Διμερή ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία

Από Βασίλης Γιαννακόπουλος, γεωστρατηγικός αναλυτής

Και τι δεν ακούσαμε ή και διαβάσαμε σήμερα στα ΜΜΕ, σχετικά με τη νέα διμερή ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία.

Μέχρι και ότι «ακυρώνεται στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο». Με την ευκαιρία, να τονίσουμε ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι νομικά ανυπόστατο και όχι άκυρο.

Χάρτης με τα όρια FIR Αθήνας – Αιγύπτου Πηγή: researchgate.net

Σήμερα, λοιπόν, υπεγράφη το ελληνο-αιγυπτιακό «Μνημόνιο Κατανόησης για Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας & Διάσωσης». Δηλαδή, οι δύο χώρες συμφώνησαν αφενός ότι αποδέχονται και αναγνωρίζουν τις ήδη οριοθετημένες περιοχές του FIR Αθηνών και του FIR Καΐρου, αφετέρου ότι θα διεξάγουν κοινές επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης (SAR), όταν θα απαιτηθεί.

Να εξηγήσουμε ότι το FIR (Flight Information Region) δεν άπτεται θεμάτων κυριαρχίας, αλλά συνιστά έναν οριοθετημένο εναέριο χώρο από το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), όπου παρέχονται πληροφορίες πτήσεων για την ασφάλεια των αερομεταφορών.

Αναμφισβήτητα, η εν λόγω συμφωνία ενδυναμώνει περαιτέρω τις ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις συνεργασίας και δημιουργεί αμηχανία τόσο στην Άγκυρα, όσο και στην προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.