Ρωσία: Κάθε Στρατιωτική Περιφέρεια θα αποκτήσει Τάγματα πυροεκτοξευτών TOS-1A

©topwar.ru

Τάγματα εξοπλισμένα με βαριούς πυροεκτοξευτές δημιουργηθούν σε κάθε ρωσική Στρατιωτική Περιφέρεια. Η κύρια αποστολή τους θα είναι η καταστροφή των εχθρικών οχυρώσεων. O ρωσικός Στρατός εξετάζει αρκετό καιρό την ιδέα εμπλοκής των πυροεκτοξευτών αν και το όπλο είναι υπό εξαγωγή για πολλά χρόνια. Μόλις τώρα το TOS-1A βρήκε την θέση του στη διοίκηση μάχης. Η αποστολή του είναι να κάψει ολοσχερώς το έδαφος με θερμοβαρικά πυρομαχικά πριν την έναρξη της επίθεσης, έγραψε ή εφημερίδα Ιζβέστια.

Ένα Τάγμα θα περιλαμβάνει αρκετούς Λόχους βαριών πυροεκτοξευτών και διοικήσεις μηχανοκίνητου Πεζικού για την παροχή προστασίας στις δυνάμεις κατα την προέλαση άλλα και στο πεδίο της μάχης. Κάθε νέος σχηματισμός θα παραλάβει έως δέκα TOS-1A και οχήματα φόρτωσης (transloader) όπως ανέφεραν στην εφημερίδα πηγές προερχόμενες από το υπουργείο άμυνας.

Οι νέες μονάδες πυροεκτοξευτών μπορούν να διασπάσουν οποιαδήποτε άμυνα τοποθεσίας, δήλωσε ο Βίκτορ Μουρακόβσκι. “Το TOS-1A παρέχει μαζική καταστροφή σε μεγάλες εκτάσεις. Είναι κατάλληλο για την καταστροφή εξαιρετικά προστατευόμενων οχυρώσεων. Τα συνηθισμένα πυροβόλα και ρουκέτες πυροβολικού χρειάζονται περισσότερο χρόνο και πυρομαχικά για να ολοκληρώσουν την αποστολή και το αποτέλεσμα δεν είναι εγγυημένο. Οι βαριοί πυροεκτοξευτές θα καταστρέψουν τις εχθρικές άμυνες με την έκρηξη καυσίμου στον αέρα. Τότε τα άρματα και το μηχανοκίνητο πεζικό θα προελαύσουν και δεν θα υπάρχει κανείς για τους αντισταθεί”, δήλωσε.

Το TOS-1A είναι ένα μοναδικό όπλο χωρίς αντίστοιχο του στους ξένους Στρατούς. Οι νατοϊκές χώρες δεν παράγουν τέτοια όπλα, καθώς δεν ταιριάζουν στο δόγμα των πολεμικών επιχειρήσεων στις οποίες συμμετείχε η συμμαχία τις τελευταίες δεκαετίες.

Την δεκαετία του 1980, όταν η τότε Ένωση Σοβιετικών Σοβιετικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) δοκίμαζε το TOS, η Διοίκηση του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) ανέπτυσσε την έννοια των αεροπορικών και επίγειων επιχειρήσεων. Περιλαμβάνει όπλα ακριβείας και μεγάλου βεληνεκούς -αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ και πυραυλικό πυροβολικό. Οι επιχειρήσεις αναμένονταν να είναι σύντομες και να έχουν χαρακτήρα τοπικής διένεξης. Δεν θα υπήρχε ξεκάθαρη γραμμή άμυνας. Οι Αμερικανοί πίστευαν ότι οι πόλεμοι θα ήταν ανέπαφοι. Το ελαφρύ ιππικό θα διενεργούσε εφόδους σε βάθος υπό την προστασία της αεροπορίας. Πίστευαν ότι οι επίγειες επιχειρήσεις ήταν μια μέθοδος του παρελθόντος.

Ως αποτέλεσμα, χρειάστηκε ένας χρόνος για να καταλάβουν την Μοσούλη στο Ιράκ και τέσσερις μήνες να καταλάβουν την Ράκα στην Συρία, δήλωσε ο Μουρακόβσκι. Οι πόλεις καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις αεροπορικές κρούσεις. Τώρα, ο αμερικανικός Στρατός συζητάει την αναδιοργάνωση των επίγειων δυνάμεων και των πεζοναυτών. Θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν σε μια γενικευμένη μάχη.

Μέχρι πρόσφατα, το TOS προορίζονταν κυρίως για την χρήση κατά ατάκτων δυνάμεων. Για πρώτη φορά, χρησιμοποιήθηκε στο Αφγανιστάν το 1988-1989 κατά των ορεινών οχυρών τα οποία δεν μπορούσαν να καταστραφούν με τα πυρά πυροβολικού και τις αεροπορικές βόμβες. Οι πυροεκτοξευτές χρησιμοποιήθηκαν επίσης σε αρκετές περιοχές της Συρίας. Συγκεκριμένα, κατέστρεψαν τους τρομοκράτες έξω από μια κατοικημένη περιοχή κοντά στην Παλμύρα.

Το 2019, μια νέα τακτική μονάδας δοκιμάστηκε στο κέντρο στρατηγικών ασκήσεων. Ενα Τακτικό Συγκρότημα (ΤΣ) TOS δημιουργήθηκε ειδικά για την άσκηση. Είχε τεθεί υπό τη διοίκηση μιας Μεραρχίας Τεθωρακισμένων στην περιοχή της κυρίας επίθεσης. Πριν την επίθεση, τα TOS-1A εκτέλεσαν προσβολή σε οχυρώσεις και σε τεθωρακισμένα. Όλες οι εχθρικές οχυρώσεις, άρματα και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) καταστράφηκαν και η προσβολή του ΤΣ TOS-1A αναγνωρίστηκε ως επιτυχημένη. Οι αρχικές εκτιμήσεις έδειξαν ότι οι νέοι σχηματισμοί αύξησαν την ισχύ πυρός στην περιοχή της επίθεσης τουλάχιστον κατά τρεις φορές.

Τα Τάγματα TOS-1A μπορούν να κατακάψουν ολοσχερώς το έδαφος με θερμοβαρικά πυρομαχικά. Η επίθεση θα εξελιχθεί ως ακολούθως: Την μαζική προσβολή πυροεκτοξευτών σε ορύγματα, οχυρά και θέσεις μάχης θα ακολουθήσει έφοδος αρμάτων μάχης και μηχανοκίνητου πεζικού στα μετόπισθεν του εχθρού. Η τακτική είναι αποτελεσματική στις κατοικημένες περιοχές. Μια ομοβροντία TOS-1A μπορεί να καταστρέψει τον αντίπαλο που κρύβεται μέσα σε κτίρια και υπόγεια.

Το TOS μεταφέρει 24 πυραύλους. Μια ομοβροντία μπορεί να καταστρέψει υλικά, στρατιώτες και οχυρώσεις σε έκταση 4 km². Οι πύραυλοι είναι οπλισμένοι με θερμοβαρικές κεφαλές: το εκρηκτικό υλικό αναμειγνύεται με τον αέρα κοντά στο έδαφος και αναφλέγεται. Η φωτιά της έκρηξης του καυσίμου στο αέρα διατρυπάει ακόμα και τις πιο ισχυρές οχυρώσεις.

Το όπλο έλαβε άδεια εξαγωγής το 2008. Αυτήν την στιγμή, οι Στρατοί του Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Αρμενίας, Ιράκ, Σαουδικής Αραβίας και Συρίας είναι εξοπλισμένοι με τους ρωσικούς βαριούς πυροεκτοξευτές, όπως αναφέρει η Ιζβέστια.

Απόδοση/Μετάφραση απο το ArmyRecognition.Com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

10 Απαντήσεις

   1. Δεν κατάλαβα ? Την δική σου χώρα θες να κάψεις, κάθε φυτό και μαζί με όλους κατοίκους ? Νομίζεις γιατί ΝΑΤΟ δεν τα έχει ? – Είναι μια αμυντική οργάνωση, όσον αφορά την Ευρώπη.

    Ήταν η τακτική σχεδιασμένη από την ΕΣΣΔ, να ανοίγει έτσι γρήγορα το δρόμο για επίθεση, χωρίς να αφήνουν αντάρτες πίσω. Kαι να τιμωρηθούν με μαζική κοινωνική ευθύνη η πόλεις για το ανταρτικό, χωρίς εμπλοκή στρατιωτικής δύναμης κατοχής..

    Ελπίζαμε πέρασαν αυτά τα εγκληματικά σχέδια στο παρελθόν. Μάλλον δεν πέρασαν.

 1. Αγαπητέ dimitris/pl το tos-1a δεν είναι πυρηνικό όπλο που θα κάψει κάθε φυτό και όλους του κατοίκους όπως αναφέρεις. Μπορείς να δεις την έκταση που προσβάλουν οι ρουκέτες του στα βίντεο. Εγώ δεν ανέφερα να κάνουμε χρήση στις πόλεις αυτό θα το κάνουν οι Τούρκοι, εγώ το θέλω για τον χώρο απόβασης των Τούρκων και αν φτάνει λόγω λόγω μικρής εμβέλειας για τον χώρο συγκέντρωσης στρατευμάτων στα τουρκικά παραλία.

  1. 4 sq.km
   δηλαδή η κάλυψη 2 km x 2 km από το ΕΝΑ όχημα και μια σειρά εκτοξεύσεων !
   Με μπετόν λιωμένο, σαν μετά από βρασμό, λένε υπηρεσίες πληροφοριών.

   Δηλαδή πεδίο καταστροφής μεγαλύτερο από ένα tactical nuclear bomb 0,3 kT – τυπική για ρωσικές δυνάμεις. Ή από Β-61 (όταν είναι με ρύθμιση μικρής έντασης)

  2. Για το χώρο απόβασης “Buratino” δεν έχει νόημα. Είναι όπλο 100% αποτελεσματικό για να χτυπάς οχυρά, υπόγεια, πόλεις, δάση με αντάρτες, κρυμμένους και υπογείως… Για χώρους απόβασης θέλει τα απλά BM-21 (20 km), μπορεί modernized, ή τα πιο μοντέρνα 122 mm πολλών παραγωγών (πχ πολωνικά “Feniks” με 42 χλμ εμβέλεια) – και αυτά,
   κάθε βλήμα καταστράφει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Ή πχ. τα κατευθυνόμενα 122mm. Θα σου πρότεινα, ως αναίσθητα στης παρεμβολές GPS, τα καινούργια ουκρανικά Wilcha-m, Vilcha-m (με ακρίβεια <30μ στα 120 χλμ, μα υπάρχουν πολλά μοντέλα των Wilcha), 12τεμ ανά ένα φορτηγό KRAZ) – ειδικώς που τα ουκρανικά όπλα είναι αρκετά φθηνά και «αντί-ρωσικά» – δηλαδή δεν φοβούνται παρεμβολές από ρωσικές συσκευές (κοίτα τον πόλεμο στην Γεωργία με ξαφνικά μι αποτελεσματικά ρωσικά και ισραηλινά όπλα, όταν στα χέρια Γεωργιανών, κατά των Ρώσων).

   Τέλος πάντων, δεν είναι ανάγκη να γίνεσαι ένας ολικός εξολοθρευτής των πάντων, φτάνει να καταστρέψεις τον εχθρό σου 🙂

 2. https://i.imgur.com/BnNhZi8.jpg

  «Στανη ο Φαιδων» (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES (100 plus!)

  Tωρα ο GIDOpavlidis και στο διαστημα ( Pavlidis…. the last frontier GIDI)
  .
  .
  .
  .
  ..
  .
  .

  Μεχρι τον Μαιο του 2020 το συστημα ТОС-2 πρεπει να ειναι σε υπηρεσια με τον ρωσικο στρατο.
  (Το συστημα θα πρεπει να εχει ολοκληρωθει μεχρι τον εορτασμο των 75 χρονων απο τη ληξη του Β ΠΠ πολεμου για να λαβει μερος στην παρελαση της νικης)
  Η κυρια διαφορα του ТОС-2 σε σχεση με το ТОС-1 ειναι οτι το πρωτο θα βρισκεται σε ενα τροχοφορο πλαισιο.

  https://iz.ru/942624/2019-11-13/rossiiskaia-armiia-poluchit-tiazheluiu-ognemetnuiu-sistemu-tos-2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.