Νέα Ζηλανδία: Ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση των MPA P-3K2 Orion

Αναβαθμισμένο RNZAF P-3K2 MPA

Πρόσφατα η εταιρεία Boeing αναβάθμισε τον στόλο των έξι αεροπλάνων P-3K2 Orion της Βασιλικής Αεροπορίας της Νέας Ζηλανδίας (RNZAF) με υψηλής τεχνολογίας εκπαιδευτικούς εξομοιωτές και ακουστική τεχνολογία, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της εταιρείας στην Αυστραλία, την 12η Αυγούστου.

Η αναβάθμιση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο σύμβασης αξίας ύψους $22 εκατομμυρίων για την ενίσχυση της ικανότητας αεροπορικών ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων (ASW) της χώρας, αυτή είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που η τεχνολογία αυτή εγκαταστάθηκε στο αεροσκάφος P-3 Orion.

Το έργο, που ανατέθηκε στα τέλη του 2016, περιελάμβανε αναβαθμίσεις και τροποποιήσεις στα συστήματα αποστολής και τα εξαρτήματα του αεροσκάφους, όπως επίσης και προσομοίωση για αεροπορική και επίγεια εκπαίδευση, ανταλλακτικά και υποστήριξη συντήρησης. Με τις αναβαθμίσεις του πρώτου αεροσκάφους να έχουν ολοκληρωθεί μόλις μέσα σε 18 μήνες μετά την ανάθεση της σύμβασης, το τελευταίο αεροπλάνο έχει ολοκληρωθεί, παρέχοντας στον στόλο της RNZAF με δραματικά βελτιωμένες ASW ικανότητες. Αυτή η αναβάθμιση θα βοηθήσει στην γεφύρωση του χάσματος μέχρι την αντικατάσταση του αεροπλάνου από το P-8A Poseidon ώστε να διατηρηθεί μια βασική ικανότητα.

Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε για πρώτη φορά τα σχέδια της να αγοράσει τέσσερα νέα MPA P-8A Poseidon τον Ιούλιο 2018. Ο υπουργός άμυνας, Ρον Μάρκ, δήλωσε τότε ότι τα αεροπλάνα θα αγοράζονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) μέσω του προγράμματος Στρατιωτικές Πωλήσεις Εξωτερικού (FMS) και θα κόστιζαν $1,6 δισεκατομμύρια. “Η διατήρηση ικανοτήτων ναυτικών περιπολιών είναι σημαντική για την εθνική ασφάλεια της Νέας Ζηλανδίας και για την δυνατότητα μας να συνεισφέρουμε στις παγκόσμιες προσπάθειες ασφάλειας”, δήλωσε τότε ο Μάρκ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η μικρού ρίσκου, οικονομικά προσιτή και πλατφόρμα-αγνωστικής (platform-agnostic) λύση χρησιμοποιεί απορριπτόμενους ηχοσημαντήρες για τον εντοπισμό του τύπου και της τοποθεσίας των υποβρυχίων και την αποστολή στοιχείων πίσω στους χειριστές ακουστικών συστημάτων. Η αναβάθμιση περιλαμβάνει επίσης έναν ενσωματωμένο εκπαιδευτικό σύστημα που προσομοιώνει τους απορριπτόμενους σημαντήρες και τα ληφθέντα ακουστικά υποβρύχια δεδομένα για να διασφαλιστεί η εμπειρία των χειριστών σε σενάρια πραγματικών αποστολών.

“Με την επιτυχημένη ενσωμάτωση αυτής της ASW ικανότητας στον στόλο P-3 της RNZAF, η Boeing έδειξε ότι μπορεί να επεκτείνει άμεσα αυτήν την σημαντική ικανότητα ASW σε διάφορες πλατφόρμες σε όλον τον κόσμο,” δήλωσε ο Μπόμπ Μπέρκερον, διευθυντής προγραμμάτων υποβρύχιων πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης της Boeing.

Ως ο κύριος εργολάβος, η Boeing συνεργάστηκε με τις επιχειρήσεις Airbus New Zealand και Beca Applied Technologie που εδρεύουν στην Νέα Ζηλανδία για την ενσωμάτωση και το λογισμικό του αεροπλάνου και με την Marops για την απόκτηση της γεννήτρια ακουστικών σεναρίων για το αεροπορικό ακουστικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Το 2018, ο υπουργός άμυνας της Νέας Ζηλανδίας, Ρόν Μάρκ, επιβράβευσε την Boeing και τους συνεργάτες της με το βραβείο Αριστείας του υπουργείου άμυνας για την συνεισφορά τους στο έργο αναβάθμισης. “Η εξαιρετική διοίκηση της Boeing σε αυτό το έργο αναβάθμισης, με την ομάδα των νεοζηλανδέζικών εταιρειών να την υποστηρίζουν, είναι ένα σπουδαίο δείγμα της συνεργασίας που θα ήθελα να δω να υλοποιείται και σε άλλες αμυντικές ικανότητες,” δήλωσε ο Μάρκ.

“Οταν η βιομηχανία εργάζεται μαζί για να εστιάσει στις συλλογικές μας δυνάμεις, ο απολυτός νικητής είναι ο πελάτης μας και η αποστολή που υποστηρίζουμε όλοι μαζί,” δήλωσε ο Μπεργκερον. “Αυτή η αναβάθμιση είναι η πρώτη για την πλατφόρμα και κάτι που η Νέα Ζηλανδία θα πρέπει να είναι περήφανη”.

Ως αποτέλεσμα αυτής της αναβάθμισης, οι χείριστες των ακουστικών συστημάτων της RNZAF μπορούν να αρχίσουν αμέσως τις επιχειρήσεις με το αεροπλάνο P-8A, την διακεκριμένη παγκοσμίως πλατφόρμα ASW/αντιπλοϊκών επιχειρήσεων (ASuW) που παρέχει ικανότητες πολλαπλών αποστολών. Η RNZAF υπέγραψε με το Ναυτικό των ΗΠΑ αποστολή αποδοχής (LoA) για την αγορά τεσσάρων P-8A μέσω της διαδικασίας Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού (FMS). Επιπρόσθετα με την παροχή της πιο αποτελεσματικής εξερεύνησης, παρακολούθησης και αποτροπής των υποβρυχίων απειλών, το P-8A θα παρέχει στη Νέα Ζηλανδία ικανότητες AsuW και τεχνολογίες πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (IRS) και την ικανότητα να εκτελεί αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας και έρευνας και διάσωσης.

Nathan Gain

Απόδοση/Μετάφραση απο το navalnews.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.