Άποψη: Καταδρομικά κλάσης Ticonderoga στην υπηρεσία του ΠΝ

©U.S. Navy | Καταδρομικό κατευθυνόμενων βλημάτων USS Cowpens (CG 63) κλάσης Ticonderoga εκτοξεύει βλήματα Standard Missiles (SM) 2 κατά εναέριου ανεπάνδρωτου στόχου.

Από Τρίαινα

Τα καταδρομικά κλάσης Ticonderoga είναι εδώ και καιρό στην σφαίρα της δημόσιας συζήτησης. Εσχάτως η συζήτηση έχει αναζωπυρωθεί κυρίως εξαιτίας της ανάγκης του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) για πλοία ενδιάμεσης λύσης έως την έλευση των νέων φρεγατών. Πριν λίγες ημέρες η απερχόμενη διοίκηση Τράμπ δημοσίευσε το περίφημο “New navy’s 30-year shipbuilding plan” με ένα από τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος το πρόγραμμα απόσυρσης πλοίων του Ναυτικού των ΗΠΑ (USN) για τα οικονομικά έτη (FY) 2022-2026.

Παρατηρήσεις:

1) Ακόμα κι αν το σχέδιο εγκριθεί θα αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου και αναθεώρησης από την επερχόμενη διοίκηση Μπάϊντεν. Τυχόν αναβαθμισμένο σχέδιο μελλοντικής δομής του Ναυτικού των ΗΠΑ, νέων ναυπηγήσεων και απόσυρσης μονάδων δεν μπορεί να εγκριθεί νωρίτερα από το καλοκαίρι του 2021.

2) Είναι εξαιρετικά πιθανόν δηλαδή ο προγραμματισμός απόσυρσης καταδρομικών Ticonderoga, να μετατοπιστεί χρονικά.

3)Ακόμα και αν το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα, για λόγους οικονομίας της συζήτησης, παρέμενε αμετάβλητο, το ΠΝ θα καλείτο στο διάστημα 1/10/2021 έως 30/9/2022 και πέριξ αυτού:

α) Να αποστείλει επίσημο αίτημα ενδιαφέροντος για τα αποσυρθέντα ή υπό απόσυρση πλοία

β) Να αναμένει την απάντηση της αμερικανικής πλευράς με λεπτομέρειες διαθεσιμότητας, τιμής, χρονοδιαγραμμάτων

γ) Να ελέγξει την κατάσταση και να επιλέξει εκ των διαθέσιμων τα πλοία που ενδιαφέρεται να αποκτήσει

δ) Να εκκινήσει και να ολοκληρώσει τις διαδικασίες απόκτησης των πλοίων

ε) Να εκκινήσει και να ολοκληρώσει τις διαδικασίες απόκτησης του φόρτου όπλων που θα εξοπλίσει τα πλοία

στ) Να εκκινήσει και να ολοκληρώσει τις διαδικασίες αντικατάστασης κρίσιμων για την ασφάλεια των ΗΠΑ συστημάτων που θα αποψιλωθούν από τα πλοία

ζ) Να αποσύρει από την υπηρεσία για να απελευθερώσει πληρώματα αριθμό φρεγατών κλάσης “S”

η) Να αποστείλει πληρώματα στις ΗΠΑ για εκπαίδευση-παραλαβή των πλοίων

Συμπερασματικά

Ακόμα και αν με κάποιο μαγικό τρόπο την επόμενη στιγμή της απόσυρσης του πρώτου πλοίου της κλάσης τα πληρώματα του ΠΝ ανέβαιναν επάνω, και με τον ίδιο μαγικό τρόπο το πλοίο ήταν αυτό της επιλογής του ΠΝ στις 1/10/2021 η έλευση των πλοίων δεν θα έπρεπε να αναμένεται νωρίτερα του τέλους 2022, αρχών 2023.

Υπενθυμίζουμε το παράδειγμα της κλάσης Adams, όπου αν και τα πλοία ήσαν μικρότερου μεγέθους και πολυπλοκότητας των Ticonderoga η διάρκεια της διαδικασίας εκπαίδευσης – συντήρησης ήταν περί του έτους.

Ρεαλιστικά μιλώντας η υποθετική άφιξη του πρώτου της κλάσης δεν μπορεί να τοποθετείται νωρίτερα του τέλους 2023, αρχών 2024 και επειδή το ΠΝ δεν διατηρεί ανεξάντλητη κάβα από πληρώματα, θα κληθεί να μειώσει την οροφή των κύριων μονάδων του από 13 σε 12 ή 11 κατά τη διάρκεια παραμονής του αρχικού πληρώματος της κλάσης. Και να περιμένει την άφιξη του πρώτου για να αποστείλει στις ΗΠΑ το πλήρωμα του δευτέρου. Εκτός και αν έχει κάβα 800+ στελεχών (πληρώματα + υπεύθυνοι παρακολούθησης διαδικασίας).

Ή εκτός και αν το ΠΝ θεωρεί ρεαλιστικό να μειώσει την οροφή των κύριων μονάδων σε 10 ή 11 πλοία κατά την διάρκεια εκπαίδευσης των πληρωμάτων με τους Τούρκους στα έξι από το Καστελόριζο.

Σας τα λέω αυτά για να είστε υπομονετικοί για την τυχόν έλευση του πρώτου και κατόπιν του δεύτερου πλοίου. Για να μην πέσετε πάλι από κανένα συννεφάκι ή χρειαστεί να μετατοπιστείτε στο επόμενο. Χωρίς καν να μπαίνω στην ανάλυση αν το ΠΝ θέλει ή ήθελε εώς πρότινος τα TICO.

Και μιας και η Λόκχιντ ναυπηγεί τα MMSC πιο γρήγορα από την σκιά της, με διαφημιζόμενο χρόνο ολοκλήρωσης τα 3 έτη μη γίνει καμία ματσόλα και δούμε πρώτα τα καινούργια σε υπηρεσία και μετά της ενδιάμεσης λύσης…

Λέμε τώρα…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.