"Εισβολή" Καταριανών στην Αλεξανδρούπολη – Γιατί έρχονται 100 στελέχη!

To Νοεμβριο 2013 Σπουδαστές του Στρατιωτικού Κολέγίου του Κατάρ εκπαιδεύτηκαν από στελέχη των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αυλώνα (ΚΕΤΘ). (ΓΕΣ)

Τετράμηνο πρόγραμμα εκπαίδευσης για πάνω από 100 Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του Κατάρ, σε αντικείμενα τεθωρακισμένων και πυροβολικού στα κέντρα εξομοιωτών των δύο Όπλων και σε πεδία των ασκήσεων στον Έβρο (Αλεξανδρούπολη) ξεκινά τις επόμενες ημέρες.

Όπως ανακοίνωσε το το Γενικό Επιτελείο Στρατού στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Στρατηγικής Συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και του Κατάρ,η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί από τις 18 Φεβρουαρίου μέχρι τις 20 Ιουνίου 2014 και θα παρασχεθεί από κατάλληλους Έλληνες εκπαιδευτές της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «ΕΒΡΟΥ» στην αγγλική γλώσσα.

Με την έναρξη της εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί επίσημη τελετή στο στρατόπεδο «ΚΑΝΔΗΛΑΠΤΗ» την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014, παρουσία της ηγεσίας.

‘Ήδη προ μερικών ημερών είχε μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη κλιμάκιο αξιωματικών του Κατάρ και είχε συνεργασία με επιτελείο Ελλήνων αξιωματικών που συντονίζει το πρόγραμμα για όλα τα σκέλη του προγράμματος με επιτόπιες επισκέψεις σε στρατόπεδα και άλλες εγκαταστάσεις.

Για το καταρτισμό επιμέρους τμημάτων του προγράμματος χρησιμοποιήθηκε και η εμπειρία στελεχών των Τεθωρακισμένων από την Αυλώνα όπου είχαν φιλοξενηθεί και εκπαιδευτεί σχετικά πρόσφατα μερικές δεκάδες Ευέλπιδες από το Κατάρ με τους εκπαιδευτές τους. Η εμπειρία αυτή έχει την σημασία της ακόμη και σε ”λεπτομέρειες” σε τομείς διοικητικής μερίμνης κλπ. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες για ορισμένες κατηγορίες και ειδικότητες τα προγράμματα <<μετεκπαίδευσης>> στον Εβρο θα είναι κυλιόμενα, δηλαδή μέσα στο τετράμηνο μπορεί να βγουν 2 ή και 3 <<σειρές>> Καταριανών αξιωματικών.

Και πάνω από 100 Λίβυοι σπουδαστές σε Σ.Σ.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί μάλιστα μια παρόμοιας μορφής συνεργασία στην παροχή εκπαίδευσης είναι και ένα επεξεργαζόμενο ακόμα πρόγραμμα για φοίτηση σε ελληνικές Στρατιωτικές Σχολές αρκετών δεκάδων Λίβυων νέων – ορισμένοι μιλούν για πάνω από 100. Κατά πάσα πιθανότητα 40-50 νεαροί Λίβυοι πρόκειται να φοιτήσουν στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από το Ακαδημαϊκό Έτος 2014-2015, με έξοδα πληρωμένα από το λιβυκό κράτος!.

Στο ίδιο γενικό πλαίσιο εκπαιδευτικής συνεργασία εξετάζεται να φοιτήσουν και άλλοι περίπου 60 Λίβυοι στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στη Σχολή Ικάρων και στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων στην Θεσσαλονίκη.Επίσης εξετάζεται και η δυνατότητα <<εξειδικεύσεων>> ορισμένων ειδικοτήτων σε νέες τεχνολογίες ή πρακτικές σε Σχολές Υπαξιωματικών με προγράμματα τρίμηνα, εξάμηνα κ.ο.κ.

Τα προγράμματα αυτά είναι ΄΄μετεξέλιξη” παλιότερων με διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής , της Αφρικής αλλά και άλλων χωρών ( Γεωργία, Αρμενία, Αλβανία, κλπ) για φοίτηση στις Στρατιωτικές Σχολές μέσα από διακρατικές συμφωνίες , που όμως το κόστος ουσιαστικά δεν καλυπτόταν από την συνεργαζόμενη χώρα ή αν καλυπτόταν ήταν ένα πολύ μικρό μέρος. Τώρα μιλάμε για πλήρη ”πακέτο”.

”Τεστ” για τους Ακολούθους Άμυνας

Η νέα αυτή διάσταση της συνεργασίας με φιλικές χώρες – μια ευρεία γκάμα – που αναπτύσσει το ΓΕΕΘΑ και τα Επιτελεία εντάσσεται σε ένα προγραμματισμό για παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης ή ακόμα και χώρων και υποδομών για δική τους εκπαίδευση που έχει αναπτυχθεί εδώ και μερικά χρόνια και τώρα, κατάλληλα ενισχυόμενος, ήδη αποδίδει. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Κάθε επιτελείο και κάθε Σχολή έχει λάβει εντολές να επεξεργασθεί προτάσεις <<με ευρύτητα πνεύματος και δημιουργικότητα >> και να αξιοποιήσει εμπειρίες και άλλων χωρών.

Ακόμα και τη εμπειρία της ΕΑΒ – που έχει σχετική πολυετή εμπειρία παροχής τεχνικής εκπαίδευσης σε χώρες της Μέσης Ανατολής- έχει προταθεί να αξιοποιηθεί. <<Πρέπει όμως να βγούμε από το καβούκι μας>> παραδέχεται αυτοκριτικά στέλεχος που έχει εμπλοκή με τέτοια θέματα.

Ηδη πάντως σχετικές εντολές έχουν λάβει εδώ και μήνες οι Ακόλουθοι Αμυνας και οι βοηθοί τους για να κάνουν τις κατάλληλες επαφές με προώθηση σχετικών προτάσεων. Μάλιστα ένα από τα κριτήρια που θα αξιολογείται η απόδοση των Ακολούθων , είναι σύμφωνα με πληροφορίες , και η προώθηση αυτών των προγραμμάτων. Λέγεται ότι στις σκέψεις είναι να κόβονται” όσοι δεν αποδίδουν ικανοποιητικά! Επισης έχει εξετασθεί το ενδεχόμενο να γίνουν και πρόσθετα ”μαθήματα” (σεμινάρια) στους υπάρχοντες Ακολούθους αν και η επικρατούσα άποψη είναι ότι <<”έτσι και αλλιώς” οφείλουν να κινηθούν με ευελιξία και δημιουργικότητα στο πόστο που τους έχει εμπιστευθεί η πατρίδα>>.

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

http://www.onalert.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. To Κέντρο Εξομοιωτών (ΚΕΞ) στην Αλεξανδρούπολη είναι το μοναδικό που διαθέτει εξομοιωτές βολής (4) και οδήγησης (2) Leopard 2 HEL, είναι οι μοναδικοί εξομοιωτές που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των Καταριανών, δεδομένου πως θα αποκτήσουν άρματα μάχης Leopard 2 A7.
   To ΚΕΞ πλέον “παίζει” ψηλά και με αυτήν την εκπαίδευση αναδεικνύεται στον πρωταγωνιστή των εξελίξεων.
   Το Κατάρ, μία χώρα η οποία λόγω Μουσουλμανικού στοιχείου, είναι πιο κοντά με την Τουρκία, θα γνωρίσει απο κοντά το εκπαιδευτικό σύστημα του ΚΕΞ το οποίο χαρακτηρίζεται ως πρωτοποριακό και σύγχρονο.
   Οι εξομοιωτές βολής του Leopard 2 HEL είναι τριμελές και είναι απο τους μοναδικούς του είδους (Leo 2) όπου εκπαιδεύεται και ο Γεμιστής, άλλα διαθέτει και …κινούμενα μέρη, πιο συγκεκριμένα: το πυροβόλο του εξομοιωτή έχει την δυνατότητα γέμισης …και επανάταξης!!! εξομοιώνοντας και όλα τα “επικίνδυνα” γεγονότα που μπορεί να αντιμετωπίσει ο Γεμιστής κατά τη γέμιση του πυροβόλου με τα “εικονικά” βλήματα 120 mm τα οποία ζυγίζουν 25 κιλά. Με αυτόν τον τρόπο το τριμελές πλήρωμα (Αρχηγός, Πυροβολητής και Γεμιστής) εκπαιδεύονται όπως στην πραγματική μάχη, όπως θα πολεμήσει.
   Η εκπαίδευση των Σπουδαστών της Στρατιωτικής Ακαδημίας του Κατάρ, εκτός απο την εξομοίωση, θα περιλαμβάνει και εκπαίδευση απο τους Μαυροσκούφηδες της XXIII ΤΘΤ με τα άρματα μάχης Leopard 2 HEL.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.