Πηγή: defencereview.gr

Νεότερα στοιχεία για το πρόγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών Leopard 1A5 και Leopard 2A4

Με εντατικούς ρυθμούς το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) προωθεί το πρόγραμμα αναβάθμιση του αρματικού δυναμικού. Ειδικότερα, το ΓΕΣ και η Διεύθυνση Ιππικού – Τεθωρακισμένων έχουν προϋπολογίσει το παρακάτω πρόγραμμα συνολικώς περίπου στα 111 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του γράφοντος το κόστος για τα Leopard 1A5 είναι στα 81 εκατομμύρια ευρώ ενώ των Leopard 2A4 στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Η αναβάθμιση του αρματικού δυναμικού με γνώμονα τις εισηγήσεις των επιτελών των Τεθωρακισμένων, στηρίζεται στο δόγμα «βλέπω πρώτος βάλω πρώτος» καθώς και στην επίγνωση της τακτικής κατάστασης. Συνεπώς, πυρήνας του προγράμματος είναι η αναβάθμιση του Συστήματος Ελέγχου Πυρός (βλητικός υπολογιστής και σκοπευτικά). Ως προς το δεύτερο για την επίγνωση της τακτικής κατάστασης αυτό συνεπάγεται επικοινωνίες και σύστημα διοίκησης και ελέγχου.

Οι τιμές που προαναφέρθηκαν βασίζονται σε αυστηρή μελέτη του ΓΕΣ. Δυστυχώς, το προηγούμενο χρονικό διάστημα το ΓΕΣ έγινε παραλήπτης νέων τιμών οικονομικών προσφορών από τη Krauss-Maffei (KMW) με δυσανάλογα μεγάλο κόστος περί τα 200 εκατομμύρια. Οι προτάσεις της εταιρείας αναφέρονται στην αναβάθμιση των αρμάτων Leopard 1A5 και Leopard 2A4 τα οποία περιλαμβάνουν εγκατάσταση νέου θερμικού, αναβάθμιση υπολογιστή καθώς και μηχανολογικές εργασίες. Η Rheinmetall Defence δεν έχει αποστείλει προσφορά.

Από την άλλη μεριά λόγω της μεγάλης εμπλοκής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας μια σειρά ελληνικών εταιρειών είναι σε θέση να προσφέρουν οικονομικές λύσεις οι οποίες να καλύπτουν στο έπακρο τις απαιτήσεις του ΕΣ για την αναβάθμιση των αρμάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως στο πρόγραμμα απόκτησης των 170 Leo 2 HEL η Ελληνική αμυντική βιομηχανία συμμετείχε με ελληνική προστιθέμενη αξία της τάξης του 40% αποκομίζοντας πολλαπλά οικονομικά και τεχνολογικά οφέλη τα οποία μπορεί τώρα η χώρα να αξιοποιήσεις στηρίζοντας με ιδία μέσα το πρόγραμμα αναβάθμιση το παρόν πρόγραμμα αναβάθμιση του αρματικού δυναμικού.

Συνεπώς, το παραπάνω παράδειγμα πρέπει να αποτελέσει πυξίδα και για υπό συζήτηση εξοπλιστικά προγράμματα (νέες φρεγάτες και αεροσκάφη).

Κλείνοντας, εκτός του προγράμματος ύψους 111 εκατομμύριων ευρώ, το ΓΕΣ προωθεί και ένα δεύτερο με την εγκατάσταση συστημάτων αυτοπροστασίας και συγκεκριμένα του Trophy η πρώτη φάση του οποίου είναι η εξασφάλιση παροχής ενέργειας για τη λειτουργία του. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν στο DefenceReview.gr πως ήδη δοκιμάζεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού ακουστικού και θερμικού ίχνους (πρόκειται για το GENAIRCON της Intracom Defense) το οποίο θα επιτρέπει στο άρμα να χρησιμοποιεί τα σκοπευτικά του και την αυτοπροστασία του δίχως τη λειτουργία του κινητήρα ώστε να διασφαλίζεται ενόσω ενεδρεύει ελάχιστο ακουστικό και θερμικό ίχνος. Τη παρούσα χρονική περίοδο εξελίσσονται δοκιμές και μετρήσεις.

4 Σχόλια

 1. Θαν

  Το εποχής Κουρσκ μότο των ειδικών, θα πρέπει να αντικατασταθεί από το:»Έχω trophy, υπάρχω, δεν έχω trophy, δεν υπάρχω και ας μη βλέπω κανέναν».

  Απάντηση
 2. Nikos

  Από το να τα αφήσουμε να απαξιωθούνε εντελώς,ας έχουν μία χρήση σαν το πυροβολικό αφού έχουν κανόνι 105mm και 120 mmm, θα ηταν ένας λόγος που θα δικαιολογούσε το ποσό που δίνεται για την αναβάθμιση τους.

  Πως θα σταθούνε αυτά τα άρματα σε ένα πεδίο μάχης βάζω και τα Α6 μέσα, έχοντας να αντιμετωπίσουν και οπλισμένα UCAV πέρα από των διαφόρων ειδών Α/Τ επί εδάφους και αέρος καθώς και ναρκών; Δεν έχω περιλάβει την εχθρική αεροπορία.

  Ποιες τεχνικές απόκρυψης και κίνησης εφαρμόζουν τα ΤΘ για να υπάρχουν,έτσι ώστε να εκπληρώσουν τον ρόλο της υποστήριξης του Πεζικού και να εφαρμόσουν το >> βλέπω πρώτος βάλω πρώτος>> ;

  Επαρκούν τα ΤΟR M1, ASRAD που έχουμε τώρα για Α/Α συστήματα υποστήριξης των ΜΤ του Στρατού; Τα SA8B δεν τα λαμβάνω καθόλου υπόψη. Πιστεύουμε ότι η αεροπορία θα μας δώσει την επαρκή ασφάλεια από αέρα, για να προελάσουν οι ΜΤ μονάδες ή αυτό δεν παίζει καθόλου και επαρκούμαστε σε στατική άμυνα;

  Εχουμε λύσεις για τα παραπάνω, ή προσπαθούμε να κλείσουμε μία τρύπα με τα Trophy που προορίζονται προφανώς για τα Α6 έτσι ώστε να φαίνεται ότι κάνουμε κάτι, και απλώς λέμε ότι έχουμε 1000 και κάτι άρματα στα χαρτιά;

  Απάντηση
  • Nikos

   Επειδή δεν μου δίνετε η δυνατότητα διόρθωσης του αρχικού κειμένου. εκ παραδρομής γράφτηκε ΜΤ αντι του ορθού Μ/Κ τμημάτων.

   Για μένα το άρμα έχει να αντιμετωπίση πολλούς κινδύνους στο πεδίο μάχης και τελευταία έχει ενισχυθεί και η απειλή aπό αέρος με την εμφάνιση οπλισμένων drones.

   Με το παρακάτω βίντεο θέλω να τονίσω την τρωτότητα του άρματος στην από αέρος απειλή (armed UCAV και δεν είναι η μόνη) παραθέτωντας ένα βίντεο από την φύση.

   Δείτε το από το 1:40 και μετά

   Καμία κίνηση επ’ αυτού γίνεται;

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: