ΗΠΑ: Πλήρως επιχειρησιακό το νέο τυφέκιο Mk13 Mod 7 με το Σώμα Πεζοναυτών

Φωτογραφία USMC | Τυφέκιο Mk13 Mod 7 Long Range Sniper Rifle

Πλέον, οι αναγνωριστές και ανιχνευτές ελεύθεροι σκοπευτές (ΕΣ) Πεζοναύτες του Σώματος Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ), διαθέτουν ένα νέο όπλο στο οπλοστάσιο τους.

Το τυφέκιο μεγάλου βεληνεκούς ελεύθερου σκοπευτή (Long Range Sniper Rifle) Mk13 Mod 7 είναι ένα τυφέκιο ειδικής ακρίβειας (ΕΑ) κινητού ουραίου που προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια και βεληνεκές από τα παρόμοια όπλα του παρελθόντος. Το σύστημα αντικαθιστά μερικώς το M40A6 -το παλιό σύστημα- και παρέχει αυξημένη φονικότητα στους Πεζοναύτες.

Το δεύτερο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2019, το Mk13 έφτασε στην πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα (FOC). “Αυτό το όπλο μας προετοιμάζει καλύτερα για να αντιμετωπίσουμε οποιονδήποτε αντίπαλο σε οποιοδήποτε κλίμα και τοποθεσία”.

Πλέον οι ανιχνευτές ελεύθεροι σκοπευτές διαθέτουν ένα οπλικό σύστημα που τους καθιστά ακόμα πιο φονικούς από μακριά απ’ ο,τι ήταν στο παρελθόν

-Λοχαγός Νίκ Μπέργκερ, αξιωματικός προγράμματος Mk13 της Διοίκησης Συστημάτων Σώματος Πεζοναυτών ΗΠΑ.

Το Mk13 παραδίδει μεγαλύτερο φυσίγγιο σε μεγαλύτερες αποστάσεις απ’οτι τα παλιότερα τυφέκια ΕΣ. Η επιπρόσθετη ταχύτητα που παρέχεται απο το Mk13 θα είναι επωφελής στο πεδίο μάχης, δήλωσε ο Μπέργκερ. “Όταν πυροβολώ με το Mk13, το φυσίγγιο παραμένει σταθερό για πολύ περισσότερο χρόνο”, δήλωσε ο Ταγματάρχης Μάικ Μπίσκερ, επικεφαλής της ομάδας όπλων πεζικού της διοίκησης συστημάτων σώματος πεζοναυτών (MCSC). “Το όπλο σου δίνει αρκετή αρχική ταχύτητα που παραμένει υπερηχητική για πολύ μεγαλύτερη απόσταση απ’οτι το M40A6”.

Επιπλέον, το τυφέκιο περιλαμβάνει το ενισχυμένο οπτικό ημέρας M571 που παρέχει μεγαλύτερο εύρος μεγέθυνσης και βελτιωμένο νηματοσταυρο. Το νέο οπτικό επιτρέπει στους Πεζοναύτες να αναγνωρίσουν θετικά τους εχθρούς σε μεγαλύτερες αποστάσεις και δημιουργεί μια μεγαλύτερη ενδιάμεση ζώνη (buffer) μεταξύ του πολεμιστή και των αντιπάλων του.

Το M40A6 υπηρέτησε άξια τους πολεμιστές για πολλά χρόνια. Ωστόσο, το Σώμα Πεζοναυτών έψαχνε τρόπους να ενισχύσει την ικανότητα ΕΣ μετά την διαπίστωση κενού στις δυνατότητες των τυφεκίων ΕΣ, δήλωσε ο Μπρίσκερ. Ειπε ότι κατά τις εκστρατείες οι Πεζοναύτες θα χρησιμοποιούν κυρίως το Mk13, ενω το M40A6 θα υπηρετεί ως εκπαιδευτικό τυφέκιο για τους ΕΣ. “Ψάχνουμε τρόπους να διατηρήσουμε την ζωή της κάννης του Mk13 Mod 7 για να διευκολύνουμε την εκπαίδευση σε όλες τις εγκαταστάσεις του εξωτερικού”, δήλωσε ο Μπέργκερ.

Από την αρχική του ανάπτυξη το 2018 με την 1η Εκστρατευτική Δύναμη Πεζοναυτών (I MEF), το Mk13 έχει καταστεί δημοφιλές ανάμεσα στους Πεζοναύτες. Η 5η Διμοιρία Ανιχνευτών Ελεύθερων Σκοπευτών Πεζοναυτών του 3ου Τάγματος χρησιμοποιούσε το όπλο για περισσότερο απο ένα έτος για την υποστήριξη της άσκησης 2025 Sea Dragon Exercise. Πολλοί χειριστές τόνισαν πως το όπλο βελτιώνει σημαντικά την σκοπευτική ικανότητα τους, δήλωσε ο Μπέργκερ. “Κατά την εκπαίδευση με τον νέο εξοπλισμό μας, η εντυπωσιακή ανατροφοδότηση από τους ανιχνευτές ΕΣ ήταν ότι αυτό το τυφέκιο είναι ένα θετικό βήμα μπροστά στον τομέα των όπλων ΕΑ”, δήλωσε ο Μπέργκερ. “Συνολικά, υπήρξε θετική ανταπόκριση από το σύνολο”.

Τόσο ο Μπέργκερ όσο και ο Μπρίσκερ εξέφρασαν την ενθάρρυνσή τους για το Mk13 μετά την επίτευξη της πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας (FOC). Πιστεύουν ότι το τυφέκιο θα δώσει στον πολεμιστή μια επιπλέον επιλογή, αυξημένη φονικότητα και ενισχύει την ικανότητα του να εκτελεί αποστολές στο πεδίο μάχης.

“Το γεγονός ότι καταφέραμε να αποκτήσουμε ενα όπλο αυτών των δυνατοτήτων για τις ομάδες των ελεύθερων σκοπευτών μας είναι πραγματικά θετικό”, δήλωσε ο Μπρίσκετ. “Προσδοκούμε να κάνουμε περισσότερα στο μέλλον”.

Απόδοση/Μετάφραση απο το marines.mil για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

43 Απαντήσεις

 1. Βάλ’τε όμως και την αντίστοιχη φωτογραφία….

  Υ.Γ.: Τυχόν πλεονασματικά M-40A6 (ή έστω M-40A5 που έχουν αποσυρθεί ήδη) θα απασχολήσουν άραγε τους «ειδήμονες» των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων;;;

  1. Έχουν ειδικότητες Scout Sniper με την ανάλογη εκπαίδευση σε ένα ειδικό σχολείο στο σττράτευμα, για να μπορούν να αξιοποιήσουν τα συγκεκριμένα όπλα που προτείνεις;

   Ρωτάω επειδή, σε παλαιότερο άρθρο στον ΔΙ θυμάμαι ότι έχει παρατηρηθεί ότι σε αυτό το άθλημα έχουν πολύ μεγάλες ελείψεις οι ΕΕΔ, επιπλέον θυμάμαι ένα σχόλιο του Σ.Δ. Βλάσση σχετικά με το θέμα των ελεύθερων σκοπευτών(αν θυμάμαι σωστά με αφορμή την εμφάνιση έργου για τον Κ. Χάθκοκ), στο οποίο λέει ότι αυτό το αντικείμενο δεν είναι στις προτεραιότητες των επιτελείων, με συνέπεια να είναι η εκπαίδευση ανεπαρκής(για να μην πω της πλάκας αν κρίνω απο τις περιγραφές που θυμάμαι).

   Πρόσφατα έμαθα ότι το πρώτο θέμα που τους ενδιαφέρει είναι μια αύξηση της θητείας, την οποία δεν θα σχολιάσω ιδιαίτερα/περαιτέρω, επειδή θα ξεφύγω 1ον στα λόγια, και 2ον επειδή δεν έχει νόημα η γκρίνια των επιτελείων όσο δέχονται να έχουν μόνιμα στελέχη βαθμοφόρους για να παρουσιάζουν Haute Couture και «Κομμώσεις Νατάσσα» σε στρατιωτικές εκπομπές και παρουσιάσεις, που μπορεί να κάνει άνετα και χωρις να επιβαρύνεται οικονομικά το στράτευμα ένας Απόλλων Λεονταρίτης η ένας άλλος συνάδελφος που ασχολείται με τα αμυντικά θέματα.

   1. Υπάρχει η ειδικότητα του ΕΣΕΑ. Αυτοί προέρχονται από το αντίστοιχο σχολείο (ΣΒΕΕΣΕΑ) του ΚΕΑΠ, το οποίο ωστόσο είναι αυτό ακριβώς που λέει και η ονομασία του «Σχολείο ΒΑΣΙΚΗΣ Εκπαίδευσης». Σε αυτό το κομμάτι λειτουργεί αρκετά καλά παρ’ ότι η έλλειψη ενός πραγματικού τυφεκίου ακριβείας είναι εμφανέστατη ήδη από εκεί (το M-82A1M δεν είναι τέτοιο). Αυτό καθίσταται εντονότερο από την απουσία αντίστοιχου υλικού και στις Μονάδες στις οποίες μεταβαίνουν στη συνέχεια η ΕΣΕΑ, στερώντας τους έτσι την δυνατότητα να αναπτύξουν πλήρως τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει ακόμα και στο προαναφερθέν σχολείο.
    Υπάρχουν λοιπόν σαφή περιθώρια βελτίωσης σε όλους τους τομείς γύρω από το αντικείμενο και το ΣΒΕΕΣΕΑ (σε συνδυασμό με τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει κάποια στελέχη τα οποία φοίτησαν σε υψηλού επιπέδου σχολεία ελευθέρων σκοπευτών του εξωτερικού, του ΔΙΚΕΕ συμπεριλαμβανομένου) θα μπορούσε να αποτελέσει τον πυρήνα για κάτι τέτοιο.

   2. Στο σημείο των οικονομικών, μου φαίνεται παράξενο που δεν προβλέπονται (αυτή την εντύπωση έχω πάντως, παρατηρόντας τις προμύθιες υλικού στις ΕΕΔ η στον ΕΣ) χρήματα για μια αγορά όπλων για Ε/Σ, ενώ σπαταλούνται πολλά χρήματα σε άλλα σημεία που δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες.

    Ενώ αγοράστηκαν τα Μ-82 (για τα οποία θυμάμαι να ανεφέρθηκε μια τιμή λίστας των 10.000$), δεν υπάρχουν χρήματα για ένα όπλο Ε/Σ(εφόσον δεν είναι απαραίτητο να είναι το M200 Intervention της CheyTac®), ώστε να περιμένουμε την απόσυρση πλεονασματικών απο τις ΗΠΑ για να εξοπλίσουμε μερικές μονάδες με π.χ. 8 ειδικά όπλα ελευθέρου σκοπευτή κατά εχθρικού προσωπικού;

    Πραγματικά παράξενο φαινόμενο για εμένα.

  2. Δεν ξερω αν τα Α5 αποσυρθηκαν ή αναβαθμιστηκαν σε Α6. Νομιζω το δευτερο.
   Τα Μ-40 των Πεζοναυτων, σε αντιθεση απο τα Μ-24 του Στρατου (ουσιαστικα τα ιδια όπλα) περιοριζοντας απο το short action που δεν επετρεπε μακρυτερα φυσιγγια απο τα 0,308″. Ενω του Στρατου αναβαθμιστηκαν ευκολα στο 0,300″ Win. Magnum μιας και ηταν long action (το κλειστρο μπορουσε να παει πιο πισω κατα την οπλιση)
   Αυτο το θεμα θεμα ελυσαν τα καινουρια οπλα.

   Αν ο Gunslinger εννοει το δικό μου κειμενο στον Δ.Ι ειχα γραψει χαρακτηριστικα «σχεση ανυπαρκτη»

   1. Σκέφτηκα όντως αυτό το άρθρο, με τις συγκεκριμένες λέξεις που δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες στο θέμα επιπέδου των ελεύθερων σκοπευτών στον ΕΣ.

    Πηγαίνοντας «λίγο» πίσω στο χρόνο, θυμάμαι απο την θητεία μου στον ΕΣ, ότι αυτό το άθλημα ήταν και εκείνη την εποχή παραμελημένο, και δεν μιλάω για μονάδα που φιλοξενούσε φαντάρους με γνωριμίες για μεταθέσεις στα μέρη που ήθελαν να μετατεθούν για να είναι απέναντι στα σπίτια τους(εντάξη, είχαμε έναν όλο κι όλο), αλλά για μάχιμη μονάδα στυλ The Dirty Dozen(υπερβάλω επίτηδες για να είμαι όσο πιο ξεκάθαρος γίνεται, χωρίς να αναφέρω ονομασίες η αριθμούς και πράγματα άλλα που δεν πρέπει).
    Ένας οπλίτης με απόσπαση για εκπαίδευση ελεύθερου σκοπευτή(προφανώς της πλάκας), για μια ολόκληρη μονάδα, είναι νομίζω κάτω από κάθε όριο(ειδικά όταν πρόκειται και για μειωμένη θητεία χωρίς προοπτική για επιστράτευση για ασκήσεις η για φρεσκάρισμα αυτών που πρόλαβε να «μάθει»(αν πρόλαβε), σε μια εκπαίδευση που μόνο αστεία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μ(αν κρίνω και από τα εργαλεία).
    Για αυτό πιστεύω ότι η λέξεις σχέση ανύπαρκτη περιγράφουν την πραγματικότητα στον ΕΣ, την οποία θεωρώ ντροπή για μια χώρα με μεγάλη πολεμική ιστορία σαν την Ελλάδα.

   2. @ Gunslinger32

    Έχεις απόλυτο δίκιο να μιλάς για παραδοξότητα. Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων και νοοτροπίας. Φυσικά και θα μπορούσαν να είχαν αποκτηθεί καινούρια τέτοια όπλα (το “εξωτικό” M-200 ουσιαστικά δεν δικαιολογεί την τιμή του βάσει των όσων προσφέρει έναντι ενός άλλου τυφεκίου των .338), αλλά αφού κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά με την αγορά τους ας δούμε τουλάχιστον τα μεταχειρισμένα που δυνητικά θα μπορούσαν να αποκτηθούν με μικρό ή και καθόλου κόστος.

    @Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Νομίζω ότι τα M-24 είχαν εξαρχής αυτή την πρόβλεψη.

    1. Ίσως να φανώ ολιγαρκής, αλλά έτσι όπως φαίνεται να έχουν τα πράγματα, θα ήμουν για την αρχή και ευχαριστημένος με έναν αξιόλογο αριθμό (αν είναι διαθέσιμα για παραχώρηση) Mk 14 Enhanced Battle Rifle (EBR) η Designated Marksman Rifle(μαζί με τα σκοπευτικά), παρόλο που στο συγκεκριμένο δεν πρόκειται ακριβώς για όπλο ελεύθερου σκοπευτή, το οποίο θα ήταν όμως ίσως μια καλή αρχή, για να αποφύγουμε και «πατέντες» με τα G3 που έχω παρατηρήσει σε μερικές παρουσιασεις(θα μου πεις ίσως, ότι είναι και αυτό πατέντα από το απλό Μκ14, κατά την γνώμη μου όμως μια εξελιγμένη).

   3. Όντως το M-14 θα ήταν μια επιλογή για τροποποίηση (σε όπλο ακροβολιστή όμως, όπως πολύ σωστά λες), αλλά το G-3 προσφέρεται περισσότερο για κάτι τέτοιο. Συν τοις άλλοις υπάρχει και μια διαδικασία απαραίτητη για κάτι τέτοιο, η οποία σε μεγάλο ποσοστό έχει γίνει ήδη στα ελληνικά G-3 (ενώ για τα Μ-14 θα έπρεπε να γίνει από την αρχή): ο εντοπισμός των όπλων με την καλύτερη ακρίβεια εκ του συνόλου, δηλαδή αυτά που χαρακτηρίστηκαν «ΕΑ».

   4. @ΓΜ
    Κάποια Μ14 είναι ακριβέστερα από τον μέσο όρο,και χαρακτηρίζονται ΝΜ (National Match)
    Κάποια Μ1 του Ε.Σ (και το πρώτο δικό μου κατά την θητεία μου)έφεραν τα διακριτικά ΝΜ στις κάννες,ίσως και στα Μ14 που αποκτήθηκαν αρχές των ΄90.
    Ἡ ΔΥΚ αξιοποίησε κάποια Μ14 που προφανώς είχαν επιλεγεί όχι τυχαία,σε ρόλο τυφεκίου ειδικής ακριβείας,με διόπτρα και δίποδο Harris.
    Ίσως το ΠΝ μπορεί να βοηθήσει.

   5. @ ΑΧΕΡΩΝ
    Γνωρίζω την ύπαρξη αυτού του χαρακτηριστικού φίλτατε. Όπως γνωρίζω και την ύπαρξη κάποιων (λίγων, είναι η αλήθεια) Μ-21 -πιθανότατα σε κάποια αποθήκη, αν δεν τα έχει αξιοποιήσει και αυτά η ΔΥΚ….
    Αμφιβάλω ωστόσο γενικότερα ότι ήρθαν Μ-14ΝΜ στο Π.Ν., δεδομένου ότι αυτά που παρέλαβε προήλθαν από το USN και όχι από τον Αμερικανικό Στρατό.
    Προφανώς και το Π.Ν. θα μπορούσε να βοηθήσει αν ήθελε, ωστόσο η μετατροπή των Μ-14 νομίζω ότι παραμένει πιο ακριβή από εκείνη της μετατροπής των G-3, στα οποία επαναλμβάνω ότι η επιλογή έχει ήδη γίνει και μπορούν να συγκεντρωθούν ευκολότερα.

    1. Χωρίς να θέλω να επιμένω στο συγκεκριμένο όπλο, και επειδή παραπάνω αναφέρθηκα στην έκδοση ακροβολιστή του συγκεκριμένου όπου με προσαρμοσμένη διόπτρα(σκοπευτικά) και μια μετατροπή στο κοντάκι για παραχώρηση.
     Μου έκανε εντύπωση, ότι ενώ πρόκειται για ένα όπλο που πέρασε ήδη διαδικασία αξιολόγησης και μετατροπής στις ΗΠΑ, θα ξεκινούσαν από την αρχή αυτή την διαδικασία στην Ελλάδα σε περίπτωση παραχώρησης ολοκλήρου του πακέτου όπλα/σκοπευτικά από τις ΗΠΑ.

 2. Και για να μην παραβλεφθεί, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σημαντικότερο για ειδικότητες όπως οι ελεύθεροι σκοπευτές είναι όχι τόσο η «παραγωγή», όσο η «συντήρηση». Μέσα από διαρκή τριβή η δεξιότητα διατηρείται αλλά και εξελίσσεται. Αν δεν υπάρχει λοιπόν η γενναία διάθεση κονδυλίων για χορήγηση κατάλληλων πυρομαχικών σε επαρκείς ποσότητες για συνεχή εξάσκηση των ελεύθερων σκοπευτών, αλλά και η συνεχής επαφή τους με τα ανάλογα ειδικά όπλα, σκοπευτικά όργανα και λοιπά υλικά (και όχι αυτά να παραμένουν στις αποθήκες «για να μη χαλάσουν» και να βγαίνουν μόνο στις επιδείξεις και τις επιθεωρήσεις…), δεν γίνεται τίποτα όσο καλά Σχολεία και να έχεις. Άλλο ένα κομμάτι που πάσχουμε εδώ στην Ελλάδα και που καθίσταται εμφανέστατο όταν Έλληνες ε.σ. έρχονται σε επαφή με ξένους συναδέλφους τους…

 3. Μια καλη συντηρηση ΕΣ μπορει να σημαινει και 3000-6000 σφαιρες ανα κεφαλη τον χρονο.Αν πεις οτι εχουμε 100 ΕΣ τοτε θελουμε 300000-600000 σφαιρες τον χρονο.Ριχνουν συνολικα οι ΕΔ 300000-600000 σφαιρες τον χρονο;

  1. Μια καλη, ικανοποιητικη, συντηρηση ειναι περιπου 1200 τον χρονο. (50-100 ανα μηνα)
   Συν αλλες 1000 για αποκτηση μιας ικανοποιητικης αρχικης ικανοτητας.
   Κοστος ανα φυσιγγιο ακριβειας 0,308″, εστω €1.
   Τιποτα δεν ειναι δωρεαν και ασφαλως τιποτα δεν ερχεται χωρις κοπο.
   Στην «εισηγηση» μου ειχα γραψει για 1 Σκοπευτη Ακριβειας ανα Ομαδα ΠΖ (27 ανα Ταγμα), συν 1 Ακροβολιστη ανα Διμοιρια ΠΖ (9 ανα Ταγμα), συν 3-6 Στοιχεια ΕΣ ανα Ταγμα. Πλην των ΕΣ οι αναγκες για τους υπόλοιπους καλυπτονται ΑΡΙΣΤΑ απο αναβαθμιση G3.

   1. Θυμαμαι σε ενα παλιο τευχος του «Συγχρονου Στρατου»ελεγε για τους αγγλους πεζοναυτες, οτι σχεδον ολοι καθε μεσημερι, καθε μερα κανουν βολη 30 φυσιγγια (μια γεμιστηρα).
    Εγω δεν εβαλα 30 σφαιρες αλλα 10-20 και μαλιστα οχι για 365 μερες αλλα για 300 (υπολογισα δηλαδη και τις αδειες μεσα).
    Γνωμη μου ειναι οτι οι 10 σφαιρες την ημερα ειναι το μινιμουμ για εναν επαγγελματια σκοπευτη.
    (Βεβαια εγω δεν εχω την δικη σου εμπειρια στον φορητο οπλισμο, οποτε μπορω να λεω οτι θελω!)

   2. @Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Επειδή ανέφερες στοιχεία Ε/Σ(και σαν επέκταση του αρχικού μου ερωτήματος για την εκπαίδευση των Ε/Σ στον ΕΣ).
    Η εκπαίδευση στο ΣΒΕΕΣΕΑ περιλαμβάνει και εκπαίδευση παρατηρητών που συμπληρώνουν ένα στοιχείο Ε/Σ, η περιορίζεται στην ειδικότητα του Ε/Σ;

   3. @Gunslinger
    Ο Παρατηρητης, οπως και ο Σκοπευτης, ειναι καθηκοντα στο Στοιχειο ΕΣΕΑ. Δεν ειναι ειδικοτητα ή ξεχωριστη εκπαιδευση. Σε ενα Στοιχειο ΕΣΕΑ εχεις εχεις δυο Ελευθερους Σκοπευτες οι οποίοι εναλλασονται στα καθηκοντα του Παρατηρητη και του Σκοπευτη.

    1. Είχα υπόψην μου για τους Γερμανούς και για αλλους ότι το έχουν έτσι, για την Ελλάδα τα ρωτάω όλα ξεχωριστά, εξαιτίας των πολυάριθμων ιδιαιτεροτήτων που εμφανίζονται σε πολλά σημεία(αν και θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, εφόσον εκπαιδεύτηκαν(όσοι είχαν την ευκαιρία) σε σχολεία του εξωτερικού στο συγκεκριμένο αντικείμενο, όπως ανέφερε ο Γ.Μ. επάνω).

     Πάντως, εφόσον δεν υπάρχει σωστή εκπαίδευση για Ε/Σ δεν μπορεί να υπάρχει και συναλλαγή στα καθήκοντα παρατηρητή/σκοπευτή.

   4. @tsimuha
    Οι Ελευθεροι Σκοπευτες εχουν κι αλλες δουλειες να κανουν εκτος απο βολες. Πολυ πιο απαιτητικες καποιες φορες. Μια βολη, ανεξαρτητως αριθμου φυσιγγιων, απαιτει προεργασια και αποκατασταση ολοκληρης μερας.
    Ουτε οι σκοπευτες αγωνων δεν πανε καθε μερα πεδίο βολης.

   5. @gunslinger
    Εννοεις οι Γερμανοι εχουν εχουν ξεχωριστη ειδικοτητα Παρατηρητη;
    Δεν εχω γνωση για κατι τετοιο για κανενα, ουτε για τους Γερμανους.
    Ενας Παρατηρητης (Στοιχειου Ε.Σ) δεν θα μπορουσε να ειναι καλος στη δουλειά του αν δεν ηταν Ε.Σ.
    Ειναι ενδεικτικο μαλιστα οτι περισσοτερο χρονο σε καθηκοντα Παρατηρητη περνούν οι πιο εμπειροι του Στοιχειου.
    Αλλα ακομα και τοτε τα καθηκοντα εναλλασσονται. Ειναι πολυ κουραστικο να εισαι πισω απο το τυφεκιο για πολυ χρονο καινσε καποια σεναρια που πρέπει ο Ε.Σ να περασει πολλες ωρες (μερες;) σε ετοιμοτητα ειναι πρακτικά αδυνατο να μην εναλλασσεται

    1. Όχι δεν εννοώ αυτό, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Είναι και στους γερμανούς το ίδιο, όπως το εξήγησες στην προηγούμενη σου απάντηση στο ερώτημα μου για την εκπαίδευση στο ΣΒΕΕΣΕΑ.
     Απο μια παρουσίαση θυμάμαι για τις απαιτήσεις που έχει η ειδικότητα του Ε/Σ(ξεκινόντας απο τον χαρακτήρα του υποψήφιου, υπομονή, ψυχραιμία, αυτοσυγκέντρωση/αυτοσυγκράτηση η πειθαρχεία…) απο έναν άνθρωπο, για να μπορέσει να εκτελέσει αυτή την αποστολή ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες(εφόσον σε αρκετές περιπτώσεις, έχει μόνο μια ευκαρία για να πετύχει/εξουδετερώσει τον στόχο). Για αυτό δεν μπορούν να γίνουν όλοι όσοι θέλουν ελεύθεροι σκοπευτές, όπως δεν μπορούν γίνουν και όλοι όσοι θα ήθελαν πιλότοι μαχητικών η στελέχη των ΟΥΚ και του ΕΤΑ.

     Για την εκπαίδευση στην Ελλάδα δεν γνώριζα πως το έχουν(αφού έχουν γενικά πολλά παράξενα και ιδιαιτερότητες, όχι μόνο στο συγκεκριμένο θέμα), για αυτό ρώτησα.

  2. Δυστυχώς τα αντίστοιχα νούμερα για τους ε.σ. των Ελληνικών Ε.Δ. ούτε κατά διάνοια δεν προσεγγίζουν αυτά που αναφέρεις. Δεν μπορούν να αποκαλυφθούν επακριβώς δημοσίως, αλλά είναι για κλάματα.

 4. Η Remington τα κατασκευάζει αυτά; μοιάζουν με αντίγραφα των Accuracy International.

  Επίσης πως και δεν επέλεξαν το ανώτερο .338 Lapua magnun και επιμένουν στο .300 Winchester magnum;

  1. Χρησιμοποιουν το σασι AICS της Accuracy International.
   Το 0,300″ Win. Mag προσφερει επιδοσεις κοντα στο 0,338″ LM, περιπου 1200μ υπερηχητικη τροχια, κερδιζοντας το LM, συνηθως, σε διαρκεια ζωης καννης.
   Μετα ειναι και το δογμα χρησης, που στους Πεζοναυτες καλυπτοταν μεχρι προσφατα απο το 0,308″

 5. «Ουτε οι σκοπευτες αγωνων δεν πανε καθε μερα πεδίο βολης.»

  Μα δεν λεω να πανε καθε μερα, ας πηγαινουν καθε τρεις ( η τεσσερις ) μερες, αλλα σε αυτην την μερα ας ριχνουν 30 ( η 40) φυσιγγια ωστε αναλογικα να βγαινουν 10 φυσιγγια τη μερα.

   1. Η ποιότητα ασφαλώς έχει σημασία, αλλά από αναφορές του Μαρσίνκο θυμάμαι ότι είχαν απίστευτη ποσότητα φυσιγγίων για εκπαίδευση στην DEVGRU(η Green Team), η οποία ξεπερνούσε κατά μεγάλο ποσοστό/αριθμό αυτών που ήταν διαθέσιμα για όλο των US Army(αν θυμάμαι σωστά το όπλο που ανέφερε για σύγκριση σε μια παλαιότερη συνέντευξη), Ηνωμένων οποία εκμεταλλευόταν ρίχνοντας χιλιάδες σφαίρες.

   2. Μιλω αποκλειστικα για τους Ε.Σ.
    Ενα Τμημα ΕΕ ριχνει χιλιαδες φυσιγγια ατομικου οπλισμου (πιστολι, τυφεκιο, πολυβολο). Ενδεικτικα να πω οτι το σχολειο πολυβολητη στις Αμερικανικες Ειδικες Δυναμεις περιλαμβανει, μονο για το Minimi, βολη 26,000 φυσιγγιων. Δεν ειναι σπανιο, ακομα και στον Ελληνικο χωρο, ειδικα ειδικα τμηματα να ριχνουν περαν των 1000 φυσιγγιων σε μια βολη.
    Και για τον ΕΣ 1200-1500 τον χρονο ειναι πολλα. Η τακτικη χρησιμοποιηση του ειναι διαφορετικη. Δεν καταναλωνει τοσα πολλα πυρομαχικα στις επιχειρησεις.
    Επισης, υποψη, ο ΕΣ θα κανει βολες και με τον ατομικο του οπλσμο, ιδανικα κοντα στο επιπεδο των υπόλοιπων

 6. «Προεχει η ποιοτητα των βολων εναντι της ποσοτητας»

  Αρα θεωρεις οτι οι βολες των Ελληνων ΕΣ ειναι θανατηφορες καθως εχουν εξαιρετικη εκπαιδευση με λιγες και καλες βολες.
  Μπορει να εχουμε 5-6 καλους σκοπευτες αλλα πιστευω οτι οπως σε ολους τους τομεις η οικονομικη δυσπραγια εχει επηρεασει και τους ΕΣ, με αποτελεσμα το μεσο επιπεδο να ειναι χαμηλο (παντα με τα διεθνή στανταρ).Δεν νομιζω οτι οι χωρες που εχουν μεγαλη παραδοση στη χρηση ΕΣ περιοριζονται στα 100 φυσιγγια τον μηνα.
  Ενας ρωσος πχ μπορει να ριξει και 100 φυσιγια σε μια μερα, το ιδιο ενας αμερικανος, ενας ισραηλινος κλπ.

  1. Επετρεψε μου να σε διαβεβαιωσω οτι 100 φυσιγγια τον μηνα ειναι αρκετα.
   Οσο για τους Ελληνες ΕΣ, πρώτα χρειαζονται όπλα και μετα ας μετρησουμε ποσα φυσιγγια ριχνου

   1. @tsimuha

    Για την επιεικώς απαράδεκτη προσέγγιση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συνολικά και διαχρονικά στο θέμα «ελεύθεροι σκοπευτές», δεν φταίει καμία «οικονομική δυσπραγία», παρά μόνο η αδυναμία ορισμένων να κατανοήσουν και να ενδιαφερθούν για τα στοιχειώδη. Η όποια οικονομική δυσπραγία μπορεί να δυσχεραίνει την κατάσταση αλλά ακόμη κι έτσι μπορούν και πρέπει να βρεθούν λύσεις. Αρκεί να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας.

    @Ευστάθιος Παλαιολόγος

    +1

 7. «Οσο για τους Ελληνες ΕΣ, πρώτα χρειαζονται όπλα και μετα ας μετρησουμε ποσα φυσιγγια ριχνουν»

  Και Leo-2Hell εχουμε, αλλα βληματα για βολες καθε μηνα οχι.

 8. «(και το πρώτο δικό μου κατά την θητεία μου)έφεραν τα διακριτικά ΝΜ στις κάννες

  Α βρε φαντασμενε, ειχες και οπλο σκοπευτη.
  Για να μαθαινεις το Ν ειναι απο το ΝΟΟΤΡΟΠ και το Μ απο το MADOPAR, τα φαρμακα σου χαραξαν επανω για να θυμασαι να τα παιρνεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.