Χειμώνας και “προελασίτες”…

ΓΕΣ: Eκπαίδευση Ειδικών Δυνάμεων

Απο Χρήστος Τσιόλας*, πηγή: Προέλαση-Limit Of Advance

Χειμώνας, μια εποχή κατάλληλη για εμάς, μια εποχή που μας “καταλαβαίνει” καλύτερα από όλες τις άλλες. Χιόνισε λοιπόν σε πολλές περιοχές της Πατρίδας μας. Μια λαμπρή ευκαιρία να βγει προς τα έξω η “προίκα” του καθενός. Και εδώ φυσικά υπάρχουν διάφορες “κατηγορίες” προελασιτών.

Η κατηγορία “μέρμιγκας” έρχεται πρώτη. Με τις πρώτες νιφάδες χιονιού ανεβαίνει στα πατάρια και στις ντουλάπες. Κατεβάζει τα πάντα, νοιώθει πως η ώρα της δικαίωσής του έφτασε. Τζάκετ, διαφόρων μεγεθών και προδιαγραφών, άρβυλα παντοειδούς είδους, ισοθερμικά εσώρουχα και κάλτσες, και Κύριος οίδε τι άλλο ακόμη. Φουσκώνει από υπερηφάνεια αφού όσα έχει μαζέψει τόσα χρόνια είναι αρκετά να καλύψουν τις ανάγκες της οικογένειας του, αλλά και του ευρύτερου οικοδομικού τετραγώνου. Στην εύλογη (για τους αδαείς) ερώτηση της γυναίκας του “Τι το κατέβασες το σλίπινγκ μπαγκ παιδάκι μου; για ψωμί και τσιγάρα θα βγεις έξω” ένας μορφασμός απέχθειας τον κατακλύζει. “Δεν θα καταλάβουν ποτέ” συλλογίζεται, και συνεχίζει. Νοιώθει άλλωστε δικαιωμένος.

Κατηγορία “ακατάστατος”.  Από το βράδυ (όπως και όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες) έχει παρακολουθήσει όλα τα δελτία καιρού. Το πρόβλημα του είναι ότι, τα όσα μάζεψε τα έχει πετάξει χύδην παντού. Αυτό το λάθος του τώρα το πληρώνει. Ανακατεύει τα πάντα, πετά σε κάθε γωνιά του σπιτιού τα πλούσια υπάρχοντά του. Προσπαθεί να θυμηθεί που στο διάολο έβαλε εκείνα τα άρβυλα, “τα καλά”. Κραυγές απελπισίας των διαμενόντων μαζί του τον συντροφέυουν. Ατάραχος όμως συνεχίζει. Νοιώθει πως ήρθε και για αυτόν η ωρα της δικαίωσης. Συνάμα όμως είναι και ένα τραγικό πρόσωπο, αφού η ακαταστασία του οδηγεί όλους στο τέλος να τον βρίζουν. Το μόνο που του μένει να κάνει (όπως κάθε χρόνο) είναι να δώσει υπόσχεση στον εαυτό του και στους γύρω του, πως του χρόνου θα έχει βελτιωθεί.

Κατηγορία “τρελός επιστήμονας”. Πρόκειται για μια απολύτως “ειδική” κατηγορία. Θα τον συναντήσεις σε κάποιο ρυάκι με τα πόδια μέσα σε αυτό να δοκιμάζει την υδατοπερατότητα στα (τελευταίας τεχνολογίας) άρβυλα του. Συχνά περιφέρεται άσκοπα στο κέντρο μιας χιονοθύελλας για να διαπιστώσει αν τηρούνται οι προδιαγραφές του κατασκευαστή για το τελευταίο τζάκετ που αγόρασε με παραγγελία από τις ΗΠΑ, και του βγήκε και λίγο αλμυρό στην τιμή. Μοναχικός τύπος, δεν θέλει συμπαραστάτες στις άοκνες προσπάθειες ανακάλυψης των προτερημάτων ή των προβλημάτων του κάθε υλικού. Αρκείται σε μια αναλυτική παρουσίαση των συμπερασμάτων του σε μια μακροσκελή ανάρτηση η οποία δεν επιδέχεται και αμφισβητήσεις καθότι έχει δοκιμαστεί επί του πεδίου.

Κατηγορία ο “πρωτάρης” ή και “ο δειλός”. Μαζεύει υλικό για καιρό. Οι γνώσεις του δεν είναι πολύ μεγάλες, αλλά το προσπαθεί. Φοβάται όμως. Κυρίως τα σχόλια των άλλων. Από το “πως θα βγεις έτσι έξω” ή “τι έγινε ρε; άνοιξε το τριώδιο;” η απόσταση δεν είναι πολύ μεγάλη. Μαχαιριές στην καρδιά όλα αυτά τα πικρά λόγια, αλλά δεν παύει να το προσπαθεί. Θα τον βρούμε αργά το βράδυ (και παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας) να πηγαίνει από γωνία σε γωνία απολαμβάνοντας την μοναξιά του πρωτάρη.

Κατηγορία “ρετρό”. Σύνθημα του: “Το παλιό είναι και δοκιμασμένο” Οι νέες τεχνολογίες των αφήνουν παγερά αδιάφορο. Καλύτερο άρβυλο για τον χειμώνα αυτό του 700 ΣΕ με το άλογο χαραγμένο στη σόλα (εδώ συγκρούεται με τους άλλους της κατηγορίας που ισχυρίζονται πως αυτό με το πέταλο χαραγμένο στη σόλα είναι το καλύτερο). Το παλιό φαιοπράσινο τζάκετ του ΕΣ είναι για αυτόν ότι καλύτερο παρήγαγε ποτέ η στρατιωτική βιομηχανία της χώρας. Σε κρατά ασφαλή και ζεστό.

Υπάρχουν βέβαια και οι πιο “ρετρό”. Εμπίπτουν και στην κατηγορία του συλλέκτη σε πολλές περιπτώσεις. Κάτοχοι (για παράδειγμα) αρβυλών τύπου “ντοκ”, με καρφιά και πέταλα από κάτω, συχνά θα τους δεις να γλιστρούν και να πέφτουν στο πεζοδρόμιο ή στο δρόμο, αφού οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια δεν είναι πλέον χωμάτινα. Αδιανόητοι νεωτερισμοί που γκρεμίζουν ολόκληρους ψυχικούς κόσμους.

Καλό χειμώνα λοιπόν σε όλους, και ευπρόσδεκτες και άλλες κατηγορίες…

 

*Ο Χρήστος Τσιόλας γεννήθηκε το 1968. Σπούδασε στην Λάρισα και υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στα Τεθωρακισμένα. Έχει συνεργαστεί με τοπικά ΜΜΕ και ως αρθρογράφος στον ηλεκτρονικό και τον έντυπο τύπο. Είναι συγγραφέας του βιβλίου “ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ“. Η ενασχόληση του με την ιστορική έρευνα της περιόδου της γερμανικής και της ιταλικής κατοχής στην Θεσσαλία διαρκεί αρκετά χρόνια.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.