ΗΠΑ: Tο διαστημόπλοιο CST-100 Starliner ολοκλήρωσε την πρώτη δοκιμαστική του τροχιακή πτήση

Boeing CST-100 Starliner Landing

Το Starliner προσγειώθηκε στις Δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες δυο ημέρες μετά την ανωμαλία που προέκυψε μετά την εκτόξευση του.

Η διαστημική άκατος CST-100 Starliner της Boeing ολοκλήρωσε την πρώτη δοκιμαστική τροχιακή πτήση με την επιτυχημένη προσγείωση της στο πεδίο δοκιμών πυραύλων White Sands (WSMR) του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) στο Νέο Μεξικό.

Η άκατος πληρώματος του διαστημόπλοιου προσγειώθηκε στο πεδίο δοκιμών πυραύλων White Sands (WSMR) του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) την 05:48 π.μ. ορεινή χειμερινή ώρα (Mountain time) την 22α Δεκεμβρίου 2019, αφότου παρέμεινε δυο ημέρες σε τροχιά και εκτελεσε ελέγχους σε πλήθος πτητικών αντικειμενικών σκοπών. Η τελευταία φορά που ένα διαστημόπλοιο προσγειώθηκε στον διάδρομο του ιστορικού White Sands Space Harbor ήταν το 1982, όταν το διαστημικό λεωφορείο Columbia προσγειώθηκε, τερματίζοντας την αποστολή STS-3.

Μ’ αυτήν την προσγείωση, το CST-100 Starliner έγινε η πρώτη αμερικανική διαστημική άτρακτος που προσγειώθηκε σε αμερικανικό έδαφος αντί στον ανοιχτό ωκεανό.

Λίγο μετά την εκτόξευση του και τον διαχωρισμό του από τον πύραυλο προώθησης την 20η Δεκεμβρίου, το Starliner αντιμετώπισε μια ανωμαλία στο χρονοδιάγραμμα τις αποστολής του που το έκανε να καταναλώσει περισσότερο καύσιμο για να φτάσει στον προβλεπόμενο προορισμό του, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ), Οι ελεγκτές πτήσης κατάφεραν να διορθώσουν το ζήτημα και να θέσουν το Starliner σε χαμηλότερη, σταθερή τροχιά. Η άτρακτος απέδειξε τις δυνατότητες των κεντρικών της συστημάτων πριν λάβει εντολή να επιστρέψει στην Γη.

“Η ταχεία ανάκαμψη και ικανότητα της ομάδας του Starliner να ολοκληρώσει πολλούς αντικειμενικούς σκοπούς της αποστολής -συμπεριλαμβανομένης της ασφαλούς εγκατάλειψης της τροχιάς, επανεισόδου και προσγείωσης- είναι μια απόδειξη για τα στελέχη της Boeing που αφιέρωσαν χρόνια από τις ζωές τους εργαζόμενοι στην επίτευξη της εμπορικής επιβατικής διαστημικής πτήσης”, δήλωσε ο Τζόν Μουλχολάντ, αντιπρόεδρος και διευθυντής προγράμματος του Commercial Crew Program της Boeing. “Ο επαγγελματισμός και η συνεργασία τους με τους πελάτες μας από την NASA σε δύσκολες συνθήκες μας επέτρεψε να υλοποιήσουμε το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αποστολής”.

Η προσγείωση του Starliner επέδειξε την ανθεκτικότητα των συστημάτων προσγείωσης, συμπεριλαμβανομένων των καινοτόμων αλεξιπτώτων και αεροσάκων του.

Αν και το Starliner δεν μετέφερε άνθρωπο, διέθετε έναν επιβάτη. Μια δοκιμαστική συσκευή ανθρωπομετρικών στοιχείων, ονόματι Rosie, βρίσκονταν στο κάθισμα του κυβερνήτη καθ’ολη τη διάρκεια της αποστολής. Ήταν εξοπλισμένη με δώδεκα αισθητήρες που περισυνέλεξαν στοιχεία που θα συμβάλουν ώστε το Starliner να αποδείξει ότι είναι ασφαλές για τα μελλοντικά επανδρωμένα πληρώματα.

Πηγή: boeing

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Απαντήσεις

 1. Η λεγόμενη «ανωμαλία» ήταν στην ουσία αποτυχία της αποστολής, αφού ο στόχος ήταν να φτάσει στον ISS( μεταξύ άλλων, και για την μεταφορά των χριστουγεννιάτικων δώρων στους Αμερικανούς αστροναύτες).

  https://www.google.de/amp/s/www.spiegel.de/wissenschaft/weltall/starliner-boeing-raumschiff-ist-nach-pannenflug-zurueck-a-1302536-amp.html

  1. δεν ήταν καλά παιδιά οι αστροναύτες και έτσι ο santa claus κανόνισε να μην πάει στον ISS,δεν υπήρχε κανένα άλλο τεχνικό θέμα.Του χρόνου αν είναι καλά παιδιά θα πάρουν κανονικά τα δώρα τους…

   1. Η αμαρτία χρεώθηκε φαίνεται στα αφεντικά τους στην Ουάσιγκτον, που αποφάσισαν να σαμποτάρουν την σύντομη ολοκλήρωση(να την σταματήσουν ούτως η άλλως δεν μπορούν, όσο και να θέλουν) του North Stream 2, έτσι το μεγάλο αφεντικό όλων έφτασε στο συμπέρασμα ότι φέτος δεν ήταν άξιοι οι «φίλοι» αμερικανοί.

  1. Για εκείνους που θέλουν να μαθαίνουν απο τα λάθη σίγουρα, για μερικούς άλλους που έχουν την αλαζονεία μονοπώλειο οποιαδήποτε αποτυχία μάλλον δεν έχει πολλά να προσφέρει. Η συγκεκριμένη εταιρία εμφανίζει πλέον και σε άλλα σημεία σοβαρά θέματα αλαζονείας, ένα είναι το πρόγραμμα 737 MAX που είναι το πιο σημαντικό για τα έσοδα της εταιρίας, στο οποίο σταμάτησε η παραγωγή ενώ όσα έχουν παραχθεί φυλάνε τα πάρκινγκ και δεν θα παραδοθούν απο,ότι φαίνεται, ενώ το άλλο (787) αν και λιγότερο σημαντικό σε σύγκριση με το πρώτο, εμφανίζει πρόχειρη σκέψη και συνέπεια στην ποιότητα του προϊόντος.

   Boeing Will Halt Production of the Grounded 737 Max in January

   https://time.com/5751059/boeing-halt-production-737-max/

   FAA engineers objected to Boeing’s removal of some 787 lightning protection measures

   https://www.seattletimes.com/business/boeing-aerospace/faa-engineers-objected-to-boeings-removal-of-some-787-lightning-protection-measures/

   Boeing 787 Grounded for a Week after Lightning Strike

   https://airinsight.com/boeing-787-grounded-week-lightning-strike/

   US Congress raises new ‘serious’ concerns with 787 and 737 Max

   By Jon Hemmerdinger8 November 2019

   https://www.flightglobal.com/airframers/us-congress-raises-new-serious-concerns-with-787-and-737-max/135225.article

   Boeing removed a feature that protects its 787 planes during lightning strikes as a cost-cutting measure, even after FAA experts objected

   https://www.businessinsider.de/international/boeing-removed-lightning-strike-safety-feature-787-dreamliner-faa-report-2019-12/?r=US&IR=T

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.