Ομάν: Challenger 2 και Wildcat επέδειξαν τις ικανότητες ερήμου κατά την άσκηση Khanjar

Ο βρετανικός Στρατός επέδειξε τις εκστρατευτικές ικανότητες του στην άσκηση Khanjar Oman (KO19) στην Μέση Ανατολή, με τα μέλη της 1ης Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένου Πεζικου να συνεργάζονται με τον Βασιλικό Στράτο του Ομάν.

Το Βασιλικό Σύνταγμα Τεθωρακισμένων μαζί με μονάδες υποστήριξης ανέπτυξε μια τεθωρακισμένη ομάδα μάχης, αποτελούμενη από κύρια άρματα μάχης Challenger 2 και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Warrior στο πεδίο ασκήσεων Ρας Μαντρακάχ. Αυτη η ενεργεία δεν επιδεικνύει μόνο την ικανότητα προσαρμογής του προσωπικού και εξοπλισμού αλλά δείχνει και την ετοιμότητα του να επιχειρεί σε διαφορετικά κλίματα και σύνθετα περιβάλλοντα.

Τα πληρώματα που επανδρώνουν τα Challenger 2 χρησιμοποίησαν πειραματικές τακτικές κατά τη διάρκεια σειράς δύσκολων αποστολών, όλες ενώ επιχειρούσαν σε μεγάλες αποστάσεις με ακραίες θερμοκρασίες. Κατά την άσκηση η Διοίκηση Στρατευμάτων ανέπτυξε και διατηρούσε ραδιοεπικοινωνίες χρησιμοποιώντας εξοπλισμό αναμετάδοσης από τη μέση της ερήμου. Το εκτεταμένο και σύνθετο πεδίο ασκήσεων, το οποίο ειναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των πεδιάδων του Σαλίσμπερυ και το BATUS στον Καναδά, έχει παρουσιάσει πολλές δυσκολίες στους Στρατιώτες.

Στρατιώτες από την 659 Μοίρα, του 1ου Army Air Coprs (1AAC), πετούσαν ελικόπτερα Wilcat για την άσκηση στους ρόλους αναγνώρισης και μεταφοράς απωλειών υγείας. Ταυτόχρονα εκτέλεσαν εκπαίδευση σε περιβάλλον ερήμου για να αποδείξουν την ικανότητα της Μοίρας να επιχειρεί σε όλα τα περιβάλλοντα.

Η άσκηση KO19 έρχεται αμέσως μετά την πρόσφατη ανάπτυξη της Μοίρας στον Αρκτικό Κύκλο όπου οι Στρατιώτες διεξήγαγαν χειμερινή εκπαίδευση σε ακραίες συνθήκες στο άλλο άκρο του θερμόμετρου. Η ικανότητα εκτέλεσης γρήγορης εναλλαγής κρύων-θερμών συνθηκών αποτελεί περίτρανη απόδειξη τις ικανότητας προσαρμογής της Μοίρας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η Μοίρα παρείχε αεροπορική υποστήριξη στο 22ο Νοσοκομείο Πεδίου, το οποίο διαχειρίζεται το νοσοκομείο εκστρατείας που αναπτύχθηκε για τη άσκηση, και το οποίο παρέχει σημαντική φροντίδα στους ασθενείς στην άσκηση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μακροχρόνιες αμυντικές σχέσεις με το Ομάν, με ισχυρούς δεσμούς και κοινές αξίες. Η άσκηση KO19 διεξάγεται μετά την άσκηση Saif Sareea 3 που έλαβε χώρα στα τέλη του προηγούμενου έτους – την μεγαλύτερη κοινή άσκηση του είδους τα τελευταία 15 χρόνια.

©army.mod.uk

Απόδοση/Μετάφραση απο το armyrecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

20 Απαντήσεις

   1. Ακομη ειναι ενα πρωτοτυπο το οποιο μπορει να μην μπει ποτε στην παραγωγη.Λογικα αν ειναι ιδια τα πυροβολα το βεληνεκες δεν θα εχει αλλαξει.

 1. Ποιοί, οι Άγγλοι που έβγαλαν ένα «made in Germany» ως στίγμα για τα γερμανικά προϊόντα που ήθελαν να αποφεύγουν στις αγορές για πολιτικούς/ιστορικούς λόγους.
  Οι Άγγλοι φοράνε σήμερα γερμανικά πυροβόλα στα αγγλικά άρματα καμάρια της αγγλικής βιομηχανίας αμυντικού υλικού, αυτό και αν δεν είναι ικανοποίηση για τους γερμανούς. 😀

  Η στάμπα των Άγγλων για τους γερμαναράδες, που εξελίχθηκε σε μπούμερανγκ για τους ίδιους τους εφευρέτες. Άργησαν λίγο, αλλά προσγειώθηκαν στην πραγματικότητα και οι 🐒 στο νησί, αφού ξέμειναν απο ιδέες(με εκείνους που έμπλεξαν απο την πρώην αποικία στην άλλη άκρη του ατλαντικού). 😜

 2. Παραμένει η εθνική αγγλική περιφάνεια ως έχει, με την Union Jack να στολίζει τον Πύργο στο πίσω μέρος(για να υπάρχει και μια νέα αγγλική προσθήκη στο άρμα). 😉

 3. Η Ιορδανία πάντως σκοτώνει κάτι Challenger 1 από ότι έχει γραφεί, είχαν παρουσιάσει προβλήματα, αλλα ότι και να λέμε από τα δικά μας άρματα των 105mm δεν υπάρχει σύγκριση.

  1. Εξαρτάτε με πιο το συγκρίνεις, Μ60/48Α5/Molf η ένα Leopard 1(εννοώ το συνολικό πακέτο με πυρομαχικά). Για να μη παρεξηγηθώ, το πυροβόλο είναι χωρίς αμφιβολία σημαντικό, αλλά δεν είναι το μοναδικό σημείο που έχει σημασία.

 4. «At the DSEI-2019, a tank demonstrator is displayed, equipped with a new turret model (the actual tower developer is Rheinmetall). The upgraded tank will also be equipped with completely new fire control, surveillance and communication systems, and the DM11 programmable high-explosive fragmentation round will be included in the ammunition of the new 120 mm smoothbore gun. 1200 hp diesel engine perkins It is also supposed to be replaced by a German MTU of 1,500 hp.»

  1. Σε λίγο δεν θα υπάρχουν πλέον πολλά σημεία ώστε να συνεχίσει να λέγεται αγγλικό άρμα, με εξαίρεση του σκάφους ίσως, και την παραλλαγή.
   Ειδικά η προσθήκη του ρυθμιζόμενου πυρομαχικού(που αναφέρεται στο απόσπασμα) όπως και το ΣΕΠ, είναι νομίζω μεγάλη υπόθεση, όπως και η εγκατάσταση του κινητήρα της MTU στο άρμα εάν υλοποιηθεί όντως στην συνέχεια.
   Σε λίγο θα συνδιάζει εσωτερικές αξίες του Leopard 2, με αγγλική φορεσιά.

  1. Έχει πάντως βάση ἡ τοποθέτηση του τιμονιού δεξιά,επειδή στα πρώτα βήματα του αυτοκινήτου,οἱ συμπλέκτες ήταν δύσχρηστοί και ήθελαν δύναμη,ενώ δέν είχαν πεντάλ (ποδωστήριο),αλλά χειστήριο στον μοχλό επιλογής.
   Επειδή λογικά το δεξιό χέρι είναι δυνατότερο στους περισσότερους,προκρίθηκε ὁ μοχλός (λεβιές) να τοποθετηθεί δεξιά,και συνήθως εκτός θαλάμου επιβατών.
   Όταν ἡ τεχνολογία προόδευσε,όλοι σταδιακά έβαλαν τον οδηγό αριστερά,με τον λεβιέ στα δεξιά του,μέσα στην καμπίνα.
   Απλώς οἱ Άγγλοι δέν ακολούθησαν.
   Και έμειναν με την απορία γιατί στα αυτοκίνητα των ηπειρωτικών Ευρωπαίων «το τιμόνι είναι ανάποδα».

   1. Ενδιαφέρουσα επισήμανση, οι Άγγλοι ίσως να απορούν και επειδή τους μπερδεύει ότι στην ηπειρωτική Ευρώπη κυκλοφορούμε στο αντίθετο (για αυτούς) ρεύμα. Στην Αμερική λέγεται ότι άλλαξαν και το σύστημα κυκλοφορίας με την αλλαγή στην τοποθέτηση του τιμονιού στα αριστερά, ίσως για αυτό εκείνοι δεν μπερδεύονται, εφόσον και στα δυο συστήματα κυκλοφορίας ο οδηγός επιβιβάζεται απο την πλευρά το αυτοκινητοδρόμου στο αμάξι.

   2. Εγω μεχρι τωρα νομιζα οτι το τιμονι ειναι δεξια διοτι απο τον καιρο των αλογων η κυκλοφορια γινοταν στην αριστερη πλευρα του δρομου, οποταν με το αυτοκίνητο η θεση μπηκε εκει που θα ειχε καλυτερη επαφη επαφη με τον δρομο/αντιθετο ρευμα χωρις να αλλαξουν την συνηθεια του αριστερου ρευματος

    Παντος στα αρματα το δεξια ειναι για να εχει προσβαση ο γεμιστης στα πυρομαχικα του σκαφους

    1. Όσον αφορά την θέση του οδηγού στα άρματα, αυτό εξαρτάτε και διαφέρει απο σχέδιο/άρμα σε σχέδιο. Για παράδειγμα στο Leopard η θέση είναι στα δεξιά, ενώ στο Merkava και στο κορεατικό Κ1 η θέση πάει στα αριστερά(στο Merkava εξαιτίας την τοποθέτησης του κινητήρα), στα αγγλικά(Chieftain/Challenger), αμερικάνικα(M60/Magach) και αν θυμάμαι σωστά στα ρωσικά (πλυν του Armata) η θέση του οδηγού είναι στην μέση μπροστά.

     Αν πάμε λίγο πιο πίσω στην ιστορία, με παράδειγμα το Tiger υπήρξε και η θέση του πυροβολητή/πολυβολητή/διαβιβαστή μπροστά και δίπλα απο τον οδηγό.

   3. @Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Ίσως να υπήρχε τέτοιος κανονισμός,αλλά ἡ εργονομία της εποχής επέβαλε αρχικά τον χειροκίνητο συμπλέκτη δεξιά

    https://i.pinimg.com/564x/58/3c/27/583c2782251243d149389a9b1ce10aa4.jpg

    Όταν κατέστη δυνατό να τοποθετηθεί ὁ λεβιές αρχικά στο τιμόνι,κρίθηκε και πάλι σωστό ὁ χειρισμός του να γίνεται με το δεξί χέρι,και για για να μήν χτυπάει ὁ αγκώνας στην πόρτα (που τώρα ήταν πλεόν πλήρους ύψους),μετακινήθηκε και το τιμόνι αριστερά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.