Γράφει ο Στάθης Βασιλείου

Συνδυάζοντας τα στοιχεία ενός κλασσικού αεροπλανοφόρου συνοδείας κι ενός LPD, το ιταλικό αεροπλανοφόρο “Cavour” σχεδιάστηκε από την Fincantieri αρχής γενομένης το 2000 ως nuova unita maggiore (NUM) “η νέα μεγάλη μονάδα” του ιταλικού στόλου που θα συμπλήρωνε το έργο του Α/Φ “Guiseppe Garibaldi” του 1980. Η ονοματοθεσία της νέας μονάδας από το “έτερον ήμισυ” του Ιταλού επαναστάτη του 19ου αιώνα, έλαβε ταιριαστά το όνομα του Καμίλο Μπένσο, κόμητος του Καβούρ, ενός ικανού πολιτικού που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο και υλοποίησε τις επιτυχίες του Γκαριμπάλντι πραγματώνοντας την δημιουργία και ολοκλήρωση του σύγχρονου ιταλικού κράτους.

Το “Cavour” ναυπηγήθηκε στις εγκαταστάσεις Riva Trigoso & Muggiano μεταξύ 2001 και 2004. Παραδόθηκε για δοκιμές το 2006 και εντάχθηκε στο ιταλικό ναυτικό το 2009. Όπως αναφέρθηκε, είναι σχεδιασμένο σαν αεροπλανοφόρο, με ικανότητα μεταφοράς μιας μοίρας 16 AV-8B Harriers ή 8 Harriers και 12 ελικοπτέρων AW-101.

IItay Cavour

To 2016 τροποποιήθηκε για να αντικαταστήσει τα Harrirers με 15 (22 αρχικά) F-35B Lightening II. Ωστόσο, πέραν αυτών, το “Cavour” φέρει εγκαταστάσεις για φιλοξενία βαρέων οχημάτων και εφοδίων και ενός τάγματος πεζοναυτών διαθέτοντας έναν αποθηκευτικό χώρο 2,800 m2 που μπορεί να φιλοξενήσει 10 F-35B ή 24 κύρια άρματα μάχης (Ariete) ή 50 ΤΟΜΑ Dardo ή 100+ Iveco LMV ή συνδυασμό των παραπάνω.

IItay Cavour

Ο χώρος συνδέεται με ράμπες επιβίβασης κατηγορίας 70 τόνων και δύο ανελκυστήρες των 30 τόνων για το κατάστρωμα. Το τελευταίο έχει διαστάσεις 180m×14m με ράμπα απονήωσης 12° ski jump.

Πέραν του πληρώματος των 490 ανδρών και του πληρώματος πτήσεων 211, το “Cavour” μπορεί να φιλοξενήσει επιτελείο διοίκησης στόλου 140 ατόμων με πλήρεις εγκαταστάσεις και συστήματα C4I και ένα τάγμα 360 (+90 αν απαιτηθεί).

IItay Cavour

Η πρόωση του 244 μέτρων μήκους και 27,100 τόνων εκτοπίσματος πλοίου είναι συμβατική με συνδυασμό αεριοστροβίλων (COGAG) που του χαρίζουν μέγιστη ταχύτητα 29+ κόμβων και αυτονομία 7,000 ναυτικών μιλίων. Στον εξοπλισμό του περιλαμβάνεται το τρισδιάστατο ραντάρ Selex RAN-40L κατηγορίας L-band, ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών Selex ES EMPAR (SPY-790). Ο οπλισμός του είναι ιδιαίτερα ισχυρός με δύο 8-πλές θήκες Α/Α πυραύλων A-43 Sylver για MBDA Aster 15, 2x πυροβόλα Oto Melara των 76/62 mm Strales και 3 × Oerlikon Contraves 25/80 mm ενώ αντίμετρα φέρονται από δύο εκτοξευτές της Oto Melara / Selex SCLAR-H ODLS που βάλλουν από 20 αντιπυραυλικά αντίμετρα και δύο εκτοξευτές αντιμέτρων εναντίον τορπιλών SLAT.

IItay CavourIItay Cavour

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: