ΗΠΑ: Αποκαλύφτηκε η πρόταση ελικοπτέρου 360 Invictus για το πρόγραμμα FARA

Καλλιτεχνική απεικόνιση του Bell 360 Invictus

Η Bell Textron, ανακοίνωσε το νέο ελικόπτερο, Bell 360 Invictus, καθώς η εταιρεία συμμετέχει στο πρόγραμμα Μελλοντικό Ελικόπτερο Επιθετικής Αναγνώρισης – Πρωτότυπο Ανταγωνισμού (Future Attack Reconnaissance Aircraft Competitive Prototype – FARA-CP) του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ).

Σύμφωνα με την εταιρεία, το Bell 360 Invictus πληροί ή υπερβαίνει τις απαιτήσεις όπως αυτές ορίζονται από την σύμβαση FARA.

“Το Bell 360 θα παρέχει βελτιωμένη επίγνωση κατάστασης πεδίου μάχης, όπως επίσης και καταστρεπτικές επιλογές, για την υποστήριξη των δυνάμεων ελιγμού σε προσιτό κόστος”, δήλωσε ο Βινς Τόμπιν, εκτελεστικός αντιπρόεδρος των Στρατιωτικών Επιχειρήσεων στην Bell. “Η πολυχωρική μάχη θα είναι περίπλοκη, και η ομάδα μας προσφέρει μια ιδιαίτερα ικανή, μικρού ρίσκου λύση για να ανταποκριθεί με αυτοπεποίθηση τις επιχειρησιακές απαιτήσεις ενός βιώσιμου στόλου”.

Η σχεδίαση του Bell 360 Invictus τονίζει τις εξαιρετικές ικανότητες χρησιμοποιώντας δοκιμασμένες τεχνολογίες για να εκπληρώσει τις απαιτήσεις του FARA του Στράτου των ΗΠΑ σε προσιτό κόστος και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με την Bell. Ένα παράδειγμα είναι η σχεδίαση του συστήματος στροφείου του Invictus, το οποίο βασίζεται στο σύστημα στροφείου του Bell 525 Relentless το οποίο έχει δοκιμαστεί και επαληθευτεί σε ταχύτητες που ξεπερνούσαν την πραγματική ταχύτητα (TAS) των 200 κόμβων.

Αυτό το εξελιγμένο αεροσκάφος θα έχει μετασχηματιστική επίδραση δια μέσου των νέας γενιάς πτητικών αποδόσεων, αυξημένης ασφάλειας και της μεγαλύτερη επιχειρησιακή ετοιμότητα -όλα για την παροχή αποφασιστικών δυνατοτήτων.

Κάποια απο τα σημαντικά χαρακτηριστικά του Invictus περιλαμβάνουν:

 1. Πτέρυγα ανύψωσης κοινής χρήσης για μείωση της απαίτησης ανύψωσης του στροφείου κατά την εμπρόσθια πτήση που καθιστά εφικτή την ικανότητα ελιγμών υψηλής ταχύτητας.
 2. Συμπληρωματική μονάδα ισχύος αυξάνει την απόδοση κατά τις απαιτήσεις μεγάλης ισχύος.
 3. Στιβαρό αρθρωτό κύριο στοφείο με μεγάλη ικανότητα κώπησης που επιτρέπει την πτήση σε μεγάλη ταχύτητα.
 4. Σύστημα ελέγχου πτήσης Fly-by-wire – συνδυάζει τεχνολογίες, μειώνει τον φόρτο εργασίας πιλότου και παρέχει ενα μονοπάτι στην αυτόνομη πτήση.
 5. Ταχύτητα: >185 κόμβους TAS.
 6. Ακτίνα μάχης: 135 ναυτικά μίλια>90 λεπτά χρόνο στον σταθμό.
 7. Επίτευξη τιμής 4k/95F αιώρησης εκτός επίδρασης του εδάφους (HOGE).
 8. Οπλισμένο με πυροβόλο 20 χλστ, ενσωματωμένο εκτοξευτή πυρομαχικών με ικανότητα ενσωμάτωσης αεροπορικών επιδράσεων και μελλοντικών όπλων, όπως επίσης και τα πυρομαχικά του υφιστάμενου οπλοστασίου.
 9. Προαίρεση για επαυξημένη επίγνωση κατάστασης και τεχνολογίες αισθητήρων.
 10. Προσέγγιση αρθρωτού ανοικτού συστήματος (MOSA) που καθίσταται εφικτή από την ψηφιακή ραχοκοκκαλιά της Collins Aerospace.
 11. Άρτιας σχεδίασης διαδικασίες ολοκληρωμένης υποστήριξη κύκλου ζωής για την έγκαιρη εξασφάλιση υψηλού ρυθμού λειτουργίας/επιχειρήσεων (OPTEMPO) στις πολυχωρικές επιχειρήσεις.
 12. Μοντέλο κατασκευής σχεδίαση-όπως-θα-κατασκευαστεί και κατάλληλα εργαλεία ψηφιακών απειλών για ενίσχυση του χαμηλού κόστους της αξιοπιστίας και της εκπαίδευσης μέσω του κύκλου ζωής του ελικοπτέρου.

“Η Bell δεσμεύεται να προμηθεύσει τον Στρατό των ΗΠΑ την πιο οικονομικά προσιτή, πιο βιώσιμη, λιγότερο περίπλοκη και χαμηλού ρίσκου λύση μεταξύ των πιθανόν διαμορφώσεων FARA, ενώ πληροί όλες τις απαιτήσεις”, δήλωσε ο Κίθ Φλαϊλ. Αντιπρόεδρος των Εξελιγμένων Συστημάτων Κάθετης Ανύψωσης στην Bell. “Το 360 Invictus είναι για εμάς μια συναρπαστική ευκαιρία να συνεχίσουμε την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του Στρατού. Αυτή είναι η επόμενη λύση για να διασφαλιστεί οτι οι Στρατιώτες διαθέτουν τον καλύτερο διαθέσιμο εξοπλισμό για τις πολυχωρικές επιχειρήσεις”.

Η Bell διαθέτει την εμπειρία στην παροχή επιθετικών και αναγνωριστικών ελικοπτέρων στον Στρατό των ΗΠΑ, όπως το Kiowa Warrior το οποίο προσέφερε μεγάλη αξιοπιστία μέσα απο περισσότερες απο 850000 ώρες πτήσης.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Απαντήσεις

 1. early warning mobile radar P-18PL, με καλή ανίχνευση και των stealth (!)
  18 σετ παραγγελίας για ΠΣ βρίσκονται ήδη στην παραγωγή

  140-180 MHz
  Min range 2,7 km
  at altitude of Н=100 m 30/32 km
  at altitude of Н=500 m 60/70 km
  at altitude of Н=1000 m 70/80 km
  at altitude of Н=3000 m 110/120 km
  at altitude of Н=10000 m 300/360 km

  συνεργάζεται σε σετ με το PET-PCL passive radar, και αυτό με δυνατότητα ανίχνευσης των stealth, στα πρόσφατα τεστ ένα από τα δύο ex-equo καλύτερα passive radars στο NATO.
  – τα δύο μαζί θα έχουν πιστοποίηση για συνεργασία με το μελλοντικό IBCS, και οικογένειες PATRIOT, CAMM, Μesko Grom/Piorun (μαζί με εξτρα-μικρούς εκτοξευτήρες – αυτοκινούμενα ρομπότ Perkun της PIAP). Το Piorun/Perkun είναι ένα μικρό α/α βλήμα το οποίο δεν έχει αστοχήσει ακόμα σε καμία δόκιμη, ποτέ. Μια χαρά και οικονομικά θα μπορούσε να προστατεύσει πχ. τα διυλιστήρια Σαουδικής Αραβίας. Μα… δεν είναι αμερικάνικο…

  και όλα συνεργάζονται σετ με μικρά, πολύ γρήγορα μετακινούμενα ραντάρ Bystra, τυπου AESA , 40-80 km για τοπική αεράμυνα και C-RAM

  =======================
  Γιατί τα γράφω εδώ ?
  – επειδή αυτά τα πολωνικά προϊόντα Α’τάξης δεν βλέπω να αναφέρονται στα άρθρα σας.

  1. Well…
   Δηλαδή σημερινή μέθοδοι ανίχνευσης των στελθ απαιτούν πολλαπλασιασμό και του αριθμού και τύπων των ραντάρ.

   Κάτι που δεν είναι δύσκολο για μια μικρή χώρα, πχ για το Ισραήλ. Δυνατόν θα ήταν και για μια χώρα σαν η Ελλάδα, μαζί με την θάλασσα της, η για την Πολωνία. Μα πρακτικός αδύνατο θα είναι για μια πολύ μεγάλη χώρα και με πολλά σύνορα όπως είναι η Ρωσία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.