Δεκαοχτώ Rafale, φρεγάτες, αντιαρματικά, τορπίλες και 15000 προσλήψεις για την άμυνα εις βάθος πενταετίας

©Welshman62/Flickr: Μαχητικά αεροσκάφη Rafale

Τα βασικά σημεία των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού για την Άμυνα, τη στήριξη των εργαζόμενων και της Οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις, κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη αφορούν 6 κινήσεις στην άμυνα και 12 βήματα στην οικονομία.

Αναφερόμενος στις άμεσες προτεραιότητές του, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για τους «βατήρες» της εθνικής αυτοπεποίθησης, δηλαδή την οικονομία και την άμυνα, εξαγγέλλοντας πρωτοβουλίες για την ενίσχυση αμφότερων.

Έξι εξαγγελίες για την άμυνα

Οι έξι εμβληματικές αποφάσεις που πολλαπλασιάζουν την ισχύ, τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών όπλων έχουν ως εξής:

1. Η Πολεμική Αεροπορία αποκτά αμέσως μία μοίρα 18 μαχητικών Αεροσκαφών Rafale με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Mirage. Πρόκειται για αεροσκάφη υπεροχής 4ης Γενιάς. Μία κίνηση, που ενισχύει την αποτρεπτική μας ισχύ. Και η οποία, σε συνδυασμό με τα εκσυγχρονισμένα F-16 και τα υπόλοιπα ελληνικά φτερά, δεν θα μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν.

2. Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τις διαδικασίες για την ένταξη στον στόλο του τεσσάρων νέων Φρεγατών Πολλαπλού Ρόλου. Παράλληλα, εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει τέσσερις Φρεγάτες ΜΕΚΟ, που ήδη διαθέτει. Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν, επίσης, από τέσσερα ναυτικά ελικόπτερα MH-60R Seahawk Romeo. Τα πιο αξιόμαχα στον κόσμο. Έτσι, οι θάλασσες μας θωρακίζονται πιο αποτελεσματικά από ποτέ.

3. Εμπλουτίζεται συνολικά το οπλοστάσιο και των τριών Κλάδων. Και αμέσως εξασφαλίζονται: Νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς. Νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό, νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική μας Αεροπορία.

4. Το δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα 5ετίας.  Ταυτόχρονα, επαναξιολογείται όλο το πλαίσιο της στρατιωτικής θητείας και της εκπαίδευσης. Ώστε οι νέοι να αποκτούν δωρεάν πιστοποιημένες δεξιότητες. Με άλλα λόγια, επαγγελματικά εφόδια για την πολιτική τους ζωή, όσο θα υπηρετούν τη στρατιωτική.

5. Ενεργοποιείται η εθνική Αμυντική Βιομηχανία. Ήδη, στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, αμερικανικά κεφάλαια επενδύουν στον εκσυγχρονισμό τους. Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία, έπεται το αμέσως επόμενο διάστημα επίκειται η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ. Και αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ, ώστε να μετατραπεί σε κέντρο συντήρησης αεροσκαφών για την ευρύτερη περιοχή.
 
6. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία. Αλλά και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου. Σε κάθε επιχειρησιακό τους επίπεδο εγκαθίστανται σύγχρονα συστήματα που εξασφαλίζουν ασφαλή ροή στην πληροφορία και συνεπώς έγκαιρη κινητοποίηση.

Η εισήγηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων

Με μια εισήγηση περίπου εικοσιπέντε σελίδων ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, παρουσίασε στον πρωθυπουργό την πρόταση για την επαύξηση της ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του hellajournal.com, είχαν προηγηθεί πολλές συσκέψεις τόσο του υπουργού Εθνικής Άμυνας αλλά και της στρατιωτικής ηγεσίας με το υπουργείο Οικονομικών ώστε να κλειδώσουν οι διαδικασίες, τα προγράμματα, τα χρήματα.

Οι εξαγγελίες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τα όσα πρόκειται ν’ ακολουθήσουν δείχνουν την απόφαση της Ελληνικής πολιτείας να εξοπλίσει επιτέλους μετά από πολλά χρόνια (μετά την περίοδο των Ιμίων) τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το γεωγραφικό στίγμα στον χάρτη, δηλαδή το σημείο που βρίσκεται η Ελλάδα και η διαχρονικές αξιώσεις της Τουρκίας, είναι ο κύριος λόγος που δεν μπορεί η κυβέρνηση να «ρισκάρει» απέναντι στις απειλές της Άγκυρας.

Πληροφορίες σημειώνουν ότι η ηγεσία, τα πρώτα ποσά που θα δεσμευτούν υπέρ των Ενόπλων Δυνάμεων, θα τα κατευθύνει αμέσως στο Πολεμικό Ναυτικό που θα λάβει δικαιωματικά και την πρώτη μερίδα του λέοντος, ακολουθεί η Πολεμική Αεροπορία και ο Στρατός Ξηράς.

Τα Rafale

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών RAFALE, με πληροφορίες να λένε ότι το αεροπορικό επιτελείο στην LOR που απέστειλε στο Παρίσι, να εκδηλώνει ενδιαφέρον για τον τύπο F-3 R. Αν τελικά θα είναι ο συγκεκριμένος τύπος μαχητικών και τα 18, εξαρτάται από πολλούς τομείς του διαπραγματευτικού μαραθωνίου που έχει ξεκινήσει.

-Ο πρωθυπουργός μάλιστα μίλησε για την αντικατάσταση του στόλου της 332 Μοίρας, των παλαιότερων δηλαδή Mirage 2000.

Αυτό ήταν το αεροσκάφος που άλλαξε την ισορροπία στον ουρανό του Αρχιπελάγους μαζί με τα F-16 Block 30.

Ωστόσο τα Δελταπτέρυγα της Τανάγρας έγραψαν πολλές ώρες αναχαίτισης των Τουρκικών αεροσκαφών και η δημοσιονομική κρίση τα ανάγκασε να μείνουν στο έδαφος καθώς η υποστήριξή τους σε ανταλλακτικά δεν ήταν δυνατή.

Παρά το πράσινο φως του ελεγκτικού συνεδρίου για την πολυετή FOS των Γαλλικών αεροσκαφών, η αποστροφή του λόγου του πρωθυπουργού μαρτυρά πως η 332 θα υποδεχτεί τα Rafale ενώ η 331 Μοίρα θα διατηρήσει τα Mirage 2000-5 με αυξημένες τις διαθεσιμότητες μιας και το νέο Ελληνογαλλικό πλαίσιο, με την ροή των ανταλλακτικών θα επαναφέρει σε καλύτερες ημέρες τα μαχητικά της Τανάγρας.

Το νέο μαχητικό που αποφασίστηκε να ενταχθεί στον αεροπορικό στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας, σε φιλοσοφία είναι πολύ κοντά στο Mirage 2000-5, όπως ο κεντρικός υπολογιστής του rafale, την mdpu κ.α.

Πάντως ανώτατη πηγή σημείωνε ότι στο αεροπορικό Επιτελείο αλλά και ο ίδιος ο Α/ΓΕΕΘΑ ενδιαφέρονται ώστε τα πρώτα Rafale να τροχοδρομούν στην Τανάγρα μέσα στο πρώτο διάστημα του 2021. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως με την άφιξη τους εντάσσονται επιχειρησιακά στον αεροπορικό στόλο διότι ένα τυπικό ΣΜΕΤ απαιτεί το λιγότερο 80 ώρες πτήσης.

Οι φρεγάτες

Με το Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται ότι τα δεδομένα είναι διαφορετικά καθώς εκεί υπάρχει διαφορετική πλεύση και διαπραγμάτευση με τους «μνηστήρες».

Διερευνητικές επαφές και bonus εκείνου που θα δώσει το κάτι παραπάνω, το οποίο μεταφράζεται σε πλοίο ενδιάμεσης λύσης.

Ανώτατες πηγές έλεγαν πως εκείνος που θα βοηθήσει στην παρούσα φάση με το πλοίο το οποίο θα αντικαταστήσει προσωρινά τις ΜΕΚΟ που πρέπει μια – μια να μπαίνουν σε καθεστώς εκσυγχρονισμού, ανεβαίνει σκαλοπάτι στον ανταγωνιστικό διάλογο για το νέο πλοίο του Ελληνικού στόλου.

Ο πρωθυπουργός πάντως ανέβασε τον αριθμό των φρεγατών από 2 αντιαεροπορικές στις 4 νέες πολλαπλού ρόλου.

Και επειδή ο προγραμματισμός για το Πολεμικό Ναυτικό είναι 10ετής, σύμφωνα με πληροφορίες μέσα σε αυτόν υπάρχουν και οι κορβέτες αλλά και η συνέχιση του προγράμματος για τις πυραυλακάτους Super Vita.

«Πολλαπλασιαστής ισχύος οι προσλήψεις»

Όπως αναφέρει το hellajournal.com, μεγάλη ανάσα θεωρούνται οι 15.000 Επαγγελματίες Οπλίτες, διότι δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι η τελευταία σειρά ΕΠ.ΟΠ. που υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις είχε περάσει στις τάξεις του το 2010.

Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι εξ αυτών βρίσκονται κοντά στα 32-35 έτη της ζωής τους ενώ οι περισσότεροι υπαξιωματικοί, η ραχοκοκαλιά των ΕΔ έχουν ξεπεράσει τα 40.

Όλες οι αναφορές και μελέτες του Επιτελείου έδειχναν στην ηγεσία την μεγάλη καμπύλη που κάνουν ηλικιακά τα στελέχη. Μάλιστα στις εκθέσεις ανέφεραν ότι μέχρι το 2030 θα έχουμε σε καίριες θέσεις έναν στρατό «50άριδων».

Με τις αποφάσεις της κυβέρνησης ο πολλαπλασιαστής ισχύος που είναι το ανθρώπινο δυναμικό, ανανεώνεται κι αυτό αποφασίστηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία καθώς όλες οι ενδείξεις και πληροφορίες λένε ότι και τα επόμενα χρόνια η Τουρκία θα γίνει πολύ πιο επιθετική.

 

Πηγή: voria.gr/protothema.gr/naftemporiki.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.