Η Βουλγαρία ζήτησε την αγορά οχτώ F-16C/D Block 70/72

Το υπουργείο άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) ενέκρινε την πιθανή Στρατιωτική Πώληση Εξωτερικού (FMS) αεροπλάνων F-16C/D Block 70/72 και υπηρεσιών υποστήριξης προς την κυβέρνηση της Βουλγαρίας με εκτιμώμενη αξία $1,673 δισεκατομμύρια. Η υπηρεσία ασφάλειας και αμυντικής συνεργασίας (DSCA) μεταβίβασε, την 30 Μαΐου 2019, στο Κογκρέσο, τo απαιτούμενο έγγραφο κοινοποίησης της ενδεχόμενης πώλησης.

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας αιτήθηκε την αγορά οχτώ (8) αεροπλάνων F-16 C/D Block 70/72, δέκα (10) κινητήρων F110 General Electric (συμπεριλαμβανομένων 2 εφεδρικών), δέκα (10) συστήματα κρυπτογραφημένων επικοινωνιών LINK-16 (MIDS-JTRS) (συμπεριλαμβανομένων δύο εφεδρικών), εννιά (9) προηγμένες γεννήτριες παραγωγής συμβολογίας οθονών (iPDGs) (συμπεριλαμβανομένης 1 εφεδρικής), εννιά (9) ραντάρ ενεργής διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) Northrop Grumman AN/APG-83 (συμπεριλαμβανομένου 1 εφεδρικού), τέσσερα (4) ατρακτιδια AN/AAQ-33 Sniper, εννιά (4) υπολογιστές αποστολής 7000AH (Modular Mission Computers: MMCs) (συμπεριλαμβανομένου 1 εφεδρικό), εννιά (9) συστήματα ναυτιλίας LN260 Embedded Global Navigation Systems (EGI) /Inertial Navigation Systems (INS), εννιά (9) πυροβόλα M61 A1 Vulcan 20mm Guns, δεκαέξι (16) πυραύλους αέρος-αέρος AIM-120C7 (AMRAAM), έναν πύραυλο Spare Guidance Section AIM-120C7, είκοσι τέσσερις (24) πυραύλους αέρος-αέρος AIM-9X Sidewinder, οχτώ (8) εκπαιδευτικούς πυραύλους AIM-9X (CATM), τέσσερις (4) πυραύλους AIM-9X Spare Tactical Guidance Section, τέσσερις (4) εκπαιδευτικούς πυραύλους AIM-9X Spare (CATM) Guidance Section, σαράντα οχτώ (48) εκτοξευτές καθοδηγούμενων πυραύλων LAU-129, δεκαπέντε (15) συλλογές λέιζερ GBU-54 JDAM, είκοσι οχτώ (28) βόμβες μικρής διαμέτρου (SDB-1) GBU-39, είκοσι τέσσερις κοινούς προγραμματιζόμενους πυροσωλήνες FMU-152, είκοσι τέσσερις (24) βόμβες MK-82 (Tritonal), εξι (6) εικονικές βόμβες MK-82 και δεκατρία MAU-210 Enhanced Computer Control Group (ECCG).

Επίσης , περιλαμβάνονται εννιά (9) συστήματα αυτοπροστασίας AN/ALQ-211 Advanced Integrated Defensive Electronic Warfare Suites (1 εφεδρικό), εννιά (9) συλλογές διανομής αναλωσίμων ηλεκτρονικού πολέμου AN/ALE-47 (1 εφεδρική), 4,140 αντίμετρα φωτοβολίδων υπερύθρων με προωθητικό γέμισμα, 8250 εκπαιδευτικά και αληθινά πυρομαχικών 20 χλστ PGU-27A/B, τριάντα έξι (36) συσκευές φωτισμού σηματοδοσίας/καπνού MK-124, εννιά συνδυασμένους ερωτούντες αναμεταδότες AN/APX-126 με Εφαρμογές Ασφαλών και Κρυπτογραφημένων Επικοινωνιών, δεκαοχτώ (18) ασυρμάτους AN/ARC-238 UHF/VHF SATURN, δεκαέξι (16) εκπαιδευτικούς CATM πυραύλους AIM-120C AMRAAM, συστήματα Κοινής Σχεδίασης Αποστολής (JMPS) με λογισμικό, εκπαίδευση και υποστήριξη, είκοσι (20) συστήματα σκοπευτικού επί κάσκας (JHMCS II) με συμβατότητα διόπτρας νυχτερινής όρασης (ΔΝΟ), δέκα (10) ΔΝΟ, δύο (2) μονάδες τηλεχειριζόμενου ενισχυμένου δέκτη βίντεο (ROVER) 6i, συν έναν επίγειο σταθμό, επίγεια εκπαιδευτική συσκευή (εξομοιωτή πτήσης και συντήρησης), έναν (1) σταθμό δοκιμών αεροηλεκτρονικών υποσυστημάτων I-Level, υποστήριξη του Προγράμματος Υποστήριξης Διεθνούς Ασφαλείας Ηλεκτρονικών Μάχης (ECISAP), υποστήριξη των συσκευών ωθούμενων από πυρομαχικά και από προωθητικό γέμισμα (CAD/PAD), υποστήριξη εξοπλισμού αναπρογραμματισμού δυφιακής δοκιμής κοινών πυρομαχικών (CMBRE) με Computer Test Set Adapter Group, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, ανταλλακτικά και εξαρτήματα, εκπαίδευση προσωπικού και εκπαιδευτικό εξοπλισμό, υποστήριξη εγκαταστάσεων και κατασκευή, παράδοση και υποστήριξη λογισμικού, βιβλιογραφία και τεχνικά εγχειρίδια, εμπορευματοκιβώτια (containers), υποστήριξη και εξοπλισμός δοκιμής πυρομαχικών, ενσωμάτωση αεροσκάφους και πυρομαχικών και δοκιμαστικό εξοπλισμό, μελέτες και έρευνες, υπηρεσίες υλικοτεχνικής, μηχανικής και τεχνικής υποστήριξης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον εργολάβο και άλλα συναφή στοιχεία υποστήριξης επιμελητείας και προγράμματος.

Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος είναι $1.673 δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με την DSCA η παραπάνω ανακοίνωση της δυνητικής πώλησης απαιτείται από την νομοθεσία και κατά συνέπεια δεν σημαίνει ότι έχει ολοκληρωθεί η πώληση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

14 Απαντήσεις

 1. Eιναι παραλογο να αγοραζουν 16 ολοκληρους ΑΙΜ-120 ( και να ανεβασουν ετσι δυσαναλογα το κοστος ) , θα μπορουσαν να κανουν την δουλειας τους με μονο 8 ΑΙΜ-120.
  Επισης οι 24 ΜΚ82, πεταμενα λεφτα.

 2. Aτρακτιδιο αναγνωρισης δεν πηραν και ανησυχω;
  Πλακα πλακα το ολο πακετο κοστιζει 200 εκ ανα αεροπλανο.
  Αν υποθεσουμε οτι το κοστος καθε αεροπλανου ειναι 60 εκ, τοτε τα 8 μας κανουν 480εκ.
  Ολα τα αλλα κοστιζουν 1193 εκ, δηλαδη περιπου 150 εκ ανα αεροπλανο επιπλεον των 60 εκ της αγορας του.
  Και ολα αυτα με ασημαντη ποσοτητα οπλων.

  1. Είναι λάθος να υπολογίζουμε τα κόστη μόνο επί των αναφερόμενων αεροσκαφών, όπλων ή λοιπών κύριων μέσων/συστημάτων. Απλούστατα διότι δεν είναι ενδεικτικό.
   Ένα πολύ μεγάλο μέρος του ποσού που αναφέρει η ανακοίνωση (το οποίο εξάλλου δεν είναι το πραγματικό, αλλά το μέγιστο δυνητικό) αφορά τη δημιουργία υποδομών υποστήριξης, συντήρησης και εκπαίδευσης μετά των αντίστοιχων υπηρεσιών, οι οποίες και θα αξιοποιηθούν καθ’ όλη την επιχειρησιακή ζωή των κύριων μέσων. Και μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση της Βουλγαρίας, αυτές θα πρέπει να στηθούν εκ του μηδενός. Συνεπώς, το κόστος τους είναι απόλυτα λογικό να είναι υψηλό.
   Γενικότερα, οι υποδομές αυτές θα πρέπει να στηθούν ανεξαρτήτως του αριθμού των αεροσκαφών που τελικά αποκτώνται. Για παράδειγμα, η κατασκευή ενός δοκιμαστηρίου κινητήρων ή ενός εργαστηρίου ελέγχου & βαθμονόμησης ηλεκτρονικών επιπέδου Βάσης, θα είναι αναπόφευκτη και θα στοιχίζει το ίδιο είτε αποκτηθούν 8, είτε αποκτηθούν 48 αεροσκάφη.

   1. Δεν αντιλεγω αλλα και παλι τα κοστη ειναι πολυ ψηλα.Ενα δοκιμαστηριο κινητηρων σε καμια περιπτωση δεν μπορει να κανει πανω απο τα 60 εκ που κοστιζει ενα αεροσκαφος, το ιδιο και ενα εργαστηριο ηλεκτρονικων.Μπορει να περιεχουν (αυτα τα κοστη) μακροχρονια υποστηριξη και ισως γι αυτο να ειναι τσιμπημενα.Η γνωμη μου ειναι οτι οι αμερικανοι σε μπανανιες αρχισαν να τσιμπανε κ@λο.

   2. Εμένα πάντως μου φαίνεται ασύμφορη η επένδυση στις υποδομές (που είναι απαραίτητες) για μόλις 8 αεροσκάφη. Ακόμα και 16 να ήταν όμως, πάλι ασύμφορη θα ήταν, αφού τα οικονομικά της χώρας δεν φαίνεται να σηκώνουν περισσότερα αεροσκάφη του συγκεκριμένου μοντέλου. Η πρόταση των Σουηδών για μίσθωση αεροσκαφών, ίσως να ήταν η πιο ρεαλιστική λύση, απο οικονομική άποψη, αλλά και πρακτικά όχι αναγκάστηκα υποδεέστερη όσον αφορά το πτητικό υλικό.

   3. @tsimuha

    Ακριβώς για το ασύμφορο της όλης επένδυσης σε εκτεταμένες υποδομές για τόσα λίγα αεροσκάφη, όπως λέει και ο Gunslinge32, μη παραξενευτείτε εάν το τελικό ποσό που θα υπογραφεί, είναι πολύ μικρότερο από αυτό που λέει η ανακοίνωση (το οποίο, ξανατονίζω, είναι το μέγιστο δυνητικό και όχι το πραγματικό). Είναι πολύ πιθανό λοιπόν κάποια από τα ανακοινωθέντα υλικά, υποδομές και υπηρεσίες να μην επιλέξει να τα αποκτήσει η βουλγαρική πλευρά, επιλέγοντας άλλες εναλλακτικές (π.χ. για τη συντήρηση του υλικού ή την εκπαίδευση του προσωπικού) και περιορίζοντας το κόστος. Είναι κάτι που συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις αυτές. Συνεπώς, οι εν λόγω ανακοινώσεις της DSCA δεν προσφέρονται για ασφαλή συμπεράσματα, ούτε καν ως ενδεικτικές.

    Υ.Γ.: Παρόμοιες τιμολογήσεις δίνονται προς όλους. Οι ΗΠΑ δεν κάνουν διακρίσεις… 😉

 3. Αυτο που μου κανει εντυπωση ειναι οτι ακομη και το πυροβολο το πουλανε χωρια, τον ασυρματο χωρια, τον κινητηρα χωρια κλπ.Σε λιγο θα βαζουν και το HUD χωρια, το καθισμα χωρια κλπ.
  Αν πας να αγορασεις ενα αυτοκινητο θα εχεις Χ κοστος. Αν πας να αγορασεις το ιδιο αυτοκινητο αλλα σε κομματια( μια πορτα,ενα τιμονι, ενας κινητηρας) το τελικο κοστος μπορει να φτασει και τα 5Χ.

  1. Η ανακοίνωση αυτή (όπως και όλες οι άλλες ανάλογες της DSCA) απευθύνεται από μια αμερικανική υπηρεσία προς μια άλλη αμερικανική υπηρεσία και έχει χαρακτήρα πρωτίστως ενημερωτικό/ειδοποιητικό προς έγκριση. Συνεπώς είναι λογικό να αναφέρει αναλυτικά τι ακριβώς περιλαμβάνεται το δυνητικό πακέτο, ώστε ο αποδέκτης να ενημερωθεί πλήρως και να εγκρίνει ή όχι τις σχετικές διαδικασίες (FMS εν προκειμένω). Η σχολαστικότητα αφορά λοιπόν καθαρά τυπικούς/γραφειοκρατικούς λόγους του αμερικανικού Δημοσίου και όχι αυτή καθ’ αυτή την πώληση, η οποία δεν χάνει τον χαρακτήρα του «πακέτου».

   1. Δεν διαφωνω, γιατι ομως δεν περιγραφει αναλυτικα και το καθισμα, οπως δεν ειναι δυνατο να παρει καποιος Φ-16 χωρις πυροβολο ετσι δεν ειναι δυνατο να παρει και Φ-16 χωρις καθισμα.

   2. Το κάθισμα όπως και κάποια άλλα υλικά και υποσυστήματα δεν εμπίπτουν στη νομοθεσία περί όπλων η οποία επιβάλει στις αρμόδιες υπηρεσίες να ενημερώνουν το Κογκρέσο αναλυτικά για την ύπαρξή τους ή όχι σε ένα σχέδιο δυνητικής σύμβασης πώλησης υλικού σε τρίτη χώρα, μέσω FMS. Με άλλα λόγια, δεν θεωρούνται όπλα, πυρομαχικά ή υλικά που διαμορφώνουν τον φορέα σε οπλικό σύστημα (όπως συμβαίνει π.χ. με τα ραντάρ, τους αεροπορικούς υπολογιστές αποστολής και τα στρατιωτικής διαβάθμισης συστήματα επικοινωνιών και ναυτιλίας). Για να δώσω ένα άλλο παράδειγμα, μια απλή κάσκα χειριστή δεν θα συμπεριληφθεί στα ονομαστικά αναγραφόμενα μιας τέτοιας ανακοίνωσης (παρ’ ότι πιθανότατα υπάρχει στο πακέτο μέσα στα «υλικά υποστήριξης»). Εάν όμως η κάσκα έχει π.χ. σύστημα JHMCS ή ΔΝΟ στρατιωτικών προδιαγραφών, αυτά θα αναφερθούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.