Το ολλανδικό Υπ.Αμ. επέλεξε κράνος Viper P6N της Revision

To ολλανδικό υπουργείο άμυνας (Υπ.Αμ.) επέλεξε το κράνος Revision Batlskin Viper® P6N για χρήση από τις ολλανδικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η σύμβαση ανατέθηκε στην Revision σε έναν πλήρη και ανοιχτό διαγωνισμό και πρόκειται να παραληφθούν περίπου 48800 κράνη. Επιπρόσθετα στα κράνη αποφασίστηκε συμφωνία 15ετούς υποστήριξης για τα κράνη με εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης το 2034.

“Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για την σουίτα κράνους που εξελίξαμε για το ολλανδικό Υπ.Αμ.” δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Revision Τζόναθαν Μπλασαϊ σε δελτίο τύπου που αποδεσμεύθηκε την 9η Σεπτεμβρίου. “Η ομάδα των εμπείρων μηχανικών και σχεδιαστών μας εργάζεται με τα τελευταία υλικά για να κατασκευάσει ενα σύστημα με επίκεντρο τον χρήστη που προσφέρει καλύτερη προστασία, βέλτιστη προσαρμογή, μειωμένο βάρος και αυξημένες επιλογές ενσωμάτωσης. Συνδυασμένες, αυτές οι επιλογές οδηγούν στην αυξημένη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των στρατιωτών. Η επιλογή του συστήματος Viper P6N της Revision απο το ολλανδικό Υπ.Αμ. ακολουθεί την τάση που ξεκίνησε απο την Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να αναβαθμίσουν τα προγράμματα τους με τα κράνη επόμενης γενιάς της Revision και αναμένουμε και άλλες νατοϊκές χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους. Η συνεχιζόμενη επένδυση μας σε υλικά τελευταίας τεχνολογίας και οι αποτελεσματικές, διαδικασίες κατασκευής μεγάλων ποσοτήτων παγιοποιούν την θέση της Revision στην κάλυψη της αυξανόμενης παγκόσμιας απαίτησης για προσαρμόσιμα εξελιγμένα συστήματα στρατιωτικών κρανών”.

©Sjoerd Hilckmann | Λεπτομέρεια του ολλανδικού διασπαστικού σχήματος Netherlands Fractal Pattern

55000 καλύμματα κράνους με το νέο ολλανδικό διασπαστικό σχέδιο, το Netherlands Fractal Pattern, θα παραδοθούν επίσης.

Το κράνος Viper P6N αναπτύχθηκε κατόπιν απαίτησης του ολλανδικού Στρατού και επιλέχθηκε μετά απο εκτεταμένες δοκιμές χρήστη, όπου έλαβε την μεγαλύτερη βαθμολόγηση ανάμεσα στα κράνη που δοκιμάστηκαν απο ομάδα χρηστών σύμφωνα με το Materieelgezien, το επίσημο έντυπο του ολλανδικού υπουργείου άμυνας. Είναι ελαφρύτερο, πιο προστατευτικό, ταιριάζει καλύτερα και είναι πιο αναπαυτικό από το υφιστάμενο υπηρεσιακό κράνος Schuberth B826, το οποίο εισήλθε σε υπηρεσία το 1995.

Η απόκτηση των κρανών Viper P6N είναι μέρος του προγράμματος Επιχειρησιακό Σύστημα Ιματισμού Άμυνας (Defensie Operationeel Kleding Systeem) ή εν συντομία DOKS, το οποίο εχει ως στόχο την αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος ιματισμού εκστρατείας του συνόλου των ολλανδικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το πρόγραμμα DOKS ξεκίνησε το 2016, αλλά μετά από την αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού το 2018 επεκτάθηκε σε όλους τους Κλάδους των ολλανδικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το πρόγραμμα σκοπεύει να παράσχει ένα νέο σύστημα ιματισμού εκστρατείας σε 40000 με 45000 στρατιώτες όλων των Κλάδων.

Απόδοση/Μετάφραση απο το overtdefense.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

21 Απαντήσεις

 1. Οι Ολλανδοί θεωρούν χρήσιμο να επενδύσουν σε μερικές χιλιάδες νέα στρατιωτικά κράνη, ένω τα επιτελεία και η πολιτική στην Ελλάδα τα θεωρούν προφανώς αξεσουάρ για παρελάσεις.
  Εξαιρούνται φυσικά οι μονάδες που παρουσιάζονται σε φωτογραφίες και εκπομπές, για να μην «εμφανιζόμαστε» και σαν πράσινα στρατιωτάκια GI εποχής Βιετνάμ, θαρρείς και είμαστε στο War and Peace revival στην Αγγλία. Αλλά η γκρίνια για επάνδρωση γκρίνια, άσχετα αν σε λίγο θα μας ξεπεράσουν και οι κούρδοι του YPG σε ατομικό εξοπλισμό, στον ατομικό οπλισμό μας έχουν φτάσει ήδη(και σε λίγο μάλλον θα μας ξεπεράσουν).

  Μερικοί άλλοι νατοϊκοί στρατοί παρά που έχουν μειώσει τα έξοδα για την άμυνα, έχουν ξεχάσει πότε αντικατέστησαν τα παλιά κράνη και όπλα, ενώ εμείς συζητάμε για αναβάθμιση των G3 με ακριβές συλλογές.

  Ούτε οι μισθοφόροι του ‘Kongo Müller’ να είμασταν στην αφρικανική ζούγκλα.

  1. Γέλασα με το link eptalofos 4 Αμα μας καλέσοιν ποτέ σε άσκηση θα ακούσεις το εξής

   “και που σε παλικαρι αρβύλες, κράνη εξαρτησεις, φόρμα μάχης,αλεξίσφαιρο γιλέκο , σακίδιο και καμία διόπτρα φέρτα από το σπίτι σου, γιατί εμείς εδω μόνο όπλο και κάτι σφαίρες έχουμε να σου δώσουμε! Θυμάμαι σε άσκηση που πήρα μέρος, κατι επίστρατοι είχαν μείνει με τα τζιν παντελόνια και τα πολιτικά τους, γιατί δεν έιχαν να τους δώσουν άρβυλα και φόρμεs!

   1. @Nikos

    δεν πτοούμαστε αγαπητέ,ακολουθούμε το δόγμα του κορσικανου μικρού δεκανέα “έχει ο εχθρός πάρτε τα..”
    Πάντως πέρα από τη πλάκα, όσοι έχουν λευκό φύλλο αλλά θεωρούν/νται ως αρειμάνιοι,σε ενδεχόμενο πανηγύρι ας παρουσιαστούν με δική τους παραλλαγή και άρβυλα,δεν είναι πολλά τα λεφτά για τον άρτο και τα θεάματα…

 2. Οι αρχές που διέπουν τον Ε.Σ είναι οι εξής 5

  1.Προγραμματισμός

  2.Οργάνωση

  Διεύθυνση
  Εκτέλεση

  ΄Ελεγχος

  Επί αυτού διαφωνεί κανείς ?

 3. Βλέπω δεν έπεσαν στην παγίδα που λέγεται «μόδα των hi-cut»…. Ορθότατα, αφού κατά τα φαινόμενα τα υπό προμήθεια κράνη προορίζονται για συμβατικές Μονάδες.

 4. Εξαρτηση μαχης τυπου ciras ελληνικης παραλλαγης 55€.Κρανος της militech τυπου mich 155€.Αντιβαλλιστικες πλακες ιιι+ 147€.Αρβυλα 60€.Συνολο 417 ευρω.Οικονομικες επιλογες υπαρχουν.Κινητοποιηση δεν υπαρχει.

  1. To κράνος που περιγράφεις φίλτατε ΔΕΝ κάνει για μάχιμους. Και σε Level III+ γιλέκο (που πρέπει να ανανεώνεται) για κάτι καλό ξεκινάς από 300 και άνω. Ας μην κοροϊδευόμαστε ένας έφεδρος για αξιοπρεπή ιδιωτικό εξοπλισμό θέλει το χιλιαρικάκι έτοιμο. Εδώ ένα αξιοπρεπές ballistic γυαλικό προσεγγίζει τα 200 ευρώ. Βάλε κι ένα κιτ Α’ βοηθειών, ένα καλό μαχαίρι κοκ…….

   1. Αυτοί η χώρα υπάρχει μονο για να σε παιδεύει! Οπως καταλαβαίνετε και ο Στρατος είναι μια υπόθεση τι χρήματα έχεις, για να έχεις εξοπλισμό που θα σε βοηθήσει για να μην πεθάνεις το συντομότερο δυνατόν!
    Θέλω να δω ποιος θα τολμήσει να μου πει ότι αυτά που θα έχω μαζί μου δεν προβλέπονται!

   2. Η εταιρια militech ειναι προμηθευτης του ελληνικου στρατου.Τα κεβλαρ της ειναι πιστοποιημενα.Πιστεψε με κανουν και παρακανουν.

  2. Σε γενικες γραμμες συμφωνω…Το λεβελ ιιια ομως δε σταματάει τιποτα μεγαλγτερο απο 9αρι και στο κράνος μιλτεκ αν προσθεσεις τελωνειο και φπα το κοστος αλλαζει.Μια χαρα ειναι τα κρανη μκ7 που αλλαζουν οι Άγγλοι τωρα….με ξανα 50αρικο ρισαο σούπερ…

   1. Δεν ειπα για μιλτεκ ειπα για την militech.Ολα τα κρανη ειναι IIIA περαν ελαχιστον εξαιρεσεων και πανακριβων μαλιστα.Οι αντιβαλλιστικες πλακες που λεω ειναι ΙΙΙ+ και σταματανε 7.62Χ51.

   2. ΙΙΙ+, αν και καπως ανεπισημος ορος, σημαινει οτι σταματα 5,56Χ45 Μ855 (SS109).
    To 7,62X51 το σταματαει και η σκετη Level III.

    H ανησυχία μου για τετοιες φτηνες λυσεις ειναι ποσο πραγματικα αντεχουν σε στρατιωτικη χρηση. Δηλαδη, μακρες περιοδους αποθηκευσης, υψηλες θερμοκρασιες, τρανταγματα και κραδασμους, υγρασια και υπεριωδη ακτινοβολια, πραγματικα βαρη φορτων, εφελκυσμο και τριβη κλπ κλπ κλπ
    Πολλες φορες πραγματα που φαινονται καλα στις προδιαγραφες και ταζουν πολλα δεν ανταποκρινονται στην αληθεια της πραγματικα σκληρης χρησης. Για ένα στρατο η αντοχη εχει εξαιρετικη σημασια. Πολυ μεγαλυτερη απο για εναν πολιτη ή περιστασιακο χρηστη.

    Ενα παραδειγμα που μου ερχεται στο μυαλο ειναι τα κινεζικα αλεξισφαιρα του Γεωργιανου Στρατου στον πολεμο του 2008. Ωραια κλπ αλλα πολλα ξηλωθηκαν οταν οι χρηστες τους τα χρειαστηκαν πραγματικα

 5. Ας ξεκινήσουμε από άρβυλα στις ειδικές δυνάμεις και μετά βλέπουμε για τα υπόλοιπα…
  Πλακα-πλάκα τι κράνη έχει τώρα o Ολλανδικός στρατός, μπας και πάρουμε τίποτα έστω και από δεύτερο χέρι…

 6. Tα Μκ7 (level IIIa την ανωτερη προστασια που προσφερουν συγχρονα βαλλιστικα κρανηα εκτος του Ρωσικου) αρχισαν να κατασκευαζονται το 2009 και ο Αγγλικος στρατος ηδη τα αντικαθιστα.Μαλλον ετη φωτος μπροστα απο το κατσαρολι του ΕΣ.Ακομη και 10ετιας (τα παλαιοτερα).Οχι μονο στην προστασια,αλλα και στην εφαρμογη επι της κεφαλης και γενικα κατα τη χρηση με βαρος ελαχιστα πανω απο το ενα κιλο

  υ.γ. Μιλτεκ…Miltech… για το ιδιο πραγμα μιλαμε…

  1. Συμφωνω για το κρανος οτι ειναι πολυ καλο αλλα ειναι second hand.Παλι θα σε διορθωσω.Δεν μιλαω για την mil tec(μιλ τεκ) μιλαω για την militech(μιλιτεκ).Ειναι δυο τελειως διαφορετικες εταιριες.Η μιλτεκ ειναι για airsoft και η μιλιτεκ ειναι για στρατο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.