“Defendseas” ο υπερασπιστής των θαλασσών

France_Defendseas

Γράφει ο Στάθης Βασιλείου

[dropcap size=small]Β[/dropcap]ασισμένη στην εμπειρία από την επιτυχή δράση της κλάσης φρεγατών περιπολίας “Floréal”, ο ναυπηγικός οίκος STX France στο Saint Nazaire παρουσίασε μια σχεδιαστική σύλληψη (concept) για ένα πλοίο περιπολίας στις ανοιχτές θάλασσες με πολλαπλές λειτουργίες και οικονομική χρήση.

Το σχέδιο λέγεται “Defendseas” και προτάθηκε το 2014 στις Φιλιππίνες. Η σχεδίαση προέρχεται από τις φρεγάτες κλάσης “Floréal”, πλοία 2,600 τόνων ναυπηγημένα με κριτήρια εμπορικού ναυτικού, αλλά παρουσιάζουν ένα σκάφος με έντονα χαρακτηριστικά stealth και ενσωματώνουν την εμπειρία ναυπήγησης τόσο του προγράμματος ECORIZON (ένα concept πλοίου περιπολίας με τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας), όσο και των προγραμμάτων ελικοπτεροφόρων “Mistral” και ΠΓΥ “Brave”.

Το “Defendseas” έχει εκτόπισμα 2,500 τόνων, μήκος 90 μέτρα, πλάτος 15 μ. Μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητες 25 κόμβων και έχει αυτονομία 6,000 ν.μ. (με 12 κ.). Το πλήρωμά του αποτελείται από 70 άτομα.

Ο οπλισμός ενδεικτικά περιλαμβάνει πυροβόλο των 76 mm, δύο τηλεχειριζόμενους πύργους των 20 mm, δύο πολυβόλα των 12,5 mm, 4 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας Exocet και κάθετο εκτοξευτή 12x VL Mica πίσω από το ελικοδρόμιο. Φυσικά, επιπλέον όπλα μπορούν να τοποθετηθούν με απαίτηση του πελάτη, όπως Α/Α πύραυλοι Simbad.

Το “διαμάντι του στέμματος” είναι το σύστημα υποδοχής του οργανικού του ελικοπτέρου, που αντί για το κλασσικό υπόστεγο το πλοίο ανοίγει στο χώρο του ελικοδρομίου και στη συνέχεια ανασύρει το ελικόπτερο στο εσωτερικό του. Η ιδέα είναι παλιά και είχε προταθεί για πλοία μεγέθους φρεγάτας/αντιτορπιλικού του Ψυχρού Πολέμου αλλά δεν εφαρμόστηκε.

Πέραν του ελικοπτέρου, το πλοίο διαθέτει έναν ενιαίο αποθηκευτικό χώρο 500 τ.μ. σε όλο το οπίσθιο εύρος του κήτους, όπου προβλέπεται η μεταφορά εφοδίων ή συστημάτων σε εμπορευματοκιβώτια των 20 ποδών (x4) αλλά και μεγάλα εξωλέμβια σκάφη 9,5 μέτρων για τη δύναμη καταδρομών. Τα τελευταία μπορούν να καθελκυστούν από οπίσθια θύρα ή από δύο παράπλευρες θύρες με βραχίονες καθέλκυσης που προέρχονται από εμπορικούς γερανούς μεταφοράς container.

Ο χώρος της γέφυρας είναι τοποθετημένος σε ψηλή, εποπτική θέση με πανοραμική θέα 360 μοιρών και 6-8 σταθμούς εργασίας που συντονίζονται από κεντρικό υπολογιστή Avia. Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός είναι στη διάθεση του πελάτη, με κύριο εξοπλισμό ένα ραντάρ 3D και άλλα σύγχρονα μέσα ηλεκτρονική κατόπτευσης. Το πλοίο φιλοξενεί και Μη Επανδρωμένο Αερόχημα κατά τη συνήθεια της εποχής.

Γενικά, αν και το ναυτικό των Φιλιππίνων δεν έδωσε συνέχεια στο πρόγραμμα, το σχέδιο παρουσιάζει ενδιαφέρον για ναυτικά με υποχρεώσεις περιπολίας σε μεγάλες αποστάσεις.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

7 Απαντήσεις

 1. Το πλοίο δεν είναι τίποτα άλλο εκτός από αντιγραφή άλλου τύπου πλοίου του Ολλανδικού ναυπηγείου.

  Δεν έχει τα ειδικά συστήματα για να πέφτουν τα φουσκωτά σκάφη γρήγορα στην θάλασσα, ούτε μπορεί να ρίξει αμφίβια θωρακισμένα οχήματα με ειδικό τρόπο που έχω σχεδιάσει αλλά δεν μπορούν να με αντιγράψουν.

  Εμείς έχουμε ανάγκη τέτοια πλοία καλύτερα οπλισμένα αλλά με δυνατότητα απόβασης για να επέμβουν άμεσα, αλλά με την λογική μα δεν τα έχει σχεδιάσει κανένας όπως μου έλεγαν τα εδώ σαίνια καταφέραμε να κλείσουμε τα ναυπηγεία μας.

  Πρότζεκτ κύριοι πρότζεκτ φτιάξτε 100 -200 -300 αν τα φτιάχναμε λες να μην ενδιαφερότανε κανείς μεγάλος;

 2. Γιά ένα άτομο τό οποίον γνωρίζει unigraphics Catia etc ….μέσα σέ λίγες ώρες έχει σχεδιάσει παράμοια μοκέτες. ..μέ τεχνολογία drag and drop of components…parametric modeling…ώστε όταν αλλάζει ένα μεγεθος βάσει εξισώσεων αλλάζει και η ολικη μορφολογία…

  θεωρώ ότι μαζί μέ τήν τεχνολογία στέλθ σέ όλα τα νέα ναυτικά συστήματα θά πρέπει νά έχουν καί αύξηση τής ταχύτητος ισως και 1,5 -2 φορές παραπανω από τά σημερινά συστήματα δηλαδη η δυνατοτητα σταθερης συνεχούς πλεύσης στούς πενήντα κόμβους.

 3. Theognostos η ταχύτητα σε ένα πλοίο είναι δύσκολο να ανέβει γιατί η αναλογία ισχύος μηχανών εκτοπίσματος είναι δεδομένη.

  Τα ταχύτερα πλοία ήταν τα Γαλλικά αντιτορπιλικά του μεσοπολέμου που είχαν 144.000 ίππους και έπιαναν τους 44 κόμβους.

  Σήμερα απορούμε πως τα φορτηγά οχηματαγωγά είναι ταχύτερα από τα πολεμικά και ξεχνάμε το τεράστιο θόλο με το σονάρ στην πλώρη που κόβει 3-4 κόμβους.

  Ο σχεδιασμός μιας γάστρας-καρίνας είναι ανέφικτος γιατί το βύθισμα εν σχέση με το βάρος- ύψος του πλοίου το κάνει ευάλωτο στις καιρικές συνθήκες και απαιτεί τεράστια ισχύ.

  Η δική μου καρίνα-γάστρα για αποβατικά είναι ικανή για 37-38 κόμβους αλλά μόνο για 5,5 μποφόρ δύναμη θάλασσας.

 4. Theognostos υπάρχει και μια πυραυλάκατος στέλθ των 75 κόμβων καταμαράν μικρού μεγέθους, ξέρω περισσότερα από ότι φαντάζεσαι.

  Όσο για τα τριμαράν ψάξε αυτό που έχουν βγάλει οι γάλλοι.

 5. Theognostosτο θέμα είναι ότι είδες τόσες σχεδιάσεις όπως αυτές που έβαλες μπορείς όμως να μετατρέψεις μερικές από αυτές για να κάνουν άλλη δουλειά;

  Έχεις της ικανότητες να βρεις της πατέντες για να κατεβάζεις αποβατικά LCM από καταμαράν μέσα στην θάλασσα; Προσοχή όχι μόνο μια σχεδίαση και μία πατέντα αλλά πολλές διαφορετικές σχεδιάσεις και πολλές διαφορετικές πατέντες!

  Το αν έχεις μια ή δυο σχεδιάσεις και δυο πατέντες μπορεί να μην είναι εφικτό, μπορεί να μην είναι λειτουργικό, μπορεί όμως και να είναι πολύ ακριβό. Δεν αναφερόμαστε σε λίγες σχεδιάσεις όπως καταλαβαίνεις.

  Τώρα για την SUPER FAST PG των 75 κόμβων που εδώ αναφερόμαστε στην συνεχείς ταχύτητα σε τρία μεγέθη, με όλα ανασυρόμενα μέσα όπλα και ραντάρ αέρα με το ραντάρ επιφανείς μέσα στο σπόιλερ.

  Στελθ σχεδίαση, υπερβολικά χαμηλό εκτόπισμα και βύθισμα και ελάχιστο ύψος χωρίς υπέρ κατασκευές.
  Μια σχεδίαση βασισμένη στα αγωνιστικά καταμαράν των 2 ατόμων.

  Από όλα αυτά που μου έβαλες αν και δεν έχω προλάβει να το κοιτάξω ξέρω όμως τα περισσότερα, καμία σχεδίαση δεν έχει ούτε τόσο μεγάλη ταχύτητα, ούτε χαμηλό ύψος.

  Στην σημερινή εποχή με υδροπροωθητές και με την πρόοδο της τεχνολογίας, με ελάχιστα άτομα για πλήρωμα θα ήταν το ιδανικό πλοίο για το αιγαίο.

  Για περισσότερες πληροφορίες έχω και EIMAL

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.