Deepmind: Μετά το «Γκο», στόχος της τεχνητής νοημοσύνης το Starcraft 2

Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Deepmind (υπάγεται στη Google) ανακοίνωσε την Παρασκευή τη συνεργασία της με τη Blizzard Entertainment ώστε να «ανοίξει» το δημοφιλές παιχνίδι στρατηγικής της, Starcraft 2, σε ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης και machine learning από όλο τον κόσμο.

Εδώ και περίπου 20 χρόνια, τα Starcraft 1 και 2 θεωρούνται ως τα κορυφαία ανταγωνιστικά multiplayer παιχνίδια του κόσμου, με τη σειρά να αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα «αθλήματα» στον χώρο των e-sports. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα παιχνίδια αποτελούν τον ιδανικό χώρο για την ανάπτυξη προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης που είναι σε θέση να λύνουν πολύπλοκα προβλήματα χωρίς να χρειάζεται να τους πει κάποιος πώς, ενώ παράλληλα είναι δυνατή και η καλύτερη αξιολόγηση των επιδόσεών τους, μέσω των σκορ.

Μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια, η εταιρεία έχει ασχοληθεί με σειρά παιχνιδιών για σκοπούς έρευνας τεχνητής νοημοσύνης, από 2D παιχνίδια της Atari μέχρι τα τρισδιάστατα περιβάλλοντα του Torcs, το κλασικό, αρχαίο ασιατικό παιχνίδι «Γκο» και το επερχόμενο DeepMind Labyrinth. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, το Starcraft αποτελεί ένα ενδιαφέρον περιβάλλον δοκιμών τεχνητής νοημοσύνης,, καθώς παραπέμπει πολύ στη χαοτική φύση του πραγματικού κόσμου: Οι δεξιότητες που θα πρέπει να αποκτηθούν από τον παίκτη ώστε να παίζει καλά Starcraft, σύμφωνα με τη DeepMind, θα μπορούσαν να μεταφερθούν και στον πραγματικό κόσμο.

Στο παιχνίδι ο παίκτης αναλαμβάνει μία από τρεις φυλές (Terran, Protoss, Zerg), με σκοπό να αναπτύξει τη βάση και τον στρατό του και να καταστρέψει τη βάση και τον στρατό του αντιπάλου. Για να το κάνει αυτό συλλέγει πόρους για να φτιάχνει κτίρια και στρατιωτικές μονάδες, τις οποίες πρέπει να χειριστεί σωστά προκειμένου να αναδειχτεί νικητής. Το παιχνίδι διαδραματίζεται σε πραγματικό χρόνο (real time strategy– δηλαδή οι παίκτες παίζουν ταυτόχρονα, όχι έναν γύρο ο καθένας) και οι διαφορές ανάμεσα στις τρεις φυλές, τις μονάδες, τα κτίρια και τις τακτικές τους είναι πολύ μεγάλες.

Κατά την DeepMind, ο παίκτης πρέπει να επιδεικνύει δυνατότητες σχεδιασμού (μακροπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου), μνήμης και προσαρμογής σε νέα δεδομένα. «Είμαστε ευτυχείς που το περιβάλλον στο οποίο δουλέψαμε με τη Blizzard θα είναι ανοιχτό και διαθέσιμο σε όλους τους ερευνητές το επόμενο έτος. Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες των developers και των ερευνητών από την κοινότητα του Brood War (expansion του πρώτου Starcraft, που παιζόταν για πάρα πολλά χρόνια μετά την κυκλοφορία του) τα τελευταία χρόνια και ελπίζουμε πως αυτό το νέο, μοντέρνο και ευέλικτο περιβάλλον, υποστηριζόμενο άμεσα από την ομάδα της Blizzard- θα χρησιμοποιηθεί ευρέως για την προώθηση της έρευνας» αναφέρει σχετικά ο Όριολ Βίνιαλς, ερευνητής της DeepMind.

Πηγή: naftemporiki.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

10 Απαντήσεις

 1. Όντως deepmind και data Mining απο τις ΥΠ μέσο της Google.
  Η στενή σχέση της Google με το υπουργείο άμυνας και τις ΥΠ των ΗΠΑ,
  και η δράση τους στη συλλογή πληροφοριών στο διαδίκτυο (data Mining).

  Μετάφραση απο τα γερμανικά στα ελληνικά, και απο κάτω το λινκ για το γνήσιο άρθρο
  για τους φίλους που διαβάζουν και στα γερμανικά.

  Εμπεδωμένα κοινωνικά δίκτυα, η συνεργασία των social media με τις CIA/NSA και WH κατά των πολιτών και πολιτικών κινημάτων στον κόσμο.

  Με την έλευση του Facebook και την Google τα πολυπόθητα όνειρά της Washington για συνολική παρακολούθηση του πληθυσμού έχουν γίνει πραγματικότητα. Το τεράστιο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις πληροφορίες που συγκεντρώνωνται από το σύνολο των δεδομένων απο τις υπηρεσίες των κοινωνικών δίκτιων είναι γνωστό όχι μόνο μετά το σκάνδαλο της NSA. Λιγότερο γνωστό, ωστόσο, είναι οι πολλαπλές συνδέσεις της Google και του Facebook με τα κέντρα εξουσίας και μυστικών υπηρεσιών των USA.

  Το Facebook ήταν «βοηθητικά στρατεύματα» της κοινότητας πληροφοριών των ΗΠΑ,” βούιζε ο Julian Assange επικεφαλής της WikiLeaks τον Μάιο του 2011 για την πιο τρομερή μηχανή κατασκόπων που έχει αναπτυχθεί ποτέ. Μερικούς μήνες αργότερα, ο ισχυρισμός αυτός εκδόθηκε από μια εντελώς διαφορετική πλευρά. «Το Facebook έχει δημιουργηθεί για να κατασκοπεύει τους ανθρώπους», δήλωσε ο Bernhard Witthaut, πρώην εθνικός πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών (GdP), σε συζήτηση στρόγγυλου τραπεζιού του τηλεοπτικού σταθμού Phoenix. Το κοινωνικό δίκτυο ήταν ένα εργαλείο συλλογής πληροφοριών και χρηματοδοτήθηκε από τη CIA. Αυτό στα αυτιά πολλών κάποτε ακουγόταν σαν μια θεωρία συνωμοσίας. Σήμερα, όμως, είναι χάρη στον – Edward Snowden – μια αλήθεια που σχεδόν κανείς δεν θέλει να απορρίψει αυθόρμητα. Στην πραγματικότητα, οι σταυροειδείς δεσμοί του Facebook και της Google με το Πεντάγωνο και αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι γεγονός αποδεδειγμένο.

  Λίγους μήνες μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, η κυβέρνηση Bush για το σκοπό της “συνολικής γνώσης των πληροφοριών” ίδρυσε το Γραφείο Πληροφοριών Ενημέρωσης (Information Awareness Office, ΙΑΟ). Σε μια βάση δεδομένων, όλες οι πληροφορίες όλων των πολιτών συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν. Είτε δραστηριότητας στο Διαδίκτυο, τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας, ιατρικά αρχεία ή τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και νερού – ο Big Brother ήθελε να ξέρει τα πάντα.

  Έτσι γεννήθηκε μια μηχανή κατασκοπίας γιγαντιαίων διαστάσεων , που εδρεύει κάτω από την ομπρέλα του ερευνητικού τμήματος του Πενταγώνου DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency). Η Advanced Research Projects Agency (ο προκάτοχός της ιδρύθηκε το 1958 από τον Dwight D. Eisenhower) διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη των τεχνολογιών που θα μπορούσαν να είναι προς το εθνικό συμφέρον της ασφάλειας των HΠA. Έτσι εκεί δημιουργήθηκε το Arpanet στη δεκαετία του 1970, από τo οποίo τελικά έγινε το Διαδίκτυο, η DARPA πάντα ήταν στον παλμό του χρόνου ένα βήμα μπροστά. Το μεράκι τους για την κατασκευή ευφυών συστημάτων παρακολούθησης υπέστη πλήγμα, καθώς η χρηματοδότηση της ΙΑΟ είχε διακοπεί λόγω της δημόσιας πίεσης. Η άνευ όρων συλλογή των δεδομένων ωστόσο συνεχίστηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και λειτουργεί μέσο του προγράμματος ADVISE (Analysis, Dissemination, Visualization, Insight, and Semantic Enhancement).Ωστόσο, και αυτό το έργο τουλάχιστον επίσημα έχει σταματήσει το 2007.

  Εκείνη την εποχή καθιερώθηκαν δυο υπηρεσίες με τεράστιες δυνατότητες εξόρυξης δεδομένων (Data mining) και ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων στην αγορά που ξεπερνούσαν και τα πιο τρελά όνειρα του μεγάλου αδελφού για την ατελείωτη δίψα του για πληροφορίες, δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος από την «εθελοντική» και δωρεάν παροχή όλων των στοιχείων τους κάθε κίνηση, την αλληλογραφία και όλα τα προσωπικά, επαγγελματικά και πολιτικά τους και τις επαφές σε ένα κεντρικό server στις ΗΠΑ αναφέρει μια δήλωση από τις οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων, που μια το χρόνο δίνει το μη κολακευτικό βραβείο “Big Brother”. Το 2011 ήταν το Facebook, το «χταπόδι δεδομένων με άπειρη όρεξη».

  «Το Απόρρητο δεν είναι πλέον ένα κοινωνικό πρότυπο», ευφραίνεται ο ιδρυτής του Mark Zuckerberg πριν από δύο χρόνια. “Είναι καταπληκτικό το τι αποκαλύπτουν τα μέλη για τον εαυτό τους στο Facebook, που δεν θα έκαναν οπουδήποτε αλλού», ο νεαρός δισεκατομμυριούχος σχολίασε ότι η Επιδειξιομανία δεδομένων είναι έτοιμο φαγητό για τις Υπηρεσίες πληροφοριών. Σε ένα chat ο Zuckerberg αποκάλυψε μια φορά, «Μου εμπιστεύονται, τα πάντα οι ηλίθιοι” (“They trust me, dumb fucks»).

  Ήταν οι εισφορές κεφαλαίου από Επιχειρηματίες με στενούς δεσμούς με τα κλιμάκια των ΗΠΑ, που οδήγησαν σε μετεωρική άνοδο το Facebook. Την Αρχή έκανε το 2004 ο hedge fund manager Peter Thiel. Το Κοινωνικό Δίκτυο ήταν μόλις δύο μήνες σε απευθείας σύνδεση όταν ο αμερικάνος γερμανικής καταγωγής αποφάσισε να επενδύσει μισό εκατομμύριο δολάρια στο έργο με προϋπολογισμό που προηγουμένως ανερχόταν σε μερικές χιλιάδες δολάρια. Ο Thiel ανήκει στη νεοσυντηρητική «εγκατάσταση» και υποστήριξε το κίνημα Tea Party. Είναι οπαδός της ριζοσπαστικής ιδεολογίας της ελεύθερης αγοράς και καταφερόταν κατά του Δημοσίου και της φορολόγησης και είναι υπέρ των φορολογικών παραδείσων. “Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κάνουν μια επανάσταση και ως εκ τούτου να αναλάβουν μια τράπεζα που είναι στο Βανουάτου», εξηγεί τη στάση του.

  Ο Thiel απέκτησε περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από την ίδρυση της υπηρεσίας πληρωμών PayPal στο eBay. Το Έργο του PayPal ήταν απολύτως σύμφωνο με τις νεο-φιλελεύθερες απόψεις του, ο Thiel ήθελε να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο «νόμισμα» από τις κρατικές τράπεζες, αποφεύγοντας έτσι την φορολόγηση.

  Τα χρήματα από την πώληση του Paypal στο eBay τα επένδυσε σε ένα διακλαδισμένο δίκτυο εταιρειών με ενδιαφέρον την αμοιβαία ιδιοκτησία. Στη Silicon Valley υπήρχε λόγος για την «PayPal μαφία».

  Λίγο μετά τη γέννησή του (1967 στη Φρανκφούρτη), οι γονείς του μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Thiel σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Μετά την αποφοίτησή του το 1992, εργάστηκε ως διευθυντής των hedge funds για την Credit Suisse. Το 2004, είχε επενδύσει για πρώτη φορά στο Facebook – την αξία της συνεισφοράς του (500 000$) την πολλαπλασίασε x1000 μέσα σε 8 χρόνια, η περιουσία
  του υπολογίζεται πάνω από 4 δις € και βρίσκεται σύμφωνα με το περιοδικό Manager Magazin στην 21η θέση των πλουσιότερων γερμανών και είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του αμερικανού πολιτικού Ρον Πολ.

  Ο δεύτερος σημαντικός επενδυτής εισήλθε τον Απρίλιο του 2005 στην «παρέα», ο Jim Breyer από την εταιρία επιχειρηματικών κεφαλαίων Accel Partners με μια επένδυση ύψους 12.700.000 δολαρίων στο Facebook και μοιράζονται πλέον το διοικητικό της συμβούλιο με τον Mark Zuckerberg και τον Peter Thiel. Με την επένδυση του Breyer ο Zuckerberg έγινε εκατομμυριούχος επειδή, ασυνήθιστα, μετά την πληρωμή 1εκατ.$ μπόνους για τον Zuckerberg και των δύο πρώην συναδέλφων του Dustin Moskovitz και Sean Parker.

  Σήμερα η Accel Partners είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρίας μετά τον Zuckerberg. Ο Breyer το καλοκαίρι του 2013 έφυγε από το πλέον επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, ο Peter Thiel ανήκει ακόμα σε αυτό. Πριν την έναρξη του στο Facebook ο Breyer ήταν πρόεδρος της επαγγελματικής ένωσης των εταιρειών επιχειρηματικών κεφαλαίων των ΗΠΑ, η National Venture Capital Association (NVCA) η οποία αποτελείται από πολυάριθμα πρώην διευθυντικά στελέχη της In-Q-Tel,” σύμφωνα με την Financial Times της Γερμανίας.

  In-Q-Tel είναι μια εταιρεία επενδύσεων της CIA που στο χαρτοφυλάκιό της υπάρχουν τουλάχιστον ενενήντα εταιρείες που παράγουν τεχνολογίες που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν στη CIA και την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ σήμερα το πλεονέκτημα απέναντι στους αντίπαλους. Ο πρώην διευθυντής της CIA, George Tenet, καυχήθηκε, In-Q-Tel έφερε την αμερική τεχνολογικά και πάλι “πίσω στην πρώτη θέση».

  Προκάτοχος του Jim Breyer κατά την NVCA ήταν ο Gilman Louie, ο οποίος ίδρυσε για την CIA την Ιn-Q-Tel. Και οι δύο υπηρετήσαν επίσης στο διοικητικό συμβούλιο της BBN Technologies, θυγατρική της αμερικανικής αμυντικής εταιρείας Raytheon. Όταν ο Breyer «επιβάσθει» στο Facebook, βρισκόταν και η Ανίτα Κ Jones στο διοικητικό συμβούλιο της BBN Technologies. Η Jones υπηρετούσε το 1993-1997 ως σύμβουλος στον υπουργό άμυνας και επικεφαλής των ερευνητικών προγραμμάτων του Πενταγώνου, συμπεριλαμβανομένης της DARPA, πριν από τη μετάβαση της στην In-Q-Tel στο Διοικητικό Συμβούλιο. Τώρα μπορούμε να υποθέσουμε ότι το δεδομένο πάνω στον επενδυτή Jim Breyer και Accel Partners με την CIA έχει “σχετικά αδύναμη» σχέση λέει στο εγκώμιο για το βραβείο Big Brother », αλλά είναι σαφές ότι ξέρουν ο ένας τον άλλον.“

  Το 2006 ακολούθησε με την Greylock Partners, ένας επενδυτής, ο οποίος είχε σαφέστερη σύνδεση με τη CIA, γιατί από τότε υπάρχει “μια ανθρώπινη γέφυρα ανάμεσα στο κοινωνικό δίκτυο με τη μυστική υπηρεσία που τους συνδέει» αναφέρει το Focus, και έχει σχέση με τον Howard Ε Cox, που κάποτε δούλευε στο γραφείο του υπουργού άμυνας, και ήταν μέχρι το 2009 στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο του Πενταγώνου. Έχει εργαστεί για τέσσερις δεκαετίες, οδηγώντας την Greylock Partners. Η εταιρεία επένδυσε 27 εκατομμύρια δολάρια στο Facebook. Ο Cox, ο οποίος, επίσης, είχε την Προεδρία του NVCA, και είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της In-Q-Tel.

  Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της CIA εταιρείας στο Facebook διευκρίνισε ο εργαζόμενος της In-Q-Tel Bruce Lund: «Η παρακολούθηση των social media είναι για τις κυβερνήσεις ολοένα και περισσότερο αναπόσπαστο μέρος, όταν πρόκειται για την παρακολούθηση πολιτικών κινημάτων. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το ενδιαφέρον της In- Q-Tel για της πιο επιτυχημένες μηχανές αναζήτησης στον κόσμο. Η Εταιρεία Επενδύσεων της CIA και η Google έχουν τώρα περισσότερο από δέκα χρόνια συνεργασίας.

  Τον Ιούνιο του 2003 ανακοινώθηκε από την In-Q-Tel, να έχουν κάνει μια «στρατηγική επένδυση», που θα ωφελήσει την κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών. Τα χρήματα πήγαν σε μια εταιρεία που εύστοχα ονομάστηκε Keyhole και είναι πρωτοπόρος στη διαδραστική 3D απεικόνιση της γης. Η Google αγόρασε την εταιρεία ένα χρόνο αργότερα. Η In-Q-Tel έλαβε για αντάλλαγμα μετοχές της εταιρείας που ανέπτυξε το λογισμικό Keyhole – περισσότερο γνωστή σήμερα ως το Google Earth.

  Όπως ανακοινώθηκε το 2010, η Google και η In-Q-Tel, επίσης, συν-επένδυσαν στην εταιρεία «Recorded Future» που καταγράφει τα περιεχόμενα του Internet για τις μελλοντικές τάσεις και εξελίξεις και κάνει ανάλυση των σημερινών σχέσεων και πράξεων των ανθρώπων και των οργανώσεων που έχουν σημασία για τα γεωπολιτικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών αμερικής.

  Μια απόδειξη για τη στενή σύνδεση της εταιρείας με την CIA είναι και ο πρώην διευθυντής τεχνολογίας Rob Painter ο οποίος εντάχθηκε στην Google το καλοκαίρι του 2005. Ο Όμιλος έχει συνεργαστεί άμεσα με τη CIA και την NSA. Η Google ανέπτυξε ειδικό λογισμικό, που χρησιμοποιείται από χιλιάδες πράκτορες των ΗΠΑ, το πρόγραμμα “Intellipedia” για τις δύο υπηρεσίες πληροφοριών.

  Για την συνέχεια της συγχώνευσης των γιγάντων του Διαδικτύου με τις αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο η Regina Dugan. Ως η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε την διοίκηση της DARPA το 2009. Που εργάστηκε από τη δεκαετία του 1990 ως project manager στην έρευνα στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Το 2013, ήρθε στην Google και διευθύνει ένα ερευνητικό τμήμα της Motorola πάροχο κινητής τηλεφωνίας(που αγοράστηκε από την Google) και κάνει έρευνες για ένα smartphone που μπορεί να εντοπίσει άτομα σε ένα δωμάτιο χρησιμοποιώντας τη φωνή τους.

  Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το WikiLeaks ο Αντιπρόεδρος της Stratfor Fred Burton (Υπηρεσία των ΗΠΑ για ανάλυση με καλές διασυνδέσεις στην αμερικανική διοίκηση αναφέρεται από ορισμένους ως «Σκιά της CIA») αναφέρει την αναλογία μεταξύ της Google και της κυβέρνησης των ΗΠΑ ως εξής: «Η Google έχει τη στήριξη και υποστήριξη του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στην πραγματικότητα, η Google μπορεί να κάνει αυτό που η CIA δεν μπορεί να το κάνει».

  Ο φίλος ενός φίλου

  Πόσο ισχυρά είναι εμπεδωμένες η Facebook και η Google και εμπλέκονται στις υψηλότερες δομές εξουσίας, δείχνει η αλληλεξάρτηση τους με τα μέλη της Μπίλντερμπεργκ. Αυτή η άτυπη ένωση των ανώτερων δυτικών εκπροσώπων των επιχειρήσεων, της κυβέρνησης, των στρατιωτικών, την έρευνα και τα μέσα ενημέρωσης, που συναντιούνται μία φορά τον χρόνο υπό την υψηλότερη διαβάθμιση ασφαλείας για τρεις ημέρες. Από το 2008 ο εκτελεστικός πρόεδρος της Google Eric Schmidt πήρε μέρος σε πέντε συνέδρια. Ο Reid Hoffman από το Facebook επενδυτής της Greylock Partners, το 2011 ήταν επίσης εκεί, όπως ο συνιδρυτής του Facebook Chris R. Hughes.

  Ο Hughes ήταν ο ειδικός δημοσίων σχέσεων, στην εταιρεία πριν την μετάβαση του από το 2007 για να αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα για την προεδρική υποψηφιότητα. Στη Συντονιστική Επιτροπή της Ομάδας Bilderberg βρίσκεται ακόμη και ο πρώτος χορηγός της Facebook, ο Peter Thiel.

  Οι παραπάνω αναφορά του επικεφαλής του GdP Witthaut, ότι το Facebook είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται από τη CIA και είναι εργαλείο της τώρα φαίνεται κατανοητό. Ωστόσο, το Facebook και η Google είναι ατελή εργαλεία. Παρά το γεγονός ότι έχουν σφετεριστεί σε μαζική συλλογή πληροφοριών. “Για να παρακολουθούν αποτελεσματικά κινήματα όπως το Occupy εξακολουθεί να χρειάζεται μια δεύτερη συνιστώσα, το λογισμικό με το οποίο τεράστιες ποσότητες δεδομένων μπορούν να συνδυαστούν και να απεικονιστούν που έρχονται από το Facebook» γράφει το Focus, το περιοδικό επισημαίνει ότι η CIA έχει κάνει ήδη μέσο της In-Q-Tel, μια «στρατηγική επένδυση» σε μια εταιρεία που κατασκευάσει το εν λόγω λογισμικό. Μιλάμε για μια εταιρία η οποία ειδικεύεται στην εξόρυξης δεδομένων (data mining) η εταιρία Palantir Technologies. H τεχνολογία αυτή για το FBI, την CIA και την NSA αναπτύχθηκε σύμφωνα με το επιχειρηματικό περιοδικό Forbes, και είναι από τα πιο ισχυρά εργαλεία για το κοσκίνισμα των δεδομένων”. Το λογισμικό της Palantir είναι για αυτές τις υπηρεσίες «game changer,” αναφέρει η ειδησεογραφική πύλη Business Insider.

  Κορυφαίοι εκπρόσωποι της συσκευής ασφάλειας των ΗΠΑ «δοξάζουν» την Palantir, συμπεριλαμβανομένου του πρώην διευθυντή της CIA, Τζορτζ Τένετ και Ντέιβιντ Πετρέους και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζορτζ Μπους, Κοντολίζα Ράις. Ο νεο-συντηρητικός σκληροπυρηνικός Πετρέους θεωρεί τον Διευθύνων Σύμβουλο της Palantir Alex Karp, ακόμη και ως προσωπικό φίλο, τον οποίο ο ίδιος περιγράφει ως «απολύτως λαμπρό”. Και οι δύο συμμετείχαν το 2013 στο συνέδριο της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ.

  Ο Karp μοιράζεται επίσης μια μακρόχρονη φιλία με κανέναν λιγότερο από τον Peter Thiel, το “αληθινό πρόσωπο πίσω από το Facebook» (Guardian).
  Ο δικηγόρος των νεοσυντηρητικών και πρώτος χρηματοδότης του Facebook είναι συν-ιδρυτής της Palanatir, με πάνω από σαράντα εκατομμύρια δολάρια που είναι ο μεγαλύτερος χορηγός της και ενεργεί ως τεχνικός διευθυντής της εταιρείας.

  Google, Facebook, CIA – soziale Netzwerke und ihre Kooperation mit Geheimdiensten –

  http://www.hintergrund.de/201402072983/politik/welt/embedded-social-networks.html

 2. γιατι δεν μπορουμε να ανεβάσουμε σχολια στο αρθρο σχετικα με το άρμα Άρματα;

  1. Κώστα το κείμενο που ακολουθεί δεν απευθύνεται σε σένα, μην το πάρεις προσωπικά, απλά μου δίνεις την ευκαιρία να γράψω τους λόγους που με ανάγκασαν να “κλειδώσω” τα σχόλια.

   Για ένα εύλογο χρονικό διάστημα τα σχόλια των επισκεπτών κάτω από τα άρθρα που ανεβαίνουν με το όνομα μου στο μπλογκ της Προέλασης θα απενεργοποιηθούν και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα σχολιασμού.

   Ανοιχτά θα παραμείνουν μόνο τα σχόλια στην κατηγορία “quiz” και, τιμής ένεκεν, στα άρθρα των συγγραφέων που συνεισφέρουν ανιδιοτελώς στο κοινό της Προέλασης (eav2 και manolis).

   Με θλίψη διαπιστώνω πως ουδείς δε σέβεται πλέον κανέναν ούτε καν το μπλογκ που φιλοξενεί τα σχόλια τους, και τα διαβάζουν καθημερινά πάρα πολλοί επισκέπτες, μήτε την αφιλοκερδή-ερασιτεχνική προσπάθεια ώστε να υπάρχει στο ελληνικό διαδίκτυο μία σχετικά αξιοπρεπής ενημέρωση σε θέματα ειδικού τύπου.

   Δεδομένου ότι δεν είμαι επαγγελματίας και από το μπλογκ δεν έχω χρηματικές απολαβές, δεν πρόκειται να χάσω τίποτα, μέσα από αυτο το μπλογκ κάνω το χόμπι μου και αποκτώ περισσότερες γνώσεις, και επειδή δεν επιδιώκω την χειραγώγηση του αναγνωστικού κοινού αλλά ούτε και τα “κλικς” (μπορεί τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του μπλογκ να είχα πέσει σε αυτή την παγίδα, αλλά αμέσως άλλαξα πορεία) αποφάσισα να αποφύγω το άχαρο και χρονοβόρο έργο του διαμεσολαβητή μεταξύ σχολιαστών που μαλώνουν αλλά και όλους αυτούς που με “απειλούν” και προσπαθούν να με καθοδηγήσουν ώστε να δημοσιεύω αυτό που είναι της αρεσκείας τους.
   Ειλικρινά, έχω κουραστεί, έτσι αποφασισα να “κλειδώσω” τα σχόλια μέχρι να πέσουν οι ρυθμοί.

   Μόλις εκτονωθεί η κατάσταση και ξεκαθαρίσει το τοπίο θα ξεκλειδωθούν όλα τα σχόλια και τότε θα ανεβαίνουν αυστηρά μόνο τα σχόλια που προωθούν τον γόνιμο διάλογο και ούτε ένα από τα σχόλια των αγκιτάτορων.

   Εύχομαι καλό ξημέρωμα με υγεία και ευημερία.

 3. Το ότι μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να σχηματίσει το προφιλ ενός αντικειμένου ή κατάστασης από πληροφορίες του ιντερνετ είναι πραγματικοτητα και το πράτουμε σε επαγγελματική βάση πάρα πολλοί.
  Στην τεχνητή νοημοσύνη είμαστε τόσο μακρυα, όσο και από τα διαστρικά ταξίδια. Και ίσως πιο μακρυα, γιατί τουλάχιστον στα διαστρικά ταξίδια υπάρχουν κάποιες χονδροειδείς θεωρήσεις που φαίνεται να στέκουν λογικά.
  Η παραπάνω φαινόμενη ως “νοημοσύνη” δεν είναι τίποτα παραπάνω από πολύπλοκες λούπες, που τρέχουν σε τεράστια πεδία πληροφορίας σε πολύ μεγάλες ταχύτητες. Δεν υπάρχει ακόμα θεωρία που εξηγεί την νοημοσύνη.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.