Χρησιμοποιήστε μας για δοκιμές πεδίου μάχης, λέει Ουκρανός υπουργός στην αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ

Ουκρανοί πυροβολητές ετοιμάζονται να πυροδοτήσουν ένα BM-27 Uragan, έναν αυτοκινούμενο εκτοξευτή πολλαπλών πυραύλων 220 χιλιοστών, σε μια θέση κοντά στο μέτωπο στην περιοχή του Ντονέτσκ στις 27 Αυγούστου 2022, εν μέσω της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία. (Anatolii Stepanov/AFP)

Οι τακτικές ελιγμών, οι εξελιγμένες τεχνολογίες και η νοοτροπία επισκευών για την επίλυση των προβλημάτων στο πεδίο της μάχης, όλα αυτά δείχνουν την επιτυχία της Ουκρανίας στην αντιμετώπιση της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής.

Όμως η συνεχιζόμενη επιτυχία στην σκιά της μαζικής ρωσικής στρατιωτικής επιστράτευσης που ανακοινώθηκε την Τετάρτη σημαίνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρειάζονται περισσότερη και καλύτερη εκπαίδευσης, όπλα και πυρομαχικά, ειδικότερα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους.

Συνδέοντας τις ουκρανικές ανάγκες με την αμερικανική αμυντική βιομηχανία, ο ουκρανός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας υποστράτηγος ε.α. Βολοντιμίρ Χάβριλοφ, στο ετήσιο συνέδριο Future Force Capabilities της National Defense Industrial Association είχε μια απλή τοποθέτηση.

«Αν έχετε κάποιες ιδέες ή κάποια πιλοτικά σχέδια που πρέπει να δοκιμαστούν πριν από την μαζική παραγωγή, μπορείτε να μας τα στείλετε και θα σας εξηγήσουμε πως να το κάνετε», δήλωσε ο Χάβριλοφ. «Και στο τέλος θα πάρετε τη σφραγίδα πως δοκιμάστηκαν στον πόλεμο της Ουκρανίας. Θα τα πουλήσετε με ευκολία».

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε σε μη κατονομαζόμενες νεοφυείς εταιρείες που ήδη το πράττουν αυτό, φέρνοντας προϊόντα που δεν έχουν ακόμη τεθεί σε χρήση, στους ουκρανούς υπαλλήλους προμηθειών, ιδίως τεχνολογίες κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τεχνολογίες κατά των παρεμβολών.

«Και επιστρέφουν με ένα προϊόν που τώρα είναι ανταγωνιστικό στην αγορά, επειδή δοκιμάστηκε σε εμπόλεμη ζώνη», είπε.

Ο Χάβριλοφ μίλησε σε ένα ακροατήριο εκατοντάδων ατόμων της αμυντικής βιομηχανίας και προσωπικού των στρατιωτικών προμηθειών των ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση της πρώτης στρατιωτικής επιστράτευσης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο περίπου 300000 πολιτών για την εν εξελίξει εισβολή του στην Ουκρανία από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η ανακοίνωση προκύπτει μετά από μια σειρά ταπεινωτικών ηττών για τον ρωσικό Στρατό στον επτάμηνο πόλεμο. Οι Δυτικοί υποστηρικτές της Ουκρανία την χαρακτήρισαν απελπισμένη κίνηση.

Ο Χάβριλοφ είχε μεγαλύτερο πεδίο επιλογής λέξεων.

«Αυτό σημαίνει ότι οδεύουμε προς το τέλος της ρωσικής αυτοκρατορίας», δήλωσε ο Χάβριλοφ. «Αυτή η πράξη απελπισίας μετά από σχεδόν επτά μήνες της λεγόμενης ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία κατέδειξε την αδυναμία της Ρωσίας και τον χάρτινο χαρακτήρα του Στρατού της».

Ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας επεσήμανε τις ουκρανικές επιτυχίες και τις πρώτες προκλήσεις που, όπως είπε, ο Στρατός έχει υπερνικήσει.

«Ναι, η Ρωσία είναι μια τεράστια χώρα, έχει περισσότερους ανθρώπους, έχει περισσότερους εξοπλισμούς», δήλωσε ο Χάβριλοφ. «…οι άνθρωποι εδώ και στην Ευρώπη πιστεύουν ότι η Ρωσία είναι μια κοιμισμένη αρκούδα, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα φοβισμένο τσακάλι με προβιά αρκούδας».

Αν και η ανακοίνωση της επιστράτευσης απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα και της τηλεοπτικές εκπομπές της Τετάρτης, ο Χαβρίλοφ αμφέβαλε ότι το προσκλητήριο θα έχει αποτέλεσμα για έναν μοναδικό λόγο: η Ρωσία δεν μπορεί να εξοπλίσει τους Στρατιώτες που διαθέτει, πόσο μάλλον άλλους 300000 ανεκπαίδευτους Στρατιώτες.

Στις αρχές του πολέμου, είπε ότι οι Ουκρανοί κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του εκσυγχρονισμένου εξοπλισμού που χρησιμοποίησε ο ρωσικός Στρατός για την εισβολή. Αυτό άφησε το επόμενο κύμα των ρωσικών Στρατευμάτων με παλιό εξοπλισμό σοβιετικής εποχής.

«Αυτός είναι λόγος για τον οποίο δεν φοβόμαστε αυτή την προσπάθεια κινητοποίησης της Ρωσίας», δήλωσε ο Χαβρίλοφ. «Δεν έχουν πόρους για να προετοιμάσουν αυτόν τον αριθμό ανθρώπων όχι μόνο για τον πόλεμο αλλά και για τη χειμερινή περίοδο».

Όμως συγκεκριμένα αιτήματα και απαντήσεις στις ερωτήσεις του ακροατηρίου έθεσαν μια σειρά από προτεραιότητες υλικού που χρειάζονται οι Ουκρανοί καθώς ο πόλεμος μαίνεται και οι ρωσικές τακτικές αλλάζουν.

Αυτές περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τον ηλεκτρονικό πόλεμο, τα τεθωρακισμένα οχήματα και τα αντιαρματικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς και όπλα ακρίβειας μεγάλης εμβέλειας.

Ο Χαβρίλοφ τόνισε ότι οι συνεχιζόμενες ουκρανικές τακτικές της ταχείας μετακίνησης των Μονάδων και της διατήρησης μιας διασκορπισμένης δύναμης σε όλη την επικράτεια τους, έχει δυσκολέψει τους Ρώσους Στρατιωτικούς ηγέτες, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις μάχες σημείου με βαριά όπλα.

Η επιτυχία του Στρατού της Ουκρανίας εξαρτάται από τον ελιγμό, είπε.

Όμως η ρωσική ιεραρχία έχει προσαρμοστεί, κυρίως διατηρώντας μια απομακρυσμένη στάση που καθιστά πολλά από τα όπλα λιγότερο αποτελεσματικά.

Ο Χαβρίλοφ έδειξε ως παράδειγμα τον αντιαρματικό φορητό πύραυλο Javelin. Στις αρχές του πολέμου δεκάδες φορτία Javelin που στάλθηκαν στον πόλεμο βοήθησαν τους Ουκρανούς να καταστρέψουν ακόμη και τα εκσυγχρονισμένα ρωσικά άρματα μάχης.

Ωστόσο, ο πύραυλος έχει τα όρια του, κυρίως το βεληνεκές του.

Και οι Ρώσοι το έλαβαν υπόψη τους.

«Πρόκειται για αντιαρματικά συστήματα με βεληνεκές μέχρι 5 χιλιόμετρα», είπε. «Το Javelin είναι εντάξει, αλλά έχει εμβέλεια μόνο 2,5 χιλιόμετρα. Η Ρωσία σταμάτησε να μας πλησιάζει κάτω από 5 χιλιόμετρα».

Ουκρανοί Στρατιώτες μετακινούνται βρισκόμενοι πάνω σε άρμα μάχης στην πρόσφατα ανακτηθείσα περιοχή Ιζιούμ, Ουκρανία, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022. (Evgeniy Maloletka/AP)

Ο Χαβρίλοφ πρότεινε στη βιομηχανία των ΗΠΑ για αντιαρματικά συστήματα με εμβέλεια 6 χιλιομέτρων ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη «καμικάζι» ή αυτοκτονίας ως τις επιλογές που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο Στρατός του.

Όπως τα άρματα μάχης και το Javelin, o Χαβρίλοφ δήλωσε ότι στις πρώτες μάχες οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού και τις αποθήκες πυρομαχικών που ήταν πιο κοντά στη μάχη με το σύστημα πυραύλων High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS). Ο ρωσικός Στρατός έχει πλέον μετακινήσει τις περισσότερες από αυτές τις θέσεις τουλάχιστον 100 χιλιόμετρα στα μετόπισθεν, εκτός του βεληνεκούς των ουκρανικών πυρών.

«Εάν έχουμε τη δυνατότητα να καταστρέψουμε στόχους σε απόσταση 200 χιλιομέτρων, θα είναι μια ολοκληρωτική καταστροφή για τη Ρωσία», δήλωσε ο Χαβρίλοφ. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητάμε το ATACMS».

Η κυβέρνηση Μπάϊντεν μέχρι στιγμής βλέπει την παράδοση του ATACMS ως δυνητική κλιμάκωση της σύγκρουσης επειδή οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να πλήξουν ρωσικό έδαφος. Ο Χαβρίλοφ υποστήριξε ότι η Ουκρανία δεν σχεδιάζει να χτυπήσει το ρωσικό έδαφος, αλλά η ουκρανική κυβέρνηση έχει ως στόχο την ανάκτηση εδαφών που είναι κατεχόμενα εδώ και καιρό.

«Έχουμε πολλούς στόχους στα κατεχόμενα εδάφη μας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας», δήλωσε ο Χαβρίλοφ.

Αυτά τα τεχνολογικά μέσα ταιριάζουν στο κομμάτι του πάζλ που οι Ουκρανοί στοχεύουν να επιλύσουν, αλλά ένας άλλος παράγοντας ελλοχεύει – ο φοβερός χειμώνας της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο Χαβρίλοφ είχε προτάσεις και γι’ αυτό.

Οι Ουκρανοί χρειάζονται τεθωρακισμένες πλατφόρμες για να συνεχίσουν τις «τακτικές των κουνουπιών» που εξέλιξαν πριν από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή, χρησιμοποιώντας μικρές ομάδες με ασφαλείς επικοινωνίες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να χτυπήσουν δίχως έλεος. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό κατά τον χειμώνα, όπου ο ελιγμός δυνάμεων αντιμετωπίζει πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Ο εν αποστρατεία υποστράτηγος δήλωσε στο ακροατήριο ότι η Ουκρανία θα ήταν «ευγνώμων» να διαθέτει περισσότερες τεθωρακισμένες πλατφόρμες και αεράμυνα για τις χειμερινές μάχες που διαφαίνονται.

«Όχι μόνο θα επιβιώσουμε, αλλά θα έχουμε πολλές επιτυχίες το χειμώνα», δήλωσε ο Χαβρίλοφ. «Η Ρωσία δεν είναι έτοιμη για αυτού του είδους τον πόλεμο».

Τα όπλα και οι τακτικές βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας, αλλά τα υλικά επισκευής και οι εκπαιδευτικές δυνάμεις μπήκαν επίσης στον κατάλογο των αιτημάτων. Στις αρχές του πολέμου σχεδόν το ένα τρίτο όλων των προβλημάτων ή δυσλειτουργιών του εξοπλισμού οφειλόταν στην έλλειψη εκπαίδευσης των Ουκρανών χειριστών, δήλωσε ο Χαβρίλοφ.

Το πρόγραμμα που αποστέλλει έως και 5000 Ουκρανούς Στρατιώτες το μήνα στο Ηνωμένο Βασίλειο για εκπαίδευση Πεζικού και άλλων όπλων έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό.

Θέλει εκπαίδευση και παροχή συμβουλών μέσω Skype, Zoom ή άλλων επιλογών που είναι διαθέσιμες στους Στρατιώτες.

Οι Ουκρανοί χρειάζονται τρόπους για να επισκευάζουν τον εξοπλισμό τους ή να κάνουν τροποποιήσεις εγχωρίως, αντί να στέλνουν τον χαλασμένο εξοπλισμό σε άλλες χώρες, γεγονός που προκαλεί οδυνηρές καθυστερήσεις στον εξοπλισμό των Στρατιωτών, είπε.

Μόνοι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνεισφέρει περισσότερα από $13,5 δισεκατομμύρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από τα τέλη του 2021, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου τον Αύγουστο.

Όμως τους επόμενους μήνες περισσότερα ειδικά εργαλεία είναι απαραίτητα, δήλωσε ο Χαβρίλοφ.

«Αν έχεις τα σωστά μέσα που παραδίδονται την κατάλληλη στιγμή στους κατάλληλους ανθρώπους, τότε έχεις πραγματικά αποτελέσματα σε αυτόν τον πόλεμο», είπε.

Πηγή: Defensenews.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.