Challenger 2 Urban Ops

Γράφει ο Βασίλης Καραβίδας

Το Βρετανικό άρμα Challenger 2 όπως και όλα τα ανα τον κόσμο άρματα, σχεδιάστηκε για να πολεμά σε ανοιχτό και αναπεπτάμενο έδαφος, με μεγάλα πεδία βολής. Η ραγδαία αύξηση όμως των αστικών κέντρων, εξασφάλισε πως πολλές μάχες θα γίνουν (και έχουν ήδη γίνει – Ιράκ) μέσα σε πόλεις, με όσους περιορισμούς επιβάλλει κάτι τέτοιο.

Σκεπτόμενοι αυτές τις προκλήσεις οι Βρετανοί αποφάσισαν να πειραματιστούν. Μια ομάδα του Royal Tank Regiment, χρηματοδοτούμενη απο το Innovation Fund της 1st Armoured Infantry Brigade, σχεδίασε και υλοποίησε ορισμένες τροποποιήσεις προκειμένου το άρμα να μπορεί σε συνεργασία πάντοτε με το ΠΖ (μια τακτική απαραίτητη σε αστικό περιβάλλον) να καταστεί πιο ”εύκαμπτο”.

Όλες οι τροποποιήσεις σχεδιάστηκαν με γνώμονα την εύκολη προσαρμογή τους σε κάθε όχημα, ακόμα και στο πεδίο. Δεν αποτελούν κατ’ ανάγκη νέες ιδέες (σε μια περίπτωση αντιγράφουν δοκιμασμένες πρακτικές των Ισραηλινών) και χρησιμοποιούν ευρέως διαθέσιμες τεχνολογίες για να αυξήσουν κυρίως την επίγνωση του πεδίου μάχης, τόσο στο πλήρωμα όσο και στο συνοδεύων αυτό πεζικό.

Οι τροποποιήσεις περιλαμβάνουν :

– Περιστρεφόμενη κάμερα τοποθετημένη στο πυροβόλο του άρματος, για παροχή εικόνας πίσω απο γωνίες κτιρίων.
– Πανοραμική κάμερα στον πύργο του άρματος για παροχή εικόνας στον αρχηγό πληρώματος, ο οποίος βασίζεται μέχρι τώρα μόνο στα περισκόπια του. Φυσικά η κάμερα διαθέτει μεγάλη μεγέθυνση και δυνατότητα IR.
– 1 Χ πολυβόλο 0,50” και ένα GPMG σε ειδικούς έστορες που μπορούν να περιστραφούν 360 μοίρες και να ανυψωθούν έως και 70 μοίρες, προκειμένου να εκτελούν πυρά σε όλους τους ορόφους ενός κτιρίου.
– Όλμος 60 χιλ. τοποθετημένος στον πύργο και τηλεχειριζόμενος, προκειμένου να μπορούν να εκτελεστούν βολές σε ταράτσες κτιρίων (πάγια τακτική των Ισραηλινών).
– Κάμερες στο εμπρός μέρος του κύτους, που παρέχουν εικόνα σε tablet τοποθετημένο σε ειδική θήκη στο πίσω μέρος, αποκλειστικά για χρήση απο το πεζικό.
– Κλασσική λεπίδα γαιοπροωθητή στο εμπρός μέρος για μετακίνηση εμποδίων.
– Μικρό τηλεκατευθυνόμενο όχημα (!) για παροχή εικόνας και πληροφοριών στο πλήρωμα και στο πεζικό που το συνοδεύει.
– Ειδική εργαλειοθήκη με εργαλεία χρήσιμα για διάνοιξη θυρών και παραθύρων. Στο αριστερό μέρος του κύτους, φέρεται τοποθετημένη και αλουμινένια κλίμακα (σκάλα) για χρήση απο το πεζικό.
– Τροποποιημένο βαρέλι καυσίμων σε εξωτερική θέση, στο οποίο μεταφέρονται εκρηκτικά, πυρομαχικά και υλικά Α’ βοηθειών για τους πεζικάριους.

Κατά τη σχεδίαση ζητήθηκε η γνώμη πολλών στελεχών και στρατιωτών που αντιμετώπισαν δυσκολίες σε τέτοιο είδος αγώνα (όπως στη Βασόρα), ενώ εταιρίες που εμπλέκονται στην προμήθεια υλικών προτείνουν συνεχώς τροποποιήσεις και λύσεις. Δεν αναμένεται να υλοποιηθούν όλες αυτές οι σχεδιάσεις, αλλά βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι εντελώς καινούργιο, που ξεπερνά την απλή επικοινωνία πεζικού και πληρώματος.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

 1. Εμφανισιακά θυμίζει ένα Leopard 2 PSO με παρόμοιο σχέδιο παραλλαγής, απο το πρόγραμμα για μια έκδοση για χρήση σε στενούς χώρους σε αστικό περιβάλλον(με πυροβόλο L44 που ήταν εγκατεστημένο και στην έκδοση Α5), που εξελίχθηκε στην σειριακή έκδοση A7+ με σπονδυλωτή πρόσθετη θωράκιση στα πλάγια σημεία του Πύργου/σκάφους, η οποία προσφέρει περισσότερη προστασία στους χώρους που αποθηκεύονται τα πυρομαχικά στο γερμανικό άρμα μάχης στον Πύργο και στο σκάφος(όπως φαίνεται παρακάτω στο σχεδιάγραμμα εσωτερικού του Λεοπάρντ εάν εμφανιστεί η φωτογραφία). Αυτή η πρόσθετη θωράκιση που έχει εμφανιστεί στα Challenger που υπηρετούν στην μέση ανατολή η Αφγανιστάν, λείπει όμως στο αγγλικό πρότυπο «PSO», ενώ φέρει σύστημα μπουλντόζας όπως το γερμανικό άρμα.

  []

  []

  Ένα επίσης ενδιαφέρον πακέτο πρόσθετης θωράκισης φέρουν τα αναβαθμισμένα(uparmored) Λεοπάρντ 2 του Canadian Army, στην έκδοση
  2A4M με εξαρτήματα που προήλθαν απο το πρόγραμμα Leoprd 3/Evolution.

  https://www.militaryimages.net/attachments/dsc_1210-jpg-ed45f2b0-jpg.118972/

  Leopard 2A4M

 2. Παρακάτω μερικά στιγμιότυπα με παλαιότερα αγγλικά άρματα(Chieftain σε υπηρεσία στην ταξιαρχία στην γερμανική αποκλεισμένη παλαιά και σημερινή πρωτεύουσα, σε μια παρέλαση) με παραλλαγή αστικού αγώνα, παρόμοια με αυτή που φέρει το Challenger στο παρόν άρθρο.

  https://i.pinimg.com/originals/b5/a6/97/b5a6979ee7afa85b1895def62fa322ec.jpg

  https://www.tankograd.com/html/img/pool/9001%20BerlinBrigade%2002.jpg

  https://www.dersockelshop.de/media/image/tg9001.jpg

  https://www.dersockelshop.de/media/image/thumbnail/tg9001a_720x600.jpg

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4a/British_Chieftain_tanks.JPEG

  https://i.imgur.com/yjSuR1Y.jpg

  http://i50.photobucket.com/albums/f329/BARV/berlin0002-1.jpg

  https://pbs.twimg.com/media/DMCAGClXcAA05_b.jpg

  https://pbs.twimg.com/media/DMCAGCnXUAIMRWy.jpg

  Εδώ ένα Challenger 2 urban Camouflage σε συνδιασμό με ένα ρομποτικό σύστημα(που θυμίζει ένα Goliath* του γερμανικού μηχανικού μάχης στην εποχή του 2ου ΠΠ).

  https://i.redd.it/4ays77b25j321.jpg

  [https://i.redd.it/4ays77b25j321.jpg]

  https://c8.alamy.com/comp/R7KA3J/standalone-photo-a-streetfighter-1-challenger-ii-main-battle-tank-painted-in-the-cold-war-era-berlin-brigade-urban-camouflage-scheme-used-for-uk-training-as-part-of-an-ongoing-study-into-proving-and-improving-the-utility-of-main-battle-tanks-in-the-urban-environment-pictured-on-salisbury-plain-during-exercise-autonomous-warrior-18-where-military-personnel-government-departments-and-industry-partners-are-taking-part-in-exercise-autonomous-warrior-working-with-nato-allies-in-a-groundbreaking-exercise-to-understand-how-the-military-can-exploit-technology-in-robotic-and-autonomous-situation-R7KA3J.jpg

  https://l450v.alamy.com/450vde/r7ka3j/eigenstandige-foto-ein-streetfighter-1-challenger-ii-kampfpanzer-malte-im-kalten-krieg-ara-berlin-brigade-urban-camouflage-scheme-fur-die-ausbildung-als-teil-einer-laufenden-studie-zu-beweisen-und-der-verbesserung-der-nutzlichkeit-der-kampfpanzer-in-der-stadtischen-umwelt-dargestellt-auf-salisbury-plain-wahrend-der-ubung-autonomen-krieger-18-wo-militar-behorden-und-partnern-aus-der-industrie-nehmen-teil-die-in-der-ubung-autonomen-krieger-arbeiten-mit-nato-verbundeten-in-einem-bahnbrechenden-ubung-zu-verstehen-wie-die-militarische-technologie-in-roboter-und-autonome-situation-nutzen-konnen-r7ka3j.jpg

  https://m.youtube.com/watch?v=ifXYrv-3c94

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.