Δωρεάν αμερικανική βοήθεια σε ασυρμάτους για τις ελληνικές SOF

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Σύγχρονους σταθμούς ασυρμάτου πολλαπλών ζωνών συχνοτήτων (Multiband) θα προσφέρει στην Ελλάδα το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ, στο πλαίσιο στρατιωτικής βοηθείας που εγκρίθηκε πέρυσι.

Πιο συγκεκριμένα, από τον Ιούλιο του 2018, το ΓΕΕΘΑ έχει ενημερωθεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες για την έγκριση κονδυλίου 8 εκατ. $που ενεγράφη στον αμυντικό προϋπολογισμό του αμερικανικού Υπουργείου Αμύνης για το Οικονομικό Έτος 2019, το οποίο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την προμήθεια σταθμών ασυρμάτων Multiband οι οποίοι θα διατεθούν στις ελληνικές μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων. Με αυτό το υλικό θα καλυφθούν οι ανάγκες μονάδων όπως το ΕΤΑ, η Ζ΄ ΜΑΚ, η 31 ΜΕΕΔ και η ΔΥΚ.

Πρόκειται για σταθμούς ασυρμάτου της οικογενείας AN/PRC-117G Falcon III της εταιρείας Harris, που εξασφαλίζουν επικοινωνίες εδάφους – εδάφους, εδάφους – αέρος και τακτικές δορυφορικές επικοινωνίες, λειτουργώντας σε εύρος συχνοτήτων 30.000 MHz – 2 GHz στα AM/FM και VHF/UHF, επιτρέποντας ασφαλείς επικοινωνίες με αναπήδηση συχνοτήτων (SINCGARS, HAVEQUICK I/II). Οι σταθμοί ασυρμάτου θα είναι δύο ειδών, οι φορητοί πλάτης βάρους 5,44 κιλών συμπεριλαμβανομένης μπαταρίας και οι χειρός τύπου AN/PRC-152A βάρους 1,2 κιλού. Οι νέοι σταθμοί ασυρμάτων, υποστηρίζουν ταυτοχρόνως μετάδοση δεδομένων φωνής και εικόνος με υψηλή ταχύτητα και πιστοποίηση ασφαλείας NSA χάρη σε προγραμματιζόμενη κρυπτογράφηση.

Η αναβάθμιση των επικοινωνιών των ελληνικών μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων θα τις φέρει σε διεθνή επίπεδα, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη οικογένεια ασυρμάτων εφοδιάζει από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 τις περισσότερες ανάλογες μονάδες του Δυτικού κόσμου. Η αμερικανική βοήθεια αποφασίσθηκε έπειτα από την συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ της ΔΔΕΕ και αμερικανικών διοικήσεων, με στόχο την υποστήριξη της προσπάθειας συγκροτήσεως της Τμηματικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCC) από την Ελλάδα.Πολύτιμη υπήρξε και η συμβολή του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Έχει η Ελλάδα δορυφόρους για στρατιωτικές επικοινωνίες για χρήση και με φορητούς ασυρμάτους όπως αυτούς που προσφέρουν οι ΗΠΑ, η θα χρησιμοποιούνται αμερικανικοί δορυφόροι για αυτές τις εφαρμογές στις ΕΕΔ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.