Αμφίβιο ρωσικό αεροσκάφος Be-200. (Φωτ: xnir)

Το Be-200 είναι ενα ρωσικό αμφίβιο αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων που προέκυψε από την ανάπτυξη του σοβιετικού Α-40.

Μπορεί να επιχειρήσει το ίδιο εύκολα από θάλασσα και ξηρά.
Στην Ελλάδα είναι περισσότερο γνωστό ως πυροσβεστικό αεροσκάφος γιατί έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην κατάσβεση των πυρκαγιών του 2007.
Εχει ικανότητα μεταφοράς 12 τόνων νερού σε 8 ειδικές αλουμινένιες δεξαμενές.
Οι δεξαμενές μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα για να χρησιμοποιηθεί το αεροσκάφος σε άλλες αποστολές.
Μπορεί να ειναι μεταφορικό με ικανότητα μεταφοράς 72 επιβατών ή φορτίου 7.5 τόνων.
Στην έκδοση ιπτάμενου ασθενοφόρου μπορεί να φιλοξενήσει 37 ασθενείς.
Με τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αεροσκάφος έρευνας-διασωσης, ναυτικής περιπολίας, ακόμα και για ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Δεν μπορεί να συγκριθεί με τα μικρότερα CL-215/CL-415 και δεν υπάρχει ανάλογο αεροσκάφος στη Δύση..


Η Κίνα εχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον να αγοράσει την ανθυποβρυχιακή του έκδοση για το ναυτικό της και να το αντιγράψει αλλά οι Ρωσοι προφανώς δεν το επιτρέπουν.
Προς το παρόν δεν εχει πουληθεί σχεδόν σε κανένα πελάτη και η τιμή του είναι αρκετά υψηλή.
Παρόλα αυτά, η ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων μεσώ μεταφοράς ρώσικων εργοστασίων στην Ελλάδα και δημιουργία μόνιμου κύματος εκατομμυρίων τουριστών απο τη Ρωσία θα άλλαζε δραματικά την κατάσταση.

Στην περίπτωση αυτή, η προμήθεια ενος αριθμού Be-200 με ευνοϊκούς όρους θα δημιουργούσε ένα εκτεταμένο μεταφορικό δίκτυο από και προς τα νησιά του Αιγαίου ενώ το αεροσκάφος θα μπορούσε να υπηρετήσει και στο Πολεμικό Ναυτικό..
Είναι το πλέον κατάλληλο αεροσκάφος για χρήση στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα πρέπει να γίνει το Ισραήλ της Ευρώπης

10 Σχόλια

 1. Gunner

  Συγνώμη όμως το αεροσκάφος αυτό το 2007, αποδείχτηκε ότι δεν είναι κατάλληλο για την Ελλάδα. Για το ΠΝ και πάλι δεν έχει κάτι να προσφέρει. Το ΠΝ έχει ανάγκη από ΑΦΝΣ και αυτά που είναι στο στόχαστρο του είναι μεταχειρισμένα αμερικάνικα (P-3C) ή μετατροπή υφισταμένων μεταφορικών της ΠΑ.

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Από που προκύπτει ότι κρίθηκε ακατάλληλο; Μήπως διότι για να επιχειρήσει χρειάζεται γλυκό νερό και όχι θαλασσινό, το οποίο υπάρχει σε αφθονία στην Ελλάδα;
   Δεν σου φαίνεται πολύ περίεργος ο λόγος που κρίθηκε ακατάλληλο;
   Παρακαλώ διάβασε: Wikileaks: Ακατάλληλα τα Beriev Be-200 για το περιβάλλον της Ελλάδος

   Απάντηση
   • Gunner

    Ο ειδικός τύπος της εποχής το είχε αναφέρει. Όχι φυσικά το Στρατηγική που έχει ως γνωστών αναλάβει την προώθηση των ρωσικών προϊόντων, οι υπόλοιποι. Αν κάνεις μια βόλτα στην Ελευσίνα στην γιορτή της ΠΑ, θα σου το πουν οι πιλότοι αν καταφέρεις και τους εμπνεύσεις εμπιστοσύνη.

   • Δούκας Γαϊτατζής

    Όσες φορές έχω πάει σε Στρατιωτικές Γιορτές δεν μπόρεσα να μιλήσω με πιλότους τέτοιου είδους θέματα.
    Ίσως εσύ να ξέρεις κάτι παραπάνω.
    Για μία εποχή, αν θυμάμαι καλά πριν περίπου 10-15 χρόνια, η Στρατηγική “πετούσε”.
    Για τώρα δεν γνωρίζω, δεν έχω την πολυτέλεια (αν και το θέλω πολύ) ν’ αγοράζω περιοδικά.

 2. Γιάννης

  Το Be-200 είναι ακατάλληλο για το ελληνικό ανάγλυφο. Το 2007 δεν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Για επιβατικό α/φος εξαρτάται ποιες είναι οι αεροπορικές εταιρίες στην Ελλάδα και για ποιους προορισμούς το θέλουν. Για νησιά με αεροδρόμια (π.χ Χίος, Λέσβος, Ρόδος κ.α) δεν χρειάζεται το υδροπλάνο. Για νησιά χωρίς αεροδρόμια όπως π.χ τα Ψαρά, Παξοί, Γαύδος κ.α το Μπέριεφ είναι υπερβολικό από κάθε άποψη. Κατάλληλο υδροπλάνο είναι ένα μικρό δικινητήριο ελικοφόρο. (π.χ DHC-6)
  Ως πυροσβεστικό δεν μπορεί να γίνει σύγκριση του με τα Καναντέρ γιατί δεν ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Το Μπέριεφ ,,παίζει,, μόνο του. Για το Π.Ν δεν κάνει, οι Ε.Δ δεν αγοράζουν ρωσικά α/φη και αυτά στα ηλεκτρονικά τους είναι 15-20 χρόνια πίσω από τα δυτικά. Το έχουν πει δημόσια οι ίδιοι οι ρώσοι….
  Σε ότι αφορά τα πυροσβεστικά α/φη η Ελλάδα πρέπει να αγοράσει CL-415 και AT-802, (και με πλωτήρες και χωρίς αυτούς) και στα ναυτικής περιπολίας πρέπει να βρούμε 4-5 μεταχειρισμένα P-3C ή αλλιώς κάποιο δικινητήριο τύπο.

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Ίσως για το ελληνικό ανάγλυφο (ύπαρξη πολλών λόφων και απότομων ορεινών όγκων να καθιστούν δύσκολη την πρόσβαση και τους ελιγμούς του αεροσκάφους κατά την βύθιση αεροπυρόσβεσης) να θεωρείται ακατάλληλο, αλλά, μπορεί το Be-200 να θεωρηθεί ακατάλληλο και στην περίπτωση του Αιγαίου;
   Υπάρχει και εκεί πρόβλημα με το … «ανάγλυφο»; Ή μήπως είναι πολύ αλμυρό το νερό του Ελληνικού Αρχιπελάγους;
   Γιάννη, νομίζω ότι το παραπάνω άρθρο λέει για την επιχειρησιακή χρησιμοποίηση του Μπέριεφ από το ΠΝ και όχι από κάποια ιδιωτική εταιρεία.

   Απάντηση
   • Γιάννης

    Tο εκτεταμένο μεταφορικό δίκτυο από και προς τα νησιά του Αιγαίου ποιους θα αφορά ??
    Το α/φος δεν γίνεται να επιλεγεί από το Π.Ν γιατί οι Ε.Δ δεν αγοράζουν ποτέ ρωσικά α/φη. Επίσης δεν υπάρχουν λεφτά για να αγοραστούν καινούργια α/φη ναυτικής περιπολίας και δεν υπάρχουν μεταχειρισμένα Μπεριέφ-200.

 3. ΑΧΕΡΩΝ

  Δέν ἔχω ἄποψη για την καταλληλότητα του Μπέριεφ γενικῶς,οὔτε για το ἄν χρειαζόμαστε ὁπωσδήποτε ΑΦΝΣ,ἀλλά σε ὅτι ἀφορᾶ την ἁεροπυρόσβεση,θεωρητικά χρειάζονται μικρά και εὐέλικτα ἁεροσκάφη για να τηροῦνται οἱ προβλεπόμενες διασπορές,και οἱ χρόνοι ἀντιδράσεως να διατηροῦνται ὅσο το δυνατόν μικρότεροι,και ἀπό ἐκεί και πέρα,ἄς ποῦμε πως ὅτι ἔχεις,καλό εἶναι.
  Ὅμως,σε ὅτι ἀφορᾶ την δασοπυρόσβεση,ἑναέρια ἤ ἐπίγεια,ἡ ὐπόθεση εἶναι ἐκ των προτέρων χαμένη,ὅταν ἀντιμετωπίζεις ὁργανωμένους ἑμπρησμούς,ἐκεί δέν βοηθάει οὔτε Μπέριεφ,οὔτε Ἰλιούσιν,οὔτε DC-10.
  Μόνο σύλληψη,δίκη,και ἐκτέλεση ἑμπρηστῶν,για να σφίξουν οἱ κώλοι των ὁμοίων τους.

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Αχέρων. Θαυμάζω τη ψύχραιμη και λογική προσέγγιση που κάνεις σε όλα τα θέματα.
   Τα επιχειρήματα σου είναι δυνατά και προκαλούν σεβασμό.

   Πολλά από τα άρθρα, μας καλούν να τα μελετήσουμε με ανοιχτό μυαλό και πάντα έχοντας ως γνώμονα την καλύτερη επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ.
   Όσοι προσπαθούν να μας κατηγοριοποιήσουν, δυστυχώς, αδικούν τον εαυτό τους.
   Ποτέ, μα ποτέ δεν θα “πυροβολήσουμε” τις ΕΔ. Αγαπάμε την Ελλάδα και θέλουμε ότι το καλύτερο για τον τόπο μας.

   Η γόνιμη κριτική και η αναθεώρηση, πάντα προς το καλύτερο, είναι οι αιτίες των μεγαλύτερων νικών και επιτυχιών.

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Δούκα φίλε μου,αἰσθάνομαι κολακευμένος ἀπό την ἐκτίμησή σου στον σχολιασμό μου,ἀλλά για να εἶμαι ἑντάξει ἀπέναντι σε σένα και τον εαὐτό μου,πρέπει να το ἀποπληθωρίσω κἄπως το πράγμα.
    Κατ΄ἀρχήν,ὅταν γράφω ἀπό την ἄνεση του καναπέ,ἔχω την πολυτέλεια να κάνω την γιόγκα μου πρίν γράψω,και το θεωρῶ μάλιστα ὑποχρέωσή μου,προκειμένου να μήν ἀδικήσω οὔτε τον εαὐτό μου,οὔτε τον οἰκοδεσπότη,οὔτε και το κοινό του ἱστολογίου,με λίγα λόγια το ἐπίπεδο του διαλόγου.
    Θα συμφωνήσεις,πιστεύω,ὅτι το να διατηρήσεις την ψυχραιμία και την εὐθυκρισία σου στην πραγματική ζωή και τις καταστάσεις της,εἶναι δυσκολώτερο,ὅπως ὅταν σου καίνε τον τόπο,κάτι σαν το καλοκαίρι του 2007,ἤ ὅταν σου βγαίνει ἀπροσδόκητα ἕνα καλάσνικωφ καταπρόσωπο,ὅπως ἔγινε το βράδυ στις Πρέσπες,με ἀποτέλεσμα τον χαμό του ὑπαρχιφύλακα Ἡλία Κωστένη,ἤ στις 23/5/2006 πάνω ἀπό την Κάρπαθο,ὡς συνάδελφος του Κώστα Ἡλιάκη.
    Ἐπιμένω,και ἐπισημαίνω,ὅτι γράφω για ψυχραιμία ΚΑΙ εὐθυκρισία,δηλαδή την δυνατότητα ὅχι ἀπλῶς να παρακολουθείς μία δράση ἤ ἐξέλιξη χωρίς να πανικοβάλλεσαι,ἀλλά και την δυνατότητα να κάνεις την σωστή ἐπιλογή,να πάρεις την σωστή ἀπόφαση,και να ἀναλάβεις ἐπιτυχή δράση,ὅπως οἱ Δινόπουλος/Σκαμπαρδώνης στις 22/7/74 πάνω ἀπό τον ἉηΣτράτη.
    Ἐξἄλλου,δέν συμμερίζονται ὅλοι την δική σου ἐκτίμηση για τον σχολιασμό μου,και ἀντικειμενικά,δέν εἶναι κάτι τέτοιο δυνατόν,οὔτε το ἐπιδιώκω.
    Χαίρομαι βέβαια ὅταν συναντῶ,ἕστω και στο διαδίκτυο,ἀνθρώπους που μοιράζονται τα ἑνδιαφέροντα,ἄν θέλεις,και τις ἀγωνίες μου,και δευτερευόντως και τις ἀπόψεις μου,ἤ μποροῦν να με βοηθήσουν να κατανοήσω,να ἐκτιμήσω,και ἑνδεχομένως να ἀσπαστῶ τις δικές τους.
    Να μας ἔχει ὁ Θεός καλά,να τα λέμε.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: