π ARH Tiger.

Η προγραμματιζόμενη προμήθεια θα απαιτήσει δυνατότητες στην ομαδοποίηση επανδρωμενου-ανεπάνδρωτου  συστήματος και τις αμφίβιες επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας εξέδωσε αίτημα πληροφοριών (RfI) για την αντικατάσταση του στόλου ελικοπτέρων ένοπλης αναγνώρισης Airbus Helicopters ARH Tiger του Στρατού της Αυστραλίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος 4503, η Ομάδας Προμηθειών Δυνατοτήτων και Διατήρησης (CASG) του αυστραλιανού υπουργείου άμυνας αναζητεί πληροφορίες ώστε να αποκτήσει συνολικά 29 ατράκτους. Από τις 29, οι 24 θα σταθμεύουν σε μια μοναδική βάση, με τα επιπλέον πέντε να χρησιμοποιούνται για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος προβλέπει την αρχική επιχειρησιακή ικανότητα (IOC) μιας Μοίρας 12 αεροσκαφών εως το 2026, με την πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα (FOC) από το 2028.

Η αντίληψη των επιχειρήσεων που περιγράφεται στο έγγραφο RfI περιλαμβάνει τη δυνατότητα ανάπτυξης τεσσάρων αεροσκαφών στο σημείο της IOC, με τα υπόλοιπα οχτώ αεροσκάφη να διαχωρίζονται μεταξύ της υπό εξέλιξης δημιουργίας δυνάμεων και την οικοδόμηση της εκπαίδευσης. Από την στιγμή που θα επιτευχθεί η FOC, ο Στρατός της Αυστραλίας θα μπορεί να “δημιουργεί ταυτόχρονες πολλαπλές δυνάμεις εκστρατείας μέχρι μεγέθους Μοίρας [12 αεροσκάφη]”, υποστηριζόμενος από εκπαιδευτικό συστήματα έως πέντε ελικοπτέρων.

Το προγραμμα προμηθειας αποσκοπεί στην προσεγγιση μειωμένου κόστους, με το εξωφυλλο του RfI να τονίζει οτι η προμηθεια αποσκοπεί σε ενα “δοκιμασμένο και ωριμο συστημα απο το ανοιχτό εμπόριο (COTS)” για να εκτελεσει αποστολές ενοπλης αναγνωρισης κοντα και εντός σε αμφισβητούμενο πεδίο μάχης”.

Το RfI αναζητεί επίσης πληροφορίες για τη διαλειτουργικότητα της πλατφόρμας με ανεπάνδρωτα συστήματα, συγκεκριμένα αφότου η χώρα αντικαθιστά τον στόλο Textron RQ-7 Shadow 200 στο πλαίσιο του προγράμματος Land 129 Phase 3, και προμηθεύεται το General Atomics Aeronautical Systems Inc’s (GA-ASI’s) MQ-9 Reaper στο πλαίσιο του προγράμματος Air 7000.

Charles Forrester

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

16 Σχόλια

 1. tsimuha

  Ποτε πηρε τα tiger και θελει να τα αντικαταστησει κιολας, δεν βλεπει εμας ποσα χρονια εχουμε τα Α.

  Απάντηση
   • tsimuha

    Αμα το παρουμε ετσι τοτε με τιποτα δεν εμειναν ενθουσιασμενοι και πουλανε τα παντα.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Όχι ακριβώς τα πάντα,και όχι τα πάντα μετά από σύντομη υπηρεσία.

 2. Gunslinger32

  Εμένα πάλι μου έκανε εντύπωση, που από την μια μιλάνε για αναζήτησή επιθετικού ελικόπτερου, ενώ παράλληλα λένε και για αντικατάσταση του στόλου ελικοπτέρων επιθετικής αναγνώρισης(που είναι ελαφρύτερη κατηγορία από τα επιθετικά ελικόπτερα στα οποία στοχεύουν σήμερα από ότι φαίνεται).

  Έτσι αναρωτήθηκα αν συγχέουν τα δυο είδη ελικοπτέρων.

  Οι αμερικανοί πάντως αν θυμάμαι σωστά, αναζητούν έναν αντικαταστάτη για τα ΟΗ-58 που είχαν για επιθετική αναγνώριση, ενώ οι Αυστραλοί σήμερα ψάχνουν ένα AH-64Ε Guardian(η περιγραφή στην αίτηση για ενημέρωση Rfi περιγράφει στην ουσία αυτή την έκδοση του Απάτσι που συγκεντρώνει τις ικανότητες που ζητάνε σήμερα οι Αυστραλοί) για αντικατάσταση των Tiger που απέκτησαν δήθεν για οπλισμένη αναγνώριση.

  Απάντηση
 3. tsimuha

  Mε τι λεφτα; θα πρεπει να ξαναδημιουργησει μια γραμμη εκπαιδευσης και συντηρησης απο το μηδεν, ουσιαστικα πετωντας στα σκουπιδια την οποια υποδομη εχει γινει για τα ΜΙ-35.Αν ειχε τα λεφτα το πιο λογικο θα ηταν να αναβαθμισει τα υπαρχοντα ελικοπτερα και οχι να αγορασει νεα.

  Απάντηση
 4. Gunslinger32

  Στο οικονομικό υπάρχει όντως πρόβλημα για τα συγκεκριμένα ελικόπτερα(για Απάτσι ούτε συζήτηση , επειδή εκείνα ξεφεύγουν αρκετά περισσότερο στα έξοδα αγοράς/λειτουργείας) για αντικατάσταση των SA-342L Gazelle δεν θα ήταν όμως άσχημα η αυτό που λέγεται η χειρότερη επιλογή.
  Σαν σκέψη μου αρέσει πάντως προσωπικά, ακόμα και αν είναι εντελώς θεωρητικά.

  Απάντηση
 5. tsimuha

  Να ζητησει απο τους αυστραλους μονο 4-6 για να αντικαταστησει τα Gazelle.Λιγο δυσκολο καθως νομιζω οτι οι αυστραλοι θα θελουν να τα πουλησουν ολα με την μια και οχι 4 σε εναν πελατη, 5 σε αλλον κλπ.Το κοστος για να στηθει παλι υποδομη για μονο 4 θα ειναι αντιοικονομικο σε ολους τους τομεις.Το κοστος πτησης – υποστηριξης ενος και μονο tiger θα ειναι μεγαλυτερο απο οτι και των 4 Gazelle μαζι.

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Μια μέρα θα φύγουν/αποσυρθούν όμως τα Gazelle δεν θα πετάνε για πάντα στην ΕΦ, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα αποκτηθούν επιπλέον Mi-35, έτσι τα έξοδα για υποδομές νέων ελικοπτέρων δεν θα τα αποφύγουν μέσο/μακροπρόθεσμα.
   Όσο αναβάλουν τις αγορές νέου υλικού τα έξοδα αυξάνονται όμως δεν μειώνονται(όπως έχει παρατηρηθεί/διαπιστωθεί και σε άλλα προγράμματα) που θα στοιχίσουν σήμερα πολύ μεγαλύτερα ποσά, λόγου των κανόνων της οικονομίας οι οποίοι δεν συμβαδίζουν συχνά με τα σχέδια των πολιτικών.

   Οι Αυστραλοί δεν ξέρω τι έχουν σκεφτεί, αλλά ίσως να μην μπορέσουν να σπρώξουν το σύνολο σε έναν πελάτη, επειδή και η εταιρία που φτιάχνει αυτά τα ελικόπτερα θέλει να πουλήσει(όπως μια ΛΜ που άδειασε εμάς και το Ισραήλ στην Κροατία, για τα μαχητικά που θέλει πουλήσει η ίδια σε εκείνη την χώρα). Όπως έγινε και με τα νέα ελικόπτερα για το κατάρ που ήθελε να σπρώξει ο ΠΚ στο εμιράτο για να αγοράσει αμερικανικά, έφαγε όμως άκυρο από την ABH η οποία πούλησε νέα ΝΗ90 στο εμιράτο.

   Απαραίτητο δεν είναι να αποκτηθούν τα συγκεκριμένα, ούτε φθηνή υπόθεση, αλλά ίσως μια σημαντική αύξηση των ικανοτήτων για την μικρή αεροπορία της ΕΦ. Νέο σύστημα και φθηνό δεν υπάρχει όμως από ότι έχω παρατηρήσει σε αρκετές ανακοινώσεις για αγορά νέων συστημάτων. Ακόμα και τα νέα ρωσικά συστήματα (με παράδειγμα ένα Armata) στοιχίζουν αρκετά περισσότερα από τα παλαιότερα συστήματά, για αυτό μειώνονται (παντού) συνεχώς οι αριθμοί σε νέες αγορές.

   Η φθηνή και αποτελεσματική λύση που αναζητούν πολλοί, είναι νομίζω σε πολλές περιπτώσεις ουτοπία.

   Απάντηση
 6. tsimuha

  «From tsimuha to GIDIA & PAVLIDIS (Κing GIDI)”
  Στανη “O ΦΑΙΔΩΝ” μονο σε εμας θα βρειτε τα εξαιρετικα GIDIA ρατσας PAVLIDIS, τιμαι φιλικαι”\

  ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

  TΡΕΞΤΕ GIDIA TΡEΞTE.

  Aναστολη πτησεων των γερμανικων Tiger μετα απο τεχνικο προβλημα.

  https://www.aex.ru/news/2019/8/8/200548/

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Ανακαλύφθηκαν ελλατώματα στο υλικό απο το οποίο παράγεται ο πείρος συγκράτησης σε ένα σημαντικό σημείο, για αυτό η απόφαση να παραμείνουν στο έδαφος, μέχρι την αντικατάσταση των ελλατωματικών εξαρτημάτων.

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Η άρση απαγόρευσης πτήσεων για τα γερμανικά ελικόπτερα Tiger στην γερμανία και στο γαλλικό Le Luc, αναμένεται/προβλέπεται για την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πρόσφατες επίσημες ανακοινώσεις.

 7. tsimuha

  -Τελευταιο εκθεμα προς πωληση ειναι αυτο το σπανιο GIDI ρατσας PAVLIDIS,αρχικη τιμη εκκινησης 100 ευρω
  -110
  -130
  -135
  -150
  -300
  -300. … ειπατε κυριε
  -Ναι δινω 300 ευρω για αυτο το εξαιρετικο GIDI ρατσας PAVLIDIS
  -300 ενα, 300 δυο, 300 τρια, το GIDI κατακυρωθηκε στον κυριο
  -Το ονοματακι σας κυριε
  -ΦΑΙΔΩΝΑΣ
  -Το GIDI στον κυριο ΦΑΙΔΩΝΑ παρακαλω
  -Κυριε ΦΑΙΔΩΝΑ, πως να το πω , φαινεται οτι εχετε μεγαλη πειρα στα GIDIA
  -Τι να σας πω, εγω για αλλου ξεκινησα αλλα η π@υτανα η κριση με εκανε GIDOβοσκο.
  -Δεν πειραζει , καμια δουλεια δεν ειναι ντροπη κυριε ΦΑΙΔΩΝΑ.
  -Ειστε ομως killer στις δημοπρασιες
  -Στη στανη μου βαζω παντα GIDIA A’ ποιοτητας, και οταν ειδα οτι εχετε σε δημοπρασια αυτο το εξαιρετικο GIDI ρατσας PAVLIDIS δεν κρατηθηκα, ειπα ΦΑΙΔΩΝ δεν πρεπει να λειπει αυτο απο τη συλλογη σου.
  -Εμας μια φορα θα μας λειψει το GIDI, να το προσεχεται κυριε ΦΑΙΔΩΝΑ
  -Θα κανω τα παντα ωστε το GIDI ρατσας PAVLIDIS να ειναι ευτυχισμενο.

  https://www.ptisidiastima.com/german-tigers-grounded/

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: