EC-725 Caracal: Το ελικόπτερο που θα έπρεπε να έχει η ΠΑ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Παρά το γεγονός ότι σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1970, το θρυλικό πλέον ελικόπτερο Cougar/ Super Puma της εταιρίας Eurocopter (νυν Airbus Helicopters) δεν φαίνεται να επηρεάζεται από το πέρασμα του χρόνου. Αντιθέτως, με 2.500.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του και περισσότερες από 650 πωληθέντες μονάδες σε 38 χώρες, η τρίτη γενιά του ελικοπτέρου, το Caracal, αποτελεί ένα από τα ικανότερα ελικόπτερα Ειδικών Επιχειρήσεων στο κόσμο.

Τα EC-725 Caracal έχουν συμμετάσχει σε πλήθος επιχειρήσεων ιδίως στην Βόρειο και Κεντρική Αφρική όπου Γαλλικές Ειδικές Δυνάμεις έχουν εμπλακεί εδώ και αρκετά χρόνια εναντίον ισλαμιστών του ISIS και προηγουμένως στις επιχειρήσεις στο Μάλι.

Νυχτερινοί εναέριοι ανεφοδιασμοί στις ΗΠΑ

Νωρίτερα εφέτος, τα ελικόπτερα τα οποία επιχειρούν με πληρώματα της Γαλλικής Αεροπορίας (Armee de L’ Air), πραγματοποίησαν το ντεμπούτο τους στις ΗΠΑ, συμμετέχοντας στην άσκηση EMERALD WARRIOR 18. Η άσκηση που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Νοτιοδυτικής Φλόριδας, έδωσε την ευκαιρία στα γαλλικά πληρώματα της 1/67 Μοίρας Pyrénées να συνεργαστούν με προσωπικό μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

Στην άσκηση EMERALD WARRIOR αποδίδεται έμφαση σε διεξαγωγή Ειδικών Επιχειρήσεων με εκτεταμένη χρήση εναέριων μέσων για την τελειοποίηση δεξιοτήτων και τακτικών. Η συμμετοχή των γαλλικών Caracal εντάσσεται στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης με συμμαχικά μέσα και προσωπικό από την περίοδο της ειρήνης, προκειμένου η συνεργασία να είναι άμεση και πολύ πιο εύκολη σε πραγματικές επιχειρήσεις.

Ο σχεδιασμός της άσκησης που διεξάγεται από την Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων της Αεροπορίας των ΗΠΑ (AFSOC) προβλέπει αερομεταφορά τμημάτων SOF σε μεγάλα σκέλη, ώστε να υπάρχει ρεαλιστική καταπόνηση του προσωπικού πριν την άφιξη στην περιοχή επιχειρήσεων. Εκεί, τα Caracal πραγματοποίησαν ακόμη και νυχτερινούς εναέριους ανεφοδιασμούς σε συνεργασία με ιπτάμενα τάνκερ MC-130H Combat Talon II της Αμερικανικής Αεροπορίας.

O εξελικτικός απόγονος του Super Puma

Οι βασικότερες αλλαγές στην σχεδίαση του EC-725 περιλάμβαναν την αντικατάσταση του τετράφυλλου στροφείου από ένα νέο με πέντε πτέρυγες κατασκευασμένες από συνθετικά υλικά, για μειωμένο βάρος και αυξημένη αντοχή. Παράλληλα τοποθετήθηκε ο προηγμένος κινητήρας Turbomeca Makila 2A, ο οποίος προσφέρει 15% μεγαλύτερη ισχύ συγκρινόμενος με αυτούς που είχαν τοποθετηθεί σε όλες τις προηγούμενες εκδόσεις των Super Puma/ Cougar.

Η πιο σημαντική όμως αλλαγή δεν βρίσκεται στο εξωτερικό αλλά στο εσωτερικό του ελικοπτέρου, όπου το συμβατικό πιλοτήριο αναλογικών οργάνων αντικαταστάθηκε πλήρως από μια νέα ψηφιακή διάταξη με 7 οθόνες υγρών κρυστάλλων στις οποίες απεικονίζονται οι απαραίτητες ενδείξεις για την πλοήγηση, τον έλεγχο των υποσυστημάτων και των τηλεπικοινωνιών.

Βασικό πλεονέκτημα της νέας διαμόρφωσης είναι το μεγάλο μέγεθος των οθονών (6×8 ιντσών) αντί των προγενέστερων (6×6 ιντσών), ώστε να είναι εφικτή η παρουσίαση περισσότερων δεδομένων σχετικά με την αποστολή με τη μεγαλύτερη δυνατή ευκρίνεια για τους χειριστές. Οι δοκιμαστικές πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά μέσα στο διάστημα 2002-2003 κατέδειξαν δραματικές διαφορές, τόσο στην ευκολία χειρισμού του EC-725, όσο και στις πτητικές επιδόσεις.

Μια ακόμη προσθήκη είναι και ο προηγμένος αυτόματος πιλότος που προσφέρει μια ποικιλία διαμορφώσεων διατήρησης ταχύτητας και υψομέτρου, που είναι κρίσιμες ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια δύσκολων αποστολών όπως η Έρευνα και Διάσωση.

Το πακέτο των ηλεκτρονικών προσφέρει επίσης σημαντικά στον έλεγχο της σωστής λειτουργίας των κινητήρων. Η Eurocopter ήταν άλλωστε η πρώτη εταιρία διεθνώς που εισήγαγε το σύστημα απεικόνισης (First limitation Indicator) που απεικονίζει σε ψηφιακή μορφή σε μια από τις οθόνες, την διαθέσιμη ισχύ για κάθε κινητήρα σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

Προηγουμένως, οι χειριστές των ελικοπτέρων ήταν αναγκασμένοι να εξάγουν τα συμπεράσματά τους με πιο πολύπλοκη μέθοδο, αφού πρώτα συμβουλευτούν όργανα αναλογικής απεικόνισης παραμέτρων που ήταν τοποθετημένα σε διαφορετικές θέσεις στο πιλοτήριο. Με τη βοήθεια όμως των οθονών υγρών κρυστάλλων, η απεικόνιση γίνεται γραφικά και με μεγαλύτερη ακρίβεια

Super Puma στην ΠΑ – Νέες δυνατότητες άλλα και υστέρηση σε CSAR

Από την παράδοση του πρώτου Super Puma παραγωγής το 1981 μέχρι και το Caracal, η Eurocopter έχει κατασκευάσει περισσότερα από 650 ελικόπτερα της οικογένειας ( 70% στρατιωτικές εκδόσεις και 30% πολιτικές).

Μεταξύ αυτών φυσικά βρίσκεται και η Ελλάδα, η οποία όμως αν και απέκτησε σε πρώτη φάση 4 ελικόπτερα AS-332C-1 Super Puma (η προμήθεια ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2000 για λογαριασμό του Λιμενικού Σώματος) για αποστολές SAR, η αξιοποίησή τους ανατέθηκε στην ΠΑ η οποία όμως είχε πολύ μεγαλύτερες ανάγκες, ιδίως στον τομέα της Διάσωσης Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (CSAR).

Για το λόγο αυτό δρομολογήθηκε η προμήθεια επιπλέον 6 ελικοπτέρων (ειδικά διαμορφωμένα για αποστολές  CSAR, τα οποία εντάχθηκαν σε υπηρεσία με την 358 Μοίρα Έρευνας Διάσωσης. Το 11ο και το 12ο Super Puma παραλήφθηκαν το 2011 και 2012 αντίστοιχα, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο παραγγελιών που είχε ανοίξει το 1999 και συνεχίστηκε μέσα στην δεκαετία του 2000.

Αρχικά, ένας πυρήνας ιπταμένων της ΠΑ είχε μεταβεί σε ειδικό εκπαιδευτικό κέντρο της Γαλλικής Αεροπορίας, όπου πιστοποιήθηκε σε νυχτερινές πτήσεις χαμηλού ύψους πάνω από ξηρά με διόπτρες νυχτερινής όρασης, σε συνδυασμό με εξοικείωση σε επιχειρησιακά σενάρια αποστολών CSAR τα οποία φυσικά απαιτούν ιδιαίτερα εκτενή και μακροχρόνια εκπαίδευση. Για το λόγο αυτό, η διαθεσιμότητα χειριστών σε αποστολές CSAR αποτελούσε πάντοτε μια ιδιαίτερη διαδικασία που προϋποθέτει άριστη απόδοση και εμπειρία σε αποστολές SAR.

Στο μεταξύ όμως, η Eurocopter ήδη προωθούσε την προηγμένη έκδοση για αποστολές CSAR για την Γαλλική Αεροπορία, η οποία όμως δεν συγκίνησε την ελληνική πλευρά καθώς το κόστος προμήθειας ήταν μεγαλύτερο αλλά και οι χρόνοι παράδοσης θα έπρεπε να επιμηκυνθούν. Έτσι, και για λόγους ομοιοτυπίας με τα ελικόπτερα του ΛΣ, επιλέχθηκε η συνέχιση απόκτησης των “απλών” Super Puma.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία, αν και δεν διαφέρουν στα βασικά τους χαρακτηριστικά από την απλή έκδοση ΑS 332C1, διαθέτουν μία σειρά από νέα αναβαθμισμένα συστήματα, όπως θωράκιση στα πλευρικά τοιχώματα της ατράκτου στον χώρο της καμπίνας και στις θέσεις του κυβερνήτη/ συγκυβερνήτη, ενώ το ίδιο έχει εφαρμοστεί και στη βάση του κύριου στροφείου, για την προστασία του υδραυλικού συστήματος. Στο εσωτερικό, το πιλοτήριο του ελικοπτέρου παραμένει μεν αναλογικής διαμόρφωσης αλλά ο φωτισμός έγινε συμβατός με διόπτρες νυχτερινής όρασης (NVG). Έτσι, οι χειριστές των νέων ελικοπτέρων ήταν από τους πρώτους στην ΠΑ που αξιοποίησαν αυτήν τη δυνατότητα σε νυχτερινές επιχειρήσεις.

Ο εξοπλισμός των Super Puma

Στη διαμόρφωση CSAR, το ελικόπτερο που προμηθεύτηκε η ΠΑ είναι εξοπλισμένο με ραντάρ έρευνας επιφανείας – καιρού Βendix RDR-1500Β, μέγιστης εμβέλειας 160 ναυτικών μιλίων, με έγχρωμη οθόνη στο κέντρο του πίνακα οργάνων, ραντάρ ντόπλερ RDΝ-85, σύστημα ναυτιλίας Litton 1000, το οποίο συνδυάζει αδρανειακή μονάδα πλοήγησης (ΙΝS) με δέκτη παγκόσμιας αναφοράς θέσης GΡS, σύστημα διακρίβωσης ταυτότητας φίλιου ή εχθρού (ΙFF) τύπου ΑΡΧ-100, συσκευές ασυρμάτου V/UΗF-ΑΜ-FM ARC-210 και σύστημα αυτόματης εύρεσης θέσης ναυαγοσωστικού πομπού ΑDF-60Α (Αυtοmatic Directiοn Finder).

Το σύστημα ναυτιλίας έχει αναβαθμιστεί με την προσθήκη ενός ενσωματωμένου GΡS, ενώ συνεργάζεται άμεσα και με το ραντάρ ντόπλερ που φέρει το ελικόπτερο. Έτσι, το ελικόπτερο μπορεί να επιχειρεί σε συνθήκες νύχτας και σε πολύ χαμηλό ύψος με μεγάλη ακρίβεια και πλήρη αυτονομία με τη συνεργασία του αυτόματου πιλότου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα Super Puma της ΠΑ ουδέποτε απόκτησαν ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας (ΣΑ), ούτε ικανότητα μεταφοράς οπλισμού (πέρα από δύο πλευρικά πολυβόλα MAG διαμετρήματος 7,62 mm) ενώ στερούνται του εξειδικευμένου εξοπλισμού για αποστολές CSAR που διαθέτουν τα Caracal.

Η πρόθεση της ΠΑ για την απόκτηση ενός ΣΑ που θα είναι κοινό για ελικόπτερα και μεταγωγικά αεροσκάφη αναβλήθηκε κατ’ επανάληψη μέχρις ότου ακυρώθηκε εκ των πραγμάτων. Κάτι που αποδεικνύει (όπως και στην περίπτωση των μαχητικών αεροσκαφών) ότι η απόκτηση νέων μέσων, πρέπει εξ αρχής να προβλέπει ενσωματωμένο ΣΑ. Αλλιώς, τα μέσα αυτά είναι καταδικασμένα να παραμείνουν χωρίς κρίσιμο εξοπλισμό, που όμως καθορίζει και το επίπεδο επιβιωσημότητας σε περίοδο πολέμου.

Όσοι Έλληνες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το Caracal στο εξωτερικό, αναφέρουν χωρίς δισταγμό ότι αυτό ήταν το ελικόπτερο που θα έπρεπε να είχε προμηθευτεί υπό ιδανικές συνθήκες η ΠΑ για αποστολές CSAR. Και αυτό διότι οι απαιτήσεις του ρόλου αυτού είναι ιδιαίτερα μεγάλες και ουδέποτε καλύφθηκαν επαρκώς από τα Super Puma.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια οι μειωμένες διαθεσιμότητες του στόλου από ένα συνδυασμό δυσμενών παραγόντων, αποστέρησαν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους σε όλο το φάσμα των αποστολών SAR/ CSAR. Σήμερα η ΠΑ βρίσκεται σε διαδικασία επίλυσης του θέματος μέσω κατάρτισης προγράμματος FOS και ανάληψη του έργου εργοστασιακής συντήρησης στο ΚΕΑ, καθώς η υποστήριξη από την ΕΑΒ αποδείχτηκε ιδιαιτέρως προβληματική.

Νέα ελικόπτερα SAR – Ένα πρόγραμμα που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ

Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι εκκρεμεί μέχρι τις μέρες μας η υλοποίηση της απόφασης του ΚΥΣΕΑ που λήφθηκε στις 25 Ιουνίου 2009 για την προμήθεια από την ΠΑ 15 ελικοπτέρων SAR ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στο ΕΜΠΑΕ 2006-2010 περιλαμβανόταν το συγκεκριμένο πρόγραμμα με ύψος προϋπολογισμού 235 εκατ. ευρώ. Ο τύπος του ελικοπτέρου είχε επιλεγεί, ήταν και πάλι το AS-332C1 Super Puma αλλά η προμήθεια, παρά τις πιεστικότατες ανάγκες στον τομέα SAR ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Βεβαίως, 10 έτη μετά, η απαίτηση εξακολουθεί να υφίσταται και με δεδομένη την απομείωση του στόλου των Super Puma, οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Πάρα ταύτα, η συνεχιζόμενη οικονομική αδυναμία της χώρας αποτρέπει την ουσιαστική ενίσχυση του προυπολογισμού Άμυνας, κάτι που με τη σειρά του δεν επιτρέπει την λήψη αποφάσεων για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν θα έρθει η ώρα να εξεταστεί το ζήτημα, θα πρέπει να τεθεί σε εντελώς νέα βάση. Μόνο με τον τρόπο αυτό, η ΠΑ θα μπορέσει με αξιώσεις να καλύψει τόσο τις αποστολές SAR όσο και τις αποστολές CSAR από έναν τύπο, που θα καλύπτει πλήρως τις προδιαγραφές, ώστε να μην επαναληφθούν οι άστοχες επιλογές του παρελθόντος.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

13 Απαντήσεις

 1. Υπάρχουν βέβαια και τα Surion, που αποτελούν εξελικτικούς απογόνους των Super Puma που η Νότια Κορέα τα προμηθεύτηκε για να αντικαταστήσει τα γερασμένα Χιούι της. Δεν γνωρίζω το κατά πόσο δύνανται τα παλιά Super Puma μας να αναβαθμιστούν στη βέλτιστη μίξη Caracal και Surion μαζί.

 2. Τα Super Puma δεν θα επρεπε να τα εχει μονο η Αεροπορία μας, αλλα ο ΕΣ, η ΠΑ και το ευρυτερο ελληνικο δημοσιο (Πυροσβεστικο Σώμα, Αστυνομια, κλπ). ΕΝΑΣ τυπος για την συντριπτικη πλειοψηφια των αναγκων και παραμετροποιηση στις ειδικες αναγκες του καθενα. Βεβαια εμεις πηγαμε και φορτωθηκαμε τα NH90… τωρα βεβαια υγεια… δεν πειραζει… τα κατάπιαμε.

  Βεβαια εγω θα πω… πως αν δεν καταφυγουμε στην λυση μτχ ελικοπτερων, δεν ειναι αργά να τρέξουμε για μοντερνες εκδοσεις του Puma σε μεγάλες ποσοτητες.

 3. Όπως θα έπρεπε να έχει και τα ΜΗ-47Ε/G η ΝΗ90(για την ΑΣ) με πλήρες εξοπλισμό, όταν υπήρξε η ευκαιρία, να παρατηρήσω. Οι ξεκάρφωτες αποφάσεις είναι όμως η ειδικότητα των υπευθύνων στην Ελλάδα, εφόσον η ιστορία με τα ελικόπτερα ειδικών αποστολών δεν είναι οι μοναδικές περιπτώσεις, που εμφανίζουν άστοχες αποφάσεις(τα χρήματα πάντα ήταν πρόβλημα, περίσσευαν όμως επίσης πάντα αρκετά για περίεργους λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους ορισμένων εμπλεκομένων προσώπων στην άμυνα).

 4. Το Caracal δεν το είχαμε ποτέ και ούτε ποτε θα το αποκτήσουμε, το θέμα είναι οτι τα Super puma που έχουμε δεν έχουν την ικανότητα για csar λόγω ελλέιψεων συστήματος αυτοπροστασίας και του συναφούς εξοπλισμού. Το ιδανικό ελικόπτερο για csar σήμερα είναι το aw101που λογω της μεγάλης του καμπίνας αλλα και του οπλισμού που φέρει, θα προσέδιδε τεράστιες δυνατότητες στην 31η.

  Όσο για τα υφιστάμενα Super puma χρήζουν αναβάθμισης και ομογενοποίησης, για να μειωθεί το κόστος συντήρησης τους.

  1. Νομίζω ότι αυτό που αναφέρεις για το EC-725 ισχύει και για το μοντέλο που προτείνεις.
   Εξαιρετικό ελικόπτερο χωρίς αμφιβολία (όχι μόνο για CSAR στην ΠΑ), αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον απο την Ελλάδα να αποκτήσει το συγκεκριμένο, εφόσον σκέφτονται να ρίξουν τα λίγα χρήματα που θέλουν να ξοδέψουν σε αμερικάνικα ελικόπτερα ΜΗ-60 2ου χεριού, για ένα εξωφρενικό ποσό(παρόλο που στο πακέτο συμπεριλαμβάνονται ανταλλακτικά η και υπηρεσίες υποστήριξης, αν ισχύουν οι αναφορές).

   1. Αγαπητέ φίλε εγώ εν αντιθέσει με το άρθρο δεν πρότεινα κάτι, παράθεσα το συγκεκριμένο ελικόπτερο γιατί πολύ απλά είναι κορυφή για το csar που αναφέρει. Εγώ πρότεινα την αναβάθμιση και την ομογενοποίηση των υφιστάμενων super puma για τώρα και στο μέλλον βλέπουμε. Το ζήτημα είναι οτι στερούμαστε αυτών των δυνατοτήτων.

    1. Υπάρχουν όντως ελλείψεις στα ελικόπτερα για ειδικές αποστολές.
     Εγώ όμως θα το πρότεινα πάντως (παράλληλα στην αναβάθμιση των υπαρχόντων ΣΠ & ΝΗ90, εφόσον είναι ήδη πληρωμένα), όχι μόνο για CSAR αλλά και σε έκδοση ASW για το ΠΝ. Παρόλο που νομίζω ότι υπάρχει θέμα φιλοξενίας/χωρητικότητας στα υπόστεγα των φρεγατών(στα επόμενα πλοία που θα πάρουν για το ΠΝ, ίσως θα έπρεπε να προβλέψουν μεγαλύτερα υπόστεγα).

     Παρακάτω θέλω να παραθέσω μερικές φωτογραφίες απο το συγκεκριμένο ελικόπτερο, όπως προτείνονταν στην USAF για αντικατάσταση των HH-60G Pave Hawk για ειδικές αποστολές.

     https://www.helicopassion.com/images/EH/hh71/HH7119h.jpg

     [https://www.helicopassion.com/images/EH/hh71/HH7119h.jpg]

     https://www.helicopassion.com/images/EH/hh71/HH7103p.jpg

     https://www.helicopassion.com/images/EH/hh71/HH7110h.jpg

     EH101/AW101 – HH71 USAF

     Le projet d’hélicoptère HH71, version Combat SAR de l’AW101, pour le programme CSAR-X de remplacement des HH60G Pavehawk de l’USAF

     https://www.helicopassion.com/fr/03/eh101-11.htm

  2. Συμφωνώ, πως η Ελλάδα θα έπρεπε να αποκτήσει AW 101 για καλύτερη κάλυψη των αναγκών CSAR, αλλά και για να μπορέσει να ανταποκριθεί στη κάλυψη της ΑΟΖ όποτε ανακηρυχθεί. Από την άλλη θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας, και να αποκτήσει και ένα μικρότερο τύπο ελικοπτέρου, ώστε όπου δεν χρειάζεται ένα μεγάλο τρικινητήριο ελικόπτερο, να επιχειρεί με μικρότερο λειτουργικό κόστος, που προσφέρει ένα μικρότερο ελικόπτερο, για παράδειγμα το AW 139 που επιχειρεί στην Κύπρο είναι ένα παράδειγμα.

 5. Blackhawk θα έπρεπε να είχαμε προμηθευτεί…Ήδη πάνω από 20 χρόνια στο Π.Ν. και την Α.Σ. υπηρετούν τα Seahawk και τα Apache τα οποία και μοιράζονται τους ίδιους κινητήρες κλπ. για να μην αναφέρω και την κοινή φιλοσοφία συντηρήσεως τους (Η.Π.Α) . Έπρεπε εδώ και δεκαετίες να είχαμε συμφωνήσει σε έναν κοινό τύπο Ε/Π ώστε να πετυχαίναμε και μία οικονομικά συμφέρουσα συμφωνία καθώς θα προμηθευόμασταν έναν μεγάλο αριθμό μονάδων (50+).Θα μπορούσαμε ακόμα να πετυχαίναμε και την παραγωγή τους εδώ όπως έκαναν η Τουρκία και η Πολωνία. Αντί αυτού όμως εμείς ακολουθήσαμε τη μέθοδο της σαλαμοποίησης για πολιτικούς και άλλους λόγους που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε ή μπορούμε να φανταστούμε…

  1. Ειτε airbus ειτε sikorsky μια οικογένεια ελικοοτερων με πολλες εκδοσεις για ολες τις εδ και τις φημ υπηρεσιες λεγε με firehaek s70 i seahawk blackhaek mh60 vip transport ακτοφυλακης κτλ

 6. To EC-725 έπαιξε στον δεύτερο διαγωνισμό παρωδία του ΕΣ μαζί με το ΝΗ-90 και το S-92. Και τα 3 μα βάση τους όρους του διαγωνισμού έπρεπε να απορριφθούν αν και το Ec-725 είχε σχεδιαστεί με βάση τις απαιτήσεις των Γαλλικών ειδικών δυνάμεων και αναμένονταν παραγγελία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.