ΗΠΑ: Ανατέθηκε σύμβαση για το 5ο sprint σμήνους UAV της DARPA

Η υπηρεσία προηγμένων ερευνητικών προγραμμάτων άμυνας (DARPA) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) ανέθεσε συμβάσεις σε εννιά παραγωγούς για να ξεκινήσουν τις εργασίες του πέμπτου sprint σμήνους για το πρόγραμμα OFFensive Swarm-Enabled Tactics (OFFSET) της υπηρεσίας.

Το πρόγραμμα προβλέπει σμήνη μέχρι 250 συνεργατικών αυτόνομων συστημάτων που θα παρέχουν πληροφορίες στα επίγεια στρατεύματα καθώς επιχειρούν σε πυκνοκατοικημένα αστικά περιβάλλοντα.

Το OFFSET διαθέτει πέντε περιοχές βασικούς άξονες – τακτικές σμηνών, αυτονομία σμήνους, συνεργασία ανθρώπου-σμήνους, εικονικό περιβάλλον και πεδίο δοκιμών υλικών – κάθε sprint επικεντρώνεται σε μια από αυτές τις περιοχές. Τα sprint σμήνους στοχεύουν στην ενθάρρυνση της ταχείας καινοτομίας και την συνεχή ενσωμάτωση των πιο προσφάτων τεχνολογιών.

Το πέντε sprint σμήνους αποτελείται από δυο θεματικά πεδία: τακτικές σμηνών και πεδίο δοκιμών υλικού. Οι συμμετέχοντες σε κάθε θέμα θα ενσωματώσουν τις τεχνολογίες τους σε μία ή και στις δυο αρχιτεκτονικές των συστημάτων σμήνους OFFSET και θα αναπτύξουν περαιτέρω και θα επιδείξουν τις καινοτόμες λύσεις τους σε κατάλληλα πεδία δοκιμών, το πεδίο προγραμματίστηκε για τον Δεκέμβριο 2020.

Ακολουθούν οι οργανισμοί που κέρδισαν τις συμβάσεις για το πέμπτο sprint σμήνους:

Περιοχή: Πεδίο δοκιμών υλικού.

+ Michigan Technological University/Michigan Tech Research Institute
+ Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory
+ HDT Expeditionary Systems, Inc.
+ Sentien Robotics
+ Texas A&M University

Περιοχή: Τακτικές σμηνών

+ Michigan Technological University/Michigan Tech Research Institute
+ Charles River Analytics, Inc.
+ Soar Technology, Inc.
+ Northwestern University

Οι πέντε συμμετέχοντες παραγωγοί στην περιοχή των δοκιμών υλικού θα επικεντρωθούν στην επιτάχυνση της ενσωμάτωσης των δομικών μερών ηλεκτρονικών υπολογιστών και στις βελτιώσεις για τη δημιουργία επιτακτικών νέων ικανοτήτων σμήνους όπως: η μείωση του χρόνου ανάπτυξης των σμηνών, η εισαγωγή νέων αισθητήρων για την πλοήγηση και την αντίληψη, η ανάπτυξη αεροδυναμικού αεροσκάφους σταθερής πτέρυγας στίς επιχειρήσεις σμήνους και την ενίσχυση της κινητικότητας των τροχοφόρων οχημάτων σε αστικές περιοχές.

“Το αστικό περιβάλλον παρουσιάζει συναρπαστικές προκλήσεις όπως χαμηλά κτίρια, στενοί χώροι και περιορισμένες γραμμές ορατότητας”, δήλωσε ο Τίμοθι Τσανγκ, διευθυντής προγράμματος OFFSET στο γραφείο τακτικής τεχνολογίας της DARPA.

“Η ενίσχυση των δοκιμών υλικού που αντιμετωπίζουν αυτές τις μοναδικές προκλήσεις είναι ο επιθυμητός σκοπός του προγράμματος OFFSET”.

Οι τέσσερις συμμετέχοντες στην περιοχή των τακτικών ντρόουν θα επικεντρωθούν στον σχεδιασμό και την ενσωμάτωση των επιπρόσθετων τακτικών που χρησιμοποιεί ένα σμήνος εναέριων και επίγειων ρομπότ και στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων αντικειμενικών σκοπών όπως η “κατάληψη σημαντικού αστικού εδάφους εντός οχτώ οικοδομικών τετραγώνων σε αποστολή διάρκειας τεσσάρων με έξι ωρών”. Στα παραδείγματα των προτεινόμενων τακτικών περιλαμβάνονται η παρεμπόδιση της ικανότητας του αντιπάλου να λαμβάνει αποφάσεις, η σύγχυση προθέσεων του σμήνους, η επικαιροποίηση χαρτών σε ένα δυναμικό περιβάλλον και η διατήρηση των επικοινωνιών σμήνους στους εσωτερικούς χώρους.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.