Σύμφωνα με πληροφορίες που αποδεσμεύθηκαν την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου από το υπουργείο εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ), εγκρίθηκε η πώληση πυραύλων Standard Missile-2 (SM-2) Block IIIA και συναφούς εξοπλισμού μέσω του προγράμματος Στρατιωτικές Πωλήσεις Εξωτερικού (FMS) προς την κυβέρνηση της Χιλής. Το κόστος της πώλησης εκτιμάται στα $85 εκατομμύρια.

Η κυβέρνηση της Χιλής αιτήθηκε την αγορά μέχρι 16 πυραύλων Standard Missile-2 (SM-2) Block IIIA (συμπεριλαμβανομένων δυο πυραύλων με τηλέμετρο ενσωματωμένο από τον κατασκευαστή), δύο συστήματα καθοδήγησης Mk 89 Mod 0 και μια συλλογή συσκευής εντοπισμού στόχου Mk 45 Mod 14. Εγκαταστάσεις συντήρησης ενδιάμεσου επιπέδου, ανταλλακτικά και σχετικά κάνιστρα, εκπαίδευση προσωπικού και εκπαιδευτικό εξοπλισμό, βιβλιογραφία και τεχνικά εγχειρίδια, τεχνική υποστήριξη από τον κατασκευαστή και την κυβέρνηση των ΗΠΑ και υλικοτεχνική βοήθεια όπως εξοπλισμό χειρισμού πυρομαχικών και άλλα σχετικά στοιχεία υποστήριξης του προγράμματος και της επιμελητείας. Το συνολικό κόστος του προγράμματος εκτιμάται στα $85 εκατομμύρια.

Ο Standard Missile-2 που επίσης ονομάζεται RIM-66 είναι ένας μεσαίου βεληνεκούς πύραυλος επιφανείας-αέρος (SAM), χρησιμοποιείται επίσης ως αντιπλοϊκός πύραυλος, σχεδιάστηκε αρχικά για το Ναυτικό των ΗΠΑ (US Navy) από την εταιρεία Raytheon.

Ο πύραυλος SM-2 διαθέτει στέρεο καύσιμο και η καθοδήγηση του πραγματοποιείται μέσω ουραίων πτερυγίων, σχεδιάστηκε για να εκτοξεύεται είτε από το σύστημα κάθετης εκτόξευσης (VLS) Mk 41 ή το σύστημα εκτόξευσης καθοδηγούμενων πυραύλων (GMLS) Mk 26. Οι εκδόσεις του SM-2 διαθέτουν τεχνολογίες ανιχνευτή (seeker) ραντάρ για λειτουργίες καθοδήγησης συνεχούς κύματος και διακεκομμένου συνεχούς κύματος, ουραία πτερύγια ελέγχου και κινητήρα πρόωσης στέρεου καυσίμου για την προσβολή στόχων που ελίσσονται με μεγάλη ταχύτητα και καθοδηγούμενων πολεμικών κεφαλών που λαμβάνουν στοιχεία από ραντάρ στοχοποίησης.

Οι πύραυλοι Block III ξεχωρίζουν από τις πρώτες εκδόσεις με την ενσωμάτωση της συσκευής εντοπισμού στόχου Mk 45 Mod 9, για την βελτιωμένη απόδοση εναντίον στόχων που ίπτανται σε χαμηλό υψόμετρο. Ο Standard SM-2 Block IIIA είναι μια εξέλιξη του Block III με δυνατότητα προσβολής χαμηλά ιπτάμενων στόχων. Διαθέτει νέα βελτιωμένη πολεμική κεφαλή.

Η πώληση των πυραύλων θα υποστηρίξει τις αντιαεροπορικές ικανότητες της Χιλής στις δύο προσφάτως αποκτηθείσες πρώην αυστραλιανές φρεγάτες κλάσης Adelaide από το Ναυτικό της χώρας. Σήμερα, τα δυο πλοία είναι σε υπηρεσία με το Χιλιανό Ναυτικό ως Almirante Latorre FFG 14 και Capitan Prat FFG 11.

Η κλάση φρεγατών Adelaide είναι οπλισμένη με εκτοξευτές Mk 41 VLS πύραυλών επιφανείας-αέρος Evolved Sea Sparrow, εκτοξευτές Mk 13, Harpoon και αντιπλοϊκούς πυραύλους SM-2 (MR), ένα ναυτικό πυροβόλο OTO Melara 76 χλστ, ένα σύστημα εγγύς προστασίας Mk 15 Vulcan Phalanx 20 χλστ και δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες Mk 32 των 324 χλστ.
Πηγή: navyrecognition.com

One Response

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: