Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος φιλοξενεί στον εκθεσιακό χώρο του από τις 7 Μαρτίου 2017 και για 3 μήνες την κινητή εκπαιδευτική έκθεση της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού «Μεθ’ ορμής ακαθέκτου», η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.

HELLAS_YINΗ έκθεση έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να μεταφέρεται εύκολα και να παρουσιάζεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Επιπρόσθετα η έκθεση απευθύνεται όχι σε “ειδικούς” αλλά σε όποιον έχει διάθεση και ενδιαφέρον να έρθει σε μια πρώτη επαφή με την ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού. Για αυτό και οι ιστορικές πληροφορίες είναι δοσμένες απλά, έτσι ώστε να είναι ευχερής η παρακολούθησή της χωρίς να προαπαιτείται κάποια ιδιαίτερη ιστορική γνώση.

Μία εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις λέει η λαϊκή ρήση, περιγράφοντας γλαφυρά την δύναμη, την αμεσότητα και την περιεκτικότητα της εικονογραφημένης παρουσίασης ενός θέματος. Βασιζόμενοι λοιπόν σε αυτή την αρχή η Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού δημιούργησε μια έκθεση στην οποία παρουσιάζει, συνοπτικά αλλά με εγκυρότητα, τα κυριότερα σημεία της ένδοξης και συναρπαστικής ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού από το 1821 μέχρι το 1945, μέσα από πλούσια εικονογραφική και φωτογραφική απεικόνιση των πρωταγωνιστών, του υλικού και των μεγάλων ιστορικών στιγμών.

Ο τίτλος της έκθεσης, «Μεθ΄ορμής ακαθέκτου», είναι μια φράση από το μνημειώδες σήμα του Ναυάρχου Κουντουριώτη προς τα πλοία του Στόλου λίγα λεπτά πριν την έναρξη της ναυμαχίας της Έλλης (3 Δεκ. 1912): «Με την δύναμιν του Θεού, τας ευχάς του Βασιλέως μας και εν ονόματι του Δικαίου, πλέω μεθ’ ορμής ακαθέκτου και με την πεποίθησιν της νίκης εναντίον του εχθρού του Γένους». Αυτή η «ακάθεκτος ορμή» είναι ο συνδετικός κρίκος, το κοινό στοιχείο, στην ένδοξη ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού της νεώτερης Ελλάδος. Είναι η φράση που αν και ειπώθηκε στη διάρκεια των νικηφόρων Βαλκανικών Πολέμων, περιγράφει και την τόλμη των μπουρλοτιέρηδων του ’21, αλλά και την αυταπάρνηση των πληρωμάτων των ελληνικών πολεμικών πλοίων του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Στη διάρκεια του χρόνου, η φλόγα στις ψυχές των ανδρών του Πολεμικού μας Ναυτικού έχει πάντα την ίδια λάμψη και την ίδια θέρμη.

Οι επισκέπτες της έκθεσης καλούνται να «ταξιδέψουν» μέσα από την ιστορική διαδρομή του Πολεμικού Ναυτικού αποκτώντας ταυτόχρονα ιστορική γνώση, ηθική τόνωση και εθνική υπερηφάνεια.

Η έκθεση είναι πλαισιωμένη από πολύτιμα εκθέματα του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος και θα διαρκέσει έως 7 Ιουνίου 2017. Ωράριο λειτουργίας Τρίτη έως Σάββατο 09:00 – 14:00.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: