ΗΠΑ: Οι Πεζοναύτες θα εξελίξουν αυτόνομο όχημα εκκαθάρισης ζώνης κυματωγής

U.S. Marine Corps photo by Lance Cpl. Rhita Daniel | M1150 ASV του 1ου Τάγματος Μηχανικού Μάχης του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ

Το Σώμα Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) εξελίσσει ένα αυτόνομο όχημα διάσπασης για την εκκαθάριση των υδάτων από τις απειλές ενός ναρκοθετημένου περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της υπηρεσίας, το Σώμα Πεζοναυτών ΗΠΑ (USMC) εργάζεται πάνω στον Έρπων Τηλεχειριζόμενο Αμφίβιο Διασπαστή (CRAB), που θα είναι ένα ημιβυθιζόμενο, τηλεχειριζόμενο σύστημα με εξοπλισμό στο εμπρόσθιο άκρο του (αλέτρια, τσάπες και τσουγκράνες), ικανό για να διασπά ή προετοιμάζει τις λωρίδες εφόδου των αποβατικών δυνάμεων.

“Θεωρητικά, το σύστημα CRAB θα εκκαθαρίσει τα ανθρώπινης κατασκευής εμπόδια που βρίσκονται εντός της ζώνης κυματωγής*”, δήλωσε ο Λοχαγός Αντονι Μόλναρ, αξιωματικός έργου Mk154 και Mk155 της Διοίκησης Συστημάτων Σώματος Πεζοναυτών (MCSC).

Τα αυτόνομα ερπυστριοφόρα συστήματα θα εισέρχονται μέσα στο νερό από ένα παράκτιο σκάφος γενικής χρήσης για να μετακινούνται κατά μήκος του πυθμένα της θάλασσας με σκοπό την απομάκρυνση εκρηκτικών και μη εκρηκτικών κωλυμάτων μέσα από την λωρίδα εφόδου. Κάθε όχημα CRAB προορίζεται να είναι αναλώσιμο, δήλωσε Μόλναρ.

“Σώζουμε ζωές και μειώνουμε τις δαπάνες του υπουργείου Ναυτικού και Σώματος Πεζοναυτών”, δήλωσε ο Μόλναρ.

Εντός του τέταρτου τριμήνου του οικονομικού έτους 2019, η MCSC υπέβαλε πρόταση στο Γραφείο Ναυτικής Έρευνας για το σύστημα CRAB ως ζήτημα του Ταμείου Ταχείας Καινοτομίας για το οικονομικό έτος 2020. Αφότου εγκριθεί, η MCSC θα αρχίσει τη διετή διαδικασία εξέλιξης του πρωτότυπου.

Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, θα εργαστούν μαζί με την υπηρεσία Επιχειρησιακής Εξέλιξης και Ενσωμάτωσης ώστε να συνταχθούν οι προδιαγραφές του συστήματος, δήλωσε ο Μόλναρ.

Το σύστημα CRAB θα ευθυγραμμιστεί σύμφωνα με τον Σχεδιασμό Προσανατολισμού της Διοίκησης, το 23 σελίδων έγγραφο που παραθέτει το στρατηγικό όραμα του Στρατηγού Ντέιβιντ Μπέργκερ για τα αντίμετρα κατά ναρκών. Στις οδηγίες του, ο Μπέργκερ γράφει, “δεν μπορούμε να περιμένουμε να διαπιστώσουμε ποιες είναι οι λύσεις στις ανάγκες μας για τα αντίμετρα των ναρκών, και αυτό πρέπει να αποτελέσει μια προτεραιότητα στις μελλοντικές προσπάθειες εξέλιξης των δυνάμεων μας”.

Τα ανεπάνδρωτα συστήματα προσφέρουν στις Εκστρατευτικές Προκεχωρημένες Επιχειρήσεις (EABO) αποτελεσματική και αποδοτική ικανότητα για τον εντοπισμό των απομακρυσμένων απειλών. Ο Μάικλ Πω, επικεφαλής της ομάδας του προγράμματος Κινητικότητας και Αντι-κινητικότητας της MCSC, δήλωσε ότι η τεχνολογία θα είναι καταλυτική για να βοηθήσει τους Πεζοναύτες να εντοπίσουν τους κινδύνους, να νικήσουν τους αντιπάλους και να ολοκληρώσουν τις αποστολές τους.

“Το CRAB θα υποστηρίξει τους Πεζοναύτες μηχανικούς μάχης και τους πυροτεχνουργούς με την παροχή τηλεχειριζόμενης ή αυτόνομης εκρηκτικής ή μη εκρηκτικής ικανότητας εκκαθάρισης κωλυμάτων μέσα σε πολύ ρηχά ύδατα, ζώνες κυματωγής και παραλίες”, δήλωσε ο Πω. “Θα επιτρέψει στο Σώμα Πεζοναυτών να παρέχει την ασφαλή αποβατική κίνηση στις ναυτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τις EABO”.

Όπως εξήγησε ο Μόλναρ, η τυρβώδης ροή της ζώνης κυματωγής καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό των ναρκών. Αυτήν την στιγμή το USMC χρησιμοποιεί το όχημα M1150 Assault Breacher Vehicle – ένα σκάφος άρματος M1A1 με άροτρο ναρκών σε όλο το πλάτος του- και Γεμίσματα Εκκαθάρισης Ναρκολωρίδας για αυτές τις αποστολές. Ωστόσο, αυτό το όχημα δεν έχει σχεδιαστεί για την εκκαθάριση των ζωνών κυματωγής.

Η χρήση αναλώσιμου εξοπλισμού, όπως το σύστημα CRAB, ως ένα σύστημα κυλίνδρων διάσπασης ναρκοπεδίου (mine roller) δίνει στους Πεζοναύτες τη δυνατότητα να ανατινάζουν υποβρύχια εκρηκτικά πριν απ’ την διέλευση των επανδρωμένων οχημάτων από την λωρίδα αποβατικής εφόδου, είπε ο Μολναρ.

“Το σύστημα CRAB είναι σημαντικό επειδή αυτήν την στιγμή η Ναυτική Δύναμη μπορεί να εκτελέσει εκκαθάριση της ζώνης κυματωγής με σημαντικό κίνδυνο για την αποστολή ή το προσωπικό”, δήλωσε ο Μόλναρ. “Αυτό θα αμβλυνθεί με την απόκτηση ενός φθηνού και αναλώσιμου συστήματος που θα περνάει από εκεί μέσα”.

 

*Zώνη κυματωγής: Ζώνη υψηλής αλλά χαοτικής ενέργειας, που εκτείνεται από την ακτογραμμή προς την θάλασσα ως το απώτατο όριο, στο οποίο τα επερχόμενα κύματα και η αποθαλασσιά αρχίζουν να θραύονται. Στη ζώνη κυματωγής, η ενέργεια που είχε μεταφερθεί από μεγάλες αποστάσεις, με την μορφή τροχιακής κυματικής κίνησης, καταναλώνεται για την κίνηση της μάζας του νερού και τη συνακόλουθη διάβρωση του βυθού κοντά στην ακτή.

Απόδοση/Μετάφραση απο το doncio.navy.mil για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.