Δύο πλήρως αυτόνομα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) M113 βρέθηκαν στο επίκεντρο επίδειξης για τον αυστραλιανό στρατό αυτή την εβδομάδα, παρέχοντας μια ενδιαφέρουσα «ματιά» όσον αφορά στις δυνατότητες των τεχνολογιών αυτόνομης λειτουργίας στα πεδία μαχών του μέλλοντος.
Η επίδειξη έγινε στο Majura Training Site, με τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού να παρακολουθεί τα δύο ΤΟΜΠ Μ113 (ένας ευρέως χρησιμοποιούμενος τύπος τεθωρακισμένου οχήματος ανά τον κόσμο, που συναντάται σε μεγάλους αριθμούς και στον ελληνικό στρατό).
Στο πλαίσιο ενός προγράμματος διάρκειας έξι μηνών, μηχανικοί και τεχνικοί εγκατέστησαν λογισμικό και hardware στα οχήματα που επέτρεπαν την αυτόνομη λειτουργία τους. Οι τεχνολογίες αυτόνομης λειτουργίας που διερευνώνται θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για σκοπούς μεταφοράς στρατιωτών από/ στο πεδίο της μάχης, αλλά και για ένα άλλο μεγάλο εύρος εφαρμογών, μεταξύ των οποίων η συλλογή πληροφοριών και η επιμελητεία/ ανεφοδιασμός. Σύμφωνα με τη BAE Systems, τα συστήματα έχουν σχεδιαστεί για να τηρούν τους κανόνες εμπλοκής, προϋποθέτοντας πάντα παρουσία ανθρώπου στο «κύκλωμα» λήψης αποφάσεων.
Two #autonomous M113 armoured vehicles were the centrepiece of a landmark demonstration for the @AustralianArmy this week. The technologies being explored could help remove soldiers from future battlefields. Learn more: https://t.co/2DlFvFxe6U pic.twitter.com/kextOb1yxt
— BAE Systems Australia (@BAESystemsAus) November 4, 2019
«Οι αυτόνομες τεχνολογίες θα υποστηρίζουν την ανταπόκριση των στρατιωτών σε ένα επιταχυνόμενο πολεμικό περιβάλλον- αυξάνοντας τη δυνατότητά τους να ξεπεράσουν και υπερνικήσουν συμβατικές και μη συμβατικές απειλές» είπε η διευθύνουσα σύμβουλος της BAE Systems Australia, Γκάμπι Κόστιγκαν.
Με τις τεχνολογίες αυτόνομης λειτουργίας να έχουν ενσωματωθεί στα πρωτότυπα, τα οχήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν από τον αυστραλιανό στρατό για σκοπούς πειραμάτων και δοκιμών ως προς την αξιοποίηση της αυτόνομης λειτουργίας στο πεδίο της μάχης, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής πάνω στη χρήση ρομποτικής και αυτόνομων συστημάτων.
Πηγή: naftemporiki.gr
Η Αυστραλία που χρησημοποιεί πλέον ένα GTK Μπόξερ για πιο λόγο να φορτώσει οπλίτες σε ένα υποδεέστερο (σε πολλά σημεία) και ξεπερασμένο όχημα σαν το παπάκι;
Ποιός ο λόγος να φτιάξεις ένα όχημα αυτόνομο (η ΜΕΟ) και να το φορτώσεις με οπλίτες που θα μεταφέρει στην πρώτη γραμμή;
Αν το φορτώνανε με ένα αντιαρματικό, αντιαεροπορικό η ένα σύστημα παρατήρησης αναγνώρισης, θα έβλεπα ένα νόημα στην προσπάθεια, αλλά για μεταφορά προσωπικού στην πρώτη γραμμή(;) δεν νομίζω να έχει πολύ νόημα η μετατροπή σε αυτοματοποιημένη πλατφόρμα.