Big Ships at Bay – Η ινδική κλάση “Kolkata”

Γράφει ο Στάθης Βασιλείου

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]ο ινδικό ναυτικό ξεκίνησε μια δέσμη προγραμμάτων εγχώριας σχεδίασης και ναυπήγησης πολεμικών πλοίων ιδίως μετά τον πόλεμο του 1971. Αντιμετωπίζοντας την δυσεπίλυτη σχέση μεταξύ “τρίτου δρόμου των Αδεσμεύτων” που επέβαλε ίσες αποστάσεις από τις Μεγάλες Δυνάμεις και την οικονομική και βιομηχανική εξάρτηση που προκαλεί κάθε πρόγραμμα προμηθειών όπλων με τη χώρα κατασκευής τους (στην περίπτωση περίπλοκων συστημάτων, ραντάρ, πυραύλων, πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών είναι οι ίδιες χώρες από τις οποίες προσπαθούσε να κρατήσει αποστάσεις), η χώρα εξοπλιζόταν επιλεκτικά από όλους αλλά στο ναυτικό, έπρεπε να δοθεί μια προτεραιότητα και να ενισχυθεί η εγχώρια βιομηχανία. Η αρχή έγινε το 1976 με την έναρξη ναυπήγησης της κλάσης αντιτορπιλικών Rajput, που ήταν όμοια με τα σοβιετικά κλάσης Kashin με ενσωματωμένες σχεδιαστικές τροποποιήσεις. Τα πλοία αυτά ναυπηγήθηκαν στην ΕΣΣΔ και η εμπειρία αποτέλεσε τη βάση σχεδίασης της πρώτης εγχώριας κλάσης μεγάλων πολεμικών, την κλάση Delhi στα μέσα της δεκαετίας του ’80. H συνέχεια ήρθε με την κλάση Kolkata το 2003.

Βασισμένα στο ίδιο σκαρί με τα Delhi, τα αντιτορπιλικά κατευθυνομένων βλημάτων Kolkata διατηρούν τις ίδιες διαστάσεις (163×17.4×6.5) και πλήρωμα (40 αξιωματικοί και 350 ναύτες) αλλά με σημαντικά μεγαλύτερο βάρος. Με μικτό εκτόπισμα 8,200 τόνους είναι 2,000 τόνους πιο βαριά από τα Α/Τ κλάσης Delhi γεγονός που αποδίδεται μάλλον στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό και τον οπλισμό τους. Η πρόωση βασίζεται σε 4 ουκρανικούς αεριοστροβίλους Zorya-Mashproekt DT-59 που αποδίδουν στο πλοίο 30 κόμβους μέγιστη ταχύτητα (2 κόμβους λιγότερους από την κλάση Delhi) με το σύστημα COGAG.

Η κλάση Kolkata είναι εξοπλισμένη με το ισραηλινό σύνολο ραντάρ EL/M-2248 MF-STAR S-band AESA της ΙΑΙ που συνδυάζεται με το ραντάρ αέρος LW-08 D-band της Thales και ινδικής ανάπτυξης σόναρ και κέντρο διαχείρισης μάχης (HUMSA-NG και EMCCA Mk4 της BEL αντίστοιχα). Ο οπλισμός της παρατάσσει τη ναυτική έκδοση του ινδο-ρωσικού αντιπλοϊκού πυραύλου BrahMos που εκτοξεύεται από δύο οκτάδες κάθετων κελιών UVLM (16 πύραυλοι), 32 πυραύλους επιφανείας-αέρος Barak 8, 4 τοπιλοσωλήνες των 533mm και ισχυρό πυροβολικό αποτελούμενο από ένα Oto Melara SRGM των 76mm, 4 CIWS AK-630 και 2 εκτοξευτές αντιτορπιλικών ρουκετών RBU-6000. Οι ικανότητες Α/Υ πολέμου ολοκληρώνονται με ελικοδρόμιο και διπλό κλειστό υπόστεγο για ένα ζεύγος Sea King ή HAL Druv, όπως και στις Delhi.

To INS Kolkata ξεκίνησε να ναυπηγείται το 2003, καθελκύστηκε το 2006 και παραδόθηκε στο ναυτικό μόλις το 2014 ενώ τα αδελφά Kochi και Chennai παραδόθηκαν το 2015 και 2016 αντίστοιχα. Αιτία των καθυστερήσεων ήταν οι διαρκείς παρεμβάσεις και αλλαγές στη σχεδίαση των πλοίων ώστε να ενσωματώσουν νεότερες εκδόσεις των όπλων και συστημάτων καθώς και η εγγενής δυσκολία ενσωμάτωσης όπλων και ηλεκτρονικών διαφορετικής φιλοσοφίας προμηθευτών (Ρώσων, Ουκρανών, Ινδών, Ισραηλινών, Γάλλων). Νέες καθυστερήσεις προστέθηκαν με την ένταξη και δοκιμές του πρωτοτύπου INS Kalkota που όμως δείχνουν πλέον να έχουν επιλυθεί. H κλάση Kolkata αποτελεί σημείο αναφοράς για την ακόμα πιο σύγχρονη κλάση Visakhapatnam που τελεί υπό ναυπήγηση, και φανερώνει την θέληση της Ινδίας να τηρήσει ένα βήμα υπεροχής στον Ινδικό Ωκεανό έναντι του ναυπηγικού οργασμού της Κίνας.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.