Eνημέρωση-παρουσίαση της άσκησης «Ηνίοχος 2018» (φωτ)

Την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018, στο πλαίσιο της Πολυεθνικής Αεροπορικής Άσκησης «Ηνίοχος 2018», πραγματοποιήθηκε ενημέρωση-παρουσίαση της άσκησης, στη Μοίρα Συντήρησης Βάσης της 117 Πτέρυγας Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, σε εκπροσώπους ελληνικών και διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Την ενημέρωση παρακολούθησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ), κ. Πάνος Καμμένος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, κ. Κυριάκος Κενεβέζος, η Πρέσβης του Κράτους του Ισραήλ στην Αθήνα, κα. Irit Ben-Abba, ο Πρέσβης της Ιταλικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, κ. Efisio Luigi Marras, o Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Αθήνα, κ. Geoffrey R. Pyatt, ο Πρέσβης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα, κ. Farid Monib, η Πρέσβης του ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, κα. Kate Smith και ο Πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Αθήνα, κ. Mohamed Meer Abdalla Yousif Alraeesi, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, Ανώτατοι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και οι Ακόλουθοι Άμυνας συμμαχικών χωρών.

Πολυεθνική αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2018»

Μετά το πέρας της ενημέρωσης ο ΥΕΘΑ βράβευσε τον Σμηναγό (Ι) Βασίλειος Καλογερίδης της 335 Μοίρας, καθώς και την 335 Μοίρα που πρώτευσαν σε τομείς της εκπαίδευσης, στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2018, του Tactical Leadership Programme (TLP).

Ομιλία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη Media Day Ηνίοχος 2018

Ομιλία Αρχηγού ΓΕΑ στη Media Day Ηνίοχος 2018

Οι συμμετέχοντες

Αεροπορικές δυνάμεις

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε με το σύνολο σχεδόν των διατιθέμενων πτητικών της μέσων, εκτός φυσικά αυτών που ήταν σε υπηρεσίες ετοιμοτήτων στα διάφορα πολεμικά αεροδρόμια της ηπειρωτικής Ελλάδος και των νησιών μας, των Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας και Διοικήσεως Αεροπορικού Υλικού, καθώς και τις μονάδες των συστημάτων κατευθυνομένων βλημάτων εδάφους – αέρος και των Μοιρών Αμύνης – Φρουρήσεως των αεροδρομίων!

Το κλιμάκιο των Αεροπορικών Δυνάμεων των ΗΑΕ αποτελείται από 6 μαχητικά αεροσκάφη Μirage 2000-9 της 71ης Μοίρας Μαχητικών (71st FS) και περίπου 90 άτομα προσωπικό.

Το κλιμάκιο της βρετανικής RAF αποτελείται από 6 μαχητικά EF-2000 της ιστορικής 3ης Μοίρας Μαχητικών [3 (F) Sqn] και περίπου 140 άτομα προσωπικό.

Το κλιμάκιο της USAFE αποτελείται από 13 μαχητικά F-15E Strike Eagle της 492nd FS που ανήκουν στη δύναμη της 48ης Πτέρυγος Μαχητικών (48nd FW) και περίπου 300 άτομα προσωπικό.

Το κλιμάκιο της ιταλικής αεροπορίας (ITAF) αποτελείται από 6 αεροσκάφη Tornado ADV των 154 και 102 Μοιρών Μαχητικών (154th FS και 102nd FS) της 6ης Πτέρυγος Μαχητικών (6th CW) και περίπου 90 άτομα προσωπικό.

Η Διοίκηση Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου συμμετείχε με ένα ελικόπτερο AW-139 της 460 Μοίρας Ερεύνης – Διασώσεως (460 ΜΕΔ) κατά την εκτέλεση του σεναρίου Ερεύνης – Διασώσεως Μάχης με 13 άτομα.

Οι Αεροπορικές Δυνάμεις του Ισραήλ συμμετείχαν με 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16I και προσωπικό εδάφους, που – για τους γνωστούς λόγους ασφαλείας που παγίως επικαλούνται οι Ισραηλινοί – δεν έγινε γνωστός ο αριθμός τους.

Ο εκπρόσωπος των «ιπτάμενων ραντάρ» του ΝΑΤΟ (NAEW E-3A Sentry Component) κοινοποίησε την απόφαση του NAC ως προς την έγκριση συμμετοχής τους στην άσκηση θέματος και ζήτησε να τους διατεθεί ένας αξιωματικός ειδικότητος Ελεγκτού Αεραμύνης της ΠΑ ως POC, με προηγούμενη εμπειρία στον τύπο ως WC/FA (Weapon Controller / Fighter Allocator) και διαθέσιμο προς πτήση με το υπόψη αεροσκάφος E-3A, προκειμένου να συνδράμει στον συντονισμό μεταξύ του πληρώματος Ε-3Α και των συμμετεχουσών πολεμικών Μοιρών. Έγινε γνωστό ότι, κλιμάκιο τους με ένα αεροσκάφος AWACS E-3A και ανάλογο πλήρωμα μεταστάθμευσε στην Αεροπορική Βάση Ακτίου την πρώτη εβδομάδα διεξαγωγής της ασκήσεως (9-16 Μαρτίου 2018). Τέλος, ζητήθηκε ο υπόψη αξιωματικός της ΠΑ να στελεχώσει το “White Cell” ως POC του NAEW E-3A COMPONENT λόγω της μη δυνατότητoς να αποστείλουν προσωπικό τους στην Ανδραβίδα την δεύτερη εβδομάδα διεξαγωγής της ασκήσεως (19 έως 22 Μαρτίου 2018). Χερσαίες δυνάμεις του ΣΞ

Από πλευράς του Ελληνικού Στρατού, και στο πλαίσιο της ασκήσεως Ηλεκτρονικού Πολέμου «Πολύφημος», που διεξάγεται παράλληλα με την «Ηνίοχος 2018», συμμετέχουν οι ακόλουθες δυνάμεις:

• Μία Πυροβολαρχία Κ/Β “HAWK-I”

• Ένας Ουλαμός Μέσων Αρμάτων (ΟΥΜΑ) Leopard-2HEL

• Πέντε οπλικά συστήματα K/B “ASRAD”

• Τρία επιθετικά ελικόπτερα AH-64A+ Apache/AH-64DHA Longbow Apache

• Ένα μεταφορικό ελικόπτερο ΝΗ-90

• Ένα ελικόπτερο γενικής χρήσεως UH-1H Huey

Ναυτικές δυνάμεις του ΠΝ

Από πλευράς του Πολεμικού μας Ναυτικού, μέσω του Αρχηγείου Στόλου, είχαν προγραμματιστεί και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, δύο ασκήσεις: Η άσκηση «Αστραπή 3/18» της Διοικήσεως Φρεγατών με τη συμμετοχή 7 συνολικώς φρεγατών και των οργανικών τους ελικοπτέρων της Διοικήσεως Αεροπορίας Ναυτικού και ενός πλοίου γενικής υποστηρίξεως, καθώς και η άσκηση «Ορμή 2/18» της Διοικήσεως Ταχέων Σκαφών, με τη συμμετοχή 9 πυραυλακάτων (ΤΠΚ).

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/entiposiaki-simmetochi-dinameon-stin-askisi-iniochos-2018

Άσκηση «Ηνίοχος 2018»

Άσκηση «Ηνίοχος 2018»Άσκηση «Ηνίοχος 2018»Άσκηση «Ηνίοχος 2018»Άσκηση «Ηνίοχος 2018»Άσκηση «Ηνίοχος 2018»Άσκηση «Ηνίοχος 2018»Άσκηση «Ηνίοχος 2018»Άσκηση «Ηνίοχος 2018»Άσκηση «Ηνίοχος 2018»Άσκηση «Ηνίοχος 2018»Άσκηση «Ηνίοχος 2018»Άσκηση «Ηνίοχος 2018»Άσκηση «Ηνίοχος 2018»Άσκηση «Ηνίοχος 2018»Άσκηση «Ηνίοχος 2018»Άσκηση «Ηνίοχος 2018»Άσκηση «Ηνίοχος 2018»Άσκηση «Ηνίοχος 2018»Άσκηση «Ηνίοχος 2018»Πολυεθνική αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2018»Πολυεθνική αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2018»

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.