Η Κίνα αποκάλυψε το νέο στέλθ επιθετικό ντρόουν GJ-11

Η Κίνα αποκάλυψε το νέο επιθετικό στέλθ ντρόουν, ονόματι Gongji-11 (GJ-11), στην Παρέλαση της Εθνικής Ημέρας πού έλαβε χώρα την Τρίτη 1η Οκτωβρίου, καταδεικνύοντας οτι βρίσκεται σε κινεζική ενεργό στρατιωτική υπηρεσία.

Το ανεπάνδρωτο εναέριο όχημα διαθέτη σχεδίαση ιπτάμενης πτέρυγας παρόμοια με αυτήν του ντρόουν S-70 Οκχοτνίκ που εξελίχθηκε απο την Ρωσία και του X-47B των Αμερικανών.

Το ντρόουν πιστεύεται ότι είναι μια εξελιγμένη έκδοση του κινεζικού UAV Lijian/Sharp Sword με έξοδο καυσαερίων κινητήρα που έχει περισσότερα στελθ χαρακτηριστικά και του παρέχει καλύτερες ικανότητες αποφυγής εντοπισμού από τα ραντάρ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

8 Απαντήσεις

 1. Στην παρέλαση έδειξαν πραγματικά πολύ πράμα, σκέτο Ελντοράντο εξωτικών για εμάς οπλικών συστημάτων.

  Παρακάτω είναι ένα μικρό απόσπασμα απο την πολύωρη παρέλαση, που ξεπέρασε και αυτή που γίνεται στην Μόσχα.

  https://m.youtube.com/watch?v=ofimgaO7Qck

  1. Καλημέρα! Ομολογώ εντυπωσιακή παρέλαση, τόσο σε οπλικά συστήματα όσο και στην εμφάνιση/παράσταση των στρατιωτών στα τμήματα που συμμετείχαν.

   1. Καλησπέρα
    Πράγματι αξιοπρεπέστατη για μια επέτειο 70 ετών, για μια χώρα με ιστορία χιλιάδων ετών, που πέρασε πολλά απο επιθετικούς γείτονες και παρακατιανούς ευρωπαίους.

 2. Το πραγματικό στέλθ δεν υπάρχει ακόμα. Τα «στελθ» μια χαρά, με μόνο λίγο μειωμένη ορατότητα, εμφανίζονται στα ραντάρ για L-band (15-30 cm wave length). 140-180 MHz εργάζονται με τα ραντάρ σειριακής παραγωγής οι Πολωνοί. Και όταν τα μαχητικά είναι σχεδιασμένα να μην δίνουν αντανάκλαση μπρος την ίδια γωνιά από την οποία έρχεται το pulse, τότε τα πιάνουν άλλες κεραίες, από άλλες τοποθεσίες – κάτι το οποίο εργάζεται μια χαρά στην πράξη, από την αρχή ύπαρξης των F-117 Nighthawk, με το αποτέλεσμα να εξαρτάτε από καλή ζεύξη και λογισμικό… Όσο πιο καλά γίνονται τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά ανταλλακτικά, τόσο πιο καλό θα είναι το αποτέλεσμα και πιο πολλές εργασίες μπορεί να εκτελεί το ραντάρ ταυτοχρόνως, με την κεραία του. Βεβαίως, ακόμα πιο καλά θα φαινόταν τα στέλθ με ραντάρ μέτρων… Και όμως τότε θα χάνουμε όραση των βλημάτων. Τι μπορούμε να κάνουμε ακόμα ? – ναι, μπορούμε ! Μπορούμε, εκτός από τα ραντάρ 15-30 cm active, να επεξεργαστούμε και σήματα passive δηλαδή και την ακτινοβολία των τρίτων πηγών, την οποία ΠΑΝΤΑ, σε κάποιο φάσμα, το στελθ αντανακλά, σε κάποια κατεύθυνση… Και μπορούμε να επεξεργαστούμε κάθε ένα σήμα που θα εκπέμπει το ίδιο το αντικείμενο “στελθ”. Δυο αυτά τα είδη λήψης ενώνουν τα ραντάρ PET-PCL. Άρα, όπως καταλάβατε, τα fully stealth ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Υπάρχουν μόνο ιπτάμενα αντικείμενα μειωμένης ορατότητας.

  Τώρα… αυτά που σας τα είπα εδώ… τα έλεγαν οι καθηγητές, στους φοιτητές ηλεκτρονικού τμήματος της WAT Βαρσοβίας… («Τεχνική Ακαδημία Στρατού») το χρόνο 1976. Επαναλαμβάνω, δεν είναι λάθος – το χρόνο 1976. Και αυτή φοιτητές τα έλεγαν και σε εμάς, σε ένα καλό armateur radio club, προσκόπων, σε ένα λύκειο. Μόνο που τότε ήξεραν ότι θα τα φτιάξουν, και σήμερα όλα αυτά υπάρχουν ήδη στην παραγωγή.

 3. Καλημέρα

  Πλήρες βίντεο εδώ – από πιο…κοντινές πηγές αυτή τη φορά 🙂

  Εμένα τράβηξαν το μάτι μου τόσο τα UAV και λοιπά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, όσο και ο ατομικός εξοπλισμός κάποιων μονάδων.

  Πάντως σαν χώρα επενδύουν σε αρκετούς και διαφορετικούς τομείς για την άμυνα τους. Δεν θα τους βγούν όλα (στατιστικά αδύνατο) όμως το σύνολο φαίνεται να κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.