Εγκαινιάστηκε το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων, στην Καλαμάτα

Φωτ: eleftheriaonline.gr

Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, Υποπτέραρχου (Ι) Γεώργιου Βαγενά, τελετή στο πλαίσιο δημιουργίας του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (120ΠΕΑ), στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας.

Στην τελετή παραβρέθηκαν, ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, οι Βουλευτές Μεσσηνίας, κ. Μιλτιάδης Χρυσομάλλης και κ. Περικλής Μαντάς, ο Βουλευτής Ηλείας και Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, κ. Βασίλειος Καπέλιος, ο Δήμαρχος Μεσσήνης κ. Γεώργιος Αθανασόπουλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας, κ.κ Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Elbit Systems Ltd», κ. Μachlis Bezhalel, o Ακόλουθος Άμυνας του Ισραήλ στην Αθήνα, Cοlonel IDF Tal Wollenberg, ο Διευθυντής Αμυντικών Προγραμμάτων και Κύριων Συμβάσεων της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, Ταξίαρχος Ιωάννης Μπούρας, ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Συνεργασίας (SIBAT), Ταξίαρχος ε.α Γιαΐρ Κουλάς, Ανώτατοι Αξιωματικοί και στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) καθώς και στελέχη της εταιρείας «Elbit Systems Ltd».

Η δημιουργία του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων, στο πλαίσιο υλοποίησης της Σύμβασης μεταξύ της ΠΑ και της εταιρείας «Elbit Systems Ltd», έχει ως στόχο τη συνολική αναδιοργάνωση της πτητικής εκπαίδευσης που παρέχεται στους Ιπταμένους, μέσω της δημιουργίας νέων επίγειων υποδομών, της αύξησης της διαθεσιμότητας των αεροσκαφών Τ-6, της εισαγωγής νέων εξομοιωτών πτήσεων συνθετικής εκπαίδευσης, καθώς και της έλευσης του νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους Μ-346.

Στην εκδήλωση παρουσίασης του Κέντρου δεν παραβρέθηκαν, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας και του Ισραήλ. Το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκαλεί η ματαίωση της επίσκεψης του Ισραηλινού υπουργού στην Καλαμάτα εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία: “Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης  Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Άμυνας και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Ισραήλ  Μπένζαμιν Γκαντζ, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, στη διάρκεια της οποίας επισημάνθηκε το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και κατεδείχθη η κοινή θέληση Ελλάδος – Ισραήλ να προχωρήσουν μαζί στην ενίσχυση και εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας τους και να λειτουργήσουν ως πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Επίσης, οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Γκαντζ υπογράμμισαν τη σπουδαιότητα του έργου υλοποίησης του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα, καθόσον αυτό ενισχύει τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ, η οποία αναπτύσσεται συνεχώς, σε πολλούς τομείς, τα τελευταία χρόνια.”

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ισραηλινής πλευράς ο υπουργός Άμυνας και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του Ισραήλ, Μπένι Γκάντζ, δήλωσε: “Το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων είναι ένα εγχείρημα που αντικατοπτρίζει τον βαθύ και ισχυρό δεσμό μεταξύ των χωρών μας και των αμυντικών εγκαταστάσεων – ένας δεσμός που βασίζεται σε κοινές αξίες και συμφέροντα, καθώς και σε πολλά χρόνια συνεργασίας, που έχει μεγάλο αντίκτυπο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Είναι μια στρατηγική επένδυση στις μελλοντικές δυνατότητες των φίλων μας, η οποία θα προωθήσει περαιτέρω τους ελληνικούς δεσμούς με το Ισραήλ και τους διεθνείς εταίρους. Με χαρά μίλησα σήμερα με τον φίλο μου, τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, και θέλω να τονίσω ότι θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας. Το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων αποτελεί επίσης απόδειξη της προόδου και της επιχειρησιακής εμπειρίας των αμυντικών βιομηχανιών του Ισραήλ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Elbit Systems, το Υπουργείο Άμυνας και το IDF για τον ρόλο τους σε αυτό το σημαντικό έργο”.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ο Διοικητής της 120 Πτέρυγας Εκπαιδεύσεως Αέρος Καλαμάτας, Σμήναρχος Νικόλαος Τσιβουράκης, μιλώντας στην εκδήλωση είπε: «Ως διοικητής της 120 ΠΕΑ έχω την τιμή την χαρά, την τιμή και το προνόμιο να σας καλωσορίσω στη μονάδα μας που φιλοξενεί αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του νεοσύστατου του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων. Βρισκόμαστε στο βόρειο τμήμα του αεροδρομίου, στο χώρο της τεχνικής υποστήριξης των αεροσκαφών Τ-6 που περιστοιχίζεται από τις ιπτάμενες μοίρες αέρος 361 και 364 και τις εγκαταστάσεις των εξομοιωτών πτήσεων. Εδώ πραγματοποιείται το βασικό στάδιο εκπαίδευσης των Ικάρων και των νέων ανθυποσμηναγών στα αεροσκάφη Τ-6. Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί ιστορικό σημείο αναφοράς για τη Μονάδα καθώς αναδεικνύει τις αναβαθμισμένες δυνατότητες της στην εκπαίδευση των αεροπόρων των επόμενων γενεών. Το προσωπικό της Μονάδας, όλοι μας, είμαστε χαρούμενοι που περνούμε μέρος σε αυτή την ιστορία και αφοσιωμένοι στην εκπλήρωση του καθήκοντος και της αποστολής της Μονάδας για να παρέχει υψηλής ποιότητας πτητική εκπαίδευση και να προετοιμάζει κατάλληλα το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας,  τους αυριανούς  μαχητές και νικητές».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Elbit Systems,  Μπεζχάλελ (Μπούτζι) Μαχλίς (Benhalel – Butzi – Machlis), ανέφερε: «Αποτελεί τιμή για εμάς ο ρόλος μας στην ενίσχυση της στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με την πρόοδο που μπορέσαμε να επιτύχουμε σε αυτό το πρόγραμμα και είμαι ευγνώμων για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, με τη Leonardo και με άλλους τοπικούς εταίρους. Θα ήθελα να τονίσω την εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και των ομάδων της Elbit στη 120 ΠΕΑ και στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, που επέτρεψε την ομαλή και ταχεία εξέλιξη του έργου. Η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό εταίρο για την Elbit και γι’ αυτό επενδύουμε και επεκτείνουμε τη συνεργασία μας και να παρέχουμε πρόσθετα συστήματα και τεχνολογίες στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, παρέχοντάς του δυνατότητες που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων. Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου και πάλι στο Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας και του Ισραήλ για την επιλογή της Elbit για την κατασκευή και λειτουργία αυτού του σημαντικού έργου».

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας ταξίαρχος ε.α. Γιαΐρ Κουλάς μεταξύ άλλων επεσήμανε «ότι η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ των χωρών των αεροπορικών εταιρειών είναι ζωτικής σημασίας για την περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα» και ότι «Η στρατηγική σχέση μεταξύ των χωρών μας είναι στενή και βασίζεται σε φυσικές αξίες και ήθη. Με βάση αυτό, μοιραζόμαστε τα προηγμένα μας συστήματα, την τεχνολογία αιχμής και την σχεδόν λειτουργική μας εμπειρία και λιγότερο από ό,τι είναι γνωστό στον υπάρχοντα και σε συνεχή διάλογο».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της τιμητικής πλακέτας με συμβολική επιγραφή στα ελληνικά, τα εβραϊκά και τα αγγλικά, όπου αναγράφει: «Ως θεμέλιος λίθος για το ελληνικό Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων, η πέτρα αυτή από την Ιερουσαλήμ αποτελεί σύμβολο των ισχυρών δεσμών μεταξύ των λαών της Ελλάδας και του Ισραήλ».

Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των Υπουργείων είδαν από κοντά τον λειτουργικό στόλο των εκπαιδευτικών Τ-6, ο οποίος πλέον έχει ακόμα περισσότερα αεροσκάφη διαθέσιμα, με τα οποία πραγματοποιούνται καθημερινά οι εκπαιδευτικές πτήσεις στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας.

Η ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση σηματοδότησε την «απογείωση» της λειτουργίας του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων, με το μεγαλύτερο πλέον μέρος του στόλου των αεροσκαφών Τ-6 να βρίσκεται σε λειτουργία. Σημειώνεται ότι κατασκευαστικές εργασίες έχουν επίσης ξεκινήσει, με το πρώτο εκπαιδευτικό κτίριο να ολοκληρώνεται στις αρχές του 2023, ενώ σε λειτουργία βρίσκεται ήδη το Κέντρο Ανεφοδιασμού (Logistics Center) στην αεροπορική βάση και της υποστήριξης για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6. Ταυτόχρονα, σημειώνεται η πρόοδος που έχει γίνει για την παραγωγή του νέου αεροσκάφους M-346, των διασυνδεδεμένων προσομοιωτών πτήσης και των Επίγειων Εκπαιδευτικών Σταθμών στη βάση.

Στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, η Elbit Systems ανέλαβε, τον Απρίλιο του 2021, μέσα από μία σύμβαση ύψους περίπου 1,375 δισ. ευρώ τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων. Η συμφωνία ταυτόχρονα περιλαμβάνει και την προμήθεια και τη λειτουργία νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών M-346, τη διατήρηση ολόκληρου του εκπαιδευτικού στόλου που αποτελείται από τα νέα M-346 και δεκάδες εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6, την παροχή ενσωματωμένων ηλεκτρονικών συστημάτων πτήσης στα εκπαιδευτικά αεροσκάφη, διασυνδεδεμένους προσομοιωτές πτήσης, σταθμούς εκπαίδευσης εδάφους και σύστημα διοίκησης και ελέγχου.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.