Το Βέλγιο θα αντικαταστήσει τα θωρακισμένα οχήματα IVECO LMV Lynx

© La Défense

Την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019, η βελγική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφαση της -η οποία εκκρεμεί εδώ και αρκετό καιρό- σχετικά με την αντικατάσταση των 437 ελαφριών 4Χ4 οχημάτων πολλαπλών ρόλων (LMV) Iveco Lynx, που αυτήν την στιγμή βρίσκονται σε υπηρεσία με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, με 322 νέα οχήματα διοίκησης συνδέσμου (CLV).

Το βελγικό υπουργείο άμυνας θα κινήσει τις διαδικασίες για την προμήθεια 322 CLV με μια σύμβαση πολυετούς συντήρησης, όπως γίνεται με τα Griffon και Jaguar του προγράμματος CaMo που μοιράζεται από κοινού με την Γαλλία. Τα οχήματα θα αντικαταστήσουν τα 437 Lynx που σήμερα είναι σε υπηρεσία, τα οποία θα αποσυρθούν απο την ενεργό υπηρεσία το 2026, όταν κατασκευάστηκαν το 2005 και εισήλθαν στην ενεργό υπηρεσία το 2007 (στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στον ιστότοπο της βελγικής Άμυνας). Ο εξαιρετικά μικρής διάρκειας χρόνος ζωής των οχημάτων του βελγικού Στρατού εξηγείται από τις ρωγμές στο σκάφος και μετέπειτα στην θωράκιση της οροφής 120 οχημάτων SPS και RPK που είναι εξοπλισμένα με τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού (RWS) και επιπρόσθετη θωράκιση, ένα σημαντικό επιπρόσθετο βάρος που δεν προβλέφθηκε από τον κατασκευαστή (4855 κιλά για το βασικό Lynx, 6212 κιλά για την έκδοση RPK και πάνω απο 6383 κιλά για τις εκδόσεις SPS). Στις επιχειρήσεις στο εξωτερικό πολύ περισσότερο απο την χρήση τους στο Βέλγιο και τις ασκήσεις σε νατοϊκές χώρες, οι μηχανικοί παραπονιούνται για το όχημα λόγω της βαριάς και δαπανηρής συντήρησης που απαιτείται από τον τρόπο που χρησιμοποιούνται από τον βελγικό Στρατό.

Το στρατηγικό όραμα για την άμυνα του Βελγίου (2016-2030) είναι ο κατευθυντήριος άξονας μέχρι το 2030 με γνώμονα την αμυντική πολιτική, τις συναφείς επενδύσεις, την εξέλιξη των επιχειρήσεων, της αμυντικής οργάνωσης όπως επίσης και την διαχείριση του προσωπικού. Μετουσιώνει την κυβερνητική συμφωνία και αναπτύχθηκε από ειδικούς της άμυνας, υποστηριζόμενο από το Γενικό Επιτελείο και εμπνεόμενο από τις ιδέες που αναπτύχθηκαν από το κοινοβούλιο και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Το αμυντικό στρατηγικό όραμα ανακοινώθηκε την Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2016 μαζί με το εισαγωγικό προοίμιο που θεσπίστηκε απο την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η διάθεση €125,05 εκατομμυρίων για το Lynx που χρησιμοποιείται από τον χερσαίο κλάδο και €16,24 εκατ. για τα οχήματα που είναι σε υπηρεσία με τους κλάδους αεροπορίας και υγειονομικού.

Λέγεται οτι η Nexter πιθανόν θα προτείνει το Serval για τον αντικαταστάτη του LMV, επικαλούμενη το επιχείρημα ότι τα ελαφριά θωρακισμένα αναγνωριστικά οχήματα της θα συνδυάζονται με τα οχήματα Griffon VBMR και Jaguar EBRC που επίσης αποκτήθηκαν από το Βέλγιο.

Απόδοση/Μετάφραση από το ArmyRecognition.Com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Απαντήσεις

 1. Ίσως να ήταν ευχαριστημένοι αν έπαιρναν Humvee όπως ο ΕΣ που τα πλήρωσε με το παραπάνω. 😜

  Πέρα απο την πλάκα, ίσως να είχαν λιγότερα προβλήματα αν έπαιρναν το Mowag Eagle IV, όπως οι Γερμανοί που επέλεξαν να το αντικαταστήσουν με το επόμενο μοντέλο(απο ότι λέγεται, έπαιξαν τα έξοδα αγοράς πρωταγωνιστικό ρόλο απέναντι στην γερμανική πρόταση AMPV που ήταν ακριβότερο στην αγορά).

  1. Οχι, απλα ειναι ερασιτεχνες που τοποθετησαν κοτζαμ rws αντι να παραδειγματιζονται απο εμας που μας αρκει ασπιδιο και πολυβολο.

   1. Ασπίδιο;;;; Μην λέτε τέτοια πράγματα….
    Ο Έλληνας φαντάρος είναι παλικάρι και για θωράκιση προτάσσει μόνο τη λεβεντιά του και όχι ασπίδια, πυργίσκους, RCWS και άλλα τέτοια φλούφλικα!

   2. @Ασβος

    Εμείς είμαστε ούτως η άλλως ξεχωριστή περίπτωση.

    Η εγκατάσταση του RWS στα οχήματα Iveco Lynx των Βέλγων, προέκυψε όμως προφανώς απο την χρήση του οχήματος στο πεδίο μάχης,μ όπου ήταν αναγκαία η εγκατάσταση του πυργίσκου.
    Για χρήση στα πάτρια εδάφη όπου δεν γίνεται πόλεμος, η εγκατάσταση RWS στο όχημα θα ήταν νομίζω υπερβολή.

    Η εμφάνιση ρωγμών στο όχημα, προέκυψε προφανώς επειδή δεν υπήρξε αρκετή πρόβλεψη/μελέτη για εγκατάσταση οτιδήποτε άλλου εκτός απο ένα πολυβόλο η ένα ελαφρύ οβιδοβόλο επάνω σε έναν απλό ιστό με ασπίδιο.

    Η Ελλάδα για να μπορεί να συμμετέχει σε εκστρατείες σε εχθρικό περιβάλλον(αλλά και γενικά για πόλεμο η άμυνα της χώρας), θα χρειαστεί νομίζω πολλά περισσότερα απο ένα ασπίδιο η έναν RWS επάνω σε οχήματα μεταφοράς προσωπικού(για να μείνω στον στρατό ξηράς).

 2. Οχήματα του είδους για χρήση στην αστυνομία.

  Η πρόταση της KMW AMPV για χρήση στον στρατό και αστυνομία

  https://www.hardthoehenkurier.de/images/stories/Ausgabe-03-2010/schwerpunkt-i/seite40/bild1.jpg

  [https://www.hardthoehenkurier.de/images/stories/Ausgabe-03-2010/schwerpunkt-i/seite40/bild1.jpg]

  https://www.kmweg.de/uploads/pics/KMW_09_AMPV_Police.jpg

  [https://www.kmweg.de/uploads/pics/KMW_09_AMPV_Police.jpg]

  https://www.kmweg.de/uploads/pics/390x260_AMPV-Polizei_1.jpg

  https://www.kmweg.de/uploads/pics/AMPV-Polizei-_34__01.jpg

  [https://www.kmweg.de/uploads/pics/AMPV-Polizei-_34__01.jpg]

  Στην συνέχεια τα μοντέλα Survivor, Dingo και EAGLE IV για αστυνομία.

  https://www.hna.de/bilder/2018/02/14/9615650/352612487-5fa4f555-ee7e-4000-9bc8-df9722b9889f.jpg

  https://taz.de/picture/2456017/948/19719319.jpeg

  https://m.youtube.com/watch?v=aDGHmuhIPqM

  https://mobil.mopo.de/image/23602874/max/1920/1080/257c865307583349b5d7e58211cfb5b9/Gc/ein–eagle-iv–der-kantonspolizei-zuerich-.jpg

  https://files.bos-fahrzeuge.info/vehicles/photos/6/8/5/f/465150-large.jpg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.