ΗΠΑ: Παράδοση του εκατοστού P-8A Poseidon στο Ναυτικό

U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Daniel J. Meshel

Το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) παρέλαβε το 100º Ναυτικό Αεροσκάφος Πολλαπλών Αποστολών (MMA) P-8A Poseidon από την βιομηχανία Boeing την 14η Μαΐου 2020, καθώς ο παγκόσμιος στόλος, ο οποίος επίσης περιλαμβάνει το ινδικό Ναυτικό και τις Αεροπορίες των Αυστραλίας και Ηνωμένου Βασιλείου, προσεγγίζει τις 300000 ώρες πτήσεως στο κυνήγι των υποβρυχίων και την παροχή ικανοτήτων εναέριας αναγνώρισης σε όλον τον κόσμο.

“Μας τιμάει η πίστη και η εμπιστοσύνη του Ναυτικού προς τους εργαζόμενους μας και το σύστημα P-8”, δήλωσε ο Στού Βομποριλ, αντιπρόεδρος και διευθυντής προγράμματος. “Ο στόχος μας ήταν, και θα είναι, η παράδοση του καλύτερου αεροσκάφους ναυτικής περιπολίας, σε όλους ανεξαιρέτως”.

Το P-8 είναι ένα ναυτικό αεροσκάφος πολλαπλών αποστολών μεγάλης εμβέλειας που έχει αποδείξει την αξία του που έχει την ικανότητα να εκτελεί ναυτικές, παράκτιες επιχειρήσεις και αποστολές σε μεγάλες περιοχές. Ένα στρατιωτικό παράγωγο του αεροσκάφους Boeing 737 Next-Generation, το P-8 συνδυάζει την ανώτερη απόδοση και την αξιοπιστία με τα εξελιγμένα συστήματα αποστολής που εξασφαλίζουν την μεγίστη διαλειτουργικότητα μέσα στο πεδίο της μάχης.

Το P-8 είναι η στρατιωτική έκδοση του 737-800ERX, ένα 738-800 με τις πτέρυγες του 737-900. Η άτρακτος είναι παρόμοια, αλλά μεγαλύτερη από το μεταφορικό αεροσκάφος C-40 που βασίζεται στο 737-700 και υπηρετεί στο Ναυτικό των ΗΠΑ. Το P-8 έχει ενισχυμένη άτρακτο για τις επιχειρήσεις σε χαμηλό υψόμετρο και κεκλιμένα ακροπτερύγια παρόμοια με αυτά που είναι τοποθετημένα στο Boeing 767-400ER, αντί για τα συνδυασμένα ακροπτερύγια (blended winglets) των εκδόσεων 737NG. Με σκοπό να γίνει η τροφοδότηση με ενέργεια των επιπρόσθετων ηλεκτρονικών του αεροσκάφους, το P-8 διαθέτει μια ηλεκτρική γεννήτρια 180kVA σε κάθε κινητήρα του, αντικαθιστώντας την γεννήτρια των 90kVA των πολιτικών 737.

Το P-8 είναι οπλισμένο με τορπίλες και αντιπλοϊκούς πυραύλους, το αεροσκάφος υπηρετεί σε αποστολές ανθυποβρυχιακών απόστολων και εναντίον στόχων επιφανείας. Το αεροσκάφος μπορεί να αναπτυξει και να επιτηρεί ηχοσημαντήρες και μπορεί να επιχειρεί συγχρονισμένα με το ανεπάνδρωτο εναέριο όχημα ναυτικής επιτήρησης Northrop Grumman MQ-4C Triton.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.