EF-2000 Eurofighter ενα πανάκριβο “λάθος” που αποφέυχθηκε

©eurofighter.com/Deborah Stott | Tranche 3 τo μέλλον του Eurofighter

[dropcap size=small]T[/dropcap]o EF-2000 Eurofighter είναι ενα σύγχρονο δικινητήριο μαχητικό αεροσκάφος που κατασκευάστηκε με κοινή προσπάθεια Ιταλίας, Ισπανίας, Μ. Βρετανίας και Γερμανίας.

Το ευρωπαϊκό μαχητικό έπρεπε να είναι ικανότατο dogfighter για να μπορεί να αντιμετωπίσει τα Σοβιετικά Su-27S/UB.

Η αρχική έκδοση Tranche 1 είχε ελάχιστες ικανότητες αερος-εδαφους και προοριζόταν αποκλειστικά για αεροπορική υπεροχή.

Με τη διάλυση της Σοβ. Ενωσης και την εξάλειψη της απειλής η ανάπτυξη του μαχητικού επιβραδύνθηκε σημαντικά.

Είχαν ήδη επενδυθεί μεγάλα ποσά στο πρόγραμμα.

Ταυτόχρονα ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την προώθηση του στην διεθνή αγορά και το μοίρασμα των κερδών απο τις πωλήσεις.

Ετσι αναπτύχτηκε η έκδοση πολλαπλών ρόλων Tranche 2 με ικανότητα βολής πυραύλων αέρος-αερος IRIS-T, AIM-120C-5 AMRAAM αλλά και πυραύλων αντιρανταρ HARM, “έξυπνων” βoμβων, GPS-καθοδηγουμενων βομβων, πυραύλων cruise Scalp EG/KEPD 350, αντιπλοικων Harpoon, αντιαρματικών Brimstone κτλ.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα εγκατάστασης του Ισραηλινού Litening III.

Μελλοντικά το EF-2000 θα εξοπλιστεί με το νέο πύραυλο αέρος-αερος Meteor Mk2 που θα αλλάξει τα δεδομένα των σύγχρονων αερομαχιών.

Άλλα όπλα που θα πιστοποιηθούν στο αεροσκάφος είναι οι βόμβες JDAM, η Paveway IV και η HOPE/HOSBO με βεληνεκές 150 χλμ.

Η έκδοση Tranche 3 περιλαμβάνει AESA ραντάρ CAPTOR (πρώην ECR-90) με μεγάλη αντοχή σε ηλεκτρονικό πόλεμο αλλά λόγω μείωσης των αρχικών παραγγελιών και έλλειψης χρηματοδότησης καθυστερεί αρκετά.

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του μαχητικού είναι αρκετά εξελιγμένος.

Το Multifunctional Information Distribution System (MIDS) παρεχει Link 16 data link ενω το TERPROM Terrain Referenced Navigation (TRN), που προέρχεται απο το Tornado IDS, του δίνει μεγάλες ικανότητες πολύ χαμηλής πτήσης.

Το αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικού πόλεμου Praetorian είναι επίσης απο τα πιο εξελιγμένα.

Το EF-2000 διαθέτει στον κεντρικό αεραγωγό το IRST σύστημα σκόπευσης Passive Infra-Red Airborne Track Equipment (PIRATE) που διασυνδέεται με το HMD του πιλότου αλλά έχει μικρότερες επιδόσεις από το Litening III.

Οι κινητήρες του αεροσκάφους είναι οι EJ200, που ανταγωνίζονται επάξια τους αμερικάνικους F414, όμως είναι ακριβότεροι.

Το πιλοτήριο είναι glass cockpit με τρεις MHDD, HUD ευρείας γωνιάς με σύστημα FLIR και Multifunctional Information Distribution System (MIDS).

Αν και το EF-2000 δεν σχεδιάστηκε ως stealth μαχητικό, έγιναν σημαντικές προσπάθειες για μείωση του RCS, ειδικά στο εμπρός μέρος.

Η σχεδίαση του αεροσκάφους στο εμπρόσθιο τμήμα είναι τέτοια ώστε να “διώχνει” τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα από πάνω του.

Το εμπρόσθιο μέρος του κινητήρα κοντά στον αεραγωγό είναι επικαλυμμένο ειδικά ώστε να μειωθεί το θερμικό ίχνος του αεροσκάφους.

Δεν υπάρχει εσωτερική αποθήκη οπλισμού για να είναι δυνατή η μεταφορά μεγαλύτερου αριθμού όπλων.

Ωστόσο οι πύραυλοι κατά την τοποθέτηση τους «μπαίνουν» κατά το ήμισυ σε ειδικά διαμορφωμένες θέσεις πάνω στην επιφάνεια του αεροσκάφους ώστε να μην αυξάνουν το συνολικό ίχνος του.

Επιπλέον έχει γίνει χρήση radar absorbent materials (RAM) σε συγκεκριμένα σημεία του αεροσκάφους ώστε να απορροφάται η Η/Μ ακτινοβολία των ραντάρ αεράμυνας.

Τέλος το Eurofighter έχει σύστημα Emission Controls (EMCON) στο ραντάρ του μηχανικής σάρωσης ώστε να ελέγχεται η Η/Μ ακτινοβολία που εκπέμπεται αλλά με το νέο AESA ραντάρ θα είναι περιττό.

Η Ελλάδα είχε παραγγείλει 60 EF-2000 το 1999 για να αποσύρει τα παλιότερα μαχητικά της αλλά λόγω χρέους Ολυμπιακών αγώνων και λοιπών σκανδάλων η προμήθεια δεν έγινε ποτέ.

Φυσικά οι γερμανοτραφεις πολιτικοί και εταιρείες της Ελλάδος κάνανε τα πάντα για να αγοράσουμε τα μαχητικά.

Το 2011 όμως οι Γερμανοί που το προωθούσαν κλείσανε τα γραφεία τους στην Ελλάδα σίγουροι οτι δεν υπάρχει δυνατότητα αγοράς νέων μαχητικών τουλάχιστον μέχρι το 2018.

Κάτι ξέρανε περισσότερο απο μας φαίνεται.

Σε όσους διαγωνισμούς πήρε μέρος το Ευρω-μαχητικο έδειξε τις πολύ καλές επιδόσεις του αλλά τους έχασε όλους λόγω του κόστους αγοράς του.

Είναι φανερό οτι το EF-2000 δεν σχεδιάστηκε για να «πουλήσει» αλλά για μια πολύ συγκεκριμένη αποστολή.

Η αποστολή αυτή ειναι η αεροπορική υπεροχή και η ικανότητα αντιμετώπισης βαρέων μαχητικών όπως το Su-27 και τα παράγωγα του.

Πράγματι έχει εξαιρετικές ικανότητες σε κλειστές αερομαχίες και υπολογίζεται ότι η ευελιξία του είναι διπλάσια ή τριπλάσια από μαχητικά όπως F-16C και Mirage-2000.

Ωστόσο στο σύγχρονο αεροπορικό πόλεμο μεγαλύτερη σημασία έχει η beyond-visual-range (BVR) και stealth ικανότητες του μαχητικού.

Η άλλη σημαντική παράμετρος είναι το ραντάρ.

Το Ευρω-μαχητικο δεν διαθέτει AESA ραντάρ και δεν ξέρουμε και πότε θα αποκτήσει..

Επομένως τα τουρκικά F-35 με AESA ραντάρ και Meteor Mk2 πυραύλους είναι θεωρητικά ανώτερα των EF-2000.

Το μεγαλύτερο όμως μειονέκτημα στην προμήθεια του EF-2000 είναι το κόστος του.

Είναι ένα πανάκριβο αεροσκάφος που οι κατασκευαστές του το πασάρουν στις αγορές για “να βγάλουν κάνα σπασμένο”.

Υπάρχουν άλλα μαχητικά με πολύ καλύτερο λόγο κόστος/απόδοση.

Όσες χώρες αγόρασαν το Ευρωμαχητικο το έκαναν ως πολιτική κίνηση.

Προφανώς η Ελλάδα βάδιζε γοργά προς την χρεωκοπία και οι πολιτικοί «εγκέφαλοι» με αγνά «πατριωτικά» αισθήματα έκριναν σκόπιμο οτι έπρεπε να το προμηθευτούν.

Η αγορά μεταχειρισμένων ΕF-2000 Tranche 1 και ο εκσυγχρονισμός τους είναι οτι χειρότερο θα μπορούσαμε να κάνουμε.

Ακόμα και ζαμπλουτες χώρες που πήραν την έκδοση Tranche 1 και θέλουν να την εκσυγχρονίσουν πληρώνουν αδικαιολόγητα μεγάλα ποσά.

Φυσικά η ΠΑ δεν χρειάζεται πανάκριβα δικινητήρια βαρέα μαχητικά αμφιβόλου εξέλιξης αλλα μονοκινητήρια μαχητικά με AESA ραντάρ που θα αξιοποιούν πλήρως τον υπάρχον οπλισμό και μπορούν να αποκτηθούν με εξωτερική βοήθεια.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

13 Απαντήσεις

 1. Ενδιαφέρον άρθρο. Δεν παραθέτετε όμως στοιχεία για το κόστος του αεροσκάφους, όπως επίσης στοιχεία για το θεωρητικό των δυνατοτήτων πολλαπλών ρόλων της έκδοσης Tranche 2.

 2. Ετσι ειναι οι ακριβες γκομενες,δινουν λιγα και ζητανε πολλα,βεβαια ο σοφος λαος τις λεει π……..ες.Μια τετοια ειναι και το Εurofighter,ολοι θελουν να πανε μαζι της αλλα κανενας δεν θελει να την παντρευτει(και αυτοι που το εκαναν τωρα θελουν διαζυγιο)

 3. Ἐπειδή βλέπω να ἀκολουθείται και στην συγκεκριμένη ἀνάρτηση ἕνας λογικός αὐτοματισμός σχετικά με τα «πανάκριβα δικινητήρια μαχητικά»,θα ἤθελα να καταθέσω μία ἕνσταση.
  Το ὅτι ἕνα μαχητικό εἶναι δικινητήριο,δέν σημαίνει αὐτομάτως ὅτι εἶναι και πανάκριβο.
  Το παληό,καλό και ἀγαπημένο ἀπό πολλούς F-5,ἦταν δικινητήριο μέν,ἀλλά πολύ φθηνώτερο ἀπό το F-104 και το F-1.
  Οἱ τιμές των μαχητικῶν εἶναι δύσκολο να ὑπολογιστοῦν,καθώς οἱ κατασκευαστές τα παρουσιάζουν φθηνώτερα του ἀνταγωνισμοῦ,ἤ τουλάχιστον φθηνώτερα ἀπ΄ὅτι στην πραγματικότητα,παράλληλα και οἱ τιμές διαφέρουν ἀπό συμβόλαιο σε συμβόλαιο,ἀπό πελάτη σε πελάτη.
  Ἀκούγοντας κάποιος τον Ντεννυ Πλέσσα να μιλάει για F-35 των 60.000.000 εὐρώ (ἤ μήπως δολλαρίων;),μπορεί να αἰσθάνεται…εὐεξία.
  Διαβάζοντας ὅμως τις τιμές που πληρώνουν ἡ Σαουδική Ἀραβία και τα Ἓμιράτα,για F-15/F-16 για παράδειγμα,αἰσθάνεται…ψιλικατζής.
  Θα ἀναφέρω ὅμως μία τιμή που ἔδωσε στην δημοσιότητα ἡ Boeing για το F/A-18E/F πρίν 3 νομίζω χρόνια,και ἰσχυριζόταν 55 ἑκατομμύρια δολλάρια fly-away.
  Πολύ θα ἤθελα να δὼ κάποια τιμή και ἀπό την SAAB για το JAS-39 Grippen,ὡς μονοκινητήριο,ἐπειδή δέν ἔχει μέχρι σήμερα τολμήσει να πεί…πόσο φθηνό εἶναι το Γκριπεννάκι,ἀπό την AIDC για το (δικινητήριο) Ching-Kuo, ἀλλά και ἀπό τις Dassault και Eurofighter Gmbh για τα δικά τους κελεπούρια.
  Θέλω να καταλήξω στο ὅτι το μονοκινητήριο δέν εἶναι αὐτομάτως φθηνό,ἐπειδή εἶναι μονοκινητήριο,οὔτε ὅλα τα δικινητήρια εἶναι ἐξ ἴσου ἀκριβά,και μάλιστα σκοπίμως περιορίστηκα στα δυτικά ἁεροσκάφη.

  1. Το Grippen NG θα είναι μακράν το φθηνότερο. Το είχαν προσφέρει στον Καναδά με 40ετη ΚΚΖ 93,2εκ.$ (λιγότερα από 70εκ.€) ανά αεροσκάφος!!Επί συνολικής παραγγελίας 65 αεροσκαφών και με ΕΠΑ. Πιστεύω ότι με μερικά “αν” αποτελεί ικανοποιητική λύση για την Π.Α. όταν έρθει η ώρα σε λίγα χρόνια.

   Όσο για τα υπόλοιπα δεν έχεις καθόλου άδικο.

   1. Στην πράξη πιστεύω πως κανένα μαχητικό δεν μας βολευει καθώς το F 35 είναι για την ώρα είναι ο άγνωστος Χ.
    Υπάρχει χρόνος ώστε πρώτα αναπτύξουμε κατάλληλο δόγμα και μετά να προβούμε στις όποιες λύσεις.

 4. Φιλε Αχεροντα, συγκρινεις λαθος πραγματα. Το F-5 ηταν φθηνο , διοτι εκτος οτι κατασκευαστηκε εξ αρχης σε πολυ μεγαλους αριθμους, χρησιμοποιουσε 2 (υπαρχοντες) μικρους τζετ κινητηρες απο το … βλημα cruise ADM-20 Quail της McDonnell , ενω βεβαια δεν ειχε καθολου ρανταρ κλπ σοβαρα ηλεκτρονικα. Καθε δικινητηριο μαχητικο ειναι εξ’ορισμου ακριβοτερο στην αποκτηση και τη χρηση απο ενα μονοκινητηριο , ακομη και με παρομοια εγκατεστημενη ισχυ. Αυτα για τη χωρα που το κατασκευαζει – αντε και για βασικους της συμμαχους. Οι τιμες αγορας μαχητικων ομως, δεν αφορουν μονο το αεροπλανο , αλλα μπορει να περιεχουν και εκπαιδευση, υποστηριξη ή οπλισμο του . Ειναι μεγαλο το πακετο και διαμορφωνεται απο τις αναγκες του πελατη. Τωρα για τις τιμες που πληρωνουν οι αραβες , ειναι αλλη ιστορια. Πληρωνουν μαζι προστασία και νταβατζιλικι αυτοι. Οσον αφορα το παλτο Tranche-1, δεν ξερω κι εγω πως το αποφυγαμε (δεν επεσαν οι σωστες μιζες?). Αν μιλαγαμε ομως για 2-3 μοιρες Tranche -2 ή και 3, εξοπλισμενα με Meteor ας πουμε, εκει θα ειχαμε μεγαλη δυναμη αποτροπης – που ειναι και το ζητουμενο.

  1. Mανώλη,τα μεγέθη των παραγγελιῶν ὁπωσδήποτε ἐπηρρεάζουν την τιμή*,ἀλλά τα Μirage ΙΙΙ και F-1,Saab Dracken-Viggen,F-102/106,θα παρέμεναν ἀκριβώτερα ἀπό το «πενταράκι» ἀκόμη και με ἴσες παραγγελίες,εἶναι νομοτελειακό ὅτι το βαρύτερο,ἰσχυρότερο και ταχύτερο ἁεροσκάφος θα εἶναι ἀκριβώτερο.
   Ἐπίσης,ραντάρ φορέθηκε στο F-5,ἀλλά ὅχι στα πρώϊμα ὑποδείγματα.
   Τα F-5E/F που ἀκόμη πετοῦν οἱ Ἐλβετοί (και…ἄλλοι φτωχούληδες),διαθέτουν ραντάρ APQ-153/159,που μάλιστα δέν ὑστερούσε των Συρανό.
   Και Meteor,θα φοράνε και τα Rafale και Grippen,ἴσως και M-2000/F-16

   *Kατά την αὐτή λογική,του κύκλου ἐργασιῶν,δέν πείθομαι και ὅτι το Grippen,ἄν και μονοκινητήριο, μπορεί να εἶναι φθηνό.

  2. @Manolis
   Το κόστος χρήσης τους όμως ιδιαίτερα του Eurofighter είναι τριπλάσιο (κοντά στα 30000 δολλάρια ανά ώρα πτήσης) σε σχέση με το F-16.
   H ΠΑ αν θέλει δικηνητήριο με αυξημένες δυνατότητες θα πρέπει οπωσδήποτε να πέσει στα 200 αεροσκάφη οροφή. Τα λειτουργικά της έξοδα ακόμη και σε καλές εποχές είχαν μικρό περιθώριο προσαρμογής.

   1. Εχεις δικιο φιλε defencegreece. Ομως τo ζητουμενο για εμας που επιθυμουμε κυριως αποτροπη , ειναι η ποιοτικη υπεροπλια. Απο οπου μπορει να προελθει αυτη – και να ειναι βιωσιμη , βεβαιως. Με 200-300 Φ-16/Μ2000 οταν η τουρκια θα εχει παντα 100 παραπανω, δεν υπαρχει σοβαρη αποτροπη στο Αιγαιο.

 5. Δικινητηριο ειναι και το F4 αλλα το εχουμε ακομη σε χρηση και δωσαμε και ενα σκασμο λεφτα για να το αναβαθμησουμε. Δεν λεω οτι ηταν λαθος αγορα. Το αντιθετο μαλιστα. Μην ξεχναμε οτι το ειχαν σε αεροπλανοφορα ως κυριο μαχητικο. Το ιδιο συνεβει και με τα F 14 μονο που δεν τα εδωσαν σε κανεναν (πλην Ιραν) για πολιτικους λογους. Ετσι πιστευω πως σειρα εχει το F18 που επισης το εχουν στα αεροπλανοφορα τους ως κυριο μαχητικο σε αντικατασταση των F 14. Οι αμερικανοι δεν ειναι βλακες κατι ξερουν παραπανω νομιζω. Θα ηθελα να δω λοιπον F18 στην ΠΑ μας ως αριστο μαχητικο που ειναι (ακομη και μεταχειρισμενο), η στην καλυτερη με ρανταρ AESA. Ακομη καλυτερα θα ηταν και μια αγορα/παραχωρηση μεταχειρισμενων F15 ως μαχητικο κρουσης μεγαλης εμβελειας.
  Δυνατοτητες για αγορες καινουργιων δεν υπαρχουν για τα επομενα 10 χρονια τουλαχιστον.

 6. @Manolis
  Αμα θέλουμε αποτροπή
  μπορούμε να πάρουμε αεροσκάφη εναερίου ανεφοδιασμού για να έχουμε έμμεσα περισσότερα αεροσκάφη για περισσότερο χρόνο στον αέρα, να εκσυγχρονίσουμε το δίκτυο αεράμυνάς μας με βλήματα ESSM στις συστοιχίες HAWK, Να αποκτήσουμε ικανό απόθεμα stand-off όπλων (100-150 εκ $ το κόστος για τις Spice), ατρακτίδια HTS και μεγαλύτερο απόθεμα ASM τύπου Exocet ή Harpoon. Το μέλλον είναι τα UCAV. F-35 η Τουρκία (?) UCAV και uAV σε μεγάλους αριθμούς και σε εξειδικευμένους ρόλους (Ηλεκτρονικός Πόλεμος, ISR, Elint κτλ)
  Οι επιτελείς του ΓΕΑ έχουν συμπεριλάβει αρκετά πρωτοποριακά προγράμαματα

  Γενικά
  Μια πληρέστερη σε εξοπλισμό ΠΑ μπορεί να κάνει θαύματα έχοντας υπόψιν και την ποιότητα των Ελλήνων αεροπόρων.
  ΝΜΑ για την ώρα είναι μακρία

 7. Τα f-16 Block 60 κοστίζουν 200 εκ $ με το κόστος ανάπτυξης,υποστήριξης κλπ.
  Αντίστοιχο είναι το κόστος για τα Rafale της Ινδίας.
  Το F-35 έφθασε αισίως τα 120 εκ $ fly-away, που σημαίνει οτι όλα τα “Νέα Μαχητικά” θα έχουν ενα κόστος σύμβασης γύρω στα 200 εκ $ με τα σημερινά δεδομένα.
  Το Gripen είναι ενα σύγχρονο φθηνό μαχητικό σαν το παλιό F-5, αλλά υστερεί σε επιδόσεις του F-16. Εαν δεν είχαμε τα F-16, θα ήταν πολυ καλή επιλογή. Τώρα με μία ομογενοποίηση του στόλου των F-16 στο επίπεδο Advanced και με την προσθήκη ραντάρ AESA και πυραύλων METEOR, δεν μας χρειάζεται.
  Το πρόσθετο για εμάς κακό με το GRIPEN είναι ότι η Τουρκία θα συνεργαστεί με τη SAAB για την κατασευή του Νέου Τουρκικού Μαχητικού, του οποίου οι μακέτες μοιάζουν με δικινητήριο GRIPEN με δύο κάθετα σταθερά σαν του F-18. Με αυτό υπ’ όψη, δεν θα ήταν σκόπιμη η συνεργασία με τους Σουηδούς σε ένα νέο Μαχητικό, για να μην έχωμε ανταλλακτικά Made in Turkey, οπως γίνεται σήμερα με το F-16.
  Το πολυδιαφημισμένο F-35, είναι αεροπλάνο κρούσεως και όπως ανακάλυψαν οι Καναδοί, μπορεί να είναι αποτελεσματικό μονο όταν συνεργάζεται με τα F-22. Άλλωστε οι περίφημες ιδιότητες STEALTH, αντιμετωπίζονται πλέον πολύ εύκολα με ραντάρ ραδιοφωνικών συχνοτήτων και παθητικά συστήματα όπως το Home Alerter 100, ενώ τα οπτικά συστήματα IRST των νέων μαχητικών τους δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν αεροσκάφη όπως το F-35 εφ΄οσον αυτό έχει εντοπιστεί από τα συστήματα εδάφους που ανέφερα πριν. Μην ξεχνάτε ότι γιά να είναι STEALTH ένα αεροπλάνο θα πρέπει και αυτό να βασίζεται σε σύστημα IRST γιατί αν χρησιμοποιείσει το ραντάρ του τότε θα εντοπιστεί.
  Από πλευράς Τουρκίας, που μας ενδιαφέρει, θα αντιμετωπίζωμε τα 100 F-35 σε ρόλο κρούσης στη θέση των Phantom και το Νέο Τουρκικό Μαχητικό που θα αντικαταστήσει τα F-16 σε ρόλο αεροπορικής υπεροχής στη συνέχεια.
  Φλωράτος Όθων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.