Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου. Υπέροχα, αλλά τι γίνεται με τους Οπλίτες θητείας;

ΓΕΕΘΑ | Παρμενίων 2017: Απόβαση πεζοναυτών στην Ρόδο

Απο Δημήτριος Πατσουλές

Όπως ανακοινώθηκε, επιτέλους οι Ειδικές Δυνάμεις αποκτούν μια ειδική οντότητα (όχι ξεχωριστή… οι Ειδικές Δυνάμεις του ΕΣ εξακολουθούν να ανήκουν και να προέρχονται από τον ΕΣ, και του ΠΝ από το ΠΝ, και της ΠΑ από την ΠΑ… όταν το δούμε και αυτό).

Τα επαγγελματικά στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων είναι σίγουρο ότι επιλέγονται και εκπαιδεύονται πλέον με ΝΑΤΟικά στάνταρ, αν και προηγουμένως ήταν και πάλι πολύ ψηλά στην κλίμακα των ατομικών ικανοτήτων. Το ΕΤΑ, η Ζ ΜΑΚ και η ΔΥΚ είναι πλήρως επαγγελματικές μονάδες. Ωστόσο, στην ΔΔΕΠ περιλαμβάνεται και μια Μεραρχία με την 32 ΤΑΞΠΝ και την 1 ΤΑΞ Κ/Δ-ΑΛ. Σε αυτές τις μονάδες υπηρετούν και κληρωτοί ή αλλιώς Οπλίτες Θητείας, μετέπειτα Έφεδροι.

Το “χάος” ανάμεσα στα επαγγελματικά στελέχη και τους οπλίτες θητείας 9 μηνών είναι τεράστιο. Πως λοιπόν εντάσσονται τέτοιες μονάδες σε Διοίκηση Ειδικού Πολέμου; Φυσικά και οι Πεζοναύτες, Καταδρομείς, Αλεξιπτωτιστές δεν θα εκτελέσουν Ειδικές Επιχειρήσεις όπως οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) – το άλλο σκέλος της ΔΔΕΠ. Ωστόσο, δεν παύει να είναι… “ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ”… Και αυτός ο τίτλος θα πρέπει να έχει ουσία και περιεχόμενο…

ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ, εκτός από την Οργάνωση, τις νέες μονάδες, τα στάνταρ ΝΑΤΟ, τα νέα όπλα και νέα μέσα, θα πρέπει να γίνει κάτι για τον Οπλίτη Θητείας των Ειδικών Δυνάμεων. Δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος της αποστολής του με 9 μήνες θητεία, ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης “συνεπτυγμένο” και μία νοοτροπία εκπαίδευσης και επιλογής προσωπικού “μη μου άπτου”.

Οι Οπλίτες Θητείας Ειδικών Δυνάμεων πρέπει να υπηρετούν 24 μήνες, ώστε να γίνονται πραγματικοί “κομμάντος” και όχι στα χαρτιά. Ποιός όμως θα διαλέξει μια τέτοια τεράστια θητεία, όταν οι άλλοι υπηρετούν 9 μήνες; Δυστυχώς, είναι ντροπή να μην αρκούν τα ηθικά κίνητρα: η τιμή να γίνεις Καταδρομέας, Πεζοναύτης, Αλεξιπτωτιστής, και να υπηρετείς την πατρίδα κινδυνεύοντας και θυσιάζοντας περισσότερα από τον κοινό άνθρωπο και τον κοινό στρατιώτη. Αλλά, δυστυχώς 40 έτη ανθελληνικής παιδείας επιβάλλουν και κάποια υλικά κίνητρα.

Αυτά τα κίνητρα θα μπορούσαν να είναι: Μετά τους 9 μήνες η υπόλοιπη θητεία θα πληρώνεται με μισθό 800 ευρώ. Δόξα τω Θεώ, το κράτος πληρώνει 2 περίπου εκατομμύρια δημόσιους υπαλλήλους που διαρκώς αυξάνονται… Μερικές εκατοντάδες περισσότεροι για 15 μήνες δεν θα ρίξουν έξω τον προϋπολογισμό. Μετά την θητεία θα δίνεται η δυνατότητα σε ένα ποσοστό να συνεχίσει κατόπιν επιλογής-αξιολόγησης ως ΕΠΟΠ. Οι υπόλοιποι θα εισέρχονται στο ταμείο ανεργίας με διπλή αποζημίωση μέχρι να βρουν δουλειά. Οι εργοδότες τους θα έχουν μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές για πέντε έτη. Αν κάποιοι θέλουν να ακολουθήσουν ιδιωτικό επάγγελμα, θα τους δίνονται χαμηλότοκα δάνεια. Θα εισέρχονται (εφόσον πετύχουν στις εξετάσεις) σε τεχνικές σχολές και πανεπιστημιακά ιδρύματα με υποτροφία.

Συμπερασματικά: οι “συμβατικές” Ειδικές Δυνάμεις χρειάζονται υψηλής ποιότητας και υψηλής εκπαίδευσης Οπλίτες Θητείας. Και φυσικά μια ΕΦΕΔΡΕΙΑ που θα συντηρείται και θα είναι έτοιμη να συμπληρώσει μονάδες εκστρατείας, και να επανδρώσει εφεδρικές μονάδες Καταδρομών, Πεζοναυτών και Αλεξιπτωτιστών.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Απαντήσεις

 1. Γιατί να μην το πάμε σε κίνητρα για όλους; Ολα πια τα κάνουν οι Ειδικές Δυνάμεις;

  Ξερουμε σε ποια χώρα ζούμε, το ότι συνήθως αντιδρούμε όταν συμβεί το κακό,το αντιμετωπίζουμε εκείνη την στιγμή, περνάει ο καιρός το ξεχνάμε, και στο μέλλον την ξαναπατάμε πάλι !

  Ολιστικά αντιμετωπίζεται το θέμα κληρωτός και στρατιωτική θητεία και δεν ξεχωρίζουμε σε Ειδικές και μη Ειδικές Δυνάμεις! . Σίγουρα κάθε Σώμα,Οπλο έχει τις ιδιαιτερότητες του και χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης.

  Μετά διαβάζεις δηλώσεις του στυλ όπως όλοι γνωρίζουμε το Πεζικό δεν φημίζεται για την φυσική του κατάσταση, δεν φημίζεται για το άλλο, για εκεινο.

  Αφού δεν ασχολείται κανείς τι άλλο αποτέλεσμα θα περίμενε!

  Μία ιδέα είναι να καταργήσουμε τον υπόλοιπο Στρατό, κλείσουμε Στρατόπεδα, ξεπουλήσουμε διαλύσουμε υλικό, και ας έχουμε μονο.

  Ειδικές Δυνάμεις
  Αεροπορία
  Ναυτικό

  Εάν δεν περισέψουν λεφτά για να γίνουν αυτά που λέει το άρθρο, τι άλλο πρέπει να γίνει;

  Εχεις κανείς καμία ιδέα;

  1. Ναι. Το πεζικο πρεπει να κατηγοριοποιηθει σε:
   α. τ/θ (δ’σσ) β. αμφιβιο (ασδεν + πεζοναυτες) και γ. ειδικου ρολου (ελαφρυ-α/μ) ( β’ σσ – στρατια).
   ΔΕΕΠ ΜΟΝΟ ΕΤΑ-ΜΕΕΔ-ΔΥΚ (και οι εφεδριες αυτων)

   1. Δηλαδή ΤΘΤ και ΜΜΠ μόνο από Καβάλα και πάνω, ΑΣΔΕΝ έτσι όπως είναι, του ειδικού ρόλου δεν κατάλαβα τι είναι; φαντάζομαι το α/μ πάει στο αερομεταφερόμενες δυνάμεις και το Β σώμα στρατού διαλύθηκε θα το επαναφέρουνε;

   2. Το πεζικο στο δ’σσ θα ειναι ολο τεθωρακισμενο και θα υπαγεται στις ΕΜΑ (οπως και το μηχανικο μαχης) οπως στο ισραηλ. Μ/κ πεζικο με ρεο, λεωφορεια και αθωρακιστα οχηματα δεν θα υφισταται. Το α/μ-ειδικου ρολου θα ειναι πολυεργαλειο και στρατηγικη εφεδρεια οπου χρειαστει σε περιοδο πολεμου, και θα εχει ζωνη ευθυνης-επιχειρησεων τα βορεια συνορα (αλβανια-βμ-δυτ. βουλγαρια) και θα αναλαμβανει αποστολες εσωτερικης ασφαλειας & αντιανταρτικων επιχειρησεων.

 2. Οι ανάγκες και απαιτήσεις του σύγχρονου πεδίου ειδικά στον τομέα των Ειδικών Δυνάμεων δεν γίνεται να αφομοιωθούν από οπλίτες θητείας σε 9μηνες.
  Ούτως η άλλως το επίπεδο των καταδρομέων είναι σε σύγκριση με άλλους στρατούς όπως θαπρεπε ναναι το πεζικό.
  Πρεπει η νέα διοίκηση ειδικού πολέμου να γίνει αμιγώς επαγγελματική αν όχι στο σύνολο στο μεγαλύτερο της κομματι και οι υπόλοιποι τουλάχιστον όπως αναφέρει το άρθρο.
  Για τον υπόλοιπο στρατό ξηράς όλα τούμπα και επανασχεδιασμός δόγματος,δομής,διοίκησης,εκπαίδευσης.
  Και όλα αυτά χτες…
  Με εκτίμηση.

 3. Εάν για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, δεν υπάρξει συνενόηση από όλα τα κόμματα πέρα από το ποιος κυβερνά, για να αποφασίζεται σε μία συναινετική βάση ο σχεδιασμός των Ε.Δ και να υπάρξει μακροχρόνιος προγραμματισμός με στόχους και έλεγχο επίτευξης αυτων και επαναξιολόγησης , θα συνεχίζουμε να βαδίζουμε τον ίδιο δρόμο με επιδιορθώσεις στο και 5 και με μπαλώματα!

  Να σταματήσει ποια να εξαρτάται η άμυνα από την κοσμοθεωρία της κάθε κυβέρνησης και στο πως αντιλαμβάνεται αυτή τα πράγματα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.