Παράδοση δωρεάς ασυρμάτων για την ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ από τις ΗΠΑ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Με σχετική ανάρτηση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, έγινε γνωστή η παράδοση δωρεάν αμερικανικού υλικού, στο οποίο “περιλαμβάνονται ασύρματοι για ενίσχυση της ικανότητος επικοινωνιών της Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ“. Η παράδοση έγινε από το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (ΟDC) της πρεσβείας και το υλικό είναι αξίας 9 εκατ. $ όπως αναφέρεται.

Όπως έχει αποκαλύψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ από τον Απρίλιο του 2019, η εξέλιξη αφορά απόφαση του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ, η οποία ελήφθη το 2018, για δωρεάν παράδοση στο ΓΕΕΘΑ υλικού επικοινωνιών νέας κατασκευής και τελευταίας τεχνολογίας για την κάλυψη αναγκών των ελληνικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο της ανωτέρω αποφάσεως, στις 21 Νοεμβρίου 2019 το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ ανέθεσε σύμβαση ύψους 9.585.000 $ στην εταιρεία L3 Harris για την προμήθεια υλικού επικοινωνιών, τα οποία προορίζονται για την Ελλάδα. Αρχική εκτίμηση κατά τον χρόνο αναθέσεως της συμβάσεως, ήταν ότι η παράδοση των υλικών θα λάβει χώρα το τρίτο τρίμηνο του 2021 αλλά όπως φαίνεται αυτή πραγματοποιήθηκε νωρίτερα.

Η σύμβαση περιελάμβανε:

110 σταθμούς ασυρμάτων χειρός AN/PRC-152A.
31 φορητούς σταθμούς ασυρμάτων AN/PRC-117G.
31 επίσης φορητούς AN/PRC-160(V).

Σε φωτογραφικό υλικό που δημοσιοποιήθηκε από την Πρεσβεία των ΗΠΑ, διακρίνεται το λογότυπο της εταιρείας L3 Harris στις συσκευασίες των παραδοθέντων υλικών. Η κίνηση των Συμμάχων προέκυψε κατόπιν συνεννοήσεων με την ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ τα προηγούμενα έτη κι αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της υποστηρίξεως του εγχειρήματος που έχει αναληφθεί από ελληνικής πλευράς για την συγκρότηση μιας Τμηματικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCC) στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ μέχρι το 2024.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.