Υπεγράφη η 6η Τροποποίηση για τα ΝΗ-90 – Παραδόσεις από το 2022

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Υπεγράφη την Πέμπτη, 8 Απριλίου 2021, η 6η Τροποποίηση της Σύμβασης Υπ΄αριθμ. 034Α/03, η οποία αφορά την “Προμήθεια δεκαέξι (16) Μεταφορικών Ελικοπτέρων ΝΗ 90 – τεσσάρων (4) Ελικοπτέρων Ειδικών Αποστολών ΝΗ 90 και τεσσάρων (4) Υγειονομικών Συλλογών”, μεταξύ του ΥΠΕΘΑ, το οποίο εκπροσωπήθηκε από το  Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, Αντιπτέραρχο (Ι) Θεόδωρο Λάγιο (ε.α.) και της εταιρείας NH Industries. Με αυτό τον τρόπο δρομολογείται η παράδοση των υπολοίπων 6 ελικοπτέρων στον Ελληνικό Στρατό.

Οι διαπραγματεύσεις για την κατάρτηση της 6ης Τροποποίησης ξεκίνησαν στις 3 Ιουνίου 2019, δηλαδή απαιτήθηκαν 22 μήνες μέχρι την υπογραφή της! Όπως αναλύθηκε στο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC 2019-2020, στις πρόνοιες της 6ης Τροποποίησης είναι η αποπληρωμή των υπολειπομένων 110 εκατ. €, η οποία θα εξελιχθεί σε βάθος 4-5 ετών.

Από πλευράς χρόνων παραδόσεως, το πρώτο εκ των 6 ελικοπτέρων (15ο κατά σειρά) προβλέπεται να παραδοθεί 13 μήνες μετά την υπογραφή, δηλαδή τον Μάιο του 2022. Σε αυτό, θα ενσωματώνονται όλες οι τροποποιήσεις που έχει εκδώσει ο κατασκευαστής υπό τύπον τεχνικών οδηγιών. Τα πρώτα ΝΗ-90 που παρέλαβε η Αεροπορία Στρατού ήταν Αρχικής Επιχειρησιακής Ικανότητος + (IOC+) ενώ τα υπόλοιπα μέχρι το 14ο ελικόπτερο, είναι Πλήρους Επιχειρησιακής Ικανότητος (FOC) όμως και αυτά δεν ενσωματώνουν τις πιο πρόσφατες τροποποιήσεις. Οι τροποποιήσεις θα πρέπει να γίνουν και στα 14 ελικόπτερα που έχουν παραδοθεί ήδη αλλά τα αρχικά με IOC+ θα πρέπει να μεταφερθούν στην Γαλλία προκειμένου να υποβληθούν στις σχετικές εργασίες. Μεταξύ των τροποποιήσεων, περιλαμβάνονται αλλαγές σε κεραίες ασυρμάτων και δομικές ενισχύσεις στο δάπεδο με πιο πυκνές δομικές κυψέλες (honeycomb).

Μετά την προσωπική απόφαση του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου τον Φεβρουάριο του 2015 να διακόψει τις παραδόσεις ελικοπτέρων ΝΗ-90 και αφού μέσω διαπραγματεύσεων η γαλλική πλευρά δέχθηκε να αποσύρει τις αξιώσεις της για καταβολή εξόδων αποθήκευσης και άλλων ζημιών που υπέστη, διαπιστώνεται ότι θα απαιτηθεί περίοδος 8ετίας για την παραλαβή και των υπολοίπων 6, χρόνος ο οποίος παρήλθε άγονα και χωρίς κανένα απολύτως όφελος για το ελληνικό Δημόσιο και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Airbus Helicopters/Christian Keller
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.