Doureios.com: “Ελληνες παρατηρητές στο “Strong Europe Tank Challenge 2017”

Σάββας Δ. Βλάσσης

[dropcap size=small]Έ[/dropcap]χοντας αποκομίσει εξαιρετικές εντυπώσεις από την όλη οργάνωση του διαγωνισμού “Strong Europe Tank Challenge 2017”, επέστρεψε η ομάδα Ελλήνων αξιωματικών των Τεθωρακισμένων που είχε μεταβεί στην Γερμανία ως παρατηρητές. Η όλη διοργάνωση, όπως φανερώνει και η ονομασία, αποβλέπει κυρίως στην προβολή ισχύος διά της δυναμικής εμφανίσεως του Όπλου των Τεθωρακισμένων, στην σύσφιξη των στρατιωτικών δεσμών, την προώθηση της διαλειτουργικότητος και την δημιουργία ενός περιβάλλοντος ανταλλαγής εμπειριών σε θέματα τακτικών, τεχνικών και διαδικασιών του αρματικού αγώνος. Η πρωτοβουλία εκδηλώθηκε πέρυσι πρώτη φορά, στο πλαίσιο της πολιτικής της Συμμαχίας για ενισχυμένη προβολή ισχύος έναντι της Ρωσίας.

Germany_SETC_2017_ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ_1

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν εθνικές αποστολές αποτελούμενες από ουλαμούς τεσσάρων αρμάτων οι οποίοι διαγωνίζονται σε σειρά 12 «αντικειμένων» επί πέντε ημέρες. Αυτά αφορούν δοκιμασίες σε επιθετικό και αμυντικό αγώνα, αναγνώριση 30 φιλίων και εχθρικών οχημάτων, εκτίμηση αποστάσεων κι εκτέλεση βολών χωρίς χρήση σκοπευτικών και αποστασιόμετρων λέιζερ του άρματος, εκτίμηση ζημιών μάχης, ελιγμούς ακριβείας, φυσική κατάσταση πληρωμάτων, βολή με πιστόλι. Εξετάζονται η αντίδραση σε έμμεσα πυρά, επιθέσεις με χημικά όπλα, αντιμετώπιση Αυτοσχεδίων Εκρηκτικών Μηχανισμών κατά την εκκένωση απωλειών μάχης, ρυμούλκηση άρματος κ.λπ..

Ο διαγωνισμός αποτελεί αναβίωση άλλων παλαιοτέρων αναλόγων δραστηριοτήτων με διεθνή χαρακτήρα που πραγματοποιούντο από στρατούς του ΝΑΤΟ κατά το παρελθόν. Η καθιέρωση του “Strong Europe Tank Challenge” ενθαρρύνθηκε από τον Στρατό των ΗΠΑ, ο οποίος διαπίστωσε ότι τα τελευταία έτη με την εμπλοκή σε πολέμους αντιανταρτικής φύσεως, τα πληρώματα των αρμάτων μάχης έχουν χάσει την «αιχμή» τους στις αρματομαχίες.

©dvidshub.net | Capt. John Strickland
©dvidshub.net | Capt. John Strickland

Από την πρώτη διοργάνωση, οι Αμερικανοί ζήτησαν από το ΓΕΣ να ανταποκριθεί και να λάβει μέρος, κάτι το οποίο συνέβη και εφέτος μετ’ επιτάσεως. Αυτός ήταν και ο λόγος που εφέτος κρίθηκε σκόπιμο να αποσταλεί τουλάχιστον ομάδα παρατηρητών. Οι Αμερικανοί, είναι εντυπωσιασμένοι από την υποδομή του Ελληνικού Στρατού στα Τεθωρακισμένα και το Κέντρο Εξομοιωτών (ΚΕΞ) αξιολογώντας πολύ ψηλά το παρεχόμενο επίπεδο εκπαιδεύσεως. Ως εκ τούτου κι επειδή τα τεθωρακισμένα στον Έβρο είναι προσανατολισμένα στην αντιμετώπιση της απειλής των τουρκικών αρμάτων, θεωρούν ότι οι Έλληνες μαυροσκούφηδες έχουν διατηρήσει ακονισμένες δεξιότητες. Το πρακτικό ζήτημα που αντιμετωπίζεται από ελληνικής πλευράς είναι το κόστος συμμετοχής που με μια πρόχειρη εκτίμηση ξεπερνά ίσως τα 500.000 ευρώ για την μεταφορά στην Γερμανία πέντε αρμάτων (ένα εφεδρικό), υλικών κ.λπ.

Πηγη:http://www.doureios.com/wp/2017/06/14/έλληνες-παρατηρητές-στο-strong-europe-tank-challenge-2017/

Austria_Leopard_2A4

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
rankx

rankx

Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν αποφεύγουν τον πόνο, όταν αυτό απαιτηθεί. Τα F-5A παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1965 και αποσύρθηκαν το 2001.

7 Απαντήσεις

 1. «κι επειδή τα τεθωρακισμένα στον Έβρο είναι προσανατολισμένα στην αντιμετώπιση της απειλής των τουρκικών αρμάτων, θεωρούν ότι οι Έλληνες μαυροσκούφηδες έχουν διατηρήσει ακονισμένες δεξιότητες.»
  Ίσως όμως,ὁ πλέον θανάσιμος αντίπαλος,στην αντιμετώπιση του οποίου θα πρέπει να ακονίσουν δεξιότητες οἱ Μαυροσκούφηδες,να μήν είναι τα τουρκικά άρματα,αλλά …ἡ ΔΠΖ.

  1. @ΑΧΕΡΩΝ

   Μια άνιση μάχη, ειδικά σε κατοικημένες περιοχές.

   Σχέτικα με τα εμπόδια για μια πρακτική συμμετοχή του ΕΣ στον διαγωνισμό, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν βρέθηκε μια λύση μέσο ενοικίασης αρμάτων απο την Bw, εφόσον η μεταφορά ελληνικών Leopard κρίθηκε αδύνατη για οικονομικούς λόγους.

   Οι αμερικάνοι που ζήτησαν την συμμετοχή μας δεν μπορούσαν να βοηθήσουν στην υπόθεση με δικά τους άρματα που έχουν στην Γερμανία; Παρόλο που πρόκειται για διαφορετικά άρματα, δεν νομίζω ότι θα ήταν τόσο μεγάλο το πρόβλημα.

   Μου αρέσει που μιλάνε και για συμμαχία/συνεργασία στο ΝΑΤΟ, όταν δεν μπορούν(η δεν θέλουν) να βρούνε μια λύση σε ένα σχετικά μικρό πρόβλημα(εφόσον θεωρούν την συμμετοχή μας στον διαγωνισμό σημαντική).

   1. Δέν εννοούσα την αντιμετώπιση εχθρικού πεζικού σε αστικούς χώρους,αλλά την πεζοκεντρική αντίληψη του Ε.Σ,που δίνει τεθωρακισμένες ταξιαρχίες υποδιοίκηση σε μεραρχίες πεζικού,οἱ οποίες τηρούν προκάλυψη…

 2. Δεν εινε δυνατον 500.000ευρω δεν εχουμε ;
  Aυτα ακουω και ψυχοπλακώνομαι
  Δηλαδη εάν γινει κατι και παμε πρωτη γραμμη ουτε σφαιρες δεν θα εχουμε ;

  1. …και κατοπιν αιτουμαστε δανεισμο 4 Λεο Α4 απο τους Γερμανους για συμμετοχη στον εκει αγωνα.
   Τα αεροπορικα των πληρωματων τα βαζω εγω……αντε γιατι ειμαστε απιστευτοι…..
   Πιο αρτηριοσκληρωτικος πεθαινεις….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.