Ρωσία: Ασκούμενα πληρώματα Bal και Bastion του Στόλου Βαλτικής χτύπησαν στόχους επιφανείας

©TASS | Εκτόξευση πυραύλου Bastion

Τα πληρώματα των κινητών επάκτιων πυραυλικών συστημάτων Bal και Bastion του ρωσικού Στόλου Βαλτικής εκπαιδεύονται στην εκτέλεση βολών στις μονάδες επιφάνειας ενός υποθετικού αντιπάλου κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο άμυνας.

“Τα πληρώματα των κινητών επάκτιων πυραυλικών συστημάτων ασκούνται με συνάφεια καθώς μεταφέρουν τους εκτοξευτές στην ενεργό δράση. Τα οχήματα είναι παραλλαγμένα. Οργανώνεται προστασία για τις στρατιωτικές φάλαγγες κατά την κίνηση και κατά την εγκατάσταση τους στην περιοχή ανάπτυξης. Κάποιες φορές, αυτό υλοποιείται με την βοήθεια ντρόουνς”, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο.

Σε συντονισμό με τις ληφθείσες ενδείξεις στόχων, τα πληρώματα των Bastion και Bal εκτέλεσαν εκτοξεύσεις αντιπλοικών πυραύλων προς στόχους επιφανείας του υποθετικού αντιπάλου και συγκεκαλυμμένα άλλαξαν την θέση τους. Στα στρατιωτικά γυμνάσια συμμετείχαν περίπου 200 στρατιώτες και σχεδόν 30 μονάδες αυτοκινούμενων και ειδικών μέσων μιας κινητής επάκτιας μονάδα.

Το προσωπικό των πυραύλων του Στόλου Βαλτικής είναι μονίμως σε επιφυλακή για να προστατεύσει τα θαλάσσια σύνορα και την ακτή της Καλίνινγκραντσκαγια ομπλαστ.

Το κινητό επάκτιο πυραυλικό σύστημα K-300 Bastion (νατοϊκός κωδικός SSC=5 Stooge) είναι εφοδιασμένο με αντιπλοικούς πυραύλους κρουζ P-800 Oniks (SS-N-26 Strobile) και σχεδιάστηκε για να καταστρέφει διάφορες κλάσεις αποβατικών πλοίων, οχηματοπομπών και αεροσκαφών που μεταφέρουν ομάδες προσωπικού όπως επίσης μεμονωμένα πολεμικά πλοία και επίγειους στόχους σε συνθήκες εντατικών πυρών και ηλεκτρονικών αντιμέτρων. Μια Πυροβολαρχία Bastion αποτελείται από τέσσερις αυτοκινούμενους εκτοξευτές K-340P, 1-2 οχήματά ελέγχου μάχης και τέσσερα οχήματα μεταφόρτωσης. Εναι σε υπηρεσία με τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις και επίσης έχει εξαχθεί στην Συρία και το Βιετνάμ.

Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις υιοθέτησαν το κινητό επάκτιο σύστημα πυραύλου Bastion σε υπηρεσία το 2010. Τρεις Μοίρες Bastion εισήλθαν σε υπηρεσία με την 11η Ανεξάρτητη Ταξιαρχία Πυραυλικού Πυροβολικού του Στόλου Μαύρης Θάλασσας που εδρεύει κοντά στην Ανάπα στην περιφέρεια Κράι Κρασνοντάρ. Μια Πυροβολαρχία Bastion αναπτύχθηκε το 2014 στην ακτή της Κριμαίας.

Το κινητό επάκτιο σύμπλεγμα Bal με πυραύλους Kh-35 επιτηρεί τα χωρικά ύδατα και τα θαλάσσια στενά, τις ναυτικές βάσεις και άλλες παράκτιες εγκαταστάσεις και τα προστατεύει από τις αποβατικές επιχειρήσεις. Μπορεί να προσβάλει στόχους σε συνήθεις και πολύπλοκες συνθήκες ημέρα και νύχτα. Η στόχευση είναι πλήρως αυτόνομη μετά την εκτόξευση σε συνθήκες πυρών και ηλεκτρονικών παρεμβολών του αντιπάλου. Το βεληνεκές του ειναι 120 χλμ με τον πύραυλο Kh-35 και 260 με τον πύραυλο Kh-35U.

Απόδοση/Μετάφραση από το navyrecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

37 Απαντήσεις

 1. Πλάκα θα είχε να ανακοινώσουν οι γείτονες, ότι μετά τους S-400 σκέπτονται να αποκτήσουν και μερικές συστοιχίες Μπαστιόν για την άμυνα των τουρκικών ακτών.
  Αφού έχει η Ελλάδα τις συστοιχίες με τα χελιδονόψαρα, αυτοί θα πούνε ότι έχουν επίσης το δικαίωμα για αυτού του είδους συστημάτωνγια παράκτια άμυνα. 😉

  1. Σε λίγα χρόνια θα αγοράσουν συστοιχίες, οποίες θα περιέχουν ένα ενοποιημένο σύστημα tων BASTION + BAL μαζί. Δηλαδή τα missiles Onix και τα Uran, μέσα στην ίδια συστοιχία. Νομίζω. Επειδή αυτό θα είναι το αποτελεσματικό οικονομικός και οι Ρώσοι έτσι τα χρησιμοποιούν (πάντα μαζί), το τελευταίο χρόνο.

 2. Την διάρκεια δικής μου υπηρεσίας μου στο ναυτικό (1977-80),
  το ναυτικό μας είχε στόχο να επιτεθούμε την Κοπεγχάγη. Δηλαδή να βομβαρδίσουμε την πρωτεύουσα ενός κράτους με το οποίο μέσα στα 1000 χρόνια γειτονιάς μας ποτέ δεν ήμασταν σε πόλεμο.

  Και από τους αξιωματικούς στρατού ξηράς μάθαμε, πως ο στόχος των τεθωρακισμένων ήταν να καταλάβουν ακριβός αυτές τις πόλεις του Βελγίου και Ολλανδίας, τις οποίες τα πολωνικά τανκς απελευθέρωναν κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου.

  Μετά το 1990 μάθαμε ακόμα, πως σχετικά με της συμβάσεις της «πολωνικής» κομμουνιστικής κυβέρνησης και της ρωσικής, από την πρώτη ημέρα πολέμου θα ήμασταν υποταγή σε ρωσικά στρατιωτικά δικαστήρια και όχι σε πολωνικά.

  1. Μετά το 1990 μάθαμε ακόμα, πως σχετικά με της συμβάσεις της «πολωνικής» κομμουνιστικής κυβέρνησης και της ρωσικής, από την πρώτη ημέρα πολέμου θα ήμασταν υποταγή σε ρωσικά στρατιωτικά δικαστήρια και όχι σε πολωνικά.
   Σοβιετικα εννοεις ω (νατοϊκε) συντροφε ετσι; οχι ρωσικα φανταζομαι…

   ΥΓ:Τοσο μενος πια

   1. Και εσείς περιμένετε να σας αποπληρώσει το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις ποιος ? Οι ναζιστές ω (νατοϊκέ) σύντροφε, έτσι ? Όχι Γερμανοί φαντάζομαι…

   2. Φευ αγαπητε. Τι ναζιστες τι Γερμανοι ενα και το αυτο. Η Σοβιετια ομως ηταν Ενωση (και καλα) Σοσιαλικων Δημοκρατιων (και καλα) ο τιτλος ηταν προεδρος της ΕΣΣΔ και γ.γ. του κομματος. Εγραφε πουθενα Ρωσια; θελετε να μας τρελανετε ή να μας τρολλαρετε;

    ΥΓ: Προσωπικα θελω αποζημιωσεις πολεμου κατα σειρα απο: Γερμανους, Βουλγαρους, Αγγλους, Ιταλους, Αλβανους, Σκοπιανους.

   3. Ρωσικά στρατεύματα έχουν εισβάλει στην Πολωνία πάνω από 60 φορές. Έχοντας μεταξύ τους πάντα ένα σορό εθνικότητες, όχι μόνο τους Ρώσους. Μερικοί από αυτούς ήταν άνθρωποι και άλλοι ήταν ζώα. Διοικητές τους και αστυνομία πάντα άγρια ζώα. Και πάντα οργανωμένο πλιάτσικο και βιασμοί. Εκτόπισαν την πολωνική οικογένειά μου (δηλαδή της μάνας μου) όπως τα έκαναν πάντα. Και όχι επειδή ήταν “ταξική εχθροί” – ήταν πολύ φτωχοί αγρότες, μα πολωνικής εθνικότητας. Άρα ξανά ήρθαν οι Ρώσοι και εκτόπισαν, μέσα σε λίγους μήνες, 900++ χιλιάδες Πολωνούς. Την πρώτη νύχτα 100 χιλιάδες – όλο οικογένειες με μικρά παιδάκια, 3 εβδομάδες ταξίδι στα βαγόνια αγελάδων, χωρίς θέρμανση και τουαλέτες, με πολλά παιδιά νεκρά στο δρόμο. Όλα όπως πάντα. Για να “εμπλουτίσουν με πληθυσμό” την Σιβηρία. Σχεδόν όλοι δικοί μου έχασαν ζωές στα δάση και ορυχεία, μέσα στα πρώτα 2 χρόνια σκλαβιάς. Μα δεν λεγόταν σκλαβιά, μόνο «αναγκαστική μετανάστευση». Όποιος δεν υπέγραψε πως οικιοθελής παίρνει σοβιετική υπηκοότητα, δεν είχε δικαίωμα να λάβει φάρμακο για άρρωστο παιδί του. Όποιος υπέγραψε… δεν είδε την Πολωνία ποτέ πια, ακόμα και μετά την λήξη του πολέμου. Αυτό που μου λες εσύ είναι πως δύο φορές από αυτές 60++ ρωσικές εισβολές, τα στρατεύματα αυτά δεν ήταν ρωσικά. Μα σοβιετικά. Και σε τι διαφέρει ? Σε ονομασία μόνο.

   4. @d/PL

    Και οι Ουκρανοί εθνικιστές τους οποίους η σημερινή Ουκρανία θεωρεί ήρωες έσφαξαν 100000 Πολωνούς, γυναίκες παιδιά γερουσ και άοπλους άνδρες, αλλά δεν βλέπω τέτοιο μένος εναντίον των Ουκρανών επίσης να θυμίσω πως και η Πολωνία έχει εισβάλει στη Ρωσία και μάλιστα είχε κατακτήσει και τη Μόσχα και οι Πολωνοί (ΠολωνοΛιθουανοι για να είμαστε πιο σωστοί) δεν ήταν και άγιοι. Αλλά αυτό που λέει ο Ασβός είναι σωστό οταν μιλάμε για τη Σοβιετική Ένωση είναι διαφορετικο από τη Ρωσία άσχετα αν η Ρωσία έλαβε το ρολο του φυσικού διαδόχου της μετά την πτώση της ΕΣΣΔ. Παραδείγματος χάριν, ο Στάλιν και ο Μπερια ήταν Γεωργιανοί , ο Χρουστσόφ και ο Μπρέζνιεφ Ουκρανοί , και η λίστα είναι ατελείωτη αρα δεν ήταν όλοι τους “κακοί Ρώσοι” αλλά “κακοί Σοβιετικοί” .

    1. Σας παρακαλώ, είναι πράγματα αυτά που λέτε για τους φιλειρηνικούς Πολωνούς και Ουκρανούς; 😉

     Αυτά δεν μετράνε φυσικά(αφού χαλάνε την εικόνα μερικών με επιλεκτική «μνήμη», που έρχονται και προπαγανδίζουν ασταμάτητα).

     Είπαμε για όλα ευθύνονται οι Ρώσοι, και μόνο εκείνοι επιτίθενται με το παραμικρό στους γείτονες, ξεκάθαρα πράγματα(ποιός ενδιαφέρεται για μερικά ιστορικά γεγονότα που προβληματίζουν).

     The Polish-Ukrainian Battle for the Past

     https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/75029

     Polish-Ukrainian relations
     The tragic massacre in Volyn remembered
     Between February 1943 and February 1944, units of the Ukrainian Insurgent Army killed up to 100,000 Poles in Volyn and eastern Galicia

     https://www.economist.com/eastern-approaches/2013/07/15/the-tragic-massacre-in-volyn-remembered

     Polish-Muscovite War, 1609-1619

     http://www.historyofwar.org/articles/wars_polish_muscovite_1609-19.html

   5. Τα «αρχαία» …
    Είναι πολλά τα θέματα κάθε φορά που γράφετε. Και εγώ δεν γράφω άνετα στα ελληνικά. Πολωνοί μια φορά έχουν εισβάλει στη Μόσχα, ήταν μαζί με τον Napoleon Bonaparte. Και για Πολωνούς ήταν τότε ένας απελευθερωτικός πόλεμος. Ενώ την προηγούμενη φορά (στο Κρεμλίνο) ήταν ως ένα μέρος της διαμάχης μεταξύ Ρώσων πριγκίπων και δεν εισέβαλαν Πολωνοί – η Μόσχα τους άφησε μέσα, τους κάλεσε να έρθουν (!) εν διάρκεια του εμφύλιου της. Ήταν και ιδιωτικός αυτός ο πόλεμος και στρατός ιδιωτών. Διακρατικοί πόλεμοι έγιναν πολλές φορές πριν και μετά, και πάντα με την ρωσική εισβολή η μια άμεση εκστρατεία σε απάντηση. Anyway δεν είναι ιστορίες να της συζητάμε τώρα, επειδή έγιναν πριν από πολλές αιώνες. Την τωρινή ιστορία η Πολωνοί την ξεκινάνε κάπου από τον περίοδο μετά του Ναπολέοντα. Τότε και ξεκινάει και ένα μοντέρνο ρωσικό κράτος.

   6. @Konstantinos, re: Ουκρανοί εθνικιστές. – δεν έχουν σφάξει μόνο 100.000 Πολωνούς, μα πρώτα και μπορεί κα 1 εκατομμύριο Εβραίους. Μα οι σημερινοί Ουκρανοί δεν τα γνωρίζουν. Ακόμα και μορφωμένοι νομίζουν πως ήταν μόνο η μαύρη σοβιετική και μετά ρωσική προπαγάνδα. Αφού οι Ρώσοι έχουν δολοφονήσει εκεί 5-15 εκατομμύρια Ουκρανούς και Πολωνούς.

    Δεν είναι ότι Ουκρανοί εθνικιστές είναι και ναζιστές. Ναζιστές δεν είναι πάνω από κάπου 3% ? Ακριβός όπως και στην Ελλάδα.

    Αυτά θέλουν χρόνο. Τόσα χρόνια που οι Ουκρανία απελευθερώθηκε και μόνο πριν από μερικές ημέρες ο καινούριος πρόεδρος κανόνισε την άδεια να ενταφιάζονται τα πτώματα των δολοφονηθέντων Πολωνών. Και τώρα… σιγά σιγά, ένα ένα ο λαός θα μαθαίνει την αλήθεια. Την οποία μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει πια να πιστέψει. Και βέβαια η ναζιστές θα παύσουν τότε να είναι ψεύτικοι ήρωες των πολλών.

    Υπάρχουν και άλλα πολύ καχύποτες καταστάσεις…
    Πχ. στο χωριό μας, 1000 οικογένειες, 2/3 ήταν Ουκρανοί και 1/3 Πολωνοί. Κανένα πρόβλημα δεν είχαν με αυτό ποτέ. Στην διάρκεια πολέμου μόνο οι Ρώσοι «οι σοβιέτς» σκότωναν κόσμο εκεί. Γερμανοί όχι, Ουκρανοί εθνικιστές δεν υπήρχαν, δεν τους δεχόταν το χωριό. Υπήρχαν δύο παπάδες, και των 2 εκκλησιών και κατάφεραν να εξηγήσουν στο λαό να μην κάνει τίποτα ηλίθιο. Κα μετά… ήρθαν ξανά οι Ρώσοι. Κα αμέσως άρχησαν οι φώνοι από αγνοστους «ουκρανούς εθνικιστές» . Των πρώτο σκότωσαν των Πολωνό ιερέα. Μετά αμέσως ήρθε ρώσικη ασφάλεια και πήρε νέους (τόσο νέους που δεν τους πήραν ακόμα το 1939-41), να τους κάνει Istrebitelnyje bataliony – ένα πολωνόγλοσσο στρατό της ΝΚWD, να βρίσκουν και σκοτώνουν Ουκρανούς εθνικιστές… Και μόνο αυτές πολωνικές οικογένειες μπόρεσαν μετά να μεταναστεύσουν στην «νέα» Πολωνία, οποίων παιδιά επήγαν στα Istrebitelnyie bataliony.

   7. By the way. O Brezhniev, που δεν ήταν αυστηρός ούτε με Πολωνούς, ούτε με Ουκρανούς… – ερχόταν και μυστικά στην Πολωνία, για μαι-δυο ημέρες ξεκούραση (στα πρώην αριστοκρατικά παλάτια) – μετά, όταν ανοίξανε τα αρχαία, μάθαμε πως είχε Πολωνέζα μαμά, ακόμα και μέλος της πολωνικής ρωμαίο-καθολικής κοινότητας στην ΕΣΣΔ ! Και ο μπαμπάς του ήταν Ουκρανός.

   8. «…ο Στάλιν και ο Μπερια ήταν Γεωργιανοί , ο Χρουστσόφ και ο Μπρέζνιεφ Ουκρανοί…»

    Ο Σουβόροφ ? – μεγάλος Ρώσος ήρωας, έτσι δεν είναι ?

    Επίσημα:
    Like in his previous battles, when he had ordered his men to spare non-combatants and the evacuation of townspeople,[12] Suvorov issued an order on 3 November 1794 that included special instructions regarding the treatment of enemy civilians, “Do not enter houses; spare any enemy asking for quarter; do not kill unarmed men; do not make war on women; do not touch youngsters”.[13][14] – και μόνο αυτά θα τα βρείτε στα ρωσικά σχολικά βιβλία ιστορίας.

    Ενώ στην πράξη ? Το 1794, Όταν πήραν την δεξή πλευρά του ποταμού – δηλαδή το δεξή 1/3 της Βαρσοβίας ? (που λέγετε Praga) Σφάγιαζαν για 3 ημέρες τους πάντες, ακόμα και πυροβόλησαν όλες γάτες και όλα τα σκυλιά. Υπό την διοίκηση του. Και βέβαια όλοι άκρος μεθυσμένοι – το τυπικό.

    Λιπών – ! ! ! – το 2012, European Championships ποδοσφαίρου, οι Ρωσοι, απαγόρευσαν κυκλοφορία του ρωσόγλωσσου οδηγού, μεταξύ των οπαδών. Επειδή όπως και σε άλλες γλώσσες ανέφερε και για το σταυρό – ταπεινό μνημείο σφαγής Praga. Πλησίον του γηπέδου.

   9. @Gun…. re: Carnegie Europe – προσοχή ! Είναι της (πολωνικής) αντιπολίτευσης. Μόλις πλησιάζεται στο θέμα του κυβερνώντος κόμματος, θα γράφει και κάθε nonsense και ψέματα.

    1. Ξέρω ξέρω, όλοι οι άλλοι λένε ψέματα ενώ εσείς λέτε πάντα την αλήθεια(ακόμα και όταν λέτε ψέματα). Αφού μόνο οι πολωνοί γνωρίζουν από ιστορία. 😀

   10. @Gun…. – νομίζω πως νευριάζεστε, γιατί ήρθε ένας «ξένος» και με αντικειμενικές πληροφορίες χαλνάει το αγαπητό σας μύθος αδελφικής Ρωσίας. Ή οποία θα σας υποστηρίξει στα δίνη και δεν θα σας προδώσει – πουλήσει ποτέ.

    1. Εγώ μόνο έναν εκνευρισμένο είδα εδώ μέσα, προφανώς επειδή (παρά τα σεντόνια που γράφει) δεν περνάει η γραμμή του εδώ μέσα στα σχόλια.
     Απο προδοσία πάντως, εσείς οι πουπόλσκου ξέρετε περισσότερα, εφόσον οι σύμμαχοι σας οι αμερικάνοι μετά τον πόλεμο σας παρέδωσαν στα χέρια του «πατερούλη» Στάλιν με τον οποίο είχαν συμφωνήσει στην μοιρασιά.

 3. By the way…
  Η συστοιχίες αυτές δεν είναι για άμυνα της Κ.Α. Από ποιόν άμυνα ? Ποιος, ποια χώρα στην Βαλτική Θάλασσα έχει τα μέσα ?

  Οι ρουκέτες αυτές είναι να κοπεί η Βαλτική Θάλασσα στα δύο, στην περίπτωση πολέμου. Να μείνουν τα βαλτικά κράτη (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία,Φινλανδία, Σουηδία (ειδικά το νησί-κλειδί Gotland) από κάθε βοήθεια μέσω θαλάσσης. Και η εμβέλεια του οπωσδήποτε θα αυξηθεί από 290 σε 400 km, αφού έγινε έτσι με τοn ξάδερφό του, το «Brahmos».

  1. Καλημέρα

   @d /PL
   «Η συστοιχίες αυτές δεν είναι για άμυνα της Κ.Α. Από ποιόν άμυνα ? Ποιος, ποια χώρα στην Βαλτική Θάλασσα έχει τα μέσα ?»

   Αυτό είναι το αποτέλεσμα των επιλογών των χωρών της Βαλτικής. Μπορεί να μην έχουν τα μέσα να τα βάλουν με τη Ρωσία οι ίδιες, αλλά προσχώρισαν σε μια καθαρά αντι-Ρωσική συμμαχία (ΝΑΤΟ) τις οποίας το κυριότερο μέλος και αυτό που κάνει κουμάντο διατείνεται με κάθε ευκαιρία και χρησιμοποιόντας κάθε μέσο ότι πρέπει να ελέγχει τη Ρωσία και να επιβάλλει την πολιτική του.

   Με εκφράσεις και υπεροψία που δεν τα έβλεπες ούτε στον καιρό του ψυχρού πολέμου.

   Το αν αρέσει σε κάποιους αυτή η κατάσταση καμία σημασία δεν έχει. Σημασία έχει ότι οι χώρες της Βαλτικής πρέπει να μάθουν να ζούν με τις νέες τους επιλογές. Και όπως η Σουηδία έχει κάθε δικαίωμα να εγκαθιστά συστοιχίες RBS-15 στη νήσο Gotland άλλο τόσο δικαίωμα έχει και η Ρωσία να εγκαθιστά στα εδάφη της ότι θέλει.

   1. @kakaouskia. Μα να μην πιστεύεις τόσα παραμύθια ! Πολωνοί από 13 μεραρχίες το 1993, το 2000+ κατέβηκαν στης 3 μόνο ! Και αποχώρησαν όλες ρουκέτες με εμβέλεια 20+ km ! Και μηδέν ξένων στρατευμάτων στην χώρα. Σουηδοί από 30 πολεμικά πλοία κατέβηκαν στα 7. Γερμανοί το 3/2014 είχαν σύνολο. ΣΥΝΟΛΟ 7 αεροπλάνα σε μάχιμη ετοιμότητα. Οι Βάλτοι είχαν στρατό μηδέν ! Ασε τα ρωσικά ψεματάκια και κοίτα την πραγματικότητα, ποια ήταν !

 4. @Gun… re: ιστορία, το link για παλιούς πολέμους – άλλο τα ιδιωτικά στρατεύματα, με επαγγελματικό στρατό του Dimitri Samozvaniets, και άλλο o διακρατικός πόλεμος. Εδώ ο διακρατικός (από το link αυτό)

  «Finally, in 1609 Sigismund III made the war official, claiming the Russian throne himself. His main effort was directed against Smolensk, which was besieged from 1609-1611.» – by the way – o Σουιδώς ήταν, ο Vasa, ενώ βασιλιάς και της Πολωνίας.

  SMOLENSK ! – όχι Μόσχα ! Και ποια διαφορά ? Λιπών… Σμολένσκ ήταν πάντα ένα ανεξάρτητο, δημοκρατικό και πλήρες ευρωπαϊκό κράτος, μεγάλου (ρωσικού) ευρωπαϊκού πολιτισμού. Το οποίο ποτέ δεν ήταν σε πόλεμο με τους Πολωνούς, μια φορά – μα την αποφασιστική στιγμή για το κράτος και έθνος, η Σμόλενσκ έστειλε και ενισχύσεις – 3 συντάγματα τα οποία βόηθησαν πράγματι ηρωικός, το 15. 08. 1410 στην μεγάλη νίκη κατά των ωευδοσταυροφώρων του Teutonic Order. 2 φορές επίσημα ζήτησαν μετά βοήθεια κατά της Μόσχας και να μπουν μες το Πολωνό-Λιθουανικό Βασίλειο. Πολωνοί δεν αντέδρασαν… δεν ήθελαν πολέμους με την Μόσχα. Τότε η Μόσχα ήρθε στο Σμολενσκ και εξόντωσε περίπου 5 χιλιάδες τους ανώτερους του 35-χιλιάδων πληθυσμού της πόλης.
  Πολλούς άλλους έστειλε στην Σιβηρία και έφερε δικό τους πληθυσμό.
  Και οι Πολωνοί… άργησαν με μυαλά τους, σε αυτό το θέμα.

  1. Άδικα παιδεύεστε, σας έχουν πάρει χαμπάρι όλοι εδώ μέσα τι σόι ιστορικός είστε, και ποιές «αλήθειες» αναπαράγετε και παπαγαλίζετε.

   Η ανοχή στην προπαγάνδα/διαστρέβλωση έχει και όρια.

   1. Ιστορικά γεγονότα λέω εδώ. Παρατήρησα πως συχνά οι Έλληνες ακόμα και για την ελληνική νεότερη ιστορία ξέρουν πιο πολλά παραμύθια από αλήθειες. Αγαπάτε τους μύθους. Και όταν κάποιος σας λέει τα πραγματικά γεγονότα τον κοιτάτε σαν έναν ψεύτη. Έστω και Έλληνας επιστήμονας να είναι, με καλό παράδειγμα του κύριου Θάνου Βερέμη.

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Soviet%E2%80%93Polish_Non-Aggression_Pact

   https://en.wikipedia.org/wiki/Polish_Operation_of_the_NKVD
   1937–1938 a mass operation of the NKVD carried out in the Soviet Union against Poles, against the so-called «Polish spies» and customarily interpreted by the NKVD officials as relating to ‘absolutely all Poles’. It resulted in the sentencing of 139,835 people, and summary executions of 111,091 Poles.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Molotov%E2%80%93Ribbentrop_Pact

  2. re: Symfonia-tou-monachou – Το άρθρο αναφέρει “…να ικανοποιήσει τις εδαφικές αξιώσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας…”

   Και δεν αναφέρει πως πρόκειται για πολωνικά εδάφη, με πολωνικό πληθυσμό, στα οποία η Τσεχοσλοβακία το 1920, εν διάρκεια ρωσικής εισβολής, όταν τα ρωσικά στρατεύματα βρισκόταν 15 km από την Βαρσοβία.
   Τσεχία εκβίαζε τότε Πολωνούς με εισβολή πιο βαθιά εάν δεν θα παραδοθούν της τα εδάφη του Śląsk Cieszyński. Ήταν μια περιοχή υψηλής βιομηχανικής αξίας.

   Υπάρχουν γράμματα προέδρου της ΤΣ. στα οποία, από το 1938, η Τσεχία ψάχνει συνεννόηση και συμφωνείτε να υποχωρήσουν Τσέχοι, με αντάλλαγμα καλές σχέσεις.
   Αρχές του 1939, με γράμμα το οποίο υπάρχει ακόμα στα αρχαία, ο πρόεδρος της ΤΣ ζητά 60 ημέρες για μια οργανωμένη αποχώρηση.

   Εν τω μεταξύ εισέβαλε το Wehrmaht.
   Τι να περιμένουν Πολωνοί ? Έπρεπε να καταλάβουν τα δικά τους εδάφη, μην τα πιάσει το Γ’ Ραιχ.
   Μα δεν υπήρχε συνεννόηση μεταξύ Πολωνών και Γερμανών, ούτε πολωνική ανάμιξη στο Μόναχο.

  1. Ήταν εξαρχής απελπιστική περίπτωση ο συγκεκριμένος.
   Φανατισμένος στο φούλ, ούτε απόγονος του Γκέμπελς να ήταν(η μια πολωνική έκδοση/απομίμηση του Γερμανού υπουργού προπαγάνδας του καθεστώς Χίτλερ).

    1. Απαντήσεις πήρατε (αντικειμενικές μάλιστα), αλλά ζείτε σε παράλληλο σύμπαν, αυτό δεν είναι προσβολή αλλά αντικειμενικό συμπέρασμα.

     Υ.Γ.

     Η συστηματική διαστρέβλωση ιστορικών γεγονότων όπως την συνηθίζετε εσείς, δεν έχει την παραμικρή σχέση με αντικειμενικότητα.
     Οπότε δεν έχει νόημα μια συζήτηση, συνεχίστε λοιπόν τον μονόλογο σας, και εγώ θα συνεχίσω να σας θεωρώ αστείο προπαγανδιστή.

   1. «…Η συστηματική διαστρέβλωση ιστορικών γεγονότων όπως την συνηθίζετε εσείς…» – ένα, ένα παρακαλώ. Ποιές ? Και με πηγές παρακαλώ, όχι πολιτικές εφημερίδες ! Ένα ένα τα θέματα !
    Δηκή σας η επιλογή όπλου. – Πιο γεγονός ?

   2. Αγαπητε απο τα λεγομενα σας -θητεια το 1977- πρεπει να ειστε κοντα 60-62 ετων. Επειδη εισθε σε κρισιμη ηλικια για ανακοπες και εγκεφαλικα παρακαλω ηρεμηστε.
    Το καταλαβαμε δεν προκειται να σας πεισουμε.

   3. 61 είμαι. Ο Έλληνας,ο θείος μου, στο χωριό, είναι 95. Kαι ακόμα μια χαρά στο μυαλό. Άρα έχουμε χρόνο. Παρακαλώ το πρώτο (το ένα, όχι τρία μαζί) «διαστρεβλωμένο γεγονός». Με πηγές. Και για το κύριο Gun πρωτερειότιτα, βέβαια.

   4. -Ο Έλληνας,ο θείος μου, –
    Παντως ειναι φανταστικο: Πως οι απογονοι των ηττημενων συμμοριτων που διεφυγαν εξελιχθηκαν στους σκληροτερους Νατο’ι’κους και φιλοατλαντικους ευρωπαιους.
    Αρα υπαρχει ελπιδα και για την Ελλαδα….

  2. @Ασβος re: «των ηττημενων συμμοριτων». Άρα καλά τα έγραψα πως πολύ Έλληνες ούτε την ελληνική νεότερη ιστορία δεν δεν καταλαβαίνουν, ακόμα και δεν γνωρίζουν.

   «Εγώ παιδί του ελληνικού λαού, ορκίζομαι να αγωνιστώ πιστά από τις τάξεις του ΕΛΑΣ, χύνοντας και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου, σαν γνήσιος πατριώτης για το διώξιμο του εχθρού από τον τόπο μας, για τις ελευθερίες του λαού μας, κι ακόμα να είμαι πιστός και άγρυπνος φρουρός προστασίας στην περιουσία και το βιος του αγρότη…».

   που δεν διαφέρει και σημαντικά από τον όρκο της Armia Krajowa. Και εμπεριέχει το ίδιο πάθος για την λευτεριά και πατρίδα.
   Την οποία (Α.Κ.) μετά εξόντωσε ο Στάλιν, με 250-350 χιλιάδες θύματα, βάση συμφωνίας από της 9-10 Οκτωβρίου 1944, Κρεμλίνο, με των Churchill.
   δυλαδύ την ίδια συμφωνία, με την οποία αποφάσισαν indirectly but clearly και καταστροφή του ΕΛΑΣ.

   Παρά που και ο ΕΛΑΣ, και η Armia Krajowa ανήκαν στους δυτικούς συμμάχους,
   και όχι σε στρατόπεδο της Ρωσίας.

   Και που βλέπεις κάποια αντίφαση ?

   1. Αν βγεις στην Ελλαδα να πεις οτι ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ τα επαιρνε απο τους Αγγλους και οτι εκτελουσε επιχειρησεις μαζι με κλιμακια του SOE θα σε πουν αντικομμουνιστη και ανιστοριτο το λιγοτερο…
    Γνωριζω, γι’αυτο εβαλα τριτους στη λιστα των πολεμικων αποζημιωσεων τους Αγγλους, μπροστα απο τους Ιταλους.

   2. Έχω καλές επιστημονικές πηγές. Η γνωρίζω της εισαγγελικές και δικαστικές – αρχαιολογικές έρευνες, εξετάσεις. Δεν με ενδιαφέρουν η «δηλώσεις» και «εκδοχές». Μα δεν είναι δυνατόν να τα βρίσκουμε αλλιώς, μόνο ένα – ένα τα θέματα.

    Λιπών περιμένω πια είναι τα περισσότερο «διαστρεβλωμένα γεγονότα» ? Το πρώτο ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.