Νορβηγία: Παρουσιάστηκε το πυρομαχικό υπερσπηλαίωσης CAV-X για τις υποβρύχιες SOF

Η DSG Technology, μια νορβηγική εταιρεία, παρουσίασε ένα εντυπωσιακό και απαράμιλλο πυρομαχικό κατά την 4η έκθεση Global Special Operation Forces στις Βρυξέλλες, το CAV-X. Το πυρομαχικό υπερσπηλαίωσης CAV-X.

Η υπερσπηλαίωση είναι η χρήση των επιδράσεων της σπηλαίωσης για τη δημιουργία μια φυσαλίδας αέρα ή ατμού αρκετά μεγάλη για να περικλείσει ένα αντικείμενο που κινείται μέσα στο νερό, μειώνοντας σημαντικά την αντίσταση τριβής της επικάλυψης περιμετρικά του, μειώνοντας έτσι την αντίσταση πάνω στο αντικείμενο γίνεται εφικτή η μεγάλη ταχύτατα. Οι σημερινές εφαρμογές είναι περιορισμένες κυρίως στα πυρομαχικά ή τις τορπίλες υπερσπηλαίωσης. Μέσα στο νερό, η σπηλαίωση εμφανίζεται όταν η πίεση του νερού κατεβαίνει χαμηλότερα από την πίεση εξαέρωσης του νερού, δημιουργώντας φυσαλίδες αέρα καθώς κινείται μέσα στο νερό. Ένα αντικείμενο υπερσπηλαίωσης είναι ένα βυθισμένο αντικείμενο υψηλής ταχύτητας που σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει μια φυσαλίδα σπηλαίωσης στην μύτη η οποία (φυσικού ή εσωτερικά παραγόμενου αερίου) επεκτείνεται πέρα από το πρυμναίο άκρο του αντικειμένου, μειώνοντας σημαντικά την αντίσταση της τριβής επικάλυψης που θα παρουσιάζονταν αν οι πλευρές του αντικείμενου ήταν σε επαφή με το υγρό μέσα στο οποίο το αντικείμενο βρίσκεται βυθισμένο.

©DSG | Δοκιμαστική υποβρύχια βολή

Ταξινομημένο ως πυρομαχικό πολλαπλών περιβαλλόντων – MEA – αυτό το πυρομαχικό είναι αποτελεσματικό κατά υποβρύχιων στόχων και στόχων εκτός νερού, στον άερα. Ανάλογα με το όπλο και την έκδοση του χρησιμοποιούμενου φόρτου, αυτό το πυρομαχικό είναι κατάλληλο για χρήση σε μερικώς ή πλήρως υποβρύχια όπλα, ανεξάρτητα αν ο στόχος βρίσκεται μέσα στο νερό ή στην επιφάνεια του. Λόγω του αντισυμβατικού σχήματος και του σημαντικού όγκου του, αυτό το φυσίγγιο προσφέρει μεγάλες διατρητικές ικανότητες εναντίον των πολυστρωματικών δομών. Το σχήμα αυτό είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό εναντίον στόχων με δομή ίνας ή λάσπης, ακόμα και όταν είναι καλυμμένοι μέ άμμο. Το πυρομαχικό αυτό μπορεί να διατεθεί σε δυο εκδόσεις φόρτου, A2 και X2, οπού και οι δύο επιτρέπουν τη δυνατότητα κολύμβησης. Το φορτίο A2 είναι το πιο ισχυρό κατά την προσβολή στόχων στον αέρα ή μέσα στο νερό, αλλά μπορεί να εκτοξευτεί μόνο από τον αέρα. Κατάλληλο για περιπολικά σκάφη, πολυβόλα, ακτοφυλακές και σκοπευτές ακριβείας που θα προσβάλουν απειλές πολλαπλών περιβαλλόντων. Ο φόρτος X2 σχεδιάστηκε για υποβρύχιους καταστροφείς και προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων (SOF) που επιχειρεί υποβρυχίως.

©DSG | Τα πυρομαχικά Cav-X της DSG παρέχουν τη δυνατότητα βολής υποβρύχιων στόχων από την επιφάνεια του νερού

Ποτές ξανά οι Στρατιώτες δεν είχαν την ικανότητα να καταστρέψουν στόχους στον αέρα από υποβρύχια θέση. Είτε είναι μια κάμερα κλειστού τηλεοπτικού κυκλώματος (CCTV), μια υδραντλία, κεραία ή ένας εχθρός. Το πυρομαχικό Cav-X της DSG επιτρέπει στους δύτες να χρησιμοποιήσουν τα όπλα υποβρυχίως, να καταστρέψουν στόχους στην επιφάνεια πριν οι ίδιοι αναδυθούν. Οι δύτες θα διαθέτουν επιπλέον δυνατότητες να αμυνθούν υποβρυχίως απο τους εχθρούς και τα άγρια ζώα. Επιπλέον, η καταστροφή υποβρύχιων στόχων όπως υδρόφώνα κ.α. θα είναι επίσης εφικτή με αυτό το πυρομαχικό.

©DSG | Φυσίγγιο XMP 7.62×51 χλστ
©DSG | Βολίδα Cav-X 5,56 χλστ.

Οι βολές στο νερό από τον αέρα θα δώσουν νέες δυνατότητες στο Ναυτικό και την Ακτοφυλακή. Οι πυροβολισμοί κατά στόχων μέσα στο νερό, όπου τα συμβατικά πυρομαχικά περιελάμβαναν τον κίνδυνο εξοστρακισμού της βολίδας, με τα πυρομαχικά υπερσπηλαίωσης Cav-X της DSG αυτό δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα αφού τα πυρομαχικά συνεχίζουν την πορεία τους μέσα στο νερό.

©Army Recognition | Πυρομαχικά Cav-X της DSG

Απόδοση/Μετάφραση απο το armyrecognition.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.