«Dracon», το ρουμάνικο ελαφρά θωρακισμένο όχημα που κατασκευάστηκε σε 45 ημέρες

Ο ρουμάνος κατασκευαστής “Stimpex” είναι υπερήφανος για αυτό το επίτευγμα: Ένα πρωτότυπο ελαφρά θωρακισμένο όχημα σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε πάνω στο αμάξωμα ενός “Ford F550” μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες.

Η “Stimpex” διαθέτει κάποια σχετική εμπειρία στον σχεδιασμό και κατασκευή θωρακισμένων οχημάτων αλλά περισσότερο για πολιτική και αστυνομική χρήση. Αποφάσισαν να τολμήσουν να κερδίσουν εμπρόθεσμα την πρόκληση για την “BSDA 2018”: Να σχεδιάσουν και κατασκευάσουν ένα «ελαφρά» θωρακισμένο όχημα που θα βασίζεται στο αμάξωμα και τον κινητήρα του “Ford F550”, με σκοπό να το καταστήσουν ένα χαμηλού κόστους αλλά υψηλής κινητηκότητας όχημα, διαθέσιμο σε δύο μήκη αμαξώματος, το μακρύ παρουσιάστηκε στην “BSDA 2018”.

Όπως εξήγησε ο Catalin Enescu, o μηχανικός μηχανολογικού σχεδιασμού, στο “Army Recognition”, ένας απο τους στόχους ηταν να χρησιμοποιηθούν κυρίως όσο περισσότερα εξαρτήματα ήταν διαθέσιμα στην πολιτική αγορά για χαμηλώσει το λειτουργικό κόστος και να διευκολυνθεί η απόκτηση ανταλλακτικών. Το αμάξωμα του “Ford F550” εμφανίστηκε ως η κατάλληλη επιλογή.

Το όχημα προσφέρει προστασία επιπέδου 2 της συνθήκης τυποποίησης (“STANAG”) 4569. Το ωφέλιμο φορτίο των 1200 κιλών επιτρέπει στο όχημα να προσαρμοστεί σε διαφόρους σκοπούς: Πλατφόρμα για τον αντιαρματικό εκτοξευτή “AG9” ή ως πλατφόρμα για τους ισραηλινούς αντιαρματικούς πυραύλους “Spike”, πλατφόρμα όλμων 81 ή 120 χιλιοστών, μεταφορά προσωπικού, διοικητική μεριμνά, κάποιες αποστολές αστυνομίας, κ.τλ. Βασικά, όλα αυτά που μπορεί να κάνει ένα θωρακισμένο μικρό φορτηγό (“Pickup”).

Απόδοση/Μετάφραση απο το “ArmyRecognition.Com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

 1. Όταν έλεγα πως θα μπορούσαμε να κάναμε το ίδιο πριν από 10+ χρόνια με χαμηλού κόστους θωρακισμένα οχήματα 4Χ4 και 6Χ6 πέσανε όλοι επάνω μου να με φάνε!!!

  Δεν τους άρεσε η ιδέα ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμα και της εφεδρείες μηχανοκίνητες και ότι θα μπορούσαμε να είχαμε άμεση κινητοποίηση του στρατού μας στα σύνορα.

  Η ιδέα ήταν πως θα ενώναμε μηχανοκίνητους λόχους σε μηχανοκίνητα τάγματα και μετά συντάγματα κατά την διαδρομή προς τον Έβρο και δεν θα περιμέναμε να γίνει πλήρης επάνδρωση.

  Σε 3-4 ημέρες θα είχαμε 70 μηχανοκίνητα συντάγματα στον Έβρο με σκοπό να εκμεταλλευτούν το σπάσιμό της άμυνας των τούρκων για να ξεχυθούν στην ανατολική Θράκη κλπ.

 2. https://www.youtube.com/watch?v=1yt__llu3Q4

  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Έφτιαξε μόνος του ιδιωτικό άρμα μάχης του Β’ Π.Π. – (ΣΚΑΪ 21.5.2018)

  Στην πράξη ένα θωρακισμένο 4Χ4 είναι !!!!!!!!!!!!!!

  Να μην ξεχάσω να σας αναφέρω για την PONY NAMCO που κατασκεύασε φορτηγά 4Χ4 και 6Χ6 χαμηλού ύψους μικρών διαστάσεων σε πολλές εκδόσεις, υπήρχαν σκέψεις και για θωρακισμένα οχήματα αλλά τα συμφέροντα έκλεισαν την εταιρία!!!!!!!!!!

  ΥΣ τα φορτηγά ήταν καλύτερα από την ΕΛΒΟ-Στάγιερ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.