Ο Καναδάς θέλει να αγοράσει 88 νέα μαχητικά αεροσκάφη

©IHS Markit/Patrick Allen

Ο Καναδάς αποδέσμευσε αίτημα υποβολής προτάσεων (RfP) για 88 νέα μαχητικά αεροσκάφη για να αντικαταστήσουν τον στόλο των παρωχημένων Boeing F/A-18 Hornet (CF-18/CF-188 σε καναδική υπηρεσία).

Η RfP, που αποδεσμεύθηκε από τη 23η Ιουλίου από το γραφείο “Δημόσιες Υπηρεσίες και Προμήθειες Καναδά”, απεστάλη στην Σουηδία για το Saab Gripen E, στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Eurofighter Typhoon (στην προσφορά πρωτοστατεί η Airbus αντί της BAE Systems, λόγω της συμμετοχής της εταιρείας στην καναδική εταιρεία Bombardier) και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) για τα Lockheed Martin F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) και Boeing F/A-18E/F Super Hornet.

Οι εταιρείες θα υποβάλλουν “σφραγισμένη προσφορά” εντός του τρίτου τετραμήνου (Q3) του 2019 και, μετά την απάντηση από την κυβέρνηση, τότε ίσως επανεξετάσουν και υποβάλουν εκ νέου, το Q2 2020, τις προσφορές τους ως μέρος της αρχικής πρότασης.

“Όλοι οι υποψήφιοι θα υπόκεινται στα ίδια κριτήρια αξιολόγησης, και οι προτάσεις θα αξιολογηθούν αυστηρά με γνώμονα τα στοιχεία των τεχνικών πλεονεκτημάτων (60%), το κόστος (20%) και τα οικονομικά οφέλη (20%). Η προμήθεια αυτή συνεισφέρει ένα από τα υψηλότερα σταθμισμένα οικονομικά οφέλη στην ιστορία του Καναδά. Όλοι οι προμηθευτές θα πρέπει να παραδώσουν σχέδιο για τα οικονομικά οφέλη που θα είναι ίσα με την αξία των προτεινόμενων συμβάσεων τους, με την μεγίστη βαθμολογία να απονέμεται μόνο στους προμηθευτές που θα παρέχουν συμβατικές εγγυήσεις”, ανακοίνωσε το γραφείο “Δημόσιες Υπηρεσίες και Προμήθειες Καναδά”.

Η σχεδιαζόμενη προμήθεια, η οποία όπως τονίζει η κυβέρνηση είναι η πιο σημαντική επένδυση της Βασιλικής Αεροπορίας του Καναδά (RCAF) από την αγορά των πρώτων Hornet πριν από πάνω από 30 χρόνια, περιλαμβάνει το νέο μαχητικό αεροσκάφος που θα ανατεθεί το 2020 και εισέλθει σε υπηρεσία από το 2025.

Gareth Jennings

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Εάν ψάχνουν(η στοχεύουν σε) ένα δικηντήριο αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, και αν τα έξοδα αγοράς/λειτουργείας συνεχίζουν να παίζουν ρόλο στην αξιολόγηση και μελλοντική απόφαση για ΝΜΑ, και εφόσον η Ντασσό δεν συμμετέχει, δεν θα ήταν παράξενο να επιλέξουν αυτό που γνωρίζουν απο μακρόχρονη χρήση(ας μην είναι ακριβώς το ίδιο, χειρότερο η υποδεέστερο δεν νομίζω να είναι πάντως, σε γενικές γραμμές). Αυτή η επιλογή ίσως να πρόσφερε και νέες προοπτικές για την RCAF στο μέλλον όπως προσφέρει σήμερα και στην RAAF. 😉

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.