ΗΠΑ: Δοκιμή του εργαλείου λήψης απόφασης COMPASS από τους επιτελείς της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού

Πρόσφατα, στρατιωτικοί που υπηρετούν στο αρχηγείο της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) στην Χαβάη δοκιμάσαν ένα πρωτότυπο σύστημα της υπηρεσίας προηγμένων ερευνητικών προγραμμάτων άμυνας (DARPA) που σχεδιάστηκε για να βοηθάει τους επιτελείς και στρατηγιστές να προσδιορίσουν αν τα παρατηρούμενα συμβάντα -όπως η αυξημένη κινητικότητα δυνάμεων, οι κυβερνο-εισβολές και οι εμφύλιες διαμάχες- είναι ασύνδετα συμβάντα ή είναι μέρος μιας συντονισμένης εκστρατείας του αντιπάλου για να επιτύχει τους στρατηγικούς του στόχους σε μια γεωγραφική περιοχή.

Επιχειρησιακοί εκπρόσωποι από τα τμήματα πληροφοριών και επιχειρήσεων της Διοίκησης περάσαν τρεις ημέρες τον Δεκέμβριο δοκιμάζοντας την σουίτα εργαλείων COMPASS της DARPA. Το COMPASS, που σημαίνει Συλλογή και Παρακολούθηση μέσω Σχεδιασμού Σεναρίων Εξελισσόμενων Καταστάσεων (Collection and Monitoring via Planning for Active Situational Scenarios), αναλύει μεγάλες ροές δεδομένων για να αποκαλύψει τις οργανωμένες εκστρατείες, να παρουσιάσει τα αποτελέσματα που αποδεικνύουν τα στοιχεία και την ανάλυση πίσω από κάθε υπόθεση.

Το COMPASS επιδιώκει την αξιοποίηση της εξελιγμένης τεχνητής νοημοσύνης (AI) και άλλων τεχνολογιών για να βοηθήσει τους Διοικητές να λάβουν πιο αποτελεσματικές αποφάσεις σχετικά με την περίπλοκη, πολυεπίπεδη ανταγωνιστική δραστηριότητα του αντιπάλου. Ο ανταγωνισμός αφορά ενέργειες -μη βίαιες και βίαιες- σχεδιασμένες με σκοπό την επίτευξη γεωπολιτικών στόχων χωρίς την πρόκληση  μιας ολοκληρωτικής ένοπλης σύγκρουσης. Ο απώτερος στόχος του προγράμματος COMPASS είναι η παροχή των επιτελών επιπέδου θεάτρου επιχειρήσεων με εργαλεία αξιόπιστων αναλυτικών και την υποστήριξη λήψης απόφασης που ελαχιστοποιούν την αμφιβολία τους προς τους παράγοντες και στόχους του αντιπάλου.

“Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα πριν λιγότερο από ένα χρόνο και προσπαθήσαμε πάρα πολύ για να έχουμε κάτι χειροπιαστό ώστε να αξιολογηθεί από τους στρατιωτικούς”, δήλωσε ο Φώτης Μπάρλος, διευθυντής προγράμματος στο Γραφείο Στρατηγικής Τεχνολογίας της DARPA. “Η Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού προσέφερε μεγάλη υποστήριξη σε αυτό το πείραμα και η ανατροφοδότηση και η γνώση της παραμένει ανεκτίμητη καθώς συνεχίζουμε να εξελίσσουμε τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και τη διεπαφή χρήστη”.

Το COMPASS αποσυμπλέκεται από τα υφιστάμενα ψηφιακά βοηθήματα, τα οποία προσφέρουν κυρίως τις ιστορικές τάσεις, αφήνοντας τους αναλυτές να καταλάβουν αν αυτό που παρατηρούν είναι φυσιολογική δραστηριότητα ή όχι.

“Το COMPASS προσπαθεί να θέσει όλα τα εισερχόμενα δεδομένα σε αυτό που ονομάζουμε “άξονες έργων” και τότε αυτόματα δημιουργεί πολλαπλές υποθέσεις”, δήλωσε ο Μπάρλος. “Η τεχνητή νοημοσύνη, στην ουσία, λέει στους χειριστές: ‘σύμφωνα μ’ ότι βλέπω, πιστεύω οτι αυτές οι δραστηριότητες είναι μέρος μιας αλληλουχίας, μιας οργανωμένης εκστρατείας του αντιπάλου’ και παρέχει επίσης αυτήν την πληροφορία υπο μορφή γραφήματος προς αξιολόγηση από το προσωπικό”.

“Ανεξάρτητα με την πολυπλοκότητα των αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται, πάντα θα υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σχετικά με τις υποθέσεις που μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη”, είπε ο Μπάρλος. “Αυτό είναι ενα πεδίο που το COMPASS αντιμετωπίζει αυτήν την στιγμή. Σε αυτό το πείραμα, είπαμε σε κάθε ομάδα αναλυτών και χειριστών οτι θα αντιμετωπίσουν το αντίστοιχα γεγονότα 10 ημερών απο το τέσσερις μεγάλους παράγοντες στην περιοχή ευθύνης Ινδό-Ειρηνικού -μια χώρα, έναν τρομοκρατικό παράγοντα, έναν παρασκηνιακό παράγοντα και έναν proxy παράγοντα, για τις ΗΠΑ”, δήλωσε ο Μπάρλος. “Η αποστολή των συμμετεχόντων ήταν να χρησιμοποιήσουν το COMPASS για να προσδιορίσουν τον άξονα έργων κάθε ενός παράγοντα και να το εκτελέσουν όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα εντός των 10 προσομοιωμένων ημερών”.

Το κύριο πλεονέκτημα του πειράματος ήταν να έρθουν οι χειριστές και επιτελείς της Διοίκησης Ινδό-Ειρηνικού των ΗΠΑ σε επαφή με ένα νέο εργαλείο και μια νέα διαδικασία για τη διενέργεια επιχειρήσεων στον ανταγωνιστικό χώρο με σχεδόν ομότιμους αντιπάλους.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.