COAPS: Ανεξάρτητο περισκόπιο αρχηγού απο το Ισραήλ

Το πανοραμικό περισκόπιο αρχηγού COAPS.
Το πανοραμικό περισκόπιο αρχηγού COAPS.

Πανοραμικό Σκοπευτικό Αρχηγού Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής (Commander Open Architecture Panoramic Sight-COAPS)
Το COAPS είναι ένα εξελιγμένο, σπονδυλωτό σκοπευτικό με σταθεροποίηση δυο αξόνων για άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα μάχης. Έχει βασιστεί στην ανοιχτή αρχιτεκτονική και προσαρμόζεται εύκολα στις προσθήκες/αλλαγές αισθητήρων.

To COAPS προέκυψε απο τις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί το ισραηλινό άρμα μάχης Merkava Mk IV, οι οποίες εξελίσσονται και κατασκευάζονται για περισσότερα από 20 χρόνια.

Συμφωνα με το israeldefense.com το άρμα μάχης Arjun MkIi της Ινδίας θα διαθέτει στον εξοπλισμό του το COAPS.
Συμφωνα με το israeldefense.com το άρμα μάχης Arjun MkIi της Ινδίας θα διαθέτει στον εξοπλισμό του το COAPS.

Κύρια χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα

 • Διευκολύνει την πρόσκτηση στόχων, σε μεγάλες αποστατήσεις ημέρα και νύχτα, κινούμενους ή ακίνητους στόχων.
 • Μεγάλο εύρος εξελιγμένων αισθητήρων, συμπεριλαμβανομένων θερμικών περισκοπίων 3-5μm ή 8-12μm, έγχρωμη εστιαζόμενη κάμερα και προστασία οφθαλμών από τις ακτίνες των τηλεμέτρων LASER (ELRF), όπως επίσης και:

Ενσωματωμένη ηλεκτρονική μονάδα
Ανεξάρτητα σταθεροποιημένο σε δύο άξονες.
Βαλλιστική προστασία.

 • Ανεξάρτητη παρατήρηση 360°.
 • Παρέχει δυνατότητες hunter-killer σε συνεργασία με το σύστημα πύργου διαμέσου του υπάρχοντος κύριου συστήματος διαχείρισης.
Το πανοραμικό περισκόπιο αρχηγού COAPS.

Εφαρμογές

 • Υπολογισμός βλητικών δεδομένων
 • Μεγάλο βεληνεκές πρόσκτησης στόχου
 • Ανεξάρτητη παρατήρηση

Τεχνικά δεδομένα

Σκοπευτικό

Περιοχή σκοπευτικής γραμμής (LOS): Ανύψωση: -20° έως +60°
Διεύθυνση: 360°
Ακρίβεια σταθεροποίησης: Καλύτερη από 100mrad
Ακρίβεια εμπλοκής/ πρόσκτησης: Καλύτερη απο 150μrad
Ταχύτητα ανίχνευσης: Ανύψ, Διευθ: 0,2 mil/s εως 800 mil/s
Ρυθμός επιτάχυνσης ανύψωσης: 3 Rad/s2
Ρυθμός επιτάχυνσης περιστροφής: 1 Rad/s2

Αισθητήρες

Νυχτερινή παρατήρηση
Νυχτερινή παρατήρηση
Οπτικό κανάλι ημέρας
Οπτικό κανάλι ημέρας
Αποστασιόμετρο LASER
Αποστασιόμετρο LASER

Περιβαλλοντολογικές συνθήκες

Θερμοκρασία λειτουργίας: -20ºC εως +55ºC
Θερμοκρασία αποθήκευσης: -30ºC εως +70ºC
Δόνηση: Στρατιωτικές προδιαγραφές MIL-STD- 810E (Method 514.4)
Αναπήδηση: 75 κιλά, 5msec.

https://www.youtube.com/watch?v=6Gm0AJN6iG0

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

7 Απαντήσεις

  1. Πιστεύω θα ήταν μία καλή λύση για την αντικατάσταση του πανοραμικού περισκοπίου αρχηγού TRP 5Α των Leopard 1A5 του Ελληνικού Στρατού, το οποίο μόνο ως βοηθητική διόπτρα μπορει να θεωρηθεί, είναι άβολο και δύσχρηστο.
   Το COAPS είναι ενα ανεξάρτητο, σταθεροποιημένο, πανοραμικό, θερμικό, περισκόπιο αρχηγού, ημέρας-νυχτας με δυνατότητες hunter Killer παρακαλώ, και σχεδίαση ανοιχτής αρχιτεκτονικής με μεγάλες δυνατότητες παραμετροποίησης, αναρωτιέμαι αν θα μπορούσε να συνδεθεί με το σύστημα ελέγχου πυρός του Leopard 1A5.

   1. Πραγματικά,θα ἔδινε ἄλλη δυναμική στο -Α5.
    Τώρα,κατά πόσο εἶναι συμβατό με το ΣΕΠ,καλή ἡ ἐρώτηση,ἀλλά ἀφοὺ το τελευταίο εἶναι ψηφιακό,ἔ,ὅλο και κάποια πατέντα θα βρίσκεται,στην μορφή κάποιου μόντεμ.
    Θα πρέπει ὅμως να ὐπάρξει και ἐκ μέρους μας ἑνδιαφέρον,να μας πεί και ὁ κατασκευαστής κάποιες λεπτομέρειες,να γίνουν κάποιες δοκιμές,ὅλα αὐτά ὐπό την προϋπόθεση ὅτι ἔχουμε κατασταλάξει σχετικά με το μέλλον του -1Α5 στο ὁπλοστάσιο.
    Ἄν ὠς συνήθως ἀρχίσουμε τα ἀρχοντοχωριάτικα του στύλ «δέν θα βγάλει τα λεφτά του ὁ ἐκσυγχρονισμός,καλύτερα να πάρουμε καινούρια …Μερκάβα»,χλωμό το κόβω.
    Ἀσχέτως ἄν και σε 20 χρόνια ἀπό σήμερα θα πορευόμαστε με αὐτά τα -1Α5,στην γνωστή σημερινή διαμόρφωση,που ἤδη μετράει τριανταετία.

  1. Ὅτι περισκόπιο και να τοποθετήσεις,ἐκτεθειμένο θα εἶναι,και δέν μπορεί σε καμμία περίπτωση να ἔχει μετωπικά προστασία ἐφάμιλλη με του πύργου.
   Πιστεύω ὅτι και για το COAPS θα ὑπάρχει κάποιο πακέτο με αὐξημένη προστασία,βάρος και κόστος.
   Και αὐτό εἶναι το κύριο κριτήριο στους περισσότερους ἐκσυγχρονισμούς,ἀκόμη και σε καλές ἐποχές,πόσο μᾶλλον για την σημερινή Ἑλλάδα (ἐκτός ἄν πρόκειται για τίποτε μερακλήδικες ἀναπαλαιώσεις ὅπως των Ρ-3Β).

 1. Αν μπούμε στον κόπο να αναβαθμίσουμε τα Leo-1A5, πρέπει να δούμε πρώτα από όλα τι θα γίνει με την θωράκιση τους. Τα άρματα έτσι όπως είναι σήμερα προσφέρουν λίγη έως ανύπαρκτη προστασία από τα πυροβόλα των 25Χ137 που έχουν τα υπάρχοντα τουρκικά ΤΟΜΑ. Τα μελλοντικά τουρκικά ΤΟΜΑ θα έχουν πυροβόλα από 30Χ173 και πάνω.

  Ας πάμε στο ανεξάρτητο πανοραμικό του αρχηγού τώρα. Οτιδήποτε εκτός από το PERI-A1/2 απαιτεί τεράστια επένδυση για την ενσωμάτωση του στο υπάρχον ΣΕΠ έτσι ώστε το όχημα να αποκτήσει δυνατότητες κυνηγού δολοφόνου. Στην Αργεντινή, έγινε πλήρης αντικατάσταση ΣΕΠ στα ΤΑΜ.

  Αν όμως μπαίναμε στον κόπο της τοποθέτησης ανεξάρτητου πανοραμικού, θα πρότεινα την τοποθέτηση μη επανδρωμένου πύργου όπως ο Μ151/3 στου οποίου την κατασκευή συμμετέχει και η Rheinmetall ή κάποιο μοντέλο που κατασκευάζει η KMW ή τον Trackfire της Saab. Και οι 3 πύργοι που πρότεινα, έχει αναφερθεί ότι μπορούν να συνδεθούν με το ΣΕΠ των Leo-2 συνεπώς και των Leo-1Α5, παρέχοντας δυνατότητες κυνηγού-δολοφόνου αλλά και δολοφόνου-δολοφόνου. Οι μοντέρνες τάσεις επιβάλουν όλα τα οχήματα να έχουν OWS. Στην δική μας περίπτωση, μια μεγάλη προμήθεια OWS για το ΠΖ και τα ΤΘ, θα έδινε πολλές λύσεις ειδικά για τον στόλο των ΤΟΜΠ αλλά και για άρματα που δεν έχουν μοντέρνα ανεξάρτητα πανοραμικά αρχηγού.

 2. Καλα ολα αυτα που συζηταμε αλλα θα συμφωνησω με τον ΑΧΕΡΩΝ. Ας καταληξουμε πρωτα για το μελλοντικο αρματικο δυναμικο και το δογμα μας σε βαθος 20ετιας τουλαχιστον και μετα συζηταμε για αναβαθμησεις παλαιοτερων αρματων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.