Χιλή: Αγορά πυραύλων SM-2 Block IIIA για τις φρεγάτες κλάσης Adelaide

Φρεγάτα FFG -14 Almirante Latorre του Χιλιανού Ναυτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αποδεσμεύθηκαν την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου από το υπουργείο εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ), εγκρίθηκε η πώληση πυραύλων Standard Missile-2 (SM-2) Block IIIA και συναφούς εξοπλισμού μέσω του προγράμματος Στρατιωτικές Πωλήσεις Εξωτερικού (FMS) προς την κυβέρνηση της Χιλής. Το κόστος της πώλησης εκτιμάται στα $85 εκατομμύρια.

Η κυβέρνηση της Χιλής αιτήθηκε την αγορά μέχρι 16 πυραύλων Standard Missile-2 (SM-2) Block IIIA (συμπεριλαμβανομένων δυο πυραύλων με τηλέμετρο ενσωματωμένο από τον κατασκευαστή), δύο συστήματα καθοδήγησης Mk 89 Mod 0 και μια συλλογή συσκευής εντοπισμού στόχου Mk 45 Mod 14. Εγκαταστάσεις συντήρησης ενδιάμεσου επιπέδου, ανταλλακτικά και σχετικά κάνιστρα, εκπαίδευση προσωπικού και εκπαιδευτικό εξοπλισμό, βιβλιογραφία και τεχνικά εγχειρίδια, τεχνική υποστήριξη από τον κατασκευαστή και την κυβέρνηση των ΗΠΑ και υλικοτεχνική βοήθεια όπως εξοπλισμό χειρισμού πυρομαχικών και άλλα σχετικά στοιχεία υποστήριξης του προγράμματος και της επιμελητείας. Το συνολικό κόστος του προγράμματος εκτιμάται στα $85 εκατομμύρια.

Ο Standard Missile-2 που επίσης ονομάζεται RIM-66 είναι ένας μεσαίου βεληνεκούς πύραυλος επιφανείας-αέρος (SAM), χρησιμοποιείται επίσης ως αντιπλοϊκός πύραυλος, σχεδιάστηκε αρχικά για το Ναυτικό των ΗΠΑ (US Navy) από την εταιρεία Raytheon.

Ο πύραυλος SM-2 διαθέτει στέρεο καύσιμο και η καθοδήγηση του πραγματοποιείται μέσω ουραίων πτερυγίων, σχεδιάστηκε για να εκτοξεύεται είτε από το σύστημα κάθετης εκτόξευσης (VLS) Mk 41 ή το σύστημα εκτόξευσης καθοδηγούμενων πυραύλων (GMLS) Mk 26. Οι εκδόσεις του SM-2 διαθέτουν τεχνολογίες ανιχνευτή (seeker) ραντάρ για λειτουργίες καθοδήγησης συνεχούς κύματος και διακεκομμένου συνεχούς κύματος, ουραία πτερύγια ελέγχου και κινητήρα πρόωσης στέρεου καυσίμου για την προσβολή στόχων που ελίσσονται με μεγάλη ταχύτητα και καθοδηγούμενων πολεμικών κεφαλών που λαμβάνουν στοιχεία από ραντάρ στοχοποίησης.

Οι πύραυλοι Block III ξεχωρίζουν από τις πρώτες εκδόσεις με την ενσωμάτωση της συσκευής εντοπισμού στόχου Mk 45 Mod 9, για την βελτιωμένη απόδοση εναντίον στόχων που ίπτανται σε χαμηλό υψόμετρο. Ο Standard SM-2 Block IIIA είναι μια εξέλιξη του Block III με δυνατότητα προσβολής χαμηλά ιπτάμενων στόχων. Διαθέτει νέα βελτιωμένη πολεμική κεφαλή.

Η πώληση των πυραύλων θα υποστηρίξει τις αντιαεροπορικές ικανότητες της Χιλής στις δύο προσφάτως αποκτηθείσες πρώην αυστραλιανές φρεγάτες κλάσης Adelaide από το Ναυτικό της χώρας. Σήμερα, τα δυο πλοία είναι σε υπηρεσία με το Χιλιανό Ναυτικό ως Almirante Latorre FFG 14 και Capitan Prat FFG 11.

Η κλάση φρεγατών Adelaide είναι οπλισμένη με εκτοξευτές Mk 41 VLS πύραυλών επιφανείας-αέρος Evolved Sea Sparrow, εκτοξευτές Mk 13, Harpoon και αντιπλοϊκούς πυραύλους SM-2 (MR), ένα ναυτικό πυροβόλο OTO Melara 76 χλστ, ένα σύστημα εγγύς προστασίας Mk 15 Vulcan Phalanx 20 χλστ και δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες Mk 32 των 324 χλστ.
Πηγή: navyrecognition.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.