ΗΠΑ: Διενέργεια έρευνας για την πτώση των Χαμερ της 173ης Α/Μ Ταξιαρχίας (βίντεο & φωτ)

Κατα τη διάρκεια άσκησης αερομεταφερόμενης επιχείρησης της 173ης Α/Μ Ταξιαρχίας Ομάδων Μάχης των ΗΠΑ την 11η Απριλίου, τρία οχήματα HMWWV ξεγλίστρησαν από την πρόσδεση τους και έπεσαν στην γη.

Η 173η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία διενεργεί έρευνα στο τι πήγε στραβά κατά τη διάρκεια ρίψης από αέρος που είχε ως αποτέλεσμα τρία οχήματα HMMWV (Χαμερ) να πέσουν ελεύθερα στο κενό και να καταστραφούν, όπως απεικονίζεται σε ένα ευρέως διαδομένο βίντεο του διαδικτύου.

Την 11η Απριλίου, ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) πραγματοποίησε επιχείρηση ρίψης βαρέως υλικού και αλεξιπτωτιστών ως μέρος της άσκησης Saber Juction 16 στην περιοχή εκπαιδεύσεως της πόλης Χοχενφελς της Γερμανίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Στρατού, Ταγματάρχη Χουάν Μαρτίνεζ, πραγματοποιήθηκε ρίψη περίπου 150 συσκευασμένων οχημάτων, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και οπλικών συστημάτων καμπύλης τροχιάς. Όμως τρία χαμερ απασφάλισαν από τα άγκιστρα τους καθώς άνοιγαν τα αλεξίπτωτα τους πέφτοντας εκατοντάδες πόδια κατακόρυφα με μεγάλη ταχύτητα προς την γη. Ο Μαρτίνεζ είπε ότι κάνεις δεν τραυματίστηκε.

“Η συγκεκριμένη δυσλειτουργία που προέκυψε εκείνη την μέρα είναι υπό διερεύνηση,” είπε ο Μαρτινεζ μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στο Army Times. “Υπήρχαν πολλαπλές δοκιμές και επιθεωρήσεις του εξοπλισμού πριν την εκτέλεση της αποστολής. Δεν μπορούμε να εικάζουμε στο τι μπορεί να πήγε στραβά έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα.”

Ο Μαρτίνεζ επίσης υπαινίχθηκε τη σοβαρότητα του θέματος, γράφοντας σε ένα μεταγενέστερο ηλεκτρονικό μήνυμα ότι “η εν λόγω έρευνα θα λάβει την υψηλότερη προτεραιότητα.”

Το βίντεο, που προβλήθηκε περισσότερο από 1 εκατομμύριο φορές από τη στιγμή που ο λογαριασμός “US Army W.T.F.! Moments” το δημοσίευσε στο Facebook, δείχνει την διέλευση ζευγους αεροσκαφών τα όποια πραγματοποιούν ρίψη φορτίου χωρίς κάποιο ατύχημα. Το πρώτο φορτίο του τρίτου αεροσκάφους, ενός από τα “κακότυχα” οχήματα, ανοίγει αρχικά το αλεξίπτωτο του. Όμως λίγα δευτερόλεπτα μετά την έξοδο του από το αεροσκάφος, γλιστρά και πέφτει ελεύθερο εκτός της πλατφόρμας του.

https://www.facebook.com/usawtfm/videos/10154208113753606/

Κάποιος που βρίσκεται διπλά στην κάμερα δείχνει να έχει αντιληφθεί ακριβώς τι συμβαίνει, φωνάζοντας “Οοο, Γιεα! Ναι!” καθώς το όχημα ξεγλιστράει. Ο άνθρωπος στο βίντεο γελάει καθώς το Χαμερ πραγματοποιεί ελεύθερη πτώση και συγκρούεται στο έδαφος και εκτινάσσει ένα σύννεφο καπνού. Περίπου 30 δευτερόλεπτα μετά την πρώτη πρόσκρουση, το δεύτερο όχημα ξεγλιστράει από την πλατφόρμα, τις προσδέσεις του και πέφτει, επίσης, κατακόρυφα.

Μετά από αρκετά γέλια, η φωνή λέει “called it!” περίπου την στιγμή που το τρίτο όχημα ξεφεύγει από την κάμερα, η οποία κινείται για να καταγράψει την πτώση και σύγκρουση του. Τελικά ένα άτομο της ομάδας παρατηρεί σχολιάζοντας ένα από τα διαλυμένα οχήματα “φλέγεται” και ρωτάει, “Πρέπει να το αναφέρουμε;” πριν ολοκληρωθεί το βίντεο.

Φωτογραφίες στον απόηχο του ατυχήματος, δημοσιοποιήθηκαν στο Twitter.

“Καθώς (οι διοικητές της 173ης) έχουν επίγνωση του βίντεο, δεν επισκιάζει την σκληρή εργασία των αλεξιπτωτιστών, συμμάχων, και εταίρων που συμμετείχαν κατά την άσκηση “Saber Juction 16”, είπε ο Μαρτινεζ.

Είπε ότι ο Στρατός δεν γνωρίζει ποιος τράβηξε το βίντεο ούτε και τον ρόλο του στην άσκηση: “(Η Πολυεθνική Διακλαδική Διοίκηση Εκπαιδεύσεως) διενεργεί (έρευνα) για την ταυτοποίηση του ατόμου που τράβηξε το βίντεο. Καθώς ενέχουν πειθαρχικές ενέργειες, τίποτα δεν έχει ξεκαθαριστεί.”

Η Saber Juction 16 είναι μια άσκηση που βρίσκεται σε εξέλιξη απο 31 Μαρτίου έως 24 Απριλίου και συμμετέχουν περίπου 5000 στρατιώτες από 16 συμμαχικές ευρωπαϊκές χώρες. Ο δεδηλωμένος στόχος της είναι να αξιολογήσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα της 173ης στην εκτέλεση ενοποιημένων χερσαίων επιχειρήσεων (ένας ταυτόχρονος συνδυασμός επιθετικών, αμυντικών και σταθεροποιητικών αποστολών), με έμφαση στην τακτική διαλειτουργικότητα. Πραγματοποιείται σε ετήσια βάση με μια από τις δύο ταξιαρχίες του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Kyle Jahner

Απόδοση/Μετάφραση από το Army Times.Com για την “Προέλαση.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.