Έκρηξη στη γέφυρα Κερτς της Κριμαίας

Από Βασίλης Γιαννακόπουλος, γεωστρατηγικός αναλυτής, [email protected]

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, στην επίθεση, που ονομάζουν ως «τρομοκρατική», ενεπλάκησαν δύο φορτηγά.

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής, Alexander Bastrykin, ανέφερε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τρομοκρατική επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας έγινε από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες. Ρώσοι και ξένοι πολίτες συμμετείχαν σε αυτό σε διάφορα στάδια της προετοιμασίας.

Ο Bastrykin τόνισε ότι: «Έχουμε ήδη καθορίσει τη διαδρομή του φορτηγού, όπου έγινε η έκρηξη (Βουλγαρία, Γεωργία, Αρμενία, Βόρεια Οσετία, Κρασνοντάρ…). Οι μεταφορείς έχουν ταυτοποιηθεί. Με τη βοήθεια της FSB (Federal Security Service), καταφέραμε να εντοπίσουμε υπόπτους μεταξύ εκείνων που μπορεί να ετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση».

Στην επιχείρηση αυτή συμμετείχαν δύο φορτηγά βαρέως τύπου. Το φορτίο αποτελείτο από 22 παλέτες με πλαστικά περιτυλίγματα τροφίμων, 9 ρολά το καθένα (μια παλέτα ζυγίζει περίπου έναν τόνο), που έφτασε στο γεωργιανό λιμάνι Πότι από τη Βουλγαρία δια θαλάσσης. Ο πελάτης της παραγγελίας ήταν πολίτης της Ουκρανίας. Στη συνέχεια, φορτώθηκε σε φορτηγό με ξένους αριθμούς. Ο οδηγός του πρώτου φορτηγού επικοινώνησε με τον πελάτη της παραγγελίας μέσω WhatsApp. Περαιτέρω, το φορτηγό μετέβη από το γεωργιανό λιμάνι του Πότι στην Αρμενία, όπου το φορτίο εκτελωνίστηκε σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρασιατικής Τελωνειακής Ένωσης. Αυτή είναι μια τυπική διαδρομή για φορτηγά, που ταξιδεύουν στη Ρωσία.

Στη συνέχεια τα φορτηγά εισήλθαν στο ρωσικό έδαφος, μέσω του σημείου ελέγχου Verkhny Lars. Από όπου, αρκετές χιλιάδες νεοφιλελεύθεροι Ρώσοι ή «κοινά παράσιτα» κατέφυγαν στη Γεωργία, φοβούμενοι την κινητοποίηση «μερική επιστράτευση». Ο τελικός προορισμός του φορτηγού ήταν η πόλη Armavir, όπου οι παλέτες φορτώθηκαν εκ νέου σε ένα άλλο φορτηγό, το οποίο κατευθύνθηκε προς την Κριμαία. Το δεύτερο φορτηγό και ο οδηγός του ανατινάχτηκαν στη γέφυρα της Κριμαίας.

Τα εκρηκτικά ήταν τοποθετημένα σε ρολά πλαστικών μεμβράνης τροφίμων.

Έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην φαίνεται στο χειριστήριο ακτίνων Χ, λόγω του πολυστρωματικού πλαστικού.

Αυτό προφανώς έγινε στη Βουλγαρία, επειδή, φαίνεται απίθανο οι μπάλες από σφιχτά πλαστικά περιτυλίγματα τροφίμων με εκρηκτικό υλικό να είχαν ξανασυσκευαστεί στο δρόμο.

Από τα παραπάνω, σύμφωνα πάντα με τα ρωσικά ΜΜΕ, φαίνεται ότι, εκτός από την Ουκρανία, υπηρεσίες πληροφοριών χωρών του ΝΑΤΟ προφανώς εμπλέκονται στην οργάνωση της επίθεσης στη γέφυρα της Κριμαίας.

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας αναφέρει ότι ο οδηγός του πρώτου φορτηγού καταθέτει ήδη.

Πιθανότατα, όμως, ο οδηγός του δεύτερου φορτηγού δεν ήξερε τι μετέφερε.

Σήμερα, 10 Οκτωβρίου 2022, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτό το κρατικό όργανο της Ρωσίας λαμβάνει αποφάσεις για βασικά ζητήματα της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, σε θέματα ασφάλειας.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.