Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο “Το Πολεμικό Ναυτικό της ΕΣΣΔ μέσα από τα αρχεία της Αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και η σύγχρονη Ρωσική Ναυτική Στρατηγική” που έγραψε ο γνωστός στους φίλους της Προέλασης, για την συνεισφορά του, στην ενημέρωση του ευρύ κοινού, με άρθρα σχετικά για το Πολεμικό Ναυτικό, τις παγκόσμιες ναυτικές τεχνολογίες και τις εξελίξεις που σημάδεψαν τον ρου της ιστορίας, Πλωτάρχης Εμμανουήλ Χ. Μουρτζάκης ΠΝ.

Δεν μπορώ να το αρνηθώ ότι απολαμβάνω να διαβάζω βιβλία με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα που γράφουν για τις εξελίξεις των οχημάτων μάχης, τις μηχανοκίνητες επιχειρήσεις και αναλύουν τις διάφορες ιστορικές φάσεις όπου δυνάμεις αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων συστημάτων πολέμησαν μεταξύ τους. Όμως, παρ’όλα αυτά, είμαι διατεθειμένος και έχω καλή διάθεση να διαβάσω οποιοδήποτε βιβλίο μιλάει για τις αμυντικές εξελίξεις αλλά και την ιστορία των παγκόσμιων Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν έχω αγκυλώσεις όσον αφορά την ενημέρωση.

Το βιβλίο του Πλωτάρχη Εμμανουήλ Χ. Μουρτζάκη ασχολείται με το Σοβιετικό Ναυτικό (μετέπειτα Ρωσικό Ναυτικό) και παρουσιάζεται ο τρόπος που το έβλεπαν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) μέσα από τις απόρρητες αποχαρακτηρισμένες εκθέσεις της CIA κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Το βιβλίο αυτό μ’ άρεσε, μ’ άρεσε γιατί δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που είχα εδώ και πολύ καιρό μέσα στο μυαλό μου, παραδείγματος χάριν: Για ποίο λόγο τα σοβιετικά και μετέπειτα ρωσικά πολεμικά πλοία είναι πολύ πιο οπλισμένα από τα “αντίστοιχα” Δυτικά πλοία; Για ποιο λόγο οι Ρώσοι δεν ανέπτυξαν, δεν βασίστηκαν σε τόσο μεγάλο στόλο αεροπλανοφόρων όπως οι ΗΠΑ; Είναι το Ναυτικό το δευτερεύων όπλο της Ρωσίας; και άλλα…

Ο Πλωτάρχης Μουρτζάκης εξηγεί με απλό τρόπο και χωρίς πολλές ακαδημαϊκές “περικοκλάδες”, που κάποιες φορές μπερδεύουν τον αναγνώστη, χρησιμοποιώντας τις αναφορές της CIA, τις επιχειρησιακές ικανότητες και σύνθεση δυνάμεων, τις ναυπηγήσεις και κατασκευές, το ναυτικό δόγμα και τις αποστολές του Σοβιετικού Ναυτικού την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και πως η ανάπτυξη των πυραύλων κρουζ Tomahawk ανέτρεψε τα δεδομένα και ανάγκασε το Σοβιετικό Ναυτικό να αναδιοργανώσει την επιχειρησιακή του δομή με την καθιέρωση νέων Ναυτικών τακτικών και στρατηγικών.

Το βιβλίο κλείνει αναλύοντας την σύγχρονη ρωσική, πλέον, ναυτική στρατηγική με την ολική επαναφορά στις παγκόσμιες εξελίξεις, τις μελλοντικές προκλήσεις στην Αρκτική και την συμμετοχή του ρωσικού Ναυτικού στις συγκρούσεις του συριακού εμφυλίου και τις επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι άκρως ενδιαφέροντα καταρρίπτοντας σε μεγάλο βαθμό εδραιωμένες αντιλήψεις για την σχέση της Ρωσίας με το θαλάσσιο στοιχείο ενώ αποδεικνύουν την ύπαρξη ισχυρής θεσμικής μνήμης εκ μέρους της.
Περιεχόμενα

Πίνακας συντμήσεων

Περίληψη

Εισαγωγή

Κεφάλαιο 1: Η Σοβιετική Ναυτική Στρατηγική

Κεφάλαιο 2: Τα αρχεία της CIA

Κεφάλαιο 3: Η Σύγχρονη Ρωσική Ναυτική Στρατηγική

Κεφάλαιο 4: Επίλογος

Ορισμοί

Ενδεικτική βιβλιογραφία

ISBN 978-618-83290-5-8

Εκδόσεις:

Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού

Μαρκόνι 20, Βοτανικός – Αθήνα 10447

Τηλ: 210 3484233

Fax: 210 3484234

e-mail: yin_naftep@navy.mil.gr

www.yin.mil.gr

Άλλα κείμενα του Πλωτάρχη Εμ. Χ. Μουρτζάκη Π.Ν.

  1. Οργανικά UAV για τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού
  2. Κατευθυνόμενα βλήματα Cruise στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο
  3. Το δόγμα Anti Access/Area Denial και η Ρωσική Ναυτική Στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο
  4. Η επιστροφή της Ρωσίας στην Αρκτική – Εφαρμογή σύγχρονης Ναυτικής Στρατηγικής – Α’ Μέρος
  5. Η επιστροφή της Ρωσίας στην Αρκτική – Εφαρμογή σύγχρονης Ναυτικής Στρατηγικής – Β’ Μέρος
  6. Οι Ισραηλινοί «τυφλώνουν» τα Αμερικανικά «μάτια» στην Μέση Ανατολή

Βιβλιοκριτική

  1. Βιβλίο: Ισλάμ

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: