Δεύτερος αρματικός διαγωνισμός ουλαμών αρμάτων

Πέρυσι, τα Τεθωρακισμένα στo πλαίσιo της παρεχόμενης εκπαίδευσης αλλά και της ανάδειξης της ευγενούς άμιλλας μεταξύ των αρματιστών ξεκινησε μια νέα προσπάθεια υπό την μορφή αρματικού διαγωνισμού επιπέδου ουλαμού αρμάτων στον οποιον συμμετείχαν πληρώματα των Επιλαρχιών που σταθμεύουν στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο περσινός διαγωνισμός, με την επωνυμία “Σχης (ΤΘ) Σίμος Ανδρέας 2018”, του οποίου το κόστος μετά από σκληρή προσπάθεια, κυμάνθηκε στο ελάχιστο, σε σχέση με την μεγάλη του επιχειρησιακή αξία, αποσκοπεί στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης του προσωπικού, την ευγενή άμιλλα μεταξύ των πληρωμάτων των τεθωρακισμένων και την απόκτηση εμπειρίας σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς, οι οποίοι στο εξωτερικό και ειδικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αποτελούν κοινή πρακτική στην εκπαίδευση.

Το 2018, επηρεασμένη από τη δημιουργία του νατοϊκού αρματικού διαγωνισμού ουλαμών (στο εξής ΟΥΜΑ) “Ισχυρή Ευρώπη” που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2016, στο υπό αμερικανική διοίκηση πεδίο ασκήσεων Γκράφενβερ (Grafenwöhr), στην Γερμανία, με τη συμμετοχή δύο ΟΥΜΑ αρμάτων μάχης Abrams M1A2 των ΗΠΑ, ενός ΟΥΜΑ Leopard 2A6 της Γερμανίας, ενος ΟΥΜΑ Leopard 2A5 της Πολωνίας, ενός ΟΥΜΑ Μ-84 της Σλοβενίας, ενος ΟΥΜΑ Leopard 2A5 της Δανίας και ενός ΟΥΜΑ C1 Ariete της Ιταλίας, η τότε ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) διέταξε την XX Τεθωρακισμένη Μεραρχία “Μακεδονία”, που εδρεύει στην Καβάλα, όπως αναλάβει την μελέτη και εκτέλεση του πρώτου ελληνικού αρματικού διαγωνισμού ΟΥΜΑ στα πρότυπα του νατοϊκού “Ισχυρή Ευρώπη” και να τον προσαρμόσει ειδικά στις απαιτήσεις, το επιχειρησιακό δόγμα και την αποστολή των ελληνικών Τεθωρακισμένων. Οι επιτελείς της XX ΤΘΜ, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των ΤΘ Ταξιαρχιών και του ΚΕΞ, έχοντας σχετικά ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή τους, προετοίμασαν και διοργάνωσαν τον 1ο αρματικο διαγωνισμό ΟΥΜΑ στο πεδίο βολής αρμάτων (ΠΒΑΞ), στο Πετροχώρι Ξάνθης.

Στον πρώτο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε από Δευτέρα 21 έως και Παρασκευή 25 Μαΐου 2018, συμμετείχαν, αποκλειστικά, πληρώματα και άρματα των Επιλαρχιων που υπάγονται στις τέσσερις Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες του Ελληνικού Στρατού, δηλαδή:

-ΧΧΙ ΤΘ Ταξιαρχία «Ταξιαρχία Ιππικού ΠΙΝΔΟΣ» με έδρα την Κομοτηνή (Leopard 2A4),

-XXIII ΤΘ Ταξιαρχία «3ο Σύνταγμα Ιππικού – ΔΟΡΥΛΑΙΟ» με έδρα την Αλεξανδρούπολη (Leopard 2HEL),

-ΧΧΙV ΤΘ Ταξιαρχία «1ο Σύνταγμα Ιππικού – ΦΛΩΡΙΝΑ» με έδρα το Λιτόχωρο (Leopard 1A5),

-και ΧΧV TΘ Ταξιαρχία «2o Σύνταγμα Ιππικού – ΕΦΕΣΣΟΣ» με έδρα την Ξάνθη (Leopard 2HEL).

Οι δοκιμασίες που αφορούσαν το κομμάτι της τακτικής προσαρμόστηκαν ειδικα στις τακτικές και επιχειρησιακές απαιτήσεις των ελληνικών Τεθωρακισμένων που αντιστοιχούν σε όλες τις πιθανές απειλές ενός σύγχρονου πεδίου μάχης.

Ο διαγωνισμός περιελάμβανε τις παρακάτω δοκιμασίες:

1. Αμυντικές Επιχειρήσεις
2. Επιθετικές Επιχειρήσεις
3. Βολή Πιστολίου
4. Μηχανοδήγηση Ακρίβειας
5. Αίτηση Πυρών ΠΒ – Καθήκοντα Προκεχωρημένου Αξιωματικού Παρατηρητή (ΠΑΠ)
6. Συλλογή πληροφοριών – Αναφορά εχθρικής επαφής
7. Περισυλλογή Βεβλαμένου Άρματος υπό συνθήκες ΧΒΡΠ
8. Σωματικές Δοκιμασίες
9. Εκτίμηση Απόστασης δίχως Ηλεκτρονικά Μέσα
10. Προσβολή από IED και διακομιδή τραυματία.

Στον φετινό διαγωνισμό ΟΥΜΑ, που αναμένεται να διοργανωθεί το τελευταίο δεκαήμερο Μαϊου 2019 στο ΠΒΑΞ, θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά και Επιλαρχίες που υπάγονται σε Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες, όπως οι 33, 34, 50 Μ/Κ ΤΑΞ κ.α. Αυτή η εξέλιξη αντικατοπτρίζει το μεγάλο ενδιαφέρον και τη δυναμική που αποκτά ο διαγωνισμός μεταξύ του προσωπικού των Τεθωρακισμένων.

Ο φετινός διαγωνισμός αναμένεται να έχει μεγαλύτερη δυναμική και πιο έντονο συναγωνισμο καθώς οι Επιλαρχιες που προέρχονται από τις Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες θέλουν να αποδείξουν ότι είναι καλύτερες και πιο ικανές από τις Επιλαρχίες που υπάγονται σε ΤΘ Ταξιαρχίες κσι επαίρονται ως οι συνεχίστες της παράδοσης των Συνταγμάτων Ιππικού του Ελληνικού Στρατού.

Στον περσινό διαγωνισμό, εκτος των άλλων, μεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι δοκιμασίες εκτίμησης απόστασης δίχως ηλεκτρονικά όργανα (σποστασιόμετρο λέιζερ), η αίτηση πυρών ΠΒ – Καθήκοντα Προκεχωρημένου Αξιωματικού Παρατηρητή (ΠΑΠ) όπως επίσης και η συνεργασία και διοίκηση του ΟΥΜΑ κατά τις τακτικές αποστολές στις οποίες περιελαμβανονταν οι αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις που εκτελούν τα Τεθωρακισμένα.

Πάντα υποστήριζα και θα συνεχίσω να υποστηρίζω τη δημιουργία της νέας κουλτούρας των διαγωνισμών στον Ελληνικο Στρατό και πιστεύω ότι αυτές οι διοργανώσεις θα “συμπαρασύρουν” τις διοικήσεις αλλά και το προσωπικό των ΤΘ να ασχοληθούν ακόμα περισσότερο με την τακτική σε επίπεδο ΟΥΜΑ, το κύτταρο των Τεθωρακισμένων δυνάμεων, στις αμυντικές, επιθετικές και ειδικές επιχειρήσεις.

Πέρα από τις οποίες διοργανωτικές δυσκολίες, που λογικό είναι να υπάρξουν, διότι ο διαγωνισμός είναι ακόμα μια νέα διοργάνωση, πρέπει να βλέπουμε στο ευρύτερο πλαίσιο το οποίο προάγει την εκπαίδευση επιπεδου ΟΥΜΑ κι όχι μεμονωμένου άρματος μάχης, όπως γίνεται με τις βολές πληρωμάτων.

Ο διαγωνισμός αυτός ειναι μια μοναδική ευκαιρία για τα πληρώματα να συναγωνιστούν και να αποκτήσουν μοναδικές εμπειρίες.

Ας νικήσει ο καλύτερος.

Δούκας

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

  1. Επειδή συμμετέχουν διάφορες εκδόσεις αρμάτων μπορεί να πει κάποιος ότι τα πληρώματα των HELL έχουν πλεονέκτημα έναντι των άλλων;

    1. Ένα πλεονέκτημα θα προέρχεται νομίζω απο τα σύγχρονα ηλεκτροοπτικά συστήματα του Leo2 Hel(thermal imager / image intensifier for front and rear view
      Improved optoelectronics day / night for reconnaissance over long distances), που προσφέρουν στην σύντομη αποκάλυψη/αναγνώριση στόχων(σύμφωνα με αναφορές ειδικών).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.